2423
Alles wat jij wilt weten bij het kopen van een douchekraan
Gepubliceerd: 03-03-2021 Laatste update: 17-04-2022

Of je nu een nieuwe badkamer aan het inrichten bent of je oude douchekraan verkalkt is, het uitzoeken van het juiste exemplaar kan best lastig zijn. Je kunt niet alleen afgaan op wat je mooi vindt, ook vele praktische aspecten spelen een rol. Wij leggen je graag uit waar je op moet letten bij de aanschaf van het juiste exemplaar.

Kies de juiste maat douchekraan

Voordat je je stort op het uitkiezen van een moderne of juist romantische douchekraan moeten we eerst een aantal zakelijke aspecten afvinken. Voorop hierbij staat natuurlijk; Hij moet wel passen. Dit doe je door het opmeten van de zogenaamde hartafstand. Dit is de afstand tussen het midden van de warm- en koudwaterleiding. Meestal is dit 15 centimeter, maar bij oude huizen treffen we nog wel eens 12 centimeter aan.

Inbouw of opbouw douchekraan

Zeker bij compleet nieuwe badkamers zien we het steeds vaker, een compleet weggewerkte kraan dit noemen we in de wereld van douchekranen de inbouw douchekraan . Enkel de knoppen en hendels ter bediening zijn zichtbaar, de leidingen zijn in de muur weggewerkt. Dit zorgt niet alleen voor een mooie, strakke uitstraling het bespaart je ook een schoonmaakklusje want het gedeelte van kalkaanslag is weggewerkt. Het nadeel kan zijn, dat wanneer er een verstopping of ander gebrek plaatsvindt de hele muur open moet in plaats van het enkel vervangen van het onderdeel.

Het alternatief hiervoor is de opbouw douchekraan. Dit is de meer traditionele variant die vaak nog gebruikt wordt. Let op, want soms is de muur niet geschikt om een kraan in te bouwen. Deskundig advies hierover inwinnen is aan te raden.

Welk type douchekraan is geschikt

Grofweg heb je qua systemen twee soorten, namelijk een douchemengkraan en een thermostaatkraan. Bij de laatste kun je een vaste temperatuur instellen en hoef je dit niet te wijzigen. Bij een mengkraan heb je een warme en koude knop, deze zet je beide aan om zo tot een goede temperatuur te komen. Het afstemmen van de juiste temperatuur kan wat tijd kosten onder de douche, hiermee spoel je dus wel water weg wat je niet gebruikt. Daarnaast zit op een thermostaatkraan vaak een mogelijkheid tot begrenzing, dit is veilig waar het gaat om kleine kinderen. Wanneer zij zelf doorkrijgen hoe een kraan werkt, loop je het risico dat ze alleen de warme kant aanzetten en zich branden.

Nu we toch bezig zijn, vervang je doucheset helemaal

Alleen de kraan vervangen is natuurlijk heel goed mogelijk, maar voor het complete plaatje is het vaak mooier om meteen de hele doucheset te vervangen. Je weet dan ook zeker dat de systemen op elkaar aansluiten. Een douchekraan bestaan namelijk uit verschillende douchekraan onderdelen. Een knop of hendel is nog wel uit te kiezen, maar voor de meer technische aspecten is het goed je te laten informeren. Lekkage is iets wat helaas bij een verkeerde installatie vaak voor komt.

Mocht je besluiten de hele set te vervangen, dan kun je ook direct kiezen voor een ander type douchekop; wat dacht je van zo’n heerlijke regendouche? Ook kan de kleur zeer verschillen bij vervanging van alleen de douchekraan, dit doet af aan de uitstraling van je badkamer.

Tijd voor het leukste; de mooiste douchekraan kiezen

Heb je al je wensen op een rijtje? Je weet de maat, het systeem van ophangen en het type kraan? Dan kun je overgaan tot het uitzoeken van het exemplaar wat bij jou en je badkamer past. De rvs kranen kennen we allemaal wel, maar tegenwoordig zijn we ook diverse kleuren en looks. Zo kun je kiezen voor strak zwart of mat grijs, brons of rosé goud. De keuze is reuze, dus leef je lekker uit!

Wat gaat dat kosten?

Zoveel verschillen in soorten, maten en kleuren. Zoveel verschillen zijn er ook in prijs. Let niet alleen op de kosten van de specifieke kraan, maar ook op de kosten van installering. Een inbouw exemplaar is prachtig, maar mocht je zelf niet heel handig zijn dan is het inschakelen van een expert aan te raden. Vooraf prijzen vergelijken is aan te raden, dit kan tegenwoordig ook gewoon online. Vraag eenvoudig én gratis offertes aan en vergelijk alle opties.

Lees ook:
Alles over het kopen van een badkraan en alles over het kopen van een wastafelkraan


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide