1410
Energie besparen in de badkamer
Gepubliceerd: 25-08-2015 Laatste update: 06-06-2023

Bij fijn wonen hoort een fijne badkamer. Je maakt tenslotte iedere dag gebruik van deze ruimte. Om te douchen, tanden te poetsen, ofwel jezelf goed op te frissen. Dat hier water bij komt kijken is logisch. Maar wist je dat we per persoon gemiddeld zo’n 121 liter water per dag gebruiken? Bij iedere minuut dat je de kraan open hebt staan spoelt er al acht liter water weg. Zonde, wat dit kost ook erg veel energie. Letten op je energieverbruik in de badkamer kan je daarom heel wat opleveren. Wij geven je een aantal tips.

1. Douche korter
Tijdens het douchen wordt erg veel water verbruikt. En de meeste mensen houden niet van een koude douche, lekker warm water is daarom gewenst. Het water wordt door de cv-ketel verwarmt. Dit is vaak de grootste energieverbruiker in huis. Bij iedere dag één minuut korter douchen bespaar je al op je energierekening. Een waterbesparende douchekop dringt je energieverbruik nog verder terug. Hiermee neemt je verbruik van (warm) water al snel 50 procent af.

2. Laat de kraan niet onnodig aan staan
Als je je tanden aan het poetsen bent of je bent je aan het scheren dan is het niet nodig de kraan continue aan te laten staan. Zeker wanneer je warm water gebruikt kost dit erg veel energie. Je kunt daarom het beste koud water gebruiken en alleen op de momenten dat je het echt nodig hebt. Vooral wanneer je het water maar kort nodig hebt is het zonde dit eerst te verwarmen.

3. Zorg voor goede ventilatie
Het is verstandig om het ventilatiesysteem in je badkamer te gebruiken als je een hete douche of bad pakt. Zet ook af en toe het raam open om te kunnen luchten. Een goede ventilatie in de badkamer is namelijk erg belangrijk. De lucht in de badkamer kan erg vochtig worden. En vochtige lucht is moeilijker op te warmen dan droge lucht. Dit kost je dus ook meer energie.

Deze infographic laat je meer bespaartips zien om zuinig om te gaan met energie in de badkamer.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide