De badkamer wordt steeds meer een belevingsruimte en mensen willen hier hun eigen stempel op zetten. Gelukkig kan er dankzij de moderne techniek steeds meer met tegels. Mosa als marktleider in tegels heeft natuurlijk een uitstekende voeling met wat in tegelland leeft en heeft de afgelopen jaren een aantal nieuwe trends gezet.

Aparte+formaten
Het eerste wat opvalt, is dat mensen bij tegels kiezen voor ingetogen luxe zowel in de woonkamer als in de badkamer. Veel mensen willen graag een minimalistisch strak interieur en kiezen een tegel die hier bij past. Er is daarnaast een groep die kiest voor een warme natuurlijke uitstraling. Dan is er nog de groep die kiest voor een meer barokke decoratieve badkamer. Of vrolijk en kleurig. Maar steeds met een eigen stempel en uitstraling die bij de persoonlijke voorkeur past. Dé trend van tegenwoordig is de toepassing van aparte formaten. Vooral grote en langwerpige wandtegels worden in badkamers gebruikt. Die worden dan horizontaal geplaatst. Hier speelt Mosa op in met tegels in langwerpige formaten als bijv. de series 10thirty (10 x 30 cm), More than White (30 x 60 cm), Linea LED (15 x 45 cm) en Terra Stroken. Met een bijpassende vloertegel, liefst van een duurzame dubbelhardgebakken kwaliteit, omdat deze tegels niet alleen een mooie matte uitstraling hebben, maar ook lange tijd goed blijven.

Tegeltrends in de badkamer
De extra touch in de badkamer werd vroeger voornamelijk verkregen door gebruik van een tegelstrip in de wand. Tegenwoordig zijn er veel meer mogelijkheden. Zo kan de vloer van Mosa Terra Stroken door worden getrokken op een van de wanden. Door dit contrasterende wandvlak krijgt een wastafel of douche extra cachet. Of de badrand wordt bekleed met mozaïek.

Tegels worden ook gecombineerd met andere bijpassende materialen zoals glas of RVS. (Mosa Xtreme of Mosa White Collection). Zelfs LED licht kan in tegels zijn geïntegreerd, zoals bij Mosa Linea LED.

Tegels zijn duurzaam en daarom dat tijdloze kleuren als wit, crème en grijs veel gebruikt worden. Toch zijn er ook trends op kleurgebied. Dit jaar zijn met name de kleuren wit en zwart in. Dit geldt zowel voor effen tegels als voor tegels die bijvoorbeeld zijn voorzien van een floraal motief. (Mosa Black and White). Opdrachtgevers, particulieren en interieurarchitecten durven ook steeds meer. Hierdoor hoeft een tegelwand lang niet altijd een vierkant rasterwerk van tegels hoeft te zijn. Het lijnenspel dat ontstaat bij hedendaagse voegpatronen kan heel verrassend en mooi zijn en levert een prachtige tegelwand op die heel anders is dan het traditionele rasterwerk.

Bijzonder vooruitstrevend en apart is de ultramatte wandtegel. Een voorbeeld hiervan is de Mosa Matt Collection®, die dit jaar op de meubelbeurs in Milaan goed scoorde en die twee prestigieuze internationale designprijzen kreeg (Red Dot Design Award en IF Material Design Award). Door de poedermatte tegelhuid krijgt de badkamer een warme uitstraling, die met traditioneel geglazuurde tegels niet kan worden bereikt.

Tegelvloeren in woonkamers
Ook in de woonkamer worden meer en meer tegels toegepast. Een tegelvloer gaat prima samen met vloerverwarming, waardoor de ramen kunnen doorlopen tot op de grond wat zorgt voor een licht en ruimtelijk effect in de woonkamer. De tegelformaten worden namelijk groter en groter, waardoor het eerder vloerplaten dan tegels zijn.

De Mosa Terra XXL tegels in het formaat 90 x 90 cm of 60x120 cm kunnen gelegd worden met een zeer smalle voeg. De natuurlijke matte uitstraling van de Terra tegel zorgt voor de ideale basis in een strak en tijdloos interieur. Net als op de wand worden op de vloer ook meer en meer langwerpige tegels gebruikt. Door de combinatie van verschillende formaten in een random patroon, in banen of een wild verband kunnen verrassend mooie vloeren worden gerealiseerd. Met de duurzaamheid en het onderhoudsgemak dat men gewend is bij tegels.

Verrassend tegelgebruik
Mensen durven steeds meer met tegels. Er worden meer en meer grenzen overschreden. Zo worden vloertegels tegenwoordig ook toegepast op de wand. Of wordt de vloertegel uit de woonkamer doorgetrokken naar buiten op het terras. Binnen wordt dan een vlakke tegel toegepast en buiten dezelfde tegel met een reliëfoppervlak, omdat deze tegel iets stroever is. Of gebruikt men tegels als bekleding van een element in een ruimte die verder is opgebouwd uit stuc, beton of andere afwerkingmaterialen. Tegels communiceren heel goed met deze materialen, waardoor een verrassend, modern en fris interieur wordt verkregen. Door de vele onderscheidende interieurs, die met tegels kunnen worden verkregen, en de duurzaamheid van keramiek, is het dan ook logisch, dat tegels steeds meer worden toegepast.

Ook leuk om te lezen