Villeroy & Boch

De vloer en de wand zijn de basis van de badkamer. Gaat u voor een strakke gietvloer met betonlook of is een robuuste houten vloer het helemaal? Het kan tegenwoordig allemaal. Tegels zijn overigens weer helemaal in. En terecht, want met hun kleurenpracht vormen ze vaak een contrastrijk geheel met de ingetogen badkamers van dit moment.

De hoogte in
De trend van dit moment zijn hoge tegelwanden. Liefst tot aan het plafond en... soms zelfs tot op het plafond. Weg dus, met schimmels en vochtplekken want buiten vrijwel onaantastbaar, zijn tegels hygienisch en makkelijk in onderhoud. Het assortiment is enorm. Alle kleuren van de regenboog al dan niet met dessins en structuren zijn verkrijgbaar. Het nieuwste op tegelgebied zijn de zogenaamde look a-likes. Keramieke tegels die niet van echt hout of natuursteen te onderscheiden zijn. Mahoniehouten parket in de badkamer? Geen probleem, want van vochtwerking en chemicaliën hebben tegels deze geen last!

Trend
Terug van weggeweest zijn de tegels met ingebakken accessoires als haakjes of closethouders.

Groter
Tegelmaten worden alsmaar groter. Waar we vroeger vooral te maken hadden met een kleine, vaste tegelmaat, zijn nu de grote vlakken populair. Tegelgiganten met een lengte van een meter zijn allang geen uitzondering meer. In het algemeen geldt dat grote tegels de badkamer een rustig en ruimtelijk aanzien geven. Afwisselende formaten en patronen kunnen natuurlijk bijzondere effecten opleveren. Maar, kijk wel uit met een kleine badkamer, daar is afwisseling vaak teveel van het goede en lijkt de ruimte er alleen maar kleiner door.

Muurbloem
Bij wijze van contrasterende onderbreking in de hoofdzakelijk strakke vormgeving kan een mozaïek van kleine glastegeltjes in heldere, transparante kleuren zorgen voor een speels accent. Voor creatievellingen is het ontwerpen van een eigen mozaïek signatuur misschien wel het summum. Raadpleeg hiervoor altijd wel een specialist, want er komt meer bij kijken dan alleen het opnemen van de maten van het te betegelen oppervlak!

Parket
Parket en is geen taboe meer voor de badkamer. Vandaag de dag wordt het hout zo behandeld dat het ook op een vochtige plaats als de badkamer kan worden toegepast. Rustiek en zeer exclusief! Raadpleeg hiervoor wel altijd een parketspecialist.

Natuursteen
Wie een natuurstenen vloer in zijn badkamer wil, dient rekening te houden met een aantal zaken. De vloer moet vochtbestendig zijn en bovendien een stroeve bovenlaag hebben om uitglijden te voorkomen. Veel soorten natuursteen zijn kalkgevoelig en daardoor zal bijna elke onbehandelde vloer of wand na elke bad- of douchebeurt droog gemaakt moeten worden. Er zijn middelen op de markt die vochtwerking tegen gaan. Zo kan graniet en marmer worden behandeld met een impregneermiddel die het vocht buiten houdt.

Vooroordeel
Het idee bestaat dat natuursteen per definitie kostbaar is. Enige nuancering is hier wel op zijn plaats, want buiten onverwoestbaar (en dus waardevast) zijn de meeste soorten natuursteen heel betaalbaar. Een vierkante meter kwalitatief goede keramische tegels is niet zelden duurder dan een vierkante meter natuursteen!

Tip van de tegelvakman:
Kiest u voor een modieuze smalle voeg tussen de tegels dan is een goede kwaliteit tegels beslist noodzakelijk. Goedkope tegels zijn vaak niet maatvast en dat kan funest zijn voor het eindresultaat!

Bron: Uw badkamer

Ook leuk om te lezen