Gotland is een geliefd Zweeds vakantie-eiland met een mild klimaat en een zeer gevarieerde natuur. Zowel de kusten met hun steile rotsen en verlaten zandstranden, als het landschap waar de wind overheen jaagt, nodigen uit tot urenlange wandelingen en fietstochten.

 

Van 1910 tot 1960 werd er kalksteen gewonnen op het schiereiland Bungenäs. Daarna werd het tot ongeveer 10 jaar geleden voor militaire doeleinden gebruikt. Met zijn diepe kalkgroeves, bunkers en verwaarloosde huizen straalt het landschap hier een ruige schoonheid uit. Skälsö Arkitekter was gefascineerd door deze buitengewone plek en heeft een streng en gedetailleerd bestemmingsplan opgesteld, dat zelfs precieze voorschriften bevat met betrekking tot de materialen die gebruikt worden. Afrasteringen zijn niet toegestaan, net als meubels uit kunststof, bonte kleuren en planten die hier toch niet zouden kunnen groeien. Als toonaangevend architectenbureau dat betrokken is bij vele bouwprojecten, heeft Skälsö Arkitekter bovendien een aantal creatieve voorbeelden geleverd van de uitvoering, met grote aandacht voor de details.

duravit-005.jpg

'Savannen 12' is een van de buitengewone objecten van Skälsö Arkitekter op Bungenäs. Het bestaat uit een oude bunker die aan een van de lange zijden werd uitgegraven. Een groot venster in het metersdikke beton zorgt voor licht in de binnenruimte, die als keuken, woon- en eetkamer wordt gebruikt en een spannend uitzicht op het landschap biedt. De diepe kozijnen dienen niet alleen als zitgelegenheid, maar ook als slaapplek voor gasten. Net zoals de zwartgevlekte buitenmuur, werden de zaagsporen van het werk aan het raam niet weggewerkt. Ook originele details en patina bleven behouden.

duravit-006.jpg

Slaap- en badkamer bevinden zich in de eenvoudige bijgebouwde kubus, die met cortenstaal is bekleed en een perfecte aanvulling op de bunker vormt. De buitenkeuken is ook uitgevoerd in het roodachtige materiaal zodat materiële harmonie gecreëerd wordt.

De binnenwanden zijn alleen maar schoongemaakt. Klassieke designmeubelen en natuurlijke kleuren geven het interieur de huiselijke look van een woning die wordt gebruikt. Alleen in de minimalistisch ingerichte badkamer zijn de wanden en vloeren voorzien van grijs-zwart gespikkelde epoxihars. Hier zorgt de rechthoekige, klassieke Vero-wastafel ervoor dat de strakke vormgeving van de woonruimte consequent doorloopt in het badkamerontwerp.

Ook leuk om te lezen