Spiegeltje, spiegeltje aan de wand, wie levert de mooiste lichtspiegels in het land? EMCO natuurlijk, want deze fabrikant heeft een nieuw programma lichtspiegels die voor bijzondere lichtsferen zorgen en bovendien een unieke primeur hebben: bij enkele modellen zit in het spiegelvlak een geïntegreerde cosmeticaspiegel, die uw gezicht zelfs driemaal vergroot. Met dit stijlvolle assortiment biedt EMCO zowel voor liefhebbers van design- als de meer comfortgeoriënteerde mens, een aantrekkelijk aanbod dat bovendien ruimschoots tegemoet komt aan individuele wensen.

De nieuwe serie bestaat uit 8 modellen en combineert esthetiek en functionaliteit met een modern stijlvol design en hedendaagse lichttechniek. De vormgeving met rechte lijnen concentreert de blik op het wezenlijke en versmelt op harmonische wijze met de vele stijlen van badkamerarchitectuur. Voor optische accenten en een optimale uitlichting van het spiegelbeeld, zorgen horizontaal of verticaal lopende opgelegde lichtelementen met gesatineerde deelvlakken. Daardoor wordt een gelijkmatige lichtverdeling, zonder verblinding gewaarborgd. Verder zijn de spiegels voorzien van een extra onderlicht waarmee een zachte, sfeervolle badkamerverlichting kan worden gecreëerd. Vanzelfsprekend kan deze ook als apart geschakeld oriëntatielicht fungeren.

Voor de benodigde helderheid zorgen energiezuinige T5-lampen, die al naar gelang het model een sterkte van 14, 21 of 28 Watt hebben. De lampen kunnen met enkele handelingen worden vervangen, zonder dat de spiegel van de wand hoeft te worden verwijderd.

Kijk op www.emco.de/benelux voor de exclusieve mogelijkheden en dealeradressen.

Meer dan ooit wordt de badkamer gezien als een zelfstandige woon- en leefruimte, als ruimte waar je je kunt terugtrekken om je te ontspannen, te verzorgen en goed te voelen. Hiervoor is een aangename sfeer nodig met een mooie vormgeving en individuele accenten. Kleuren bieden een bijzondere mogelijkheid voor de inrichting van de badkamer. Met kleuren zijn ruimtes optisch groter of kleiner te maken en met kleuren kunnen stemmingen en sferen worden geschapen. Kleuren roepen emoties op, ze werken verfrissend of rustgevend. Met de juiste kleur wordt de badkamer een heel persoonlijke oase. Kleuren beïnvloeden ons zowel optisch als psychisch. Zo worden blauw en groen als ontspannend en rustgevend ervaren, geel en bruin als warm en harmonisch en rood en paars als opwekkend en vitaliserend. Veel ruimtes zijn ingericht volgens een typologische indeling van vuur, water, aarde en lucht. Als innovatief leider in de sanitairbranche heeft KEUCO zich met de COLORBOARDS aan het thema kleur in de badkamer gewijd.

Met de nieuwe COLORBOARDS van glas maakt KEUCO een brede kleurrijke inrichting mogelijk volgens de individuele behoeften en eigenschappen van de ruimte. De COLORBOARDS zijn in de actuele kleuren antraciet, rood, groen, paars en wit verkrijgbaar. Maar ook andere RAL-kleuren kunnen naar wens van de klant worden gemaakt. Het aan de achterzijde gelakte glas valt op dankzij de bijzondere diepe glans en de hoge onderhoudsvriendelijkheid en is bovendien vuilafstotend. Alle COLORBOARDS zijn van 10 mm dik veiligheidsglas gemaakt. Veiligheidsglas is zeer temperatuurbestendig, stootvast en buigzaam. De onderkant van het glas wordt met zeefdruk in een kleur bedrukt.

In toenemende mate wordt bij de inrichting van de badkamer de wens naar individuele oplossingen en maatwerk steeds groter. Met de nieuwe COLORBOARDS biedt KEUCO ook hiervoor altijd een passende oplossing. De breedte van het COLORBOARD wordt op maat gemaakt of als oplossing voor nissen, halve nissen of vrijstaand, als enkele of dubbele wasplaats. De verschillende uitsparingen in het front zorgen voor handige functies zoals de handdoekhouder of de houder voor tissues. Door middel van zijdelingse functie-elementen kunnen bouwkundige ongelijkheden probleemloos geëgaliseerd worden. De functie-elementen zijn naar keuze in wit met en zonder contactdoos verkrijgbaar.

Dankzij de vele combinatiemogelijkheden met wastafels en armaturen bieden de COLORBOARDS maximale planvrijheid voor hoge architectonische eisen. Met de ronde opzetwaskom van de Edition 300 en de ovale opzetwaskom van de collectie ELEGANCE biedt KEUCO oplossingen op maat voor badkamers van alle grootten, zowel particulier als projectmatig en zowel voor enkele als dubbele wastafels.

Ook voor de armaturen is er een grote planningsvrijheid: u kunt kiezen uit de wandarmaturen of de wastafelarmaturen van de Edition 300 of de collectie ELEGANCE. Voor extra comfort kan de optionele ingebouwde vloeibare-zeepdispenser van de serie ELEGANCE geïntegreerd worden.

Voor een complete, afgestemde inrichting van de wasplaats biedt KEUCO ook voor de breedte lichtspiegels op maat aan in twee hoogten. De bijpassend gekleurde glazen platen onder het COLORBOARD zorgen voor extra legplaats. Wat bijzonder is aan de buitenste verticale verlichting is de lichtval naar links en rechts. De beide soorten verlichting functioneren als spiegellicht en als ruimteverlichting en zijn apart schakelbaar. Voor sfeerverlichting van de ruimte is de tl-lamp optioneel ook in rood verkrijgbaar en brengt daarmee ook voor de verlichting kleurrijke speelruimte in de badkamer.

Wie extra bergruimte nodig heeft en waarde hecht aan architectonisch georiënteerde oplossingen, kiest in plaats van de lichtspiegel op maat voor de spiegelkast ROYAL INTEGRAL voor inbouw in de wand. Het minimalistische ontwerp past daardoor perfect bij elk interieur en elke woonstijl. U ziet alleen het hoogwaardige spiegelfront met één of twee deuren; het corpus verdwijnt volledig in de wand. In vijf verschillende breedten (van 450 tot 1500 mm) en in twee verschillende hoogten (700 en 1000 mm) kan de spiegelkast ROYAL INTEGRAL flexibel in verschillende ruimtes geïntegreerd worden. De verschillende breedten laten zich individueel met enkele of dubbele wastafels van de COLORBOARDS combineren.

Actueel design conform de woontrend Keramag heeft haar succesvolle sanitairserie Renova Nr. 1 Plan verder uitgebreid tot een zeer complete en veelzijdige serie voor badkamer en toiletruimte. De aantrekkelijke prijsstelling en het actuele design maken van Renova Nr. 1 Plan een slimme oplossing voor mensen die hoge eisen stellen aan comfort en kwaliteit, maar tegelijkertijd budgetkritisch zijn. Met het nieuwe closet, closetzittingen en bidets in een rechthoekig design, een fontein inclusief bijpassende onderkast en een urinoir met deksel completeert Keramag het omvangrijke programma tot een actueel totaalconcept.

Fontein en onderkasten
Met de toevoeging van een fontein (45 x 32 cm) werd de laatste hiaat in het aanbod gedicht. Daarbij biedt Keramag een 39 cm brede onderkast, uitgevoerd met een deur in de kleur wit, wengé of robijn. Ook voor de 50 cm fontein en de 55 cm wastafel zijn nieuwe onderkasten beschikbaar; naar wens uitgevoerd met een deur of met een lade. Daarmee biedt de serie nu voor alle wastafels en fonteinen van 45 tot 130 cm breedte onderkasten met een keuze uit drie actuele kleuren.

Actuele closets en bidets en urinoir
De wandhangende vlak- en diepspoelclosets en het bidet ondergingen een actuele facelift. De vormgeving werd harmonieus afgestemd op het rechthoekige design van de wastafels. De bijpassende zittingen zijn naar wens ook leverbaar met een softclosemechanisme voor het zacht sluiten van zitting en deksel. Met deze facelift biedt Renova Nr. 1 Plan een compleet assortiment van op elkaar afgestemde producten voor de privé-badkamer. Bovendien houdt het diepspoelcloset terdege rekening met verantwoord watergebruik. Deze variant spoelt met 4,5 / 3 liter, wat een besparing op waterverbruik van 25% oplevert ten opzichte van een normaal 6 liter diepspoelcloset. Met de toevoeging van een urinoir met deksel biedt de serie nu ook een complete oplossing voor de inrichting van een representatieve en comfortabele (gasten)toiletruimte.

Alle sanitairproducten zijn verkrijgbaar in het onderhoudsvriendelijke keramiekglazuur Keratect.

www.keramag.com

Het besluit is genomen. De oude badkamer gaat opgeknapt worden of - in het geval van nieuwbouw - de badkamer moet worden ingedeeld en ingericht. Dit is een leuke periode, want nu kunt u uw fantasie de vrije loop laten. Wanneer de plannen echter vaste vormen beginnen aan te nemen is het goed om de zaken eens op een rij te zetten. Waar moet u allemaal aan denken als u gaat verbouwen of prijzige aankopen gaat doen? Uw badkamer heeft alvast het één en ander op een rij gezet.

Orienteren
Blader regelmatig eens wat woonbladen door, raadpleeg het Internet of loop gewoon eens een showroom binnen. Praat met vrienden en familie over hun ervaringen. Voor een concreter beeld is het een idee om een collage (moodboard) te maken met de fotos van uw keuze. Op die manier krijgt u inzicht in uw persoonlijke voorkeuren.

Ontwerpen
In de oriëntatiefase kunt u zelf gaan ontwerpen. Teken de ruimte (op schaal) op ruitjespapier of gebruik hiervoor een kopie van de bouwtekening. Varieer met meerdere opstellingen en de elementen die u erin wilt hebben. Waar komt de nieuwe douchecel, de wastafel en het eventuele toilet? Gespecialiseerde sanitairwinkels bieden vaak de mogelijkheid om een driedimensionaal ontwerp van uw toekomstige badkamer te maken. Kijk ook eens op sommige websites, waar u op eenvoudige wijze zelf uw badkamer kunt ontwerpen.

Uitvoering
Gaat u de werkzaamheden zelf uitvoeren of neemt u een vakman in de arm? Vraag meerdere offertes op. Op die manier krijgt u een objectief beeld van wat de verbouwing gaat kosten. Als het nieuwe huis casco wordt opgeleverd heeft u zelf alle touwtjes in handen en kunt u zelf de indeling bepalen. Let er wel op, dat u al in een vroeg stadium met de installateur bepaalt waar de aansluitingen voor de elektra, de waterleiding en het eventuele riool moet komen.

Offertes
Een juiste offerte bevat in ieder geval de volgende informatie: een beschrijving van de badkamer, een planning, een specificatie van het sanitair, de benodigde materialen, het aantal manuren en natuurlijk de kosten. Informeer ook hoe hard de afspraken zijn die in de offerte staan. Zijn de kosten slechts een inschatting of kunt u de installateur eraan houden?

Budget
Stem uw wensen af op uw beschikbare budget. Bedenk dat er soms goedkopere alternatieven mogelijk zijn. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor andere materialen waardoor de totale kosten aanzienlijk kunnen dalen en de kwaliteit toch gewaarborgd blijft. Badkamerspecialisten kunnen u hierover adviseren. Bedenk ook dat verbouwingskosten gemiddeld zon 10% hoger uitvallen dan vooraf was begroot.

Bouwen
Het is belangrijk om tijdens de verbouwing de vinger aan de pols te houden. Een regelmatig werkoverleg tussen u en de vaklui is geen overbodige luxe. Bespreek hierin de voortgang en eventuele knelpunten. Controleer tijdens de verbouwing regelmatig of de gemaakte afspraken zijn nagekomen en check of de juiste materialen (zoals de juiste wastafel, de juiste kraan) zijn geplaatst. Controleer ook altijd even of de afvoer niet lekt en/of het bad wel snel genoeg leeg loopt. Hoe eerder u problemen signaleert, des te eenvoudiger is het om er nog iets aan te (laten) doen.

Volgorde van de verbouwing
De verbouwing verloopt als volgt: na de (eventuele) sloop van uw oude badkamer, waarbij het bestaande interieur uiteraard goed is afgedekt, worden leidingwerk en afvoeren gelegd. Vervolgens worden het bad en de douchebak gestald en ingebouwd. Indien in het ontwerp van toepassing worden extra wanden geplaatst voor bijvoorbeeld een inbouwreservoir. Hierna zijn de muren en vloeren aan de beurt. Zij worden betegeld, gestuukt of op een andere manier bedekt of gevuld (bijvoorbeeld in geval van een gietvloer). Het plafond, de verlichting en het nieuwe sanitair worden vervolgens gemonteerd en afgekit.

Opruimen
Het is verstandig om na afloop van iedere werkdag de boel even op te ruimen. Dat scheelt stof in de rest van uw huis en het zorgt er bovendien voor dat de werkruimte overzichtelijk blijft.

Oplevering
En dan is het werk klaar! Het moment van oplevering is aangebroken. Tijdens de oplevering bekijkt u samen met de vaklui of de verbouwing goed is uitgevoerd. Dit is hét moment om vragen te stellen en afspraken te maken over de termijn waarop eventuele gebreken moeten zijn hersteld. Bekijk en controleer het eindresultaat zorgvuldig. Zitten alle tegels wel vast, zitten er geen scheurtjes in het sanitair, is het stukwerk netjes afgewerkt; ook in de hoeken en boven de randjes?

Opleveringsrapport
De afspraken worden vastgelegd in een opleveringsrapport dat alle betrokken partijen ondertekenen. Het is niet ongebruikelijk dat u de eerste drie maanden na de oplevering een gedeelte van de betaling achterhoudt tot geconstateerde gebreken volledig zijn verholpen.

Aansprakelijkheid
Gebreken die niet zijn opgenomen in het opleveringsrapport zijn moeilijk te verhalen op de installateur. Voor verborgen gebreken, bijvoorbeeld scheuren in gestuukte muren, blijft hij echter wel vijf jaar aansprakelijk. Constructieve gebreken kennen een aansprakelijkheidstermijn van tien jaar.

Verzekering
Vergeet niet te controleren of uw inboedel- en woonhuisverzekering zijn aangepast aan uw nieuwe situatie.

En dan.
Laat het bad vollopen en geniet van uw mooie nieuwe badkamer!

Tip:
Als u toch een flink bedrag uitgeeft voor een nieuwe badkamer, maak dan een keer een proefrit in bijvoorbeeld een stoomcabine of een whirlpool. Een aantal showrooms en merken biedt die mogelijkheid!

Bron: Uw badkamer. Vraag hier gratis badkamerbrochures aan.

Hoewel de badkamer terrein wint en er steeds meer waarde wordt gehecht aan ruimte en comfort is het oppervlak van de gemiddelde Nederlandse badkamers vaak aan de kleine kant. Daarom is het belangrijk om de aanwezige ruimte zo optimaal mogelijk te benutten en het soms te zoeken in creatieve oplossingen.

Hoeveel vierkantemeter
Er zijn nogal wat trucs die u kunt toepassen om een ruimte groter te doen lijken. Kiezen voor lichte kleuren bijvoorbeeld. Ook een interieur dat qua materiaal en vormgeving op elkaar is afgestemd zorgt voor eenheid en rust in de badkamer. Baden of whirlpools zijn meestal ruimtevreters. Een inloopdouche - waarvan de wanden direct op de vloer zijn geplaatst, levert juist ruimte op. Maar er zijn meer oplossingen. Een in de vloer verzonken douchebak of bad bijvoorbeeld. Dé trend van dit moment is het combineren van de bad- en slaapkamer, waardoor er één grote ruimte ontstaat. Daarvoor dient de tussenmuur die de badkamer en de slaapkamer van elkaar scheidt gesloopt te worden. Dat is een behoorlijk rigoureuze stap, maar het levert wel een hoog ruimterendementop.

Nummertjes trekken
Kom het ochtendritueel nummertjes trekken u ook zo bekend voor? Net als de rest het interieur stelt ook de badkamer speciale eisen aan een gezinssituatie met één of meer kinderen. Een dubbele wastafel is in een gezinsbadkamer zeker geen overbodige luxe. Ook een snelle tweepersoons inloopdouche is wellicht een beter idee dan - een tot lang badderen uitnodigend en bovendien ruimtevretend - vrijstaand bad. Buiten ruimtelijk en praktisch dient de gezinsbadkamer natuurlijk voldoende veilig en kindvriendelijk te zijn. Er is een ruim aanbod kindvriendelijke producten op de markt zoals wegklapbare badpanelen (ook handig tegen spatten en spetteren). Ten slotte: zorg voor voldoende kastruimte en kies voor ontwerpen met ronde hoeken en kranen met voldoende grip voor kleine kinderhandjes.

Dagje ouder
Bent u al wat ouder? Dan is er meestal sprake van een toegenomen behoefte aan comfort en veiligheid. Een luxe douche- of gezondheidsbevorderende infraroodcabine met een ingebouwd zitje is wellicht een beter idee dan een verzonken bad waarbij het in het bijzonder het opstaan lastig kan zijn. Een gelijkvloerse badkamer, waarbij hoogteverschillen zijn gemeden is een goede keuze om risicos als struikelen of vallen te verminderen. Houdt bij het indelen van dit type badkamer rekening met uw actieradius zodat u voldoende bewegingsvrijheid heeft en de stootkansen tot een minimum worden beperkt. Denk in plaats van aan harde, koude materialen ook eens aan zachte en warme materialen. Er zijn bijvoorbeeld ligbaden op de markt die gemaakt zijn van lichaamsvormend schuimachtig materiaal die bovendien lekker warm aanvoelen.

Thuis kuren
De kuur- of terwijl de wellness-badkamer garandeert n optimale ontspanning van lichaam en geest. De gangbare, traditionele badkamer die min of meer los staat van de rest van het huis, wordt steeds vaker geupgradednaar een wellness-ruimte die correspondeert met de hoge comfortstandaard van de rest van de woning. De keuze voor een wellness-ruimte brengt echter wel de nodige bouwkundige aanpassingen met zich mee. Soms is een verhoogde warmwatercapaciteit nodig en in geval van een whirlpool is een extra stoppengroep noodzakelijk. Ook zult u, om extra ruimte te creëren misschien een raam of deur moeten verplaatsten. Dat laatste is in ieder geval geen technisch probleem, omdat de badkamerdeur zich meestal niet in een dragende muur bevindt. Tip: voor het verkrijgen van meer muur- of indelingsruimte kunt u voorzetwanden gebruiken. Deze voorgemonteerde modules worden bedekt met gipsplaat, waardoor ze heel eenvoudig gestuukt of betegeld kunnen worden. Tevens kunt de voorzetwanden gebruiken om bergruimte te creëren of om leidingen en aansluitingen te camoufleren.

Ruimtetips

Met een knipoog naar de 60-er jaren introduceert Tiger retro design in een modern jasje: badkamermeubilair "Ontario" kenmerkt zich door robuuste, afgeronde vormen gecombineerd met een elegante belijning. Het meubilair maakt onderdeel uit van een badkamer totaalconcept en is verkrijgbaar in de hoogglans kleuren wit, oranje en bruin. Wastafelbladen zijn er in de houttinten zebrano light, artwood en mocca. In de collectie meubels vind je o.a. wastafelonderkasten, kolomkasten, bovenkasten, spiegelkasten en zelfs een verrijdbaar meubel met geïntegreerde wasmand. Lades zijn voorzien van een geruisloos "soft-close" ladesysteem.

Slimme oplossingen voor kleine ruimten Heerlijk onderdompelen in een warm bad om te ontspannen en te genieten. Wie wil dat niet? Die wens is ook te vervullen voor bezitters van een kleine badkamer. Duscholux biedt diverse slimme oplossingen voor comfortabel badplezier in zelfs het kleinste badkamertje.

Asymmetrisch baden
Met de series Piccolo en Smart-line komt Duscholux tegemoet aan de wensen van bezitters van kleine badkamers die graag willen baden. De baden zijn asymmetrisch vormgegeven, waardoor er voldoende ruimte overblijft in krappe ruimten. Het voeteneinde van het bad is smaller gemaakt, terwijl het schoudergedeelte voldoende ruimte biedt voor heerlijk ligcomfort. Het kleinste bad uit de Piccolo range heeft een lengte van 1600 mm, een breedte van 750/500 mm en een comfortabele diepte van 450 mm. Met Piccolo Corner behoort ook een hoekbad tot de mogelijkheden in een kleine ruimte. Ondanks de kleine afmetingen (zijlengte 1200 mm) is dit bad - door de binnenvorm met drie rondingen - toegerust voor comfortabel zittend of liggend baden.

Bad en douche in één
Nog meer ruimtebesparing is te realiseren met de Piccolo Duo; een bijzondere combinatie van bad en douche in één. Het bad heeft aan het voeteneinde een geïntegreerde douchezone. Door de ronde vormgeving biedt deze zone voldoende ruimte voor comfortabel douchen. Een rond gevormde douche/badwand op de rand houdt het douchewater binnenboord. De bad/douchecombinatie heeft een lengte van 1700 mm, een breedte van 900 mm en een binnendiepte van 450 mm.

Ook de kleine badkamer kan met slimme, ruimtebesparende producten ingericht worden als een ruimte voor genieten naar ieders wens. Voor extra genieten zijn zelfs de kleinste baden te voorzien van een whirlpoolsysteem.

www.duscholux.nl

De badkamer een rustoord bij uitstek? Absoluut. Een sfeervolle plek waar je écht kan genieten? Helemaal. Als specialist in architecturale verlichting maakt Delta Light® je badkamer nog aantrekkelijker met een nieuw assortiment verlichtingsarmaturen. Stuk voor stuk technisch geavanceerde designproducten die je doen baden in de juiste lichtsfeer…

Net als de keuken is de badkamer een meer dan functionele plek geworden in huis. Je rust er uit van een drukke dag of verwent jezelf met een uurtje wellness. Kortom, sfeer mag vandaag niet meer ontbreken in de badkamer. En geen sfeer zonder het juiste lichteffect natuurlijk.

Specifiek voor de badkamer heeft Delta Light® een nieuwe reeks verlichtingsarmaturen ontwikkeld met een IP-waarde* van minstens 44. Het accent ligt op eenvoud en essentiële vormen, met pure kleuren en materialen: chroom, wit en aluminium gecombineerd met polycarbonaat. Naast elegante vormen is ook het lichteffect belangrijk, niet alleen voor de juiste sfeer, maar ook aangepast om alle functionele taken uit te oefenen. Voornaamste licht is de verlichting aan de spiegel, douche en bad. Daarna kan je aanvullen met lichtarmaturen die de badkamer extra warmte geven.

Sfeerverlichting: van spots tot LED-lichtlijn onder het bad

LED-verlichting is niet meer weg te denken uit de badkamer. Zo kan je - met LEDs in en rond de douche of het bad, of met LED-strips als indirecte lichtlijn - subtiele accenten en extra cachet aanbrengen in de ruimte. Via dimming het lichtniveau laten dalen, verzekert ook altijd gezelligheid en intimiteit - te vergelijken met het effect van kaarslicht. Ook indirecte verlichting via uplighting draagt bij tot een aangenaam en warm effect.

Wat de algemene verlichting betreft, moet je letten op voldoende hoge verlichtingssterkte. Spots uitgerust met halogeenlampen met een brede lichtbundel zijn ideaal. Inbouwspots kan je makkelijk boven het bad of de douche plaatsen. Bij spiegelverlichting is het dan weer belangrijk om schaduwwerking te vermijden en de persoon te verlichten, niet de spiegel. Met het uitgebreide designaanbod van Delta Light® ben je alvast zeker van een functionele, sfeervolle én aantrekkelijke verlichting.

Suede, een schone, sobere en elegante collectie badkamermeubelen van de Italiaanse fabrikant Cerasa.

Gebogen kasten en innovatieve oplossingen zorgen voor een nieuwe sfeer in de moderne badkamer.