1910
Badkamer architectuur
Gepubliceerd: 02-04-2014 Laatste update: 07-09-2017

Individualiteit is uitgegroeid tot een mega-trend. Weg van de massa, terug naar het individu: de mens en zijn persoonlijke behoeften staan centraal, het leven wordt geheel volgens de eigen voorstellingen en wensen vormgegeven. Uitgaande van de ongeëvenaard strakke designtaal van alle series voor wat betreft hun proportionaliteit, pregnantie, progressiviteit en precisie, vat Dornbracht het individuele configureren samen onder het begrip 'Sampling'. In navolging van het Engelse woord voor 'selectie' staat Sampling algemeen voor de mogelijkheid van een individuele (product-) combinatie. Musici verstaan hieronder het nieuw verwerken van al bestaande klankfragmenten, in de kunst is met Sampling een kunststijl bedoeld, die verschillende elementen samenstelt tot een nieuw werk.

Met het oog op de leefruimte badkamer betekent Sampling een individuele badkamerarchitectuur, die zich aanpast aan de behoeften van de klant. De badkamer heeft zich al lang ontwikkeld van een puur functionele ruimte tot een belangrijke leefruimte. Een intieme plek voor ontspanning, verzorging en gezondheidspreventie, helemaal afgestemd op de persoonlijke wensen: douchen of baden? Ontspannen of vitaliseren? Zachte straal of verkwikkend stortbad? Haren alleen onder de douche wassen of ook aan de wastafel? Al naargelang de individuele voorkeur krijgt de badkamer een geheel eigen indeling en uitrusting.

Sinds vele jaren onderzoekt Dornbracht de verschillende zones van de badkamer. De functionele bereiken 'reiniging', 'douchen', 'baden' en 'voetbad' zijn speciaal afgestemd op de behoeften in de badkamer. De mens met zijn rituelen en handelingen staat in het middelpunt, de zogenaamde rituele architectuur heeft zich bij Dornbracht gevestigd als uitgangspunt voor de vormgeving.

Ook de introductie van Symetrics in 2009 markeerde voor Dornbracht het begin van een nieuw, individueel begrip van badkamerarchitectuur: van badkuip tot douche, van douche tot complexe waterbelevenis. Door de indeling van vrij te kiezen elementen legde het modulaire systeem de grondslag voor de flexibele Sampling-gedachte, die het Dornbracht productportfolio tot op heden bepaalt.

Dankzij de homogene vormgeving van alle producten maakt Dornbracht een design- en serie-overkoepelend samenspel op modulaire basis mogelijk. Producten uit verschillende series kunnen onderling gecombineerd en universeel ingezet worden: de stortuitloop bij het Foot Bath uit de serie Deque, de MEM-kraan op de wastafel en het handdoekenrekje van Symetrics aan de muur – een van de vele mogelijkheden om de badkamer volgens persoonlijke wensen vorm te geven. De combineerbaarheid van functies en designs kent geen grenzen meer.

Dat geldt ook voor de bediening. Behalve via de gebruikelijke mechanische bediening kunnen veel toepassingen ook worden geregeld via de nieuwe, digitale bedieningselementen, de Smart Tools. In een handomdraai kunnen temperatuur en hoeveelheid water exact worden ingesteld; met één druk op de knop kan men handige instellingen en complexe choreografieën oproepen. De vormentaal van de bedieningselementen is eveneens tijdloos subtiel, of ze nou mechanisch of digitaal zijn, zodat draaiknop en displayschakelaar formeel op de achtergrond blijven en naadloos opgaan in de individuele badkamervormgeving.

Ook bij de oppervlakken biedt Dornbracht varianten voor elke stijl: al naargelang de serie staan onder andere chroom, platina, platina mat, zwart mat of champagne ter beschikking. In 2014 zal bovendien een nieuwe authentiek-luxueuze oppervlaktevariant het portfolio van Dornbracht aanvullen.

Niet alleen de flexibele Sampling van series, functies en designs, maar ook karakteristiekere producten individualiseren de badkamerarchitectuur. Onder de titel 'Water Modules' heeft Dornbracht nieuwe, gespecialiseerde uitlopen ontwikkeld die precies zijn afgestemd op de rituelen en handelingen in de badkamer: de uittrekbare begietingsdouche voor douche, wastafel en Foot Bath maakt verkwikkende stortbaden voor voorhoofd, kuiten of dijen mogelijk op basis van de hydrotherapie volgens Sebastian Kneipp. Speciaal voor het haren wassen aan de wastafel werd de uittrekbare handdouche met een brede waterstraal ontworpen. De draaibare uitloop op de wastafel dient niet alleen om de handen te wassen, maar kan in een handomdraai worden veranderd in een mondspoeling. Met Sampling verleent Dornbracht een nieuwe dimensie aan het begrip badkamervormgeving. De behoeften van de gebruiker staan centraal, de badkamer wordt volgens persoonlijke wensen nieuw geconfigureerd.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide