2736
Woontrends 2015 - It's a man's world
Gepubliceerd: 24-03-2015 Laatste update: 16-05-2017

Noem het wat je wil: rauw, ruig, stoer, één ding is zeker, het nieuwe industriële wonen is niet voor watjes. Meubels hebben archetypische vormen en lijken soms rechtstreeks uit de werkplaats te komen. Hier geen frutsel gezien, alles heeft hier een functie en dat geeft het interieur een mannelijk karakter. Man of vrouw, het is hier comfortabel voor iedereen die er vertoeft door de zachte tapijten, diepe kleuren en behang. Ons mannelijke interieur viert twee Nederlandse ‘men of the moment’: Dirk Vander Kooij en Aart van Asseldonk. De één werkt hoofdzakelijk met plastic en de ander vooral met hout, maar beide designers ontwerpen meubels die tegen een stootje kunnen.

Woontrends 2015, its a man's world

Links: Werkbank van Grand & Johnson, metalen schaal gemaakt van een olievat beide van Frozen Fountain; fiets Sec van Brik heeft een leren zadel en een cardanas ipv een fietsketting via Recycle; Chubby Chair en Melting Pot Sidetable van Dirk VanderKooij. Kleding:Wit shirt met afknoopbaar schort uit de Utility collectie van G-star; jeans Red Tab van Levi’s, schoenen van Y-Project via Sprmrkt. Rechts – toevoegingen: lamp Unimate oplage van drie stuks van Atelier van Asseldonk; aardewerk borden, kruk met kruispoot beide via Pol’s Potten; voorraadpotten met kurken deksel van Menu via Mobilia Woonstudio; beker in de vorm van een moer uit de Dieselcollectie van Seletti via Het Kookpunt Rotterdam; stalen koekenpan van Turk via Grand & Johnson; Endless Chair van Dirk van der Kooij; karpet uit de collectie Chanelle van Parade, kleur Basalt met leren afwerking.

Werkplaats

Een eigen plek is cruciaal voor thuiswerkers, maar wie zegt dat die eruit moet zien als een kantoor? Zelfs voor wie de hele dag achter een laptop zit, is deze werkbank een inspirerend bureau. Eén zijde is oud en de ander nieuw: dat geeft één zijde voor bureauwerk en één voor handwerk, dat moét de creativiteit bevorderen. Om de tafel staan de kruk, bijzettafel en stoel van Dirk VanderKooij. Hij brak door met zijn afstudeerwerk, een gehackte robotarm die van het plastic uit oude koelkasten laagje voor laagje nieuwe stoelen print. De Melting Pot Table is zijn laatste ontwerp waarin recycling opnieuw een rol speelt. Oud plastic als videobanden en speelgoed worden in een grote pot versmolten en geperst tot robuuste tafels en bijzettafels, die soms nog een hint van een vorig leven weggeven. Naast al dat plastic, hout en beton zorgt een zacht kleed voor een aangename sfeer. Dat kan natuurlijk niet anders dan in de kleur van traditionele werkmanstof: denim. Het indigoblauwe kleed uit de Parade Chanelle collectie van Desso Home is afgewerkt met een leren rand en valt daarom niet uit de toon in de werkplaats.

inspiratiebrochures1.png

Woontrends 2015, its a man's world

Tafel Elephant Skin van Dirk van der Kooij; Construction Lamp van Joost van Bleiswijk voor Moooi, tafellamp uit de Dieselcollectie van Foscarini, zwarte aardewerk klok van Kiki van Eijk, houten beer van Areaware, stalen bank met wielen en houten zitting alle via Mobilia Woonstudio; schaapleren kussens van Taftily, zwart houten kruk, betonnen kandelaar en houten toetsenbord alle via Grand & Johnson; stoel met kruispoot uit de collectie Banc de la Scierie Aart van Asseldonk en Pim Wetzels; zonnebril (privébezit), aluminium ventilator Yer van Studio Friso; blauwe koeienhuid van Pol’s Potten; behang 356051 uit de collectie Black & Light van Eijffinger.

Staalwerkers

De industriële ramen rijmen met het patroon op het behang uit de nieuwe serie Black & Light van Eijffinger. Rasters en ontwerpen geïnspireerd op architectonische constructies mogen hier niet missen, evenals combinaties van metaal en hout. Ook hier zijn het mannen die de meubels maakten. Dirk Vander Kooij produceerde de tafel door plastic net zo lang te bakken tot een textuur ontstaat die zo ruw en sterk is als olifantenhuid. Het stoere stoeltje is onderdeel van een serie die werd gemaakt met het hout uit een oude Franse zagerij en werd geïnspireerd op de oude houtverbindingen die hier vroeger werden toegepast. Aart van Asseldonk en Pim Wetzels werkten samen aan de ontwerpen waarvoor de ruwe schetsen van Wetzel de directe blauwdruk vormden. De persoonlijke handtekening en het ambacht stralen er vanaf.

Woontrends 2015, its a man's world

Houten fauteuil Sedia van Enzo Mari voor Artek via Nordic New; Leather Chair van Dick van Hoff via Matter of Material; vintage bank van Morenz; metalen bijzettafeltje gemaakt van een olievat, salontafel Detailed Seismic Table, mondgeblazen vaas uit de serie Wild Glass van Bernard Heesen; lamp uit de serie Clay Furniture van Maarten Baas alle via Frozen Fountain; houten robot van Areaware via Mobilia Woonstudio; blauwe karaf met glazen van Daphna Laurens voor Chateau de la Resle; blauw glazen schaal van Daphna Laurens; kussen in de vorm van een patroondeel van ByBorre; aardewerk schaal van Maa’yan Pesach. Karpet met blinde afwerking uit de collectie Chanelle van Parade, eroverheen karpet Milek van Edward van Vliet voor BIC Carpets; muurverf Pure by Flexa zijdemat in Full Red.

Zitten is een werkwoord

Mannelijk wonen betekent niet dat het huis eruit moet zien als een uitgewoonde mancave. Er is hier dus geen plaats voor een versleten Chesterfield, wel voor een luxe doorgestikte leren bank in cognackleur. Zitten is een werkwoord in de woonkamer: beide stoelen hebben een utility karakter. Stoel Sedia van Artek wordt zelfs geleverd als bouwpakket. De combinatie met een hoogpolig tapijt uit de Parade Chanelle van Desso Home en een vlak kleed geeft het blanke hout een luxere uitstraling, terwijl de brick kleur op de muur de ruimte een warm karakter geeft.

Woontrends 2015, its a man's world

Karpet met blinde afwerking uit de collectie Chanelle van Parade; tassenkast met drie koffers van Lotty Lindeman; loungefauteuil 808 met hocker van Formstelle voor Thonet; Melting Pot Sidetable van Dirk van der Kooij; Made by Someone in China van Klaaskuiken en Dieter Volkers via Matter of Material; bankje uit de serie Banc de la Scierie van Atelier van Asseldonk. Serie terracotta van Benjamin Hubert: olie/azijnfles, voorraadpot en kan via Grand & Johnson; witte aardewerk schaal en terracotta schaal via Mobilia Woonstudio. Muurverf Flexa Creations zijdemat in Statig Blauw; map “Like a jungle sometimes” met 30 prints van kunstenaar Julien Colombier in een gesigneerde oplage via SPRMRKT. Kleding: trui wol/zijdemix van Jil Sander via stylebop.com; broek van A.G. Nauta Couture via SPRMRKT; witte sneakers van Filling Pieces. Comfort en orde Niemand komt tussen de man en zijn stoel, vooral niet wanneer die gemaakt is om op te relaxen. De gloednieuwe 808 loungefauteuil van Thonet is er zo één. Door zijn opstaande en omgeslagen randen lijkt de stoel je te omarmen en in combinatie met de hocker bestaat het gevaar dat je er niet meer uit wil. Ook rustgevend, maar dan voor het oog, is de orde van de seriematig verzamelde objecten in deze zithoek. De tassenkast en collectie terracotta van Benjamin Hubert laten zien dat meer soms meer is. Luxe zit ‘m hier in het meervoud en in de toepassing van zacht en licht textiel in de stoel en het vloerkleed.

Woontrends 2015, its a man's world

Tafelstuk Sofalamp van Daphna Laurens voor Cappellini; werkbank van Grand & Johnson; blauwe aardewerk borden van Pol’s Potten; voorraadpotten met kurken deksel van Menu via Mobilia Woonstudio; beker en bestek in de vorm van gereedschap uit de Dieselcollectie van Seletti via Kookpunt Rotterdam. Suede kussen en linnen kussen met leer beide Pol’s Potten.

Fantasievolle tafelstukken

Is het een tafeltje, een krukje, een lamp? De titel van dit ontwerp van Daphna Laurens voor Cappelini, Tafelstuk Sofalamp, verraadt dat het hier om het laatste gaat. In de porseleinen bak kunnen bijzondere objecten uitgelicht worden, of kleinere rommeltjes uit het zicht en toch bij de hand gehouden worden. Ook mokken en bestek in de vorm van moeren en moersleutels laten zien dat industrieel wonen nog nooit zo fantasievol was.

Woontrends 2015, its a man's world  

Behang 356051 uit de collectie Black & Light van Eijffinger Foto 7 Karpet met blinde afwerking uit de collectie Chanelle van Parade; tassenkast met drie koffers van Lotty Lindeman; loungefauteuil 808 met hocker van Formstelle voor Thonet; Melting Pot Sidetable van Dirk van der Kooij; Made by Someone in China van Klaaskuiken en Dieter Volkers via Matter of Material; bankje uit de serie Banc de la Scierie van Atelier van Asseldonk. Serie terracotta van Benjamin Hubert: olie/azijnfles, voorraadpot en kan via Grand & Johnson; witte aardewerk schaal en terracotta schaal via Mobilia Woonstudio. Muurverf Flexa Creations zijdemat in Statig Blauw; map “Like a jungle sometimes” met 30 prints van kunstenaar Julien Colombier in een gesigneerde oplage via SPRMRKT.

Woonmodetrend It’s a man’s world kwam tot stand in samenwerking met Eigen Huis & Interieur

Productie en styling: Rob Jansen

Fotografie: Dennis Brandsma

Visagie: Netty Nauta

Assistentie: Kayleigh Martens

Model: Teun (De Boekers)

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide