Er zit maar één ding op als het wat minder gaat, en dat is je huis zo gezellig mogelijk maken. Je interieur moet werken als een oppepper; je komt er tot rust na een dag hard werken, studeren of solliciteren. De Woonmodetrend Artistic van het Perscentrum Wonen is deze winter de antidepressiva voor je huis. Dit klinkt lekker Amerikaans, en dat is het ook! De nieuwe koers van president Barack Obama en hippe Amerikaanse designers zoals Marc Jacobs (fashion) en Jonathan Adler (interiors) spreekt wereldwijd tot de verbeelding. Je schouders er onder zetten, de mouwen opstropen en zelf initiatief nemen zijn essentials voor een happy lifestyle. Ze gaan ook op voor het creëren van je persoonlijke woonsfeer. Het recept om blij te worden van je interieur zijn: vrolijke kleuren, stoere materialen, comfortabele meubelen, vintage accessoires, zelfgemaakte kunst en cool design!

Mix van oud en nieuw
De mix van oud en nieuw, huiselijk en industrieel geeft het ARTISTIC interieur zijn charme. De persoonlijke spullen worden willekeurig neergezet en dragen spontaan bij aan de styling van deze woonruimte; de gitaar, de Strida vouwfiets, platenverzameling, zelfgemaakt kunstwerk, de slaapplek van pallets, de poster van je laatst bezochte tentoonstelling…alles lijkt de sfeer te versterken. Opmerkelijk is de keuze voor hier en daar een mooi en functioneel designobject zoals de Solid dressoir kast van Design Studio Pastoe 2009 of fauteuil Kylian, ontworpen door Edward van Vliet voor Palau voor de nodige luxe en comfort.

Hufterproof

In het Artistic interieur zien we hoe de trendkleuren geel en groen goed combineren met de basiskleuren wit en grijs. Een stoere en heldere vormgeving van de meubelen versterkt de kracht van kleur. Een goed voorbeeld hiervan is het opbergsysteem Pandora ontworpen door Sander Mulder. Deze hufterproof kast bestaat uit losse mini containers van 100×100 en 50×100 cm die je zelf kan stapelen en draaien zodat je als het ware je eigen container terminal in huis haalt voor al je huishoudelijke opslag. Geïnspireerd op een echte container, één van de bekendste industriële archetype ter wereld, is dit onverwoestbare ontwerp typerend voor de nieuwe Woonmode. Functioneel, kleurrijk, stoer met een industriële uitstraling. De kast combineert goed met de eettafel Crow die het traditionele onderstel van vier poten voor gezien houdt. Handgemaakte driepotig steunen van lichtgekleurd en mat gelakt hout en een los tafelblad van gerookt glas geven de eettafel een trendy look. De neonroze eetkamerstoel is een spannend kleuraccent in de ruimte en heeft een heerlijke zit ondanks zijn strakke uiterlijk.

Chill out 
Hoe primitief je ook woont, bespaar nooit op een lekkere fauteuil om comfortabel in te kunnen zitten, lezen, gamen of televisie kijken. In de Woonmode zien we steeds meer verzamelingen van verschillende luie stoelen die allemaal anders zijn maar toch een mooi groepje vormen. De sfeer in de zitkamer wordt hierdoor minder formeel terwijl je juist allemaal apart in een stoel zit in plaats van op een grote loungebank hangt. Door de lichtbruine, doorgestikte stof in combinatie met het hoogglans RVS onderstel krijgt fauteuil Kylian en de poef een retro uistraling. Het lichte bruin in combinatie met het indigo blauw geverfde kleed en het chique antraciet van de kast geeft het interieur een tijdloos en modern karakter.

Op de muur
Bij behang denk je misschien aan een klassiek, romantisch of landelijke sfeer maar met de nieuwe Black & White collectie heb je juist voor een jong en modern interieur een passend behang voor het uitkiezen. Wat dacht je van een plattegrond van New York als dessin of een schotse ruit in zwart-wit voor een meer punky accent. Combineer met retro accessoires zoals geglazuurde vazen uit de 70s. Dit nieuwe behang breng je rechtstreeks op de gladgestreken muur aan met kant-en-klare behanglijm.

Knallen met stof
Eén van de meest kunstzinnige nieuwe stoffen van 2009 is de stof Eplis. Een 100% pl, geluidsdempende, kleur en lichtechte plissé stof die bedrukt is met een dessin van bijna lichtgevende linten. Je kunt er een spectaculair gordijn of ruimteverdeler van maken door het als een stoffenbanier op te hangen. Hoe hoger en ruimtelijker de kamer is hoe meer effect je oogst met dit textiele kunstwerk.