De slaapkamer groeit uit tot een privé vertrek waarin ontspanning, rust en romantiek centraal staan. Er is bij de inrichting aan alles gedacht en we zien een verrassende mix van moderne en klassieke elementen.

Maak van je slaapkamer een luxe boudoir De slaapkamer is een blikvanger in de nieuwste woonmode voor komende winter. Groter en sfeervoller dan ooit wordt deze leefruimte omgetoverd tot luxe boudoir. Vorstelijk, glamoureus en aangekleed met exclusieve details. Met de nieuwe modekleur grijs in de hoofdrol zijn het vergrijsde pastels en subtiele accenten in zilver, goud en zwart die deze sfeer tot leven brengen. De woonsfeer CATWALK staat garant voor een winters droominterieur.

Haute couture voor de slaapkamer

De klassieke boxspring van Vi-Spring met traditionele bedrok en recht hoofdbord wordt moeiteloos gecombineerd met de Slow Chair van Vitra. De moderne retro look van dit zitobject maakt de sfeer meer avant-garde. Hoe meer comfort hoe beter, lijkt het nieuwe motto voor deze winter. Het bed is gemaakt van 100 % natuurlijke materialen voor een optimale vocht- en warmteregeling. Matrassen worden daarom gevuld met de ademende materialen zoals zuiver lamswol, katoen, paardenhaar, kasjmier en zijde. Dit bed houdt je koel in de zomer en lekker warm in de winter.

Stylingtip 1

Duik in je kledingkast voor een gevoel van glamour in je slaapkamer. In plaats van een sprei kun je het bed versieren met een omslagdoek of grote wollen sjaal die je nonchalant op het bed drapeert. Bind een brede zilverkleurige riem met grote gesp om een zilveren sierkussen en combineer dit met andere sierkussens in verschillende formaten.

Stylingtip 2

Wil je meer romantiek en sfeer in de slaapkamer let er dan op dat je in alle donkere hoeken en aan weerskanten van je bed, dimbare sfeerlampen hebt. Hang geen lamp recht boven je bed, dat dient geen doel als sfeerlicht en je kijkt ook nog eens recht in het licht als je op je bed ligt.

Het modern klassieke interieur is behoorlijk in beweging. Met als uitgangspunt over goede smaak valt niet te twisten zien we in de nieuwe woonmode steeds meer gedurfde interieurs met één duidelijke functie en een uitgesproken sfeer. In onze zoektocht naar comfort, rust en intimiteit is een ruimte die exclusief dienst doet als dining room de nieuwe luxe. De traditionele eetkamer wordt als stijlkamer in ere hersteld. In samenwerking met Perscentrum Wonen geeft Steven van Manen, hoofdredacteur van Residence zijn visie over deze woonmode trend: Deze winter signaleren wij op interieurgebied een spannend kleurenspel in tijdloos wit-zwart met de moderne accentkleur geel. Het interieur is een kunstwerk op zich. Een zorgvuldige verzameling van mooie meubelen en kunstzinnige objecten waarbij functionaliteit en sfeer hand in hand gaan. De sfeer in de eetkamer nodigt uit tot eindeloos (na)tafelen met familie en vrienden.

Aan tafel!

De eetkamer is helemaal terug. Natuurlijk zitten we nog steeds in de woonkeuken maar voor het echte dinerfestijn trekken we ons graag terug in de eetkamer. Een kamer die zo is ingericht dat je er heerlijk lang kunt natafelen. Goede stoelen zijn daarbij een must; een ovale tafel zorgt voor gelijkwaardigheid en stuurt het gesprek als het ware naar het middelpunt. In de woonmode trend Kunstwerk is in de eetkamer bewust gekozen voor een witte luchter in een verder donkere ruimte. De Paper Chandelier is letterlijk het pièce de milieu en trekt de aandacht naar het belangrijkste punt.

Stijl is niet te koop is een van de mottos van de woonmode. Stijlvol is niet vanzelfsprekend en heeft ook niet per se met duur of goedkoop te maken. Natuurlijk is het heerlijk om jezelf te omringen met mooie spullen, verzamelen is nou eenmaal onderdeel van de menselijke aard, toch is het vaak het weglaten en het maken van uitgewogen combinaties waardoor een interieur zo speciaal wordt. Het minimalisme is voorbij, maar dat betekent niet dat alles druk en overgedecoreerd hoeft te worden. Wel worden er weer sterke statements gemaakt in contrast, kleur en materialen. In deze woonmodetrend zien we de kracht van de disbalans en de imperfectie. Dat geeft het interieur immers zijn eigenheid en karakter.

Woonmode tips van Steven van Manen, hoofredacteur van Residence:

De nieuwe landelijke woonstijl zien we tot leven komen in de woonmode trend Avontuur. Dit interieur verrast door ecologisch verantwoord design.

In samenwerking met Perscentrum Wonen geeft Monique Wiemeyer van VT Wonen haar visie op het interieur voor deze winter: “Het boerenleven is de inspiratiebron voor deze avontuurlijke woonsfeer waarin het handgemaakte, het unieke en de perfectie van de imperfectie beeldbepalend is. Objecten vertellen in dit interieur hun eigen verhaal. In het landelijke interieur zien we een zee van grijstinten in combinatie met de trendkleur indigo. Met jeansstof en vintage elementen maak je dit tijdloze interieur eigentijds. De nonchalante inrichting geeft de creatieve smaak van de bewoners prijs.”

Handgemaakt
Gespot op de interieurbeurs in Milaan: ecologisch verantwoord design. Geen strakke, perfecte vormen, maar unieke meubels en accessoires van natuurlijke materialen waarin de mensenhand zichtbaar is. Versterk dit authentieke effect met indigo- en grijstinten, beton, etnische elementen en verweert hout.

Rechtstreeks uit de natuur
We hebben steeds meer behoefte ons te omringen met bijzondere, unieke meubels en objecten. Geen massaproductie, maar met de hand gemaakte exemplaren die allemaal net even anders zijn. Nederlandse ontwerpers zijn sterk in handmade design. Het verhaal en de zichtbare vingerafdruk van de ontwerper maken een object uniek.

Om te koesteren: een kommetje met een deuk, een onregelmatig gehaakt kleed, een ietwat kromme lepel. Of het nu gaat om objecten van hout, metaal of wol, alles heeft een minimale dosis imperfectie meegekregen.

Handvaardigheid
We verlangen naar puur en landelijk wonen. Inspiratiebron is het boerenlandleven van vroeger, maar met een eigentijds gevoel. De materialen zijn stevig en natuurlijk. Met veel hout, beton, wol, canvas en handvervaardigde indigostoffen. Ook structuren spelen een grote rol: reliëf, mat en glans wisselen elkaar af. Kernwoorden? Puur, stoer, landelijk en authentiek.

Een open haard is de ultieme sfeermaker. Voor de nieuwe elektrische open haard met afstandsbediening van Piet Hein Eek is een rookkanaal niet meer nodig. De schommelstoel mag natuurlijk niet ontbreken in de nieuwe landelijke woonstijl, het betonbehang geeft de ruimte een moderne, robuuste uitstraling.

Belangrijk trendnieuws voor de woonmode winter 2008-2009 is de opkomst van de stadsnomade. In samenwerking met Perscentrum Wonen zijn de stylistes van 101 Woonideeën op zoek gegaan naar het laatste nieuws voor de woonmode voor deze winter.

De stadsnomade

De stijl van de stadsnomade is een mix van stad en natuur, het buitengevoel gecombineerd met het stadsleven en andersom. Producten en inrichting stralen tijdelijkheid uit, alsof je ieder moment kunt of wilt verkassen. Zo passen een keuken op schragen en een in te klappen en verrijdbare ladekast perfect in het huis van de stadsnomade. Creëer in je stadse appartement een binnentuin met een minituinstoel of roep in een groene omgeving het stadsgevoel op met graffitibehang of met een plaid met een stadsplattegrond. Zo ervaar je thuis in de stad de vrijheid van het buitenleven en in je huis buiten het stadsleven, het hele jaar door.

Fantasie

Het interieur moet vooral niet te bedacht zijn. Niet alles hoeft qua dessin en kleur perfect bij elkaar te passen, er mogen dissonanten en tegenstellingen zijn. Combineer oud en nieuw en gebruik je eigen fantasie! Producten en materialen zijn basic en functioneel. Ze hebben een zekere stoerheid en zijn geïnspireerd op de natuur of juist op de industrie of het rauwe van de stad. Ook hergebruik speelt een belangrijke rol. Het zijn vooral de jonge ontwerpers die op deze manier werken, waardoor deze stijl echt bij de woonmode trend Kweekvijver past.

Inpakken & wegwezen

Een vakkenkast voor de stadsnomade: neem mee wat je dierbaar is en voel je daardoor overal thuis. Of maak een kast die als een koffer dicht te klappen en verrijdbaar is. Voor het ultieme nomade gevoel thuis.

Stylingtip

Improviseren hoort echt bij deze stijl. Spontaniteit en toeval zijn erg belangrijk. De producten zien eruit alsof er ontworpen is met dat wat voorhanden was, bijvoorbeeld een tuinslang of looplamp. Ook vormentaal past daarbij, zoals de barbecue/vuurkorf Barrel, die lijkt op een oliedrum.

Met respect voor het milieu zijn recycling en vintage belangrijke peilers voor het Kweekvijver interieur. Maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit of de waarde van de meubelen. Sterker nog! De nieuwe trend is dat al gebruikte spullen worden hergebruikt in nieuwe ontwerpen die vervolgens meer waarde hebben dan daarvoor. De Bordbar bijvoorbeeld is een gepimpte versie van de vliegtuigtrolley en doet nu dienst als verrijdbaar opbergmeubel. Een industriële staalplaat is een uitklapbare open wandkast geworden en het tweedehandse olievat doet dienst als pot voor een hippe plantenmix. De leefruimte van Kweekvijver is open, multifunctioneel en vaak tijdelijk waardoor het interieur in één dag verplaatst kan worden. De sfeer doet punk aan door het gebruik van zwart, grijs en een opvallende mix van patronen en illustraties. Favoriet is de schotse ruit, het tatoeagedessin, kruizen, letters, cijfers, en zelfgemaakte fantasie motieven van stickers, spuitverf of knipsels gefixeerd met vernis. De extra hoge rugleuning van de bank is een nieuwe hype op zitmeubelgebied en zo werkt de bank meteen als ruimte verdeler. Multifunctioneel voor in een kleinere ruimte is de staande lamp van Hella Jongerius die zowel algemeen-, functioneel- als sfeerlicht geeft.

Avontuur - Spannend wit voor wie van naturel houdt!

De kleur wit duikt overal op deze zomer. Van hagelwitte broeken tot parelwitte bikinis en van melkwitte horlogebandjes tot peroxide wit haar. Natuurlijk heeft de wit-trend ook zijn weerslag op het interieur. Misschien wel als tegenreactie op het hippe zwart dat ook veel gebruikt wordt in huis. Wit wordt in het zomerinterieur van 2008 gecombineerd met naturellen in zand, camel en kiezeltinten waardoor de leefruimte een oase van rust is. Mooi in balans maar zeker niet saai. Het avontuur zit m in het contrast tussen superzachte en woeste materialen en fragiele versus robuuste vormen. Opvallende lichtobjecten doen de rest, in combinatie met hier en daar een opvallend kleuraccent in grasgroen, geel, aqua of zalm!

Catwalk - Haute couture voor in huis

Voor mensen die houden van een uitgesproken inrichting die iedereen die binnenkomt verbaasd, is er het CATWALK interieur. In deze high fashion woonsfeer zien we deze zomer een krachtig kleurenspel van zwart, wit en knalrood. Alles in dit huis is zorgvuldig op elkaar afgestemd met meubels en accessoires die het liefst door grote modeontwerpers zijn gemaakt; van Versace tot Kenzo en van Missoni tot Armani. De aandacht voor modische details als leren applicaties, leren riemen, vlechtwerk, gespen en handige pockets worden zonder pardon vertaald naar daybeds, poefs en kussens. Prachtige soepele stoffen met hippe dessins zoals de polkadot (stippen motief) of glitterfranjes geven de kamer een celebrity look die wordt versterkt door de verzameling van bijzondere objecten die worden geshowd in een hippe open kast. Denk aan vazen uit de Showtime collectie van Jaime Hayon, de cocktailglazen van Konstantin Grcic en Killer Heels van Dior.

Kunstwerk - De geheime kamer

Hoe modischer het interieur wordt, hoe vaker we het huis moeten veranderen. Als tegenreactie gaan we op zoek naar een duurzaam alternatief. Een interieur dat tijdloos is en, met de jaren, voller wordt. Het interieur wordt als een kunstwerk samengesteld en bestaat uit een mooie verzameling van waardevolle objecten in een klassieke sfeer. De basiskleuren van dit interieur zijn niet voor de handliggend. Paars is een warme, nieuwe kleur. En ook blauwtinten, van delftsblauw tot indigo, verrassen de weinige gasten die dit vertrek mogen betreden. Want door de kostbare aankleding en de emotionele waarde van dit interieur laat je niet jan en alleman toe. Dit intieme privé vertrek of de geheime kamer maakt een come back in onze architectuur!

Kweekvijver - Punk my room

Met respect voor het milieu zijn recycling en vintage belangrijke peilers voor het Kweekvijver interieur. Maar dat gaat niet ten koste van de kwaliteit of de waarde van de meubelen. Sterker nog! De nieuwe trend is dat al gebruikte spullen worden hergebruikt in nieuwe ontwerpen die vervolgens meer waarde hebben dan daarvoor. De Bordbar bijvoorbeeld is een gepimpte versie van de vliegtuigtrolley en doet nu dienst als verrijdbaar opbergmeubel. Een industriële staalplaat is een uitklapbare open wandkast geworden en het tweedehandse olievat doet dienst als pot voor een hippe plantenmix. De leefruimte van Kweekvijver is open, multifunctioneel en vaak tijdelijk waardoor het interieur in één dag verplaatst kan worden. De sfeer doet punk aan door het gebruik van zwart, grijs en een opvallende mix van patronen en illustraties. Favoriet is de schotse ruit, het tatoeagedessin, kruizen, letters, cijfers, en zelfgemaakte fantasie motieven van stickers, spuitverf of knipsels gefixeerd met vernis. De extra hoge rugleuning van de bank is een nieuwe hype op zitmeubelgebied en zo werkt de bank meteen als ruimte verdeler. Multifunctioneel voor in een kleinere ruimte is de staande lamp van Hella Jongerius die zowel algemeen-, functioneel- als sfeerlicht geeft.

Bron: Perscentrum wonen