3105
Vloerverwarming Magnum
Gepubliceerd: 01-10-2012 Laatste update: 28-04-2022

Bijna alle typen vloerbedekking laten zich combineren met vloerverwarming. De vraag is wel of dat een normaal systeem of een laag-temperatuursysteem moet zijn. Ook koelen is tegenwoordig mogelijk als integraal onderdeel van de klimaatbeheersing.

Een betere warmteverdeling en een lagere energierekening. De gelijkmatige warmtestraling maakt vloerverwarming de meest economische en meest behaaglijke vorm van verwarming. Concreet betekent dit dat de thermostaat 2 tot graden lager gezet kan worden dan bij conventionele radiatorverwarming.

Hoofd- of bijverwarming?
Wanneer de kamertemperatuur wordt geregeld door warmteafgifte van de vloer, spreken we over hoofdverwarming. Wanneer vloerverwarming toch nog gecombineerd moet worden met radiatoren of convectoren spreken we van bijverwarming. Goed geleidende vloeren die direct verlijmd worden op de afwerkvloer, bijvoorbeeld natuursteen of tegels, combineren uitstekend met een hoofdverwarmingsysteem. Zwevend geïnstalleerde vloeren lenen zich beter voor vloerverwarming als bijverwarming.

Hoge of lage temperatuur?
Bij een traditioneel cv-systeem bedraagt de watertemperatuur 60-90 graden, afhankelijk van de buitenluchttemperatuur. Bij een laag-temperatuur verwarmingsysteem (LTV) wordt het water opgewarmd tot maximaal 40 graden. De meeste typen vloerbedekking kunnen gecombineerd worden met een LTV systeem. Vloeren op basis van textiele materialen, schuimen, hout of kurk (dus ook linoleum) hebben een hoog isolerend vermogen; het effect zal minder rendabel zijn. Dat geldt ook voor akoestisch laminaat met ingebouwd isolatiemateriaal. En pas op: alleen steenachtige materialen verdragen hogere temperaturen. Houten vloeren hebben zelfs een maximum van ca. 26 graden. Zon comfort vloerverwarming moet altijd aangevuld worden met radiatoren of convectoren.

Water of elektrisch?
Watergevulde vloerverwarming, een slangensysteem dus, wordt ingefreesd in de betonvloer of in prefab montageplaten geklikt. De opbouwhoogte telt vele centimeters; vaak te veel voor renovaties. Elektrische vloerverwarming bestaat uit verwarmingsmatjes die in het specie- of lijmbed worden gelegd. Ze werken op 220V of zwakstroom. De vliesdunne matjes (soms maar 0,3 mm) zijn ideaal voor vloeren die niet te dik mogen worden. Elektrische vloerverwarming is in gebruik iets duurder, maar doordat de vloerverwarming in gebruik beter te regelen is en de installatiekosten lager liggen, is het verschil in kosten niet zo groot. Dit systeem vloerverwarming is uitermate geschikt als aanvullend verwarmingsysteem. Bijvoorbeeld voor het aanrecht, in het toilet of de badkamer. In combinatie met een klokthermostaat vallen de kosten toch nog mee.

CV-ketels en vloerkoeling
Vloerverwarming wordt meestal toegepast op een specifieke plek: keuken, serre, woonkamer, eventueel gang of toilet. Een laag-temperatuursysteem wordt via een verdeler gekoppeld aan het bestaande cv-net. Nieuw is een type ketel dat twee gescheiden circuits heeft: een voor de conventionele cv (watertemperatuur 60-90graden) en een voor het laag-temperatuurtraject van 26-35 graden

Steeds vaker zien we in nieuwbouw de toepassing van warmtepompsystemen. Daarbij wordt grondwater gebruikt als buffer: om te verwarmen in de winter en te koelen in de zomer. Is dat koelen onvoldoende dan is het ook mogelijk om de vloerverwarming aan te sluiten op een koelinstallatie met grotere capaciteit. Parket en vloerkoeling gaan samen, mits er rekening gehouden wordt met zaken als condensvorming.

Isolatie
Een goede isolatielaag tussen vloer, eventuele vloerverwarming en de constructievloer is essentieel om de warmte binnen te houden. Daarnaast veroorzaakt een koude luchtlaag mogelijk vocht- en schimmelproblemen. Sommige isolatieproducten zoals thermoskussens in de kruipruimte leveren een energiebesparing op van zon 15-20%. Ook zijn er goede ondervloeren die zowel geluidsisolerend als warmte-isolerend zijn. Behalve een isolatielaag in de kruipruimte en een isolerende ondervloer, is ook een bodemfolie op de kruipruimtebodem meestal geen overbodige luxe.

Bron: Uw Vloer

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2025! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide