1311
Vloerverwarming

Vloerverwarming zorgt voor een aangename warmte en kent geen luchtcirculatie, dit heeft enkele grote voordelen die vooral bestaan uit een gelijkmatige verdeling in de te verwarmen ruimte. Bij radiatorverwarming kan het verschil in warmte tussen vloer en plafond namelijk wel eens oplopen tot bijna 10 graden Celsius. Doordat er geen sprake is van luchtcirculatie ontbreekt de koude trek langs de vloer en wordt de grote hoeveelheid warmte tegen het plafond ondervangen. De verwarming is bij vloerverwarming vaak beter over de ruimte verdeeld dan bij radiatorverwarming waarbij sprake is van warmtehaarden op de plekken waar de radiatoren geplaatst zijn. Bovendien is vloerverwarming energiebesparend. Het energieverbruik ligt tussen 15-20% lager dan bij andere verwarmingssystemen. Doordat vloer- en wandverwarming een stralingswarmte is, vindt er geen stofcirculatie plaats in de woning, iets dat bij convectiewarmte wel het geval is.

SOORTEN VLOERVERWARMING
Er zijn twee soorten van vloerverwarming. Doormiddel van water, zoals bij een CV. of elektrisch. Elektrische verwarming is los van de cv- installatie te regelen. Elektrische vloerverwarming wordt vaak naast radiatorverwarming gebruikt en levert in de winter als bijverwarming een besparing van 10 tot 20 procent op de radiatorverwarming op. In de overige seizoenen is de vloerverwarming vaak voldoende om de ruimte zelfstandig te verwarmen.

Een belangrijk voordeel van elektrische verwarming is dat deze nauwelijks opbouwruimte in beslag neemt. In badkamers kan deze over de originele tegelvloer worden gelegd en bij de draaibaarheid van deuren zijn ook meestal geen problemen te verwachten. het nadeel van elektronische verwarming zijn de kosten, stroom is duurder dan gas. Een goed geprogrammeerde thermostaat is dus belangrijk. De aanleg en het inregelen van elektrische vloerverwarming dient door een erkend installateur te geschieden. Je energiebedrijf kan je hierbij adviseren

TOEPASSINGEN VAN VLOERVERWARMING
Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een tegelvloer omdat de tegels de warmte niet tegenhouden en die warmte ook beter kunnen opslaan. Bepaalde bevloeringen kunnen moeilijk met vloerverwarming gecombineerd worden. Zo moet het vasttapijt permanent antistatisch zijn. Voor enkele natuursteensoorten is de combinatie ook niet aan te raden omdat de tegels dan beschadigd kunnen geraken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kan vloerverwarming wel degelijk gecombineerd worden met een parketvloer. Het is wel zo dat hout de warmte meer tegenhoudt dan andere bevloeringen en het daardoor langer duurt eer de vloer en dus ook de kamer opgewarmd zijn. Uiteraard heeft de dikte van het parket daar ook een invloed op. Toch kan je vloerverwarming zelfs met dikke massieve parketvloeren combineren. De isolerende waarde van het hout is immers altijd kleiner dan de isolatiewaarde van de vloerisolatielaag.

ISOLATIE EN ENERGIEBESPARING
Bij vloerverwarming is een degelijke vloer- en wandisolatie een absolute must. Door het lage temperatuurniveau van het circulerende verwarmingswater is er minder energie nodig. Het lage temperatuurniveau van het verwarmingswater zorgt ook voor minder warmteverlies aan de ketel en verdeelleidingen. Wanneer vloerverwarming als integraal verwarmingssysteem wordt toegepast, zijnde investeringskosten beperkt.GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners