3197
Magnum vloerverwarming
Gepubliceerd: 13-05-2012

Nooit meer koude, blote voeten in de badkamer? Dat kan met vloerverwarming. De verdeling van warmte door de ruimte is tevens beter dan bij een standaard radiator.

Het is halfzeven op een maandagochtend in december, u loopt de badkamer binnen en een rilling trekt langs uw ruggenmerg. De tegels zijn ijskoud en u vervloekt de kille wintermaanden. Het scenario zou anders kunnen zijn met vloerverwarming.

Verdeling
In tegenstelling tot een gewone radiator, werkt vloerverwarming hoofdzakelijk volgens het principe van stralingswarmte. Dit levert een groot voordeel op; doordat het hele vloeroppervlak wordt verwarmd is er een betere spreiding van warmte. Vaak bespaart vloerverwarming zelfs energie.

Vervangt de vloerverwarming de complete radiator, dan is er nog een andere prettige bijkomstigheid: een betere luchtkwaliteit. Immers rond radiatoren blijft vaak stof en vuil hangen.

Nat systeem
Er zijn twee systemen vloerverwarming: het systeem dat werkt via de Cv-ketel en warm water en een elektrisch systeem. Eerstgenoemde staat ook wel bekend als het natte systeem. De vloer wordt opgewarmd door leidingen waarin water circuleert. Deze leidingen zijn weggewerkt onder de vloer en liggen aan een kant tegen isolatiemateriaal aan.

Het warm water komt direct uit de Cv-ketel. Omdat sommige consumenten die in de zomer willen uitzetten, zijn er speciale, moderne Cv-ketels op de markt, die over een extra, apart circuit beschikken dat juist voor onafhankelijke verwarming van de badkamervloer geschikt is. Volgens de website van het ministerie van VROM levert natte vloerverwarming enige besparing van aardgas op ten opzichte van een gewone radiator. Volgens de Dordrechtse fabrikant WTH loopt de energiebesparing zelfs op tot tussen de 10 en 20 procent.

Elektrisch systeem
Behalve het natte systeem is er elektrische vloerverwarming, waarbij geen Cv-ketel te pas komt. Onder de vloer liggen kabels of matten die warmte uitstralen. Hoe dichter de kabels bij elkaar staan, des te beter de warmtespreiding en des te sneller de vloer warm is. De prijs van elektrische vloerverwarming hangt dan ook af van de spreiding van de kabels en het materiaal waarvan ze gemaakt zijn. Een elektrisch systeem is overigens niet gevaarlijk in de badkamer.

Voor opgehoogde vloeren hoeft u niet bang te zijn met het elektrische systeem, er zijn zelfs uitvoeringen van slechts 0,2 mm dik. In Cv-gevoede systemen op warm water bedraagt de kleinste opbouwhoogte zo?n 30 mm.

Klokthermostaat
Beide typen vloerverwarming kunnen volgens fabrikant WTH worden aangesloten op een klokthermostaat. Deze schakelt de verwarming op gezette tijden automatisch hoger en lager. De vloer is dus al aangenaam opgewarmd op het moment dat u de badkamer betreedt.

Omdat de badkamer voor het grootste deel van de dag niet in gebruik is, kan de temperatuur dan omlaag. Dit bespaart energie.

De opwarmtijd van vloerverwarming hangt af van onder andere de dikte van de tegels en de afstand tussen de draden of leidingen. Gemiddeld bedraagt deze tussen een half en een heel uur, weet directeur Jos Visser van Profort, leverancier van elektrische vloerverwarming. De opwarmtijd en afkoeltijd zijn ongeveer hetzelfde. De vloer blijft dus nog een hele tijd warm, nadat het systeem is uitgeschakeld.

Aanleggen
Het aanleggen van vloerverwarming kan al circa 24 uur nadat de cement of lijmlaag droog is. Helaas kan er nog niet direct gebruik van worden gemaakt. De vloer moet eerst ongeveer vier weken uitharden, zodat alle vocht eruit is, zo legt Jos Visser uit. Zou men de verwarming meteen aanzetten, dan ontstaat het risico van een schrikreactie met barsten in de deklaag als gevolg.

De aanleg van vloerverwarming is nagenoeg mogelijk onder alle type badkamervloeren: tegels, natuursteen, betonlook, badkamertapijt en grindvloeren.



Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide