1190
Belangrijke vloertrend 2022: visgraat

Jarenlang vormde een interieur met veel witte en lichtbruine kleuren een zeer populaire woontrend. Daar is echter verandering in gekomen. Zeker sinds het begin van de coronacrisis – waarin mensen opeens veel meer tijd thuis doorbrachten en op zoek waren naar meer warmte en gezelligheid – zijn andere kleuren en materialen in opkomst gekomen. Denk hierbij aan donkere, sfeervolle kleuren zoals terra, blauw en groen, stoffen zoals velours en grafische patronen. Dit laatste zie je ook terug in een belangrijke vloertrend voor 2022, namelijk de visgraat.

Hoe combineer je een visgraat met diverse woonstijlen?

Veel mensen denken bij een visgraatvloer aan de uitvoering bij hun grootouders thuis. Visgraat is echter bijzonder divers toe te passen. Daarmee past het ook bij haast alle woontrends. Wil je graag een klassieke uitstraling? Dan past een donkere visgraat met bies goed in je interieur. Zeker als je deze vloer combineert met weelderige stoffen zoals velours en velvet. Is een bohemianvibe meer jouw ding? Kies dan lichte kleur vloer en combineer deze met botanische materialen en rijke prints.

Duurzaam, praktisch en betaalbaar: visgraat laminaat

Een visgraatvloer bestond in het verleden veelal uit massieve eikenhouten planken. Mooi, maar wel erg prijzig. Gelukkig dat je tegenwoordig ook de mogelijkheid hebt voor een laminaat vloer met visgraatdesign. Het reliëf en de kleur geven de laminaat vloer een echte houten uitstraling en zijn er daardoor ook niet gemakkelijk van te onderscheiden. Daarnaast is een laminaat vloer door de combinatie van hout en kunststof sterk en duurzaam. Door de lange levensduur en de relatief lage prijs kun je zomaar een prachtige vloer hebben die jaren meegaat en geen hele grote investering vergt. 

Verder is laminaat door de kunststof toplaag goed bestand tegen zonlicht en vocht. Hierdoor is het niet alleen geschikt voor leefruimtes zoals de woonkamer en slaapkamers, maar ook voor in de keuken, het toilet en de badkamer. Vanwege de veelzijdige toepassing kun je de vloer in aangrenzende ruimtes naadloos laten doorlopen. Dit vergroot de ruimtes in optisch opzicht.  

Leestip: Zaken om rekening mee te houden bij het kiezen van een visgraat vloer.

De vele verschijningen van visgraat laminaat

Laminaat is in een veelheid aan kleuren verkrijgbaar. Van een houtlook met gele, bruine, rode of grijze ondertonen, tot grijze of zwarte natuursteen- of betonlook. Bij de houttinten kun je kiezen tussen planken met een houtstructuur, of noesten en nerven om het nog natuurgetrouwer te maken. Sommige laminaat vloeren met visgraat hebben een naadloos effect, andere juist een duidelijke naad. Erg populair is in ieder geval een bies langs de muren. Deze zorgt voor een mooie afkadering van een bepaalde ruimte.

Daarnaast is een visgraat ook op verschillende manieren te leggen. Meestal kiezen mensen voor de legmethode waarbij planken in een hoek van 90 graden (haaks dus) tegen elkaar worden geplaatst. Wil je het net een tikkeltje chiquer? Dan kun je ook kiezen voor de legmethode die ook wel de ‘Hongaarse punt’ wordt genoemd. Hierbij creëer je een soort van pijlvorm door te planken te zagen in een hoek van 45 tot 60 graden.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners