7335
Een Perzisch tapijt onderhouden

In Oosterse landen is het de gewoonte dat men in huis zijn schoenen uittrekt. Dat is niet voor niets. Vloerkleden die vervaardigd zijn van 100% natuurlijk materiaal zijn veel gevoeliger voor slijtage door straatvuil dan een tapijt van kunstmatige vezels. Hieronder enkel tips voor het onderhouden van Perzen en andere handgeknoopte kleden.

 1, Stofzuigen
Stofzuig het kleed minimaal twee maal per week. Heb je de gelegenheid om het op de ouderwetse manier met een mattenklopper te kloppen, geef het dan eens in de twee maanden een goed klopbeurt. Perzische kleden nooit uit de hand uitkloppen, door de kracht die je op de randen uitoefent sla je ze kapot.

2, Vlekken verwijderen
Bij sterk kleurende producten als wijn en tomatensaus is het zaak dat je de vlek zo snel mogelijk verwijdert. Dep meteen met keukenpapier het bovenliggende vocht op en bestrooi de vlek met zout. Met een schone doek en witte wijn of bruisend bronwater haal je de restanten weg. Is de vloeistof helemaal doorgedrongen, het kleed uithangen of er een dikke laag kranten onder leggen die het vocht opnemen.

3, Opfrissen
Wanneer het in de winter een keer lekker gesneeuwd heeft kan je het kleed een opfrisbeurtje geven door het eerst goed uit te zuigen en vervolgens met droge paksneeuw op te frissen. De sneeuw neemt alle geurtjes weg en reinigt de bovenkant van het kleed zonder het in en in nat te maken. Het kleed afnemen met water waarin je een flinke scheut azijn verfrist ook de kleur en neutraliseert vervelende luchtjes. In het begin zal je een beetje azijn- en natte wolgeur hebben in huis maar dat is de volgende dag verdwenen.

4, Compleet reinigen
Afhankelijk van de mate van gebruik is het nodig eens in de zoveel tijd een Perzisch tapijt volledig te laten reinigen. Vroeger waste men vloerkleden zelf met een warm sopje van groene zeep en veel water buiten op straat. Een zwaar karwei wat een hele dag in beslag nam. Tegenwoordig hoeft dat niet meer want we beschikken over gespecialiseerde tapijtreinigingsfirma's die, indien nodig, meteen kleine reparaties uitvoeren. Koreman Maastricht bijvoorbeeld; sinds jaren een begrip op het gebied van Oosterse tapijten. Zij weten als geen ander hoe je wollen of zijden Oosterse tapijten op de beste manier moet behandelden, reinigen en repareren.

Wonenonline

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners