1460
Desso tapijt
Gepubliceerd: 29-09-2012 Laatste update: 07-11-2017

Textiele vloerbedekking biedt een heleboel pluspunten als het gaat om onze gezondheid. Tapijt veert en spaart zo spieren en gewrichten. Het warm aanvoelende materiaal is bovendien vriendelijk voor koude voeten. Ook het binnenklimaat wordt positief beïnvloed door tapijt. Dankzij het stofbergend vermogen komen er minder allergenen in de lucht. Goed voor mensen met allergische klachten.

Zacht en veerkrachtig. Ook met schoenen of pantoffels aan voel je direct het verschil. Tapijt geeft mee en ondersteunt op die manier een goede ergonomie. Een stap wordt gedempt en soepeler afgewikkeld. Rechtop staan vergt minder balanceren dan op een harde ondergrond. Spieren, pezen en gewrichten worden hierdoor minder belast, net als de kwetsbare hiel en voetzool. Wat beter is voor mensen die problemen hebben met het bewegingsapparaat, denk aan slijtage van heupen en knieën. Juist voor hen is verend tapijt een weldaad. Dankzij de zachte ondergrond verminderd de druk bij het lopen en daarmee het ongemak.

Warmtecomfort
Tapijt heeft nog een pluspunt: het houdt warmte vast. De isolerende werking kan oplopen tot een factor tien ten opzichte van harde vloeren. Textiele vloerbedekking voelt altijd warm aan; tapijtgarens hebben een lage geleidingsgraad. Bovendien zorgt de vezelige poolstructuur voor een laagje stilstaande lucht. Dankzij deze fysische gegevens is de warmteoverdracht van lichaam naar vloer heel beperkt. Vrij vertaald: geen koude voeten meer! Kinderen kunnen lekker op hun sokken of, nog beter, op hun blote voeten lopen. Zo kunnen ze hun looptechniek optimaal trainen, zonder het risico om uit te glijden. Tapijt is immers stroef.

Stofvrij binnenklimaat
Steeds meer mensen ontwikkelen stofallergieën of hebben astma gerelateerde klachten. Vaak wordt tapijt dan afgeraden. Uit onderzoek blijkt echter precies het tegengestelde: tapijt draagt juist bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De poolstructuur houdt stof namelijk stevig vast. Waaronder allergenen als pollen, haren van huisdieren en schimmelsporen.

Zeker in de (te) goed geïsoleerde huizen van nu, is dat stofbindend vermogen van tapijt een belangrijke preventieve factor. Het voorkomt dat fijnstof tijdens het lopen telkens weer opdwarrelt en dus continue, inclusief allergenen, wordt ingeademd. Ten opzichte van harde vloeren profileert tapijt zich dus als dé perfecte stofvanger - en dat is letterlijk een verademing. Een goede stofzuiger, voorzien van microfilters, is alles wat er dan nog nodig is om het huis schoon en gezond te houden.

TIP
Leg tapijt bij voorkeur op ondertapijt. Dat verhoogt niet alleen de verende eigenschappen, maar ook de levensduur. En is ook nog eens extra warmte-isolerend!Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide