215
Kies het perfecte vloerkleed
Gepubliceerd: 23-04-2024 Laatste update: 28-04-2024

Vloerkleden zijn meer dan alleen een stuk stof op de grond; ze vormen de basis van elke ruimte en beïnvloeden de esthetiek en het comfort van je huis. In dit artikel  helpen we je om het ideale vloerkleed te kiezen dat zowel functioneel als visueel aantrekkelijk is.

Bepaal de ideale maat en vorm

De grootte en vorm van je vloerkleed spelen een cruciale rol in hoe een kamer wordt waargenomen. Het kiezen van de juiste afmetingen helpt om een evenwichtige en harmonieuze uitstraling te creëren. 

 • Rechthoekige vloerkleden: Ideaal voor de meeste woonkamers en slaapkamers. Ze structureren de ruimte mooi wanneer ze onder meubels worden geplaatst.
 • Ronde vloerkleden: Deze passen perfect onder ronde eettafels of kunnen een speels element toevoegen in een strakke ruimte.

Hier zijn enkele tips om de ideale afmetingen van je vloerkleed te bepalen:

inspiratiebrochures1.png

 1. Meet de ruimte: Bepaal de maximale grootte van het vloerkleed door de kamer te meten en houd 20 tot 30 centimeter vrije vloerruimte rondom.

 2. Denk na over de meubels: In de woonkamer zouden de voorste poten van de bank en stoelen op het vloerkleed moeten kunnen staan voor een samenhangend geheel.

 3. Gebruik plakband: Gebruik plakband om de afmetingen van het vloerkleed op de vloer te markeren. Zo krijg je een visuele indruk hoe het vloerkleed de ruimte vult.

 4. Denk na over de functie van de ruimte: In een eetkamer moet het vloerkleed groot genoeg zijn zodat stoelen ook bij het achteruitschuiven op het kleed blijven, idealiter 60 centimeter groter dan de tafel aan alle zijden.

 5. Slaapkamer tip: Kies een vloerkleed dat aan weerszijden van het bed uitsteekt, zodat je altijd op een zacht oppervlak stapt als je uit bed komt.

Speciale vloerkleden voor specifieke ruimtes

Keukenlopers: Voor de keuken kan een keukenloper een praktische en stijlvolle toevoeging zijn. Lopers zijn langwerpig en smal, ideaal voor het plaatsen langs keukeneilanden of in smalle keukens waar ze comfort bieden waar je het meest staat.

Materiaalkeuze

De keuze van het materiaal heeft invloed op de uitstraling, het gevoel, en de duurzaamheid van een vloerkleed.

 • Wollen vloerkleden zijn duurzaam, natuurlijk vuilafstotend en behouden goed hun vorm. Ze bieden een luxe uitstraling en zijn ideaal voor ruimtes zoals de woonkamer of slaapkamer, waar comfort voorop staat. Bekijk de opties voor een vloerkleed wol om een idee te krijgen van de variëteit en kwaliteit.

 • Synthetische vloerkleden zoals polypropyleen en polyester zijn slijtvast, vaak goedkoper en makkelijker in onderhoud. Ze zijn een goede keuze voor huishoudens met kinderen of huisdieren.

 • Natuurlijke vloerkleden zoals jute en sisal brengen een organische, aardse sfeer met zich mee en zijn ideaal voor een natuurlijke of minimalistische inrichting.

Hoogpolig versus laagpolig vloerkleed

De poolhoogte van een vloerkleed bepaalt niet alleen het uiterlijk en gevoel, maar ook het onderhoud.

 • Hoogpolige vloerkleden voelen zacht en luxueus aan. Ze zijn perfect voor het creëren van een gezellige sfeer in de slaapkamer of de woonkamer. Het nadeel is dat ze meer onderhoud vereisen en minder geschikt zijn voor mensen met allergieën.

 • Laagpolige vloerkleden zijn makkelijker te onderhouden en beter geschikt voor drukbezochte gebieden zoals de keuken of de hal. Ze zijn ook ideaal voor mensen met allergieën, omdat ze minder stof en allergenen vasthouden.

Kleuren en patronen

Kleuren en patronen kunnen de sfeer van een ruimte volledig veranderen. Neutrale kleuren brengen rust en ruimte, terwijl levendige kleuren en uitgesproken patronen juist energie toevoegen aan een kamer. 

Het kiezen van het juiste vloerkleed is een combinatie van praktische overwegingen en persoonlijke smaak. Neem de tijd om te bepalen welk type vloerkleed het beste past bij jouw ruimte en levensstijl. Met deze tips kun je een weloverwogen keuze maken die de basis zal vormen voor jouw interieur.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide