2623
Hoe is schade op je laminaatvloer verzekerd?
Gepubliceerd: 11-05-2021 Laatste update: 10-05-2022

Er bestaat veel onduidelijkheid over de vraag wanneer schade op een laminaatvloer verzekerd is en onder de inboedelverzekering of opstalverzekering valt. De onduidelijkheid geldt niet alleen voor laminaatvloeren, maar ook voor andere soorten vloeren. Bijvoorbeeld voor parketvloeren, gietvloeren en vloerbedekking. Er is daarin wel duidelijkheid te geven, want verzekeraars zijn hierover tot heldere afspraken gekomen. Dat is gedaan om verwarring over de verzekerde schade bij laminaatvloeren en andere vloeren te voorkomen.

Vaste en losse onderdelen in huis

De standaardregel is heel simpel. Die luidt namelijk dat alles was los in je huis staat of ligt en direct is weg te nemen onder de inboedelverzekering valt. Alles wat vast zit aan je huis of in je huis en niet is weg te nemen zonder beschadiging valt onder de opstalverzekering. Alle spullen in je interieur die je zo kan optillen en meenemen, behoort tot je inboedel. Bijvoorbeeld een bankstel, kast, tafel en een vaas. Met vloeren ligt dat net even wat genuanceerder. Is een laminaatvloer zo op te tillen en mee te nemen? Het hangt af van de wijze waarop de vloer is gelegd.

inspiratiebrochures1.png

Losse laminaatvloer

Een laminaatvloer is los gelegd als je deze zo uit elkaar kan halen en meenemen. Bijvoorbeeld als er sprake is van laminaat met een kliksysteem. Je klikt de planken dan uit elkaar om het laminaat los te halen. Bijvoorbeeld als je de laminaatvloer mee kan nemen naar een volgende woning als je gaat verhuizen. Een losse laminaatvloer valt om deze reden onder de inboedel en schade is dan verzekerd op basis van de inboedelverzekering.

Vaste laminaatvloer

Heb je een vaste laminaatvloer die niet los met een kliksysteem is gelegd, maar verlijmd is gelegd in plaats van zwevend? In dat geval is het niet mogelijk om het laminaat zonder schade te berokken eruit te halen. Dat is ook precies de reden waarom een verlijmde laminaatvloer niet onder de dekking van de inboedelverzekering valt. De schade kan dan wel worden vergoed via de dekking van de opstalverzekering. Huur je een huis dan heb je natuurlijk geen opstalverzekering, want je bent geen eigenaar van de woning.

Zachte vloeren

Met betrekking tot zachte vloeren, zoals onder meer vinyl en linoleum, maar ook tapijt geldt dat deze onder de inboedelverzekering vallen. Daarbij maakt het dus niet uit of er sprake is van tapijt dat gelijmd is of los is gelegd. Een tegelvloer is geen zachte vloer en maakt in dat opzicht dan ook weer deel uit van de opstalverzekering.

Inboedelverzekering met huurdersbelang

Het is echter toch mogelijk om schade aan je verlijmde laminaatvloer vergoed te krijgen. In dat geval dient er sprake te zijn van een inboedelverzekering met een dekking voor huurdersbelang. Deze dekking is van toepassing indien je verbeteringen aanbrengt in een woning, zoals een verlijmde laminaatvloer, die normaal gesproken onder een opstalverzekering valt. Daarbij kan je naast een verlijmde laminaatvloer ook denken aan een nieuwe keuken of aan een nieuwe badkamer. Het type verzekering bepaalt wat onder de dekking valt. Zo is er sprake van een vergoeding bij brandschade aan je zwevende laminaatvloer op basis van de inboedelverzekering.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide