2375
Tuinmeubelen
Gepubliceerd: 17-08-2012 Laatste update: 27-04-2017

Al enige tijd is groen het thema dat naar voren komt in verschillende trends. Zo ook in de woonmode. Meubelen van gerecycled materiaal zijn steeds meer in opkomst, maar denk ook eens aan de bekleding van wanden en vloeren. Kurk biedt op dit gebied de ideale oplossing, groener kan het haast niet.

Designed by nature
Kurkvloeren en -wanden worden gemaakt van de bast van de kurkeik. Er wordt dus geen boom geveld! Elke 9 jaar wordt de kurkeik van zijn schors ontdaan, zonder dat dit de groei van de boom belemmert. In de maanden van mei tot en met augustus is de temperatuur precies goed om de bomen te kunnen oogsten. Natte buien en droge Afrikaanse winden zorgen er voor dat de kurkeik zijn schors de rest van het jaar vasthoudt.

Kurk vermindert CO2
Kurkeiken geven zuurstof af en absorberen CO2 die anders zou bijdragen tot de opwarming van de aarde. Geschat wordt dat de 60 miljoen Portugese kurkeiken de jaarlijkse CO2-uitstoot met ruim 4,8 miljoen ton per jaar verminderen, dit komt overeen met de jaarlijkse CO2-uitstoot van meer dan 830.000 autos. Niet alleen kurkbomen, maar ook kurkvloeren zorgen voor een reductie van de CO2-uitstoot, zij het indirect. De vloeren houden warmte vast en isoleren het huis, waardoor de thermostaat al gauw een tandje lager gezet kan worden. Uit onderzoek van Milieu Centraal blijkt dat men gemiddeld 5% CO2-uitstoot reduceert op de verwarming van het huis wanneer men de thermostaat slechts één graad lager instelt.

Kurkwouden als ecosysteem
De uitgestrekte montados, wouden van kurkeiken, zijn onmisbaar voor onze planeet en vormen een uniek ecosysteem. Kurkeiken fungeren als een natuurlijke dam tegen de oprukkende woestijnen. Ook beschermen ze de biodiversiteit als thuishaven voor vele bijzondere en bedreigde diersoorten, zoals de Iberische lynx en de keizerarend. Ruim de helft van alle flora die het Middellands Zeegebied rijk is - zon 25.000 plantensoorten- zijn terug te vinden in de Portugese kurkeikwouden

Kurk is 100% natuurlijk en milieuvriendelijk.
Daarbij komt dat het natuurlijke product volledig biologisch afbreekbaar en recyclebaar is. Met een kurkvloer gaat men dus voor een natuurlijk en verantwoord interieur. Het groene aspect is echter slechts één van de vele voordelen van de duurzame vloeren. De vele verschillende designs en mogelijkheden zorgen ervoor dat iedereen een groen interieur kan vinden dat bij hem of haar past.Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide met de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide