1474
Vloerverwarming

We zitten midden in de winter en dat betekent dat ook het stookseizoen volop aan de gang is. De gasketel of de CV wordt een tandje hoger gezet, maar geven deze wel de ideale warmte af? Met vloerverwarming hoef je je daarover geen zorgen te maken, deze vorm van verwarming bezorgt je het meest comfortabele gevoel dat je je maar kunt wensen.

Hoofd- of bijverwarming?
Vloerverwarming wordt veelal gebruikt als bijverwarming. De radiatoren of convectoren zorgen dan voor een snelle opwarming, waarna de vloerverwarming het over kan nemen. Maar ook als hoofdverwarming is vloerverwarming zeer geschikt, en lang niet alleen voor toepassing in kleine ruimtes als de badkamer. Ook in de huiskamer wordt steeds meer gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming.

Buizensysteem of elektrisch?
Er zijn twee soorten vloerverwarming: een buizensysteem en een elektrisch systeem. Vloerverwarming met een buizensysteem zorgt ervoor dat het water in de buizen verwarmd wordt tot de gewenste temperatuur. Dit is de traditionele vloerverwarming. Deze wordt aangesloten op de bestaande CV-installatie met een speciale verdeelunit met een eigen thermostaat die ervoor zorgt ervoor dat de vloer niet te warm wordt. De verwarmingsbuis wordt over de hele oppervlakte van de vloer gelegd, zodat de ruimte gelijkmatig verwarmd wordt. Daar overheen komt de afwerkvloer. Bij de bouw van een nieuw huis kan voor deze vorm van vloerverwarming worden gekozen. Als je traditionele vloerverwarming naderhand wilt aanleggen heb je er nog een aardige klus aan. Je moet dan namelijk de leidingen in frezen of de vloer komt 5 centimeter hoger te liggen. Beter is het in zon geval te kiezen voor een elektrische vloerverwarming met een kabel of een mat. Dat is een echte doe-het-zelf klus.

Een elektrische vloerverwarming bestaat meestal uit een zelfdenkende klokthermostaat, vloerverwarmingskabel of vloerverwarmingsmat. Vanuit de klokthermostaat loopt een vloersensor die de temperatuur van de vloer meet (deze mag maximaal 30 graden zijn). Een elektrische vloerverwarming is onderhoudsvrij en volkomen geluidloos. Er is bovendien een speciale vloerverwarmingsfolie verkrijgbaar die je direct onder de laminaatvloer of vloerbedekking kunt plaatsen voor optimale isolatie.

Voordeel 1: stralingswarmte
Vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte en dat voelt behaaglijker aan dan de warmte die van andere verwarmingsbronnen afkomt. Vergelijk het maar met het gevoel dat je krijgt als het voorjaarszonnetje schijnt. Bij radiatorenverwarming vindt bovendien warmteophoping plaats onder het plafond. Zo niet bij vloerverwarming, daarmee wordt de gehele ruimte gelijkmatig van onderaf verwarmd.

Voordeel 2: energiebesparing
Een voordeel dat in het verlengde van stralingswarmte ligt, is een gelijkmatigere verwarming van het vertrek. Het gevolg is dat de thermostaat een paar graden lager gezet kan worden om hetzelfde comfortabele gevoel te bereiken. Dit houdt ook in dat je kosten bespaart op de energierekening. Een graad minder stoken bespaart je al 6% in de energiekosten. De meeste mensen voelen zich met radiatorverwarming prettig bij een temperatuur van 21 a 22 graden Celsius. Bij vloerverwarming kan volstaan worden met een graad of 19 a 20. Je voordeel kan dus zomaar oplopen tot 18%.

Voordeel 3: minder droge lucht
Omdat je kunt volstaan met een lagere temperatuur voor hetzelfde effect, blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil. De luchtvochtigheid kan 12% hoger zijn dan met radiatoren. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving, niet alleen voor jou, maar bijvoorbeeld ook voor het groen in huis. Je kamerplanten varen er wel bij, en het is bewezen dat groen in huis op zn beurt weer zorgt voor een gezondere leefomgeving.

Voordeel 4: gezonder leefklimaat
Vloerverwarming zorgt er voor dat het klimaat binnenshuis niet alleen aangenaam aanvoelt, het heeft ook daadwerkelijk een positieve invloed op je gezondheid. Doordat de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt, wordt luchtcirculatie voorkomen. Luchtcirculatie vindt plaats als in een vertrek een koude en een warme luchtstroom aanwezig zijn. Warme lucht stijgt op naar boven en hoopt zich op onder het plafond. De lucht wordt minder droog en de lucht bevat minder stofdeeltjes. Daarmee is de kans op allergieën of de beruchte huisstofmijt gelijk een stuk minder geworden.

Voordeel 5: ruimtebesparing
Als je vloerverwarming inzet als hoofdverwarming komt er ruimte vrij in huis die normaal wordt ingenomen door de radiator. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk geworden om gordijnen of lamellen tot op de grond aan te brengen. Je hoeft dan ook niet langer tegen ontsierende radiatoren aan te kijken. Deze zijn vaak geen aanvulling voor het interieur.

Voordeel 6: geschikt voor de meeste ondergronden
Vloerverwarming kan in combinatie met de meeste ondergronden gelegd worden. Houten vloeren, tegels en zelfs harde materialen zijn geschikt als ondergrond. De koude wordt van de vloer weggehaald, waardoor vloerverwarming goed gecombineerd kan worden met natuursteen, tegels of plavuizen. Bij gebruik onder een houten ondervloer moet wel een extra isolerende laag aangebracht worden tussen de warmtebron en het parket, om de werking van de vloer op te kunnen vangen. Deze vloerbedekkingen houden de warmte goed vast. Minder geschikt is gebruik in combinatie met tapijt, vanwege de isolerende werking daarvan.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Sommigen kijken op tegen het prijskaartje dat nu eenmaal aan het plaatsen van vloerverwarming hangt. Daar staat tegenover dat je met vloerverwarming op de energierekening bespaart. Het kan echter wel enige tijd duren voordat je deze kosten eruit hebt.

Mensen die gewend zijn aan verwarming met radiatoren moeten in het begin even wennen aan de lange(re) opwarmings- en afkoelingstijd. Dit is te ondervangen door vloerverwarming te nemen met een thermostaat met een ingebouwde klok, zodat je kunt instellen wanneer de verwarming aan- en uit gaat. Als je op onregelmatige tijdstippen thuis bent gedurende een lange tijd, is vloerverwarming als hoofdverwarming misschien niet zo praktisch.

Nog meer profijt?
De opbrengst van vloerverwarming is het hoogst in combinatie met een lage temperatuurketel. Een andere voorwaarde voor optimaal gebruik is isolatie van het huis. Ook regelmatig ventileren helpt de energierekening omlaag te drukken.GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners