Wil je het comfort van vloerverwarming, maar dan met een snelle reactietijd? Jaga komt met een nieuwe vorm van vloerverwarming met de Mini Canal Hybrid. Deze moderne variant van de convectorput wordt in de vloer geplaatst en verspreidt de warmte door de hele ruimte. Het systeem werkt supersnel en energiezuinig. Heb je thuis een warmtepomp? Dan kun je ook koelen.

Ben je van plan om binnenkort een nieuwe vloer voor in je woonkamer of keuken te kopen?  Heb je daarbij overwogen om dit te combineren met vloerverwarming? Een tegelvloer gaat namelijk prima samen met vloerverwarming en heeft veel voordelen ten opzichte van traditionele verwarming. En je hoeft niet bang te zijn dat vloerverwarming in jouw huis niet kan want in bijna alle gevallen is er wel een oplossing met vloerverwarming. In de maand februari is het bovendien extra voordelig om vloerverwarming aan te schaffen, want bij aankoop van een vloer bij Nibo Stone krijg je 15% korting op de vloerverwarming.

Als doe-het-zelver ga je het liefst zelf aan de slag. Misschien vind je het heerlijk om te klussen in huis of wil je kosten besparen. Maar sommige klusjes kun je beter overlaten aan de échte specialist. Een vloerverwarming leggen is daar een perfect voorbeeld van. In dit artikel lees je waarom je voor vloerverwarming liever een specialist inschakelt.

Tijdrovende klus
Vloerverwarming aanleggen doe je niet zomaar in één vrije avond. Het kost flink wat tijd, zeker als je er geen ervaring mee hebt. In de meeste gevallen moet je de vloer eerst bewerken voordat je daadwerkelijk vloerverwarming kunt gaan leggen. Al die tijd kun je de vloer niet gebruiken en dat is natuurlijk erg onhandig. Laat je een vloerverwarming leggen door een specialist? Met zijn kennis, kunde en ervaring is dit klusje zo geklaard! 

Veel kennis nodig
Als je geen ervaring hebt met vloerverwarmingen leggen ontbreekt het aan de juiste kennis. Er komt veel bij kijken en je komt voor vele keuzes te staan. Er zijn bijvoorbeeld verschillende technieken, zoals infrezen, noppenplaten, draadmatten of tackerplaten. Wat is geschikt voor jouw woning? In welk patroon ga je de verwarming leggen? Op welke afstand plaats je de buizen van elkaar? Een specialist kan deze vragen vanuit zijn ervaring beantwoorden en komt altijd met een goed advies.

Intensief lichamelijk werk
Naast de juiste kennis en een beetje handigheid heb je ook nog een goede conditie nodig. Een vloerverwarming leggen is lichamelijk zwaar werk en kost dus niet alleen veel tijd, maar ook veel energie. Heb je dit er wel voor over?

Goedkoop is duurkoop
Twijfel je of je handig genoeg bent om je eigen vloerverwarming te leggen? Ons advies: begin er dan niet aan! Zodra je een verkeerde inschatting maakt of het verkeerd aanpakt heb je alsnog een specialist nodig om de problemen op te lossen. Dit kost soms zelfs meer tijd en geld dan direct vanaf het begin een specialist inschakelen. En dat na al die moeite, enorm zonde!

Toch zelf aan de slag?
Wil je het toch zelf proberen? Begin er alleen aan als je de volste vertrouwen hebt dat je dit kunt. Tip: maak vooraf een schets van je plannen. Laat deze beoordelen door een expert, zodat je zeker weet dat je het goed aanpakt. Mocht je een inschattingsfoutje hebben gemaakt dan zijn de gevolgen beperkt omdat een vloerverwarming specialist kan bijsturen voordat je daadwerkelijk begint.

Je bent vast en zeker niet de eerste die overweegt om vloerverwarming aan te leggen in huis. Het zorgt voor een betere verdeling van de warmte in huis. Hier kun je natuurlijk optimaal van profiteren. Wellicht doe je het ook om te besparen op je energienota. Een slimme keuze!

Bijverwarming of hoofdverwarming
Een betere verdeling van de warmte en besparen op de energierekening zijn voor veel mensen belangrijke redenen om te kiezen voor vloerverwarming. Toch zul je nog veel meer over- en afwegingen moeten maken bij de aanschaf van vloerverwarming. Ga je de vloerverwarming gebruiken als bijverwarming of hoofdverwarming? Ga je buizen verwerken in de nieuwe dekvloer of kies je ervoor om het systeem in te frezen. En niet geheel onbelangrijk: wat zijn de kosten om vloerverwarming aan te leggen?

Om antwoord op al deze vragen te krijgen, is het slim om gewoon eens om de tafel te gaan zitten. Samen met je partner of een eventuele andere partij die de werkzaamheden voor je gaat uitvoeren.

Doe-het-zelf klus of uitbesteden?
Vloerverwarming is een uitstekende manier om aan de slag te gaan met een doe-het-zelf project. Vind je dat lastig? Dan kun je natuurlijk altijd nog de werkzaamheden uitbesteden aan een expert. Dit is een stukje duurder, maar wanneer je de kennis niet hebt, kun je werkzaamheden beter uitbesteden. Zeker bij het aanleggen van vloerverwarming.

Zoek online een stappenplan
Bij vloerverwarming aanleggen komt dus veel meer kijken dan je denkt. Gelukkig zijn er online diverse stappenplannen te vinden die je kunnen helpen bij het aanleggen van vloerverwarming. Wellicht dat dit je kan helpen om alsnog de werkzaamheden zelf uit te voeren, zodat je straks kunt gaan genieten van de nieuwe verwarming in huis. En anders kun je altijd nog een specialist inschakelen voor het aanleggen van de vloerverwarming, zodat je er zelf geen werk aan hebt!

Ook al is vloer- en wandverwarming de kinderschoenen al lang ontgroeid, installateurs moeten nog elke dag de indianenverhalen de wereld uit helpen. En dat terwijl het een erg toekomstgericht systeem is, gezien de energiezuinigheid en plaatsbesparende comfortwarmte. Sanitair- en verwarmingspecialist Viega lijstte de 10 meest voorkomende vragen voor u op.

Het merendeel van de badkamers wordt momenteel voorzien van vloerverwarming. Een logische ontwikkeling aangezien vloerverwarming het comfort in uw badkamer verveelvoudigt. Warme voeten zonder badmatten of pantoffels, gewoon omdat de vloer behaaglijk warm is.

Elektrische vloerverwarming is goedkoper en comfortabeler dan watervloerverwarming. Bovendien is het eenvoudiger te installeren, omdat de elektrische matten of kabels slecht enkele millimeters dik zijn en eenvoudig in de tegellijm worden gelegd. Buiten de lagere aanschafprijs is elektrische vloerverwarming ook goedkoper in gebruik, omdat de verwarming alleen aan staat als u gebruik maakt van de ruimte. U hoeft ook niet uw hele huis te verwarmen.

Kiezen voor vloerverwarming in uw nieuwe badkamer is een verstandige keuze waar u en uw gezin veel plezier aan zullen beleven.

Bron Vereniging Comfortabel Wonen

Vloerverwarming zorgt voor een aangename warmte en kent geen luchtcirculatie, dit heeft enkele grote voordelen die vooral bestaan uit een gelijkmatige verdeling in de te verwarmen ruimte. Bij radiatorverwarming kan het verschil in warmte tussen vloer en plafond namelijk wel eens oplopen tot bijna 10 graden Celsius. Doordat er geen sprake is van luchtcirculatie ontbreekt de koude trek langs de vloer en wordt de grote hoeveelheid warmte tegen het plafond ondervangen. De verwarming is bij vloerverwarming vaak beter over de ruimte verdeeld dan bij radiatorverwarming waarbij sprake is van warmtehaarden op de plekken waar de radiatoren geplaatst zijn. Bovendien is vloerverwarming energiebesparend. Het energieverbruik ligt tussen 15-20% lager dan bij andere verwarmingssystemen. Doordat vloer- en wandverwarming een stralingswarmte is, vindt er geen stofcirculatie plaats in de woning, iets dat bij convectiewarmte wel het geval is.

SOORTEN VLOERVERWARMING
Er zijn twee soorten van vloerverwarming. Doormiddel van water, zoals bij een CV. of elektrisch. Elektrische verwarming is los van de cv- installatie te regelen. Elektrische vloerverwarming wordt vaak naast radiatorverwarming gebruikt en levert in de winter als bijverwarming een besparing van 10 tot 20 procent op de radiatorverwarming op. In de overige seizoenen is de vloerverwarming vaak voldoende om de ruimte zelfstandig te verwarmen.

Een belangrijk voordeel van elektrische verwarming is dat deze nauwelijks opbouwruimte in beslag neemt. In badkamers kan deze over de originele tegelvloer worden gelegd en bij de draaibaarheid van deuren zijn ook meestal geen problemen te verwachten. het nadeel van elektronische verwarming zijn de kosten, stroom is duurder dan gas. Een goed geprogrammeerde thermostaat is dus belangrijk. De aanleg en het inregelen van elektrische vloerverwarming dient door een erkend installateur te geschieden. Je energiebedrijf kan je hierbij adviseren

TOEPASSINGEN VAN VLOERVERWARMING
Vloerverwarming is ideaal in combinatie met een tegelvloer omdat de tegels de warmte niet tegenhouden en die warmte ook beter kunnen opslaan. Bepaalde bevloeringen kunnen moeilijk met vloerverwarming gecombineerd worden. Zo moet het vasttapijt permanent antistatisch zijn. Voor enkele natuursteensoorten is de combinatie ook niet aan te raden omdat de tegels dan beschadigd kunnen geraken. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt kan vloerverwarming wel degelijk gecombineerd worden met een parketvloer. Het is wel zo dat hout de warmte meer tegenhoudt dan andere bevloeringen en het daardoor langer duurt eer de vloer en dus ook de kamer opgewarmd zijn. Uiteraard heeft de dikte van het parket daar ook een invloed op. Toch kan je vloerverwarming zelfs met dikke massieve parketvloeren combineren. De isolerende waarde van het hout is immers altijd kleiner dan de isolatiewaarde van de vloerisolatielaag.

ISOLATIE EN ENERGIEBESPARING
Bij vloerverwarming is een degelijke vloer- en wandisolatie een absolute must. Door het lage temperatuurniveau van het circulerende verwarmingswater is er minder energie nodig. Het lage temperatuurniveau van het verwarmingswater zorgt ook voor minder warmteverlies aan de ketel en verdeelleidingen. Wanneer vloerverwarming als integraal verwarmingssysteem wordt toegepast, zijnde investeringskosten beperkt.

We zitten midden in de winter en dat betekent dat ook het stookseizoen volop aan de gang is. De gasketel of de CV wordt een tandje hoger gezet, maar geven deze wel de ideale warmte af? Met vloerverwarming hoef je je daarover geen zorgen te maken, deze vorm van verwarming bezorgt je het meest comfortabele gevoel dat je je maar kunt wensen.

Hoofd- of bijverwarming?
Vloerverwarming wordt veelal gebruikt als bijverwarming. De radiatoren of convectoren zorgen dan voor een snelle opwarming, waarna de vloerverwarming het over kan nemen. Maar ook als hoofdverwarming is vloerverwarming zeer geschikt, en lang niet alleen voor toepassing in kleine ruimtes als de badkamer. Ook in de huiskamer wordt steeds meer gekozen voor vloerverwarming als hoofdverwarming.

Buizensysteem of elektrisch?
Er zijn twee soorten vloerverwarming: een buizensysteem en een elektrisch systeem. Vloerverwarming met een buizensysteem zorgt ervoor dat het water in de buizen verwarmd wordt tot de gewenste temperatuur. Dit is de traditionele vloerverwarming. Deze wordt aangesloten op de bestaande CV-installatie met een speciale verdeelunit met een eigen thermostaat die ervoor zorgt ervoor dat de vloer niet te warm wordt. De verwarmingsbuis wordt over de hele oppervlakte van de vloer gelegd, zodat de ruimte gelijkmatig verwarmd wordt. Daar overheen komt de afwerkvloer. Bij de bouw van een nieuw huis kan voor deze vorm van vloerverwarming worden gekozen. Als je traditionele vloerverwarming naderhand wilt aanleggen heb je er nog een aardige klus aan. Je moet dan namelijk de leidingen in frezen of de vloer komt 5 centimeter hoger te liggen. Beter is het in zon geval te kiezen voor een elektrische vloerverwarming met een kabel of een mat. Dat is een echte doe-het-zelf klus.

Een elektrische vloerverwarming bestaat meestal uit een zelfdenkende klokthermostaat, vloerverwarmingskabel of vloerverwarmingsmat. Vanuit de klokthermostaat loopt een vloersensor die de temperatuur van de vloer meet (deze mag maximaal 30 graden zijn). Een elektrische vloerverwarming is onderhoudsvrij en volkomen geluidloos. Er is bovendien een speciale vloerverwarmingsfolie verkrijgbaar die je direct onder de laminaatvloer of vloerbedekking kunt plaatsen voor optimale isolatie.

Voordeel 1: stralingswarmte
Vloerverwarming maakt gebruik van stralingswarmte en dat voelt behaaglijker aan dan de warmte die van andere verwarmingsbronnen afkomt. Vergelijk het maar met het gevoel dat je krijgt als het voorjaarszonnetje schijnt. Bij radiatorenverwarming vindt bovendien warmteophoping plaats onder het plafond. Zo niet bij vloerverwarming, daarmee wordt de gehele ruimte gelijkmatig van onderaf verwarmd.

Voordeel 2: energiebesparing
Een voordeel dat in het verlengde van stralingswarmte ligt, is een gelijkmatigere verwarming van het vertrek. Het gevolg is dat de thermostaat een paar graden lager gezet kan worden om hetzelfde comfortabele gevoel te bereiken. Dit houdt ook in dat je kosten bespaart op de energierekening. Een graad minder stoken bespaart je al 6% in de energiekosten. De meeste mensen voelen zich met radiatorverwarming prettig bij een temperatuur van 21 a 22 graden Celsius. Bij vloerverwarming kan volstaan worden met een graad of 19 a 20. Je voordeel kan dus zomaar oplopen tot 18%.

Voordeel 3: minder droge lucht
Omdat je kunt volstaan met een lagere temperatuur voor hetzelfde effect, blijft de relatieve luchtvochtigheid op peil. De luchtvochtigheid kan 12% hoger zijn dan met radiatoren. Dit zorgt voor een gezondere leefomgeving, niet alleen voor jou, maar bijvoorbeeld ook voor het groen in huis. Je kamerplanten varen er wel bij, en het is bewezen dat groen in huis op zn beurt weer zorgt voor een gezondere leefomgeving.

Voordeel 4: gezonder leefklimaat
Vloerverwarming zorgt er voor dat het klimaat binnenshuis niet alleen aangenaam aanvoelt, het heeft ook daadwerkelijk een positieve invloed op je gezondheid. Doordat de temperatuur gelijkmatig verdeeld wordt, wordt luchtcirculatie voorkomen. Luchtcirculatie vindt plaats als in een vertrek een koude en een warme luchtstroom aanwezig zijn. Warme lucht stijgt op naar boven en hoopt zich op onder het plafond. De lucht wordt minder droog en de lucht bevat minder stofdeeltjes. Daarmee is de kans op allergieën of de beruchte huisstofmijt gelijk een stuk minder geworden.

Voordeel 5: ruimtebesparing
Als je vloerverwarming inzet als hoofdverwarming komt er ruimte vrij in huis die normaal wordt ingenomen door de radiator. Het is nu bijvoorbeeld mogelijk geworden om gordijnen of lamellen tot op de grond aan te brengen. Je hoeft dan ook niet langer tegen ontsierende radiatoren aan te kijken. Deze zijn vaak geen aanvulling voor het interieur.

Voordeel 6: geschikt voor de meeste ondergronden
Vloerverwarming kan in combinatie met de meeste ondergronden gelegd worden. Houten vloeren, tegels en zelfs harde materialen zijn geschikt als ondergrond. De koude wordt van de vloer weggehaald, waardoor vloerverwarming goed gecombineerd kan worden met natuursteen, tegels of plavuizen. Bij gebruik onder een houten ondervloer moet wel een extra isolerende laag aangebracht worden tussen de warmtebron en het parket, om de werking van de vloer op te kunnen vangen. Deze vloerbedekkingen houden de warmte goed vast. Minder geschikt is gebruik in combinatie met tapijt, vanwege de isolerende werking daarvan.

Zijn er dan helemaal geen nadelen?
Sommigen kijken op tegen het prijskaartje dat nu eenmaal aan het plaatsen van vloerverwarming hangt. Daar staat tegenover dat je met vloerverwarming op de energierekening bespaart. Het kan echter wel enige tijd duren voordat je deze kosten eruit hebt.

Mensen die gewend zijn aan verwarming met radiatoren moeten in het begin even wennen aan de lange(re) opwarmings- en afkoelingstijd. Dit is te ondervangen door vloerverwarming te nemen met een thermostaat met een ingebouwde klok, zodat je kunt instellen wanneer de verwarming aan- en uit gaat. Als je op onregelmatige tijdstippen thuis bent gedurende een lange tijd, is vloerverwarming als hoofdverwarming misschien niet zo praktisch.

Nog meer profijt?
De opbrengst van vloerverwarming is het hoogst in combinatie met een lage temperatuurketel. Een andere voorwaarde voor optimaal gebruik is isolatie van het huis. Ook regelmatig ventileren helpt de energierekening omlaag te drukken.