2126
Bonaparte

De vloer is bepalend voor de sfeer in een ruimte. Hoe mooi de meubelen ook bij elkaar passen, in combinatie met een verkeerde vloer is het interieur niet in balans. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, komt het goed uit dat individualiteit benadrukt wordt binnen het modebeeld op interieurgebied. Bovendien worden de eisen die wij stellen aan de vloer steeds hoger. Met alle innovaties op vloerengebied - harde en zachte vloeren - is er keus te over. Bij de inrichting én styling van het huis is het van belang te beginnen bij de basis. Bij de keuze van een vloer is het startpunt het vergelijken van producteigenschappen van elk type vloerbedekking. Ben je erachter wat voor een soort vloer je wilt dan kun je kijken naar de kleur of structuur. Een ongedwongen lounge ruimte vraagt om een comfortabele, maar evengoed praktische vloer. Terwijl een bijkeuken die intensief gebruikt wordt vraagt om een gemakkelijk schoon te houden vloer met een neutrale look. Omdat vloeren dus een grote invloed hebben op de uitstraling van een ruimte spelen we vaak op zeker. Met een andere vloer kan een ruimte ruimer, eigentijdser of warmer lijken. Maar dus ook kleiner, gedateerd of kil. De tijd dat een vloer slechts diende als ondergrond, is gelukkig al lang voorbij. Inspirerende vormen, onverwachte combinaties en patronen, unieke kleurschakeringen.bijna alles kan.

Kleur-rijk
De kleur van de vloer is het eerste dat opvalt. Door te kiezen voor kleur kun je veel bereiken in een ruimte. Vloeren hoeven immers niet altijd neutraal naturel te zijn. De opkomst van alternatieve woonvormen - denk aan wonen in een pakhuis of loft - vraagt ook de vloer een creatievere benadering. In een loft is het bijvoorbeeld leuk om die verschillende functies - leven, koken, slapen - te benadrukken door een andere kleur van de vloer. De meeste van ons zullen in de woonkamer kiezen voor een neutrale basis. Maar een slaapkamer of kinderkamer mag meer uitgesproken zijn. Vooral marmoleum en linoleum, siergrind, tapijt en kurk zijn in talloze trendy kleuren verkrijgbaar. Ook kun je kiezen om meerdere kleuren te combineren of kleurnuances aan te brengen; bijvoorbeeld een kleurverloop of juist heel contrasterende kleuren naast elkaar.

Verrassende tapijttegels!
Tapijttegels zijn definitief terug! Met het ontwerpen van de nieuwe collecties is een enorme creativiteit aan de dag gelegd. Bovendien zijn innovaties zeker niet aan tapijttegels voorbij gegaan. Je kunt ze, behalve in natte ruimten, overal neerleggen.

Ze kunnen bijvoorbeeld ook over vloerverwarming heen worden gelegd en er is geen ondervloer nodig. Er vindt dus geen warmteverlies plaats. Dit jaar worden er meerdere trendy collecties gepresenteerd. Een duidelijke stroming richt zich op de natuurlijke materialen. In maart werd een tapijttegel op de markt gebracht van honderd procent wol met een gebreide look. Ook zijn er tapijttegels met houtstructuur in verschillende kleuren. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor milieuverantwoorde producten. Een grote tapijttegel fabrikant streeft ernaar binnen afzienbare tijd de onderkant van al hun collecties, die voorheen in kunststof was, volledig van een natuurlijk verantwoord product te maken. Ook het gebruik van materialen die zowel glimmen als mat zijn, komt steeds meer voor. Deze trend zie je ook terug bij stoffen en behang. Diverse texturen en afwisselende lijnen maken de tapijttegel weer spannend.

Behaaglijke vloerbedekking
Niets voelt zo comfortabel aan als een dik zacht kamerbreed tapijt waar je blote voeten in wegzakken en waar je heerlijk op kunt liggen om bijvoorbeeld televisie te kijken. Een praktisch voordeel van vloerbedekking is zijn warmte isolerende werking die de energierekening flink kan verlagen. Uit een harde tegel kan de kou optrekken. Dat gebeurt met tapijt minder snel dankzij de isolerende luchtlaag tussen de vezels. Om een behaaglijk gevoel qua temperatuur te hebben mag er tussen het hoofd en de voeten niet meer dan twee en een halve graden Celsius zitten. De thermostaat hoeft in een kamer met tapijt dus minder hoog te worden gezet. Tapijt verdient zichzelf langzaam terug! Tapijt is er met spannende kleur- en structuurcombinaties. Combineer donkere, warme tinten met wat koelere kleuren. Of kies voor verschillende structuren voor een creatief effect. Wil je toch liever een harde vloer, maar spreekt de warmte van vloerbedekking je aan? Ga dan voor een karpet. Met vernieuwende designs, trendy kleuren en ultramoderne technieken zijn de karpetten van nu elegant en gedurfd. Zacht en soepel, of juist wat ruiger door korte en dicht op elkaar krullende vilten lussen. Met een kleed kun je alle kanten op. De manier waarop het materiaal is verwerkt, bezorgt een karpet een specifieke look en oppervlaktestructuur. Met een harde vloer als basis kun je bij de keuze voor een karpet kleur bekennen.

Glimmend grind
Naast de opkomst van zachte vloeren is er een andere groep consumenten die steeds vaker op zoek gaat naar strakke vloeren met een industrieel uiterlijk. De vloeren moeten sterk, decoratief en slijtvast zijn. Strakke design kunststofvloeren zijn daarom in opkomst. Interieurgrind, Woonbeton, Concretefloor: allemaal harde vloeren die over het algemeen tegen een stootje kunnen. Siergrind is de oudste van deze vloeren en bestaat uit grindkorrels die verbonden worden door een epoxyhars. De vloer heeft een open of dichte structuur en is zeer eenvoudig te reinigen. Het product heeft zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld en isin meer dan duizend kleuren en vele decoratieve patronen leverbaar. Nieuw en erg populair zijn metallic kleurlijnen, zoals aluminium of brons met extra glitters. Er is zelfs een gegoten kunststof vloer volledig gevuld met glitters, voor wie durft!

Hout en kurk waar je van houdt
Natuurlijk wonen op hout en kurk, vloeren die warm, decoratief én sterk zijn. Houten vloeren staan al jaren met stip op 1. De unieke patronen van hout zorgen ervoor dat de vloer altijd levendig oogt en nooit hetzelfde is als bij de buren, ook al is dezelfde houtsoort. Hout blijft uniek. Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parketvloer beslist niet koud maar voelt aangenaam aan. De parket- en laminaatindustrie blijft volop in beweging. Hout met een donkere kleur of hout dat donker gemaakt is, is de trend van dit jaar. Zowel in laminaat als in hard houten vloeren. Diegene die zoekt naar alternatieven wordt zeker bediend. Bamboeparket is een verrassende nieuwkomer en even hard als eiken. Eigenlijk een snel groeiende grassoort en dus ecologisch zeer verantwoord. Kurk is eveneens een uitgesproken milieuvriendelijk materiaal. De bast van de kurkeik groeit immers gewoon weer aan. Voor de toplaag van kurkfineer is keuze uit talloze decoratieve structuren en/of persingen waaronder tegelpatronen. Een kurkvloer kan worden opgevrolijkt met allerlei kleuren lak in glimmende of matte afwerking. Voor de meer architectonische woonstijlen is er een concept waarin modulaire kurkpanelen gecombineerd worden met parket en/of laminaten. Stel je voor: kurk, hout én granietoptiek in een en dezelfde patroonvloer! Ook parket volgt de trend met allerlei noviteiten. Sinds kort is er speciaal parket voor buiten, dat bestaat uit eucalyptus hardhout uit Australië. Om ervoor te zorgen dat je een kwalitatief goede vloer koopt is het belangrijk dat je kiest voor een speciaalzaak waar alle kennis op het gebied van het plaatsen van de vloer en de behandeling ervan aanwezig is.

Bron: Perscentrum wonenGRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw woonfavorieten bij onze partners