1578
Tredford

De vloer en wand zijn de basis van een interieur; de broek en het shirt. Zoals in de garderobe is een goede basis ook voor het interieur van essentieel belang. Deze zet de toon en aan de hand daarvan kan de verdere aankleding uitgewerkt worden. Uiteraard gaat het bij de keuze van deze basics om meer dan alleen maar schoonheid. Er zijn tal van functionele aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Aan de hand van de Tien Geboden voor de vloer kan een ideaal fundament van de ruimte samengesteld worden. Naar welke geboden woont u?

Gij zult sterk en duurzaam zijn
Nieuwe producten worden gemaakt van duurzame materialen en zijn bedoeld om lang mee te gaan. Hout, parket, laminaat en vinyl vloeren worden gemaakt van gerecycled materiaal. Daarnaast is er een revival van kurk. Kurk is gemaakt van schors van de kurkeik. Deze wordt niet geveld maar gepeld en zo gaat er geen boom verloren. Bamboe op de vloer is sterk in opkomst. Tapijt gemaakt van natuurlijke bamboevezels is oersterk, blijft jarenlang mooi en is bovendien milieuvriendelijk. Minder zacht aan de voeten maar praktisch en duurzaam zijn keramische tegels. Plavuizen en tegels zijn sterk, slijt- en krasbestendig mits ongeglazuurd, en kunnen goed gecombineerd worden met vloerverwarming.

Gij zult verantwoord geproduceerd en milieuvriendelijk zijn
Naast duurzaam is ook een verantwoorde productie en gebruik van milieuvriendelijke materialen van steeds groter belang. We worden om de oren geslagen met keurmerken maar let wel: deze staan daadwerkelijk ergens voor. Veel houten vloeren dragen het FSC keurmerk dat verantwoord bosbeheer garandeert. Hout komt dus uit ecologisch gecertificeerde bossen en voor middenlagen van bijvoorbeeld laminaat wordt steeds vaker kringloophout gebruikt. Ook het lijm en vernis dat gebruikt wordt bij de vervaardiging van vloeren voldoet aan internationale emissienormen. Bij vloeren gemaakt van Nederlands hout wordt het transport tot een minimum beperkt. Houten vloeren zijn dus steeds vaker verantwoord en vriendelijk. Tapijt gemaakt van bamboevezels zien we ook steeds vaker. Naast duurzaam is het op natuurvriendelijke wijze verbouwd en ook deze vloerbedekking werkt dus mee aan een gezondere wereld. Naast fijn voor het oog en de voeten zijn er genoeg vloeren die ook fijn zijn voor milieu en welzijn!

Gij zult geluidsdempend en isolerend zijn
Het energielabel is van belang bij de koop en verkoop van een woning. Dit in ogenschouw genomen is isolatie van groot belang. De juiste vloer kan hieraan bijdragen. Naast tapijt zijn laminaat en parket onverminderd populair maar het besef van het belang van een goede ondervloer groeit. Immers, deze draagt bij aan een goede isolatie en geluidsabsorbtie. Er zijn diverse ondervloeren ontwikkeld die anticiperen op reflectiegeluid voor zowel druk als minder belopen plaatsen en voor vloeren van een bovenverdieping of appartement. Daarnaast zijn er ondervloeren van softboard die oneffenheden wegwerken. Een speciale dampwerende folie garandeert een goede bescherming tegen vocht. Wat isolatie betreft is een kurkvloer ideaal. Deze kan bovendien overal in huis worden gelegd, ook in natte ruimtes (mits goed afgelakt).

Gij zult comfortabel zijn
Tapijt wordt geassocieerd met een gevoel van warmte, luxe en comfort: lekker met je blote voeten op een zachte vloer. Een vloer kan echter op meerdere manieren comfortabel zijn. Laminaat- of vinylvloeren met een kliksysteem bijvoorbeeld, zijn comfortabel omdat ze op een eenvoudige manier zelf gelegd kunnen worden. Tapijt is comfortabel om op te lopen en wordt nog comfortabeler als het eenvoudig zelf te leggen is, met bijvoorbeeld taptijttegels. De tapijttegel kennen we al een tijdje maar nieuw zijn verbindingsstickers. Ze worden aan de achterkant bevestigd en houden vier tegels op zijn plaats. Zo zijn tapijttegels warm aan de voeten en zelf in elk gewenst patroon te leggen.

Gij zult anti-allergisch en hygiënisch zijn
Ideaal vanuit allergisch en hygiënisch oogpunt zijn harde vloeren als tegels en gietvloeren omdat deze goed schoongemaakt kunnen worden en er daardoor vrijwel geen sprake hoeft te zijn van stofnesten en huisstofmijt. Vaak denkt men dat tapijt niet wenselijk is bij een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Het tapijt zelf is echter niet de oorzaak van de allergische reactie maar wel de huisstofmijten die erin leven. Het tapijt vraagt in dit geval intensiever onderhoud. Een voordeel van tapijt is dat dankzij het zogenaamde vuilbergende vermogen het eenmaal neergedaalde stof in mindere mate opstuift. Een stofallergie hoeft dus geen belemmering te zijn om te kiezen voor tapijt. Wel is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen.

Gij zult onderhoudsvriendelijk zijn
Veel mensen denken dat tapijt minder makkelijk schoon te maken is dan harde vloeren. Niets is minder waar. Per tapijtsoort wordt tegenwoordig een passend onderhoudsadvies gegeven, gebaseerd op het product, de kleurkeuze, gezinssamenstelling en het toepassingsgebied. Op deze manier kan de tapijtvloer gericht en effectief schoon worden gemaakt. Tegels en gietvloeren zijn onderhoudsvriendelijk omdat ze ondoordringbaar zijn en niet, zoals houten vloeren, in de was of olie moeten worden gezet. Slechts dweilen is voldoende om de vloer schoon te houden. Voor gietvloeren geldt dat ze ook nog eens naadloos zijn: er kan dus geen vuil tussen de naden gaan zitten. Het schoonmaken en schoon houden van de vloer wordt nog makkelijker met de introductie van nieuw ontwikkelde schone vloeren. Zo zijn er vinylvloeren met een extra sterke coating die langer gedroogd heeft, waardoor vuil minder goed hecht. Deze beschikt tevens over aqua grip, tegen gladheid. Ideaal voor een snel schone vloer. pers-vloer12.jpg

Gij zult waterbestendig zijn
Het zorgeloos dweilen van de vloer is wel zo prettig. Een vloer die niet waterbestendig is wordt lelijk zodra hij in aanraking komt met teveel water. Hij gaat bijvoorbeeld krom staan of scheuren. Houten vloeren zijn op dit punt minder geschikt of moeten eerst goed in de olie of was worden gezet. Laminaat- en parketvloeren ondervinden eveneens snel waterschade, al wordt hier tegenwoordig op ingespeeld met zogenaamde scheepsvloeren van laminaat, die over een water- en vochtgarantie beschikken. Vloeren die sowieso goed waterbestendig zijn, zijn gietvloeren. Deze zijn zowel te verkrijgen in cementgebonden of kunststof uitvoering. Gietvloeren zijn strak maar warm, slijtvast, vloeistofdicht, niet gevoelig voor vlekken en met anti-allergische eigenschappen. Mits goed afgelakt is een kurkvloer ook goed waterbestendig, net als tegels en plavuizen. Niet voor niets liggen er toch voornamelijk tegels in vochtige ruimtes zoals de douche en het toilet.

Smaken verschillen maar over sommige vloeren is vrijwel iedereen het eens: ze zijn een lust voor het oog en verrijking voor het interieur. De nieuwe ledervloeren zijn hier een voorbeeld van. Uitgevoerd in diverse kleuren en in bijvoorbeeld croco print, zorgt deze vloer voor een luxueuze en modieuze uitstraling van bijvoorbeeld het stadsappartement van een echte fashionista! Parket is er ook in modieuze en thematische uitvoeringen. Naast de modewereld en interieurstyling laat namelijk ook de vloer zich inspireren door de fifties, met bijvoorbeeld naturel visgraten met banden en biezen. Ook de stillevens en schilderachtige taferelen van de zeventiende eeuw inspireren vloerfabrikanten, met rustieke vloeren van eiken, essen en kastanje met een doorleefde uitstraling in grijstinten en oudbruin. Voor wie de luxe uitstraling wil van een marmeren, betonnen of eiken vloer maar niet over de financiële middelen beschikt, zijn er nu ook laminaat en parket vloertegels met het voorkomen en dessin van een ander materiaal. Zo wordt het gewenste effect op de vloer bereikt met minder middelen. Voor wie de vloer een snelle opfrisser wil geven is een kleed een uitkomst. Nieuwe collecties bieden prachtige kleden die een waar sieraad zijn voor het interieur. Het eenvoudige kleed in slechts één kleur is verleden tijd. Kleden zijn er nu van bamboe, zijde, denim en in verschillende (a-symmetrische) vormen, met open patronen en in reliëf. Neon kleden met opengewerkte patronen, kleden met de wereldkaart in reliëf, kleden van gevlochten leer en kleden met de look van een doormidden gezaagde boomstam: niets is te gek. Ook de jaren vijftig zien we terug in kleden, met bijvoorbeeld een kleed als ode aan en in de stijl van Coco Chanel. Etnische en folkloristische patronen zijn ook op de vloer onverminderd populair en zien we terug in (vintage) kelims. Het kleed is anno nu is een waar kunstwerk!

Gij zult antistatisch zijn
Een antistatische vloer voorkomt dat apparatuur of mensen schade ondervinden van statische elektriciteit en geleiden elektrostatische op- en ontlading. Statische oplading vindt bijvoorbeeld plaats in de winter, als het vriest. Een antistatische vloer is daarnaast goed bestand tegen chemicaliën en zuren. De voordelen van een antistatische vloer vallen samen met de voordelen van een kunststof (giet)vloer. Ze zijn naadloos, vloeistofdicht, onderhoudsarm, duurzaam en kunnen in verschillende kleuren worden gelegd. Tegels, laminaat en parketvloeren hebben tegenwoordig vaak ook een antistatische behandeling ondergaan. Voordeel is tevens dat een antistatische vloer geen of minder stof aantrekt.

Gij zult persoonlijk zijn
Vloerbedekking is de basis - de broek - van het interieur. Het zet de toon. Het is dus belangrijk dat deze aansluit bij de persoonlijke smaak en wensen van de bewoner. Zoals een outfit, zegt een vloer ook iets over de eigenaar. Door rekening te houden met de Tien Geboden voor de vloer en met goede voorlichting door een specialist kom je een heel eind. De persoonlijke smaak - landelijk of industrieel, zwart-wit of een veelheid aan kleuren en patronen, een krakende of piepende vloer en warme blote voeten of warme pantoffels - moet uiteindelijk de doorslag geven voor een goed én persoonlijk fundament van een ruimte.

Bron: Perscentrum Wonen


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Bestel jouw woonfavorieten bij onze partners