De visgraat vloer is bezig met een comeback in élke kamer van het huis. De van oorsprong klassieke visgraat past goed in de hedendaagse woontrends; van New Classic en Natural Living tot Modern Minimal. De nieuwe pvc stroken collectie iD Supernature heeft een ruime keuze in verschillende hout kleuren en het XL-visgraat patroon is makkelijk zelf te leggen. Met deze visgraat vloer combineer je de tijdloze uitstraling van hout met de praktische voordelen van pvc. Zo heb je jarenlang plezier van een iD Supernature vloer in jouw interieur.

PVC-vloeren winnen terrein. En dat zit ‘m niet alleen in het ongekende comfort, maar ook het eigentijdse design waarmee deze vloeren zich elegant een weg banen in ons interieur speelt hier een belangrijke rol. Moduleo, de Belgische specialist in pvc-vloeren zet alvast vier najaarstrends in de spotlight.

TREND 1: palazzo 

4-vloerentrends-2019-12.png

Rijke materialen, intense kleuren, luxueuze stoffen, subtiele details… De Italiaanse palazzo-sfeer vlijt zich met veel gemak in onze interieurs. In alle stijl en elegantie meet je je leefruimte zo de allures van een authentiek palazzo aan. Daarbij trekken originele vloeren royaal de aandacht met hun majestueuze uitstraling. Voor het expressieve dessin Bohemian liet Moduleo zich inspireren door het klassieke legpatroon van de Hongaarse punt – waarbij de planken in een hoek van 45 of 60 graden tegen elkaar liggen – en het oude zigzag-patroon Chevron. Door de strakheid van de tekening van de Hongaarse Punt, past deze vloer zowel in een klassiek als eigentijds interieur. Elke verpakking telt acht unieke XL-planken, 150 bij 250 cm, links en rechts, met op de achterkant een pijl die de legrichting aangeeft. Begin en einde van het dessin vallen altijd mooi samen, zodat je zeker bent van een luxueuze look en afwerking.

TREND 2: botanicals 

4-vloerentrends-2019-07.png

De botanische woontrend houdt aan. Ook dit najaar duiken tropische bloemen, planten en dieren enthousiast op in huis, voor een warme, gezellige maar tegelijk ook stoere sfeer. Je eigen ‘urban jungle’ creëren is niet moeilijk: combineer veel groen met natuurlijke materialen zoals hout, rotan, bamboe, glas of aardewerk. Met Shades kleurt Moduleo de tropische trend origineel in. Deze vloer valt op door zijn effect van gelaserd hout en zijn speels maar uitgebalanceerd lijnenspel. Achter deze premium designcollectie gaat een speciaal ontwikkelde technologie schuil voor een ongeëvenaarde reliëfdruk. De botanicals-trend krijgt zo meteen een strakker accent, voor een eigentijdse look in tal van interieurs.

TREND 3: blank wood 

4-vloerentrends-2019-15.png

Om rust te kunnen vinden in deze drukke gedigitaliseerde wereld, trekken we steeds vaker de natuur in. Of halen we de natuur in huis, in al haar rijkdom en schoonheid. Dat vertaalt zich meestal in tijdloze interieurs met een ongekende decoratieve kracht. Lichte tinten – zowel in grovere, massieve blokken als in verfijnde houten latjes – brengen kalmte en verrassen door hun ruime mogelijkheden tot combinatie. De ‘Naturally Impressive Floors’ van Moduleo lijken als het ware uit de natuur geplukt. Deze vloeren staan stuk voor stuk voor een aparte beleving, waarbij je zelfs de diepte van de groeven, lijnen en knoesten voelt. Laurel Oak straalt rust, elegantie en gezelligheid uit. Santa Cruz Oak, gebaseerd op metalen en indigo, heeft een meer vintage imago. En Sierre Oak oogt zacht en verfijnd maar laat je voluit het gevoel van een echte plankenvloer ervaren.

TREND 4: stone age 

4-vloerentrends-2019-18.png

Niet alleen met houtmotieven maar ook met steenstructuren maken we steeds vaker een trendstatement in huis: marmer, graniet, leisteen of zelfs het gespikkelde terrazzo dat aan een sterke comeback bezig is. In deze digitale tijden, waar veranderingen elkaar in een snel tempo opvolgen, zoeken we een houvast bij eeuwenoude natuurmaterialen die de tand des tijds moeiteloos hebben doorstaan. Mustang Slate brengt natuurlijke schoonheid en duurzame hardheid samen. Voor dit ontwerp greep Moduleo terug naar de klassieke, natuurlijke vloer. Daarbij werd de robuuste ruwheid van steen gecombineerd met een visueel textuurspel. Het resultaat is een luxueuze uitstraling, een moderne look en een heel natuurlijke indruk. De talloze kleurschakeringen en voelbare structuren verraden de buitengewone precisie waarmee deze delicate leisteen is vervaardigd. In de XL-versie (tegels van 44 bij 86 cm) oogt Mustang Slate indrukwekkender dan ooit.

Wie ooit in een statig herenhuis is geweest heeft hem misschien al wel eens gezien, de visgraatvloer. Het is van oudsher een hele chique vloer die voornamelijk voorkwam in de huizen van de rich and famous. Maar hier komt verandering in. De visgraatvloer is bezig met een comeback! En hoe! De vloer wint de laatste tijd enorm aan populariteit en zien we steeds meer terugkomen in het hedendaagse interieur.

Ons interieur wordt in snel tempo Instagram vriendelijk. Alles draait om de persoonlijke stijl en hoe gedurfder we laten zien wat onze smaak en lifestyle is, hoe meer ‘likes’ we krijgen. De nieuwe vloerencollecties haken hier slim op in want nog nooit zijn er zoveel mooie kleuren, structuren en patronen geweest. Het lijkt alsof de vloeren anno 2018 ons in alle opzichten ‘in de maling nemen’ want door hyperrealistische reliëfs en prints zijn pvc en vinyl vloeren niet van echt massief hout, beton of natuursteen te onderscheiden en lijkt zacht tapijt op een zwart marmeren vloer of een gekreukelde stof. Door gelaagdheid en grafische dessins ontstaan 3d effecten en worden we optisch bedrogen. Gedecoreerde handgemaakte kleden zijn heel fotogeniek en werken als kunstwerk op de vloer. Het mixen van materialen is ook een belangrijk trendsignalement. We houden ervan om verschillende soorten vloeren naadloos in elkaar over te laten lopen waarbij de ‘grens’ niet meer een harde lijn is en ook niet meer stopt maar doorloopt op de wanden. Dat dankzij nieuwe technologie de kwaliteit en de akoestiek verbeterd en dat alle vloeren duurzaam zijn gemaakt en makkelijk in onderhoud zijn, nemen we tegenwoordig als vanzelfsprekend aan. Het draait stiekem vooral om dat mooie plaatje!

Het is een opvallend nieuw signalement; vloeren die de aandacht trekken in het interieur! Interieurarchitecten spelen volop met het mixen van materialen, kleuren, patronen en méérdere lagen. Dat bepaalt in grote mate de sfeer omdat het gaat om het grootste oppervlakte in de ruimte! Het startpunt voor een perfecte sfeer is de vloer en dat mag wat kosten.

De vloer is de basis van ieder interieur en anno 2017 kunnen we met overtuiging zeggen dat de hedendaagse vloer absoluut niet saai genoemd kan worden. Waar interieurs constant in ontwikkeling zijn heeft ook de vooruitgang van de vloer niet stil gestaan en zeg nou zelf... een vloer moet absoluut praktisch zijn maar het oog wil zeker ook wat.

Het einde van 2016 nadert als de ontwerpafdeling van Moduleo de belangrijkste vloer trends voor 2017 voorspelt. Moduleo Moods biedt een creatieve studio waarin tien vloer formaten met elkaar worden gecombineerd. Er kunnen tot 110 unieke hout en steen-effect ontwerpen worden gerealiseerd met behulp van het brede aanbod.

Geometrische vormen
In 2017 zal de trend naar geometrische ontwerpen verder groeien. Consumenten zullen ook voor hun vloeren kiezen voor deze eigenzinnige en excentrieke dessins in 2D en 3D. Traditionele consumenten implementeren de geometrische vormen in hun interieur door middel van behang en accessoires. Echter, sinds de lancering van de Moduleo Moods collectie eerder dit jaar, zien we ook dat men deze grafische vormen op de vloer wil terug zien in de vorm van driehoek, zeshoek en ruitvormige tegels. In hout of steen of een combinatie van beide. Een geometrische vloer geeft de ruimte een opvallende en eigentijdse afwerking die centraal staat als men een ​​creatieve en strakke sfeer wil creëren. Deze look is zeer veelzijdig en werkt goed in de meeste kamers, vooral woonkamers, keukens en badkamers.

Met interieurs die steeds creatiever en kleurrijker worden, krijgt de vloer een hoofdrol om de sfeer persoonlijk en uniek te maken. Dé trend is om je vloer in patroon te leggen! Nieuwe collecties laten hippe variaties zien op het klassieke visgraat, blok- en vlechtmotief verwerkt in vloeren van hout, pvc en vinyl maar ook als print op zacht tapijt en luxe kleden. Het gebruik van tegels op de wand en vloer is ook een trendy manier om je interieur een frisse update te geven. Grafische patronen die je zelf als een puzzel kunt samenstellen en die vanaf de vloer doorlopen in de wand creëren een dynamisch effect. Ook in hout en betonlook zien we nieuwe ontwikkelingen; de vloer kan er niet oud, grof of verweerd genoeg uitzien! Daarmee krijgt je interieur dat doorleefde karakter dat tijdloos en stoer is. Perfect als basis voor een puur natuur, industrieel of juist design interieur. Voor warmte en gezelligheid wordt in een modern interieur een vlakke vloer gecombineerd met kleden. Laat je vloer tot leven komen met kleur, dessins, patronen en contrast in hard en zacht; dan zit je helemaal goed!

Het is altijd een moeilijke keuze wanneer je gaat verhuizen of je huis gaat ombouwen; welke vloer kies je? Vaak denk je na over het interieur dat je gaat plaatsen in je huis. Welke stijl? Welke kleur? In dit artikel helpen we je met het kiezen van de juiste vloer door aandacht te besteden aan enkele vloersoorten. Deze moet natuurlijk passen bij jouw interieur.

Met het nieuwe jaar voor de deur beginnen de trends in vloeren voor 2016 ook langzaam vorm te krijgen. Welke populaire parketvloeren uit 2015 zien we komend jaar weer terug en wat wordt hier aan toegevoegd? Ontdek het in dit artikel.

De vloer is de basis van elk interieur. Of je nou op kamers gaat wonen, je eerste huis koopt of verhuist naar een appartement als de kinderen de deur uit zijn, het interieurontwerp begint met het kiezen van de vloerbedekking. Het is sfeerbepalend maar moet tegelijkertijd aan allerlei eisen voldoen.

Veelzijdige en luxueuze vinylvloeren, dat is het minste dat je van de tegels en planken van Moduleo® kan zeggen. Met hun slijtvaste toplaag zijn ze ontworpen voor jaren gebruik en kunnen ze heel wat troeven uitspelen. Zoals een eigentijds design. Want als Europees marktleider zet Moduleo® mee de trends uit. Vijf vloeren voor 2015 op een rij.

De vloer wordt steeds meer beschouwd als de ‘vijfde muur’, een plek om kunstobjecten ten toon te stellen of om een interieur een origineel tintje te geven. Met behulp van Farrow & Ball Floor Paint kunt u houten of betonnen vloeren met een vleugje kleur transformeren. Schilder een traploper, een vloerkleed of een streeppatroon en creëer een opvallend design, of blaas een ruimte nieuw leven in door eenvoudig de vloer in één kleur te schilderen.

De vloer en wand zijn de basis van een interieur; de broek en het shirt. Zoals in de garderobe is een goede basis ook voor het interieur van essentieel belang. Deze zet de toon en aan de hand daarvan kan de verdere aankleding uitgewerkt worden. Uiteraard gaat het bij de keuze van deze basics om meer dan alleen maar schoonheid. Er zijn tal van functionele aspecten waar rekening mee moet worden gehouden. Aan de hand van de Tien Geboden voor de vloer kan een ideaal fundament van de ruimte samengesteld worden. Naar welke geboden woont u?

Gij zult sterk en duurzaam zijn
Nieuwe producten worden gemaakt van duurzame materialen en zijn bedoeld om lang mee te gaan. Hout, parket, laminaat en vinyl vloeren worden gemaakt van gerecycled materiaal. Daarnaast is er een revival van kurk. Kurk is gemaakt van schors van de kurkeik. Deze wordt niet geveld maar gepeld en zo gaat er geen boom verloren. Bamboe op de vloer is sterk in opkomst. Tapijt gemaakt van natuurlijke bamboevezels is oersterk, blijft jarenlang mooi en is bovendien milieuvriendelijk. Minder zacht aan de voeten maar praktisch en duurzaam zijn keramische tegels. Plavuizen en tegels zijn sterk, slijt- en krasbestendig mits ongeglazuurd, en kunnen goed gecombineerd worden met vloerverwarming.

Gij zult verantwoord geproduceerd en milieuvriendelijk zijn
Naast duurzaam is ook een verantwoorde productie en gebruik van milieuvriendelijke materialen van steeds groter belang. We worden om de oren geslagen met keurmerken maar let wel: deze staan daadwerkelijk ergens voor. Veel houten vloeren dragen het FSC keurmerk dat verantwoord bosbeheer garandeert. Hout komt dus uit ecologisch gecertificeerde bossen en voor middenlagen van bijvoorbeeld laminaat wordt steeds vaker kringloophout gebruikt. Ook het lijm en vernis dat gebruikt wordt bij de vervaardiging van vloeren voldoet aan internationale emissienormen. Bij vloeren gemaakt van Nederlands hout wordt het transport tot een minimum beperkt. Houten vloeren zijn dus steeds vaker verantwoord en vriendelijk. Tapijt gemaakt van bamboevezels zien we ook steeds vaker. Naast duurzaam is het op natuurvriendelijke wijze verbouwd en ook deze vloerbedekking werkt dus mee aan een gezondere wereld. Naast fijn voor het oog en de voeten zijn er genoeg vloeren die ook fijn zijn voor milieu en welzijn!

Gij zult geluidsdempend en isolerend zijn
Het energielabel is van belang bij de koop en verkoop van een woning. Dit in ogenschouw genomen is isolatie van groot belang. De juiste vloer kan hieraan bijdragen. Naast tapijt zijn laminaat en parket onverminderd populair maar het besef van het belang van een goede ondervloer groeit. Immers, deze draagt bij aan een goede isolatie en geluidsabsorbtie. Er zijn diverse ondervloeren ontwikkeld die anticiperen op reflectiegeluid voor zowel druk als minder belopen plaatsen en voor vloeren van een bovenverdieping of appartement. Daarnaast zijn er ondervloeren van softboard die oneffenheden wegwerken. Een speciale dampwerende folie garandeert een goede bescherming tegen vocht. Wat isolatie betreft is een kurkvloer ideaal. Deze kan bovendien overal in huis worden gelegd, ook in natte ruimtes (mits goed afgelakt).

Gij zult comfortabel zijn
Tapijt wordt geassocieerd met een gevoel van warmte, luxe en comfort: lekker met je blote voeten op een zachte vloer. Een vloer kan echter op meerdere manieren comfortabel zijn. Laminaat- of vinylvloeren met een kliksysteem bijvoorbeeld, zijn comfortabel omdat ze op een eenvoudige manier zelf gelegd kunnen worden. Tapijt is comfortabel om op te lopen en wordt nog comfortabeler als het eenvoudig zelf te leggen is, met bijvoorbeeld taptijttegels. De tapijttegel kennen we al een tijdje maar nieuw zijn verbindingsstickers. Ze worden aan de achterkant bevestigd en houden vier tegels op zijn plaats. Zo zijn tapijttegels warm aan de voeten en zelf in elk gewenst patroon te leggen.

Gij zult anti-allergisch en hygiënisch zijn
Ideaal vanuit allergisch en hygiënisch oogpunt zijn harde vloeren als tegels en gietvloeren omdat deze goed schoongemaakt kunnen worden en er daardoor vrijwel geen sprake hoeft te zijn van stofnesten en huisstofmijt. Vaak denkt men dat tapijt niet wenselijk is bij een allergie voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Het tapijt zelf is echter niet de oorzaak van de allergische reactie maar wel de huisstofmijten die erin leven. Het tapijt vraagt in dit geval intensiever onderhoud. Een voordeel van tapijt is dat dankzij het zogenaamde vuilbergende vermogen het eenmaal neergedaalde stof in mindere mate opstuift. Een stofallergie hoeft dus geen belemmering te zijn om te kiezen voor tapijt. Wel is het belangrijk om regelmatig te stofzuigen.

Gij zult onderhoudsvriendelijk zijn
Veel mensen denken dat tapijt minder makkelijk schoon te maken is dan harde vloeren. Niets is minder waar. Per tapijtsoort wordt tegenwoordig een passend onderhoudsadvies gegeven, gebaseerd op het product, de kleurkeuze, gezinssamenstelling en het toepassingsgebied. Op deze manier kan de tapijtvloer gericht en effectief schoon worden gemaakt. Tegels en gietvloeren zijn onderhoudsvriendelijk omdat ze ondoordringbaar zijn en niet, zoals houten vloeren, in de was of olie moeten worden gezet. Slechts dweilen is voldoende om de vloer schoon te houden. Voor gietvloeren geldt dat ze ook nog eens naadloos zijn: er kan dus geen vuil tussen de naden gaan zitten. Het schoonmaken en schoon houden van de vloer wordt nog makkelijker met de introductie van nieuw ontwikkelde schone vloeren. Zo zijn er vinylvloeren met een extra sterke coating die langer gedroogd heeft, waardoor vuil minder goed hecht. Deze beschikt tevens over aqua grip, tegen gladheid. Ideaal voor een snel schone vloer. pers-vloer12.jpg

Gij zult waterbestendig zijn
Het zorgeloos dweilen van de vloer is wel zo prettig. Een vloer die niet waterbestendig is wordt lelijk zodra hij in aanraking komt met teveel water. Hij gaat bijvoorbeeld krom staan of scheuren. Houten vloeren zijn op dit punt minder geschikt of moeten eerst goed in de olie of was worden gezet. Laminaat- en parketvloeren ondervinden eveneens snel waterschade, al wordt hier tegenwoordig op ingespeeld met zogenaamde scheepsvloeren van laminaat, die over een water- en vochtgarantie beschikken. Vloeren die sowieso goed waterbestendig zijn, zijn gietvloeren. Deze zijn zowel te verkrijgen in cementgebonden of kunststof uitvoering. Gietvloeren zijn strak maar warm, slijtvast, vloeistofdicht, niet gevoelig voor vlekken en met anti-allergische eigenschappen. Mits goed afgelakt is een kurkvloer ook goed waterbestendig, net als tegels en plavuizen. Niet voor niets liggen er toch voornamelijk tegels in vochtige ruimtes zoals de douche en het toilet.

Smaken verschillen maar over sommige vloeren is vrijwel iedereen het eens: ze zijn een lust voor het oog en verrijking voor het interieur. De nieuwe ledervloeren zijn hier een voorbeeld van. Uitgevoerd in diverse kleuren en in bijvoorbeeld croco print, zorgt deze vloer voor een luxueuze en modieuze uitstraling van bijvoorbeeld het stadsappartement van een echte fashionista! Parket is er ook in modieuze en thematische uitvoeringen. Naast de modewereld en interieurstyling laat namelijk ook de vloer zich inspireren door de fifties, met bijvoorbeeld naturel visgraten met banden en biezen. Ook de stillevens en schilderachtige taferelen van de zeventiende eeuw inspireren vloerfabrikanten, met rustieke vloeren van eiken, essen en kastanje met een doorleefde uitstraling in grijstinten en oudbruin. Voor wie de luxe uitstraling wil van een marmeren, betonnen of eiken vloer maar niet over de financiële middelen beschikt, zijn er nu ook laminaat en parket vloertegels met het voorkomen en dessin van een ander materiaal. Zo wordt het gewenste effect op de vloer bereikt met minder middelen. Voor wie de vloer een snelle opfrisser wil geven is een kleed een uitkomst. Nieuwe collecties bieden prachtige kleden die een waar sieraad zijn voor het interieur. Het eenvoudige kleed in slechts één kleur is verleden tijd. Kleden zijn er nu van bamboe, zijde, denim en in verschillende (a-symmetrische) vormen, met open patronen en in reliëf. Neon kleden met opengewerkte patronen, kleden met de wereldkaart in reliëf, kleden van gevlochten leer en kleden met de look van een doormidden gezaagde boomstam: niets is te gek. Ook de jaren vijftig zien we terug in kleden, met bijvoorbeeld een kleed als ode aan en in de stijl van Coco Chanel. Etnische en folkloristische patronen zijn ook op de vloer onverminderd populair en zien we terug in (vintage) kelims. Het kleed is anno nu is een waar kunstwerk!

Gij zult antistatisch zijn
Een antistatische vloer voorkomt dat apparatuur of mensen schade ondervinden van statische elektriciteit en geleiden elektrostatische op- en ontlading. Statische oplading vindt bijvoorbeeld plaats in de winter, als het vriest. Een antistatische vloer is daarnaast goed bestand tegen chemicaliën en zuren. De voordelen van een antistatische vloer vallen samen met de voordelen van een kunststof (giet)vloer. Ze zijn naadloos, vloeistofdicht, onderhoudsarm, duurzaam en kunnen in verschillende kleuren worden gelegd. Tegels, laminaat en parketvloeren hebben tegenwoordig vaak ook een antistatische behandeling ondergaan. Voordeel is tevens dat een antistatische vloer geen of minder stof aantrekt.

Gij zult persoonlijk zijn
Vloerbedekking is de basis - de broek - van het interieur. Het zet de toon. Het is dus belangrijk dat deze aansluit bij de persoonlijke smaak en wensen van de bewoner. Zoals een outfit, zegt een vloer ook iets over de eigenaar. Door rekening te houden met de Tien Geboden voor de vloer en met goede voorlichting door een specialist kom je een heel eind. De persoonlijke smaak - landelijk of industrieel, zwart-wit of een veelheid aan kleuren en patronen, een krakende of piepende vloer en warme blote voeten of warme pantoffels - moet uiteindelijk de doorslag geven voor een goed én persoonlijk fundament van een ruimte.

Bron: Perscentrum Wonen

Elke ruimte heeft zo zijn eigen karakteristieke kenmerken en stelt andere eisen aan de vloer. Belangrijk is ook de sfeerbepalende kwaliteit van een vloer. Sommige vloeren drukken een uitgesproken stempel op het interieur: nostalgisch, stoer, industrieel, exotisch, mediterraan of juist hypermodern.

Natuur is trend
De huidige woontrends combineren strakke minimalistische ontwerpen met natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Natuursteen, zowel op de vloer als op de wand, is weer helemaal terug van weggeweest. Zeker in de badkamer, waar het gebruik van natuursteen garant staat voor een luxueuze sfeer. Net als parket overigens, dat allang geen taboe meer is in vochtige ruimtes. Een houten vloer ademt warmte en klasse.

Hout of laminaat?
Een houten vloer is een krachtige sfeermaker. Echt hout leeft: het werkt, kraakt en geen centimeter is gelijk. Het is waarschijnlijk daarom dat parket nog altijd geldt als dé vloerenfavoriet voor de Nederlandse huiskamer. Exotische houtsoorten en sleetse planken staan borg voor een doorleefde uitstraling. Een laminaatvloer kan een prima alternatief zijn. Met behulp van verfijnde fototechnieken en inventieve bewerkingsprocédés als embossing wordt het oppervlak zó levensecht gemaakt, dat het op het oog bijna niet meer van echt te onderscheiden is.

Natuursteen en tegels
Een andere vloerenklassieker, gekarakteriseerd door authenticiteit en klasse, is natuursteen. Steeds meer mensen kiezen ervoor. Dankzij nieuwe technieken zijn de prijzen gedaald en is het keuzeaanbod groter geworden. Wat te denken van klassiek marmer, stoer hardsteen of levendige leisteen, om er maar eens een paar te noemen? Ook tegelvloeren gaan met hun tijd mee. Bijvoorbeeld met supergrote tegels in een hout- of natuursteenlook; nauwelijks van echt te onderscheiden en superpraktisch in het onderhoud.

Vlakke vloeren
Een van nature warm alternatief is linoleum, op korte afstand gevolgd door de verende vinylvloer. Beide materialen zijn zeer hygiënisch, enorm slijtvast en warmte-isolerend. De nieuwste dessins verrassen door hun textiele tactiliteit. En wat te denken van kurk? Een echte comeback kid die ook nog eens uitermate milieuvriendelijk wordt geproduceerd. Daarnaast is kurk zowel geluid- als warmte-isolerend en gaat jarenlang mee.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

De kokospalm is eigenlijk geen hout- maar een palmsoort. Dit is de reden dat de stam anders is opgebouwd dan bij hout. Er vallen geen jaarringen te ontdekken en de harde laag bevindt zich aan de buitenkant. De kern is zacht en kan niet worden gebruikt. De kokospalm is donker met bruine tekeningen. Ze wordt soms met wengé vergeleken, wat niet zonder reden het �zwarte goud� genoemd wordt.

De herkomst & het milieu

In het land van herkomst wordt de kokospalm vooral gebruikt als producent van kokosnoten. Als de bomen tientallen jaren oud zijn en de productie van kokosnoten daalt worden ze omgehakt. In het verleden werd met deze palmen niets gedaan, tot ontdekt werd dat ze uitstekend dienst konden doen als hout. De kokospalm krijgt hierdoor een tweede functie. We kunnen dus ook met zekerheid zeggen dat de oerbossen niet aangetast worden door het gebruik van kokospalm parket!

Eigenschappen

De eigenschappen zijn zeer goed te noemen; kokospalm is harder dan eiken en krimpt en zwelt ook minder. Dit maakt het een zeer geschikte grondstof voor parketvloeren. Geolied of gelakt valt kokospalm-parket op door zijn diepe kleur en de bijzondere tekening.

De vloer is de basis van je interieur, zo simpel is het. Ze moet passen bij het huis én bij je eigen persoonlijkheid. De vier elementen - aarde, water, lucht en vuur - komen daarbij telkens terug. Wat wordt het? Aarde in de vorm van steen? Gladde materialen met de glans van water? Lucht, de oerbron van levendig hout? Of toch de vurige warmte van tapijt?

VUUR: de warmte van tapijt
Bij warmte denk je gelijk aan de geborgenheid van zacht tapijt. Aan lopen op je blote voeten en liggen voor het haardvuur. Aan rulle, gulle poolgarens.

Hoogpolig trend

Luxueus en aaibaar is duidelijk de trend van nu. Vormgegeven als lange, warrelige polen; in vaktermen frisé of shag geheten. Dergelijk hoogpolig tapijt is bij uitstek geschikt voor loungeachtige ruimtes: de zithoek of de huiselijk ingerichte slaapkamer. Glanzende garens, soms nog doorspekt met een lurex draadje, zorgen ervoor dat het beeld toch licht en luchtig blijft. De nieuwste tapijtstructuur bestaat uit dikke zachte lontpolen met de pluizigheid van chenille garens. Wie tapijt met een retro karakter zoekt, vindt in ton-sur-ton garenmelanges een brede keuze. Van zachtaardige naturellen tot diepe aardse kleuren als cognac en chocoladebruin.

Stoere structuren

Tapijt is van alle markten thuis. Ook wat betreft het zwaardere werk: gezinnen met kinderen of de werkkamer aan huis. Polyamide velours, met zn compacte open polen, is een oersterke topper. Zwenkwielbestendig én geluiddempend. Velours kent een enorm scala aan kleuren. Inclusief hippe trendkleuren als stralend blauw, felgroen of fuchsia. Ook stevig luspool tapijt (bouclé) kan tegen een stootje. In polyamide, sisal en als wollen berber. Die laatste klassieker is weer helemaal terug, in een hele reeks ingetogen natuurtinten. En dan hebben we nog de keur aan fantasie- en ribstructuren: van honingraat tot het overbekende geitenharen ribbeltje. Dat een eigentijdse opvolger heeft gekregen in de vorm van grof gebreide profielribbels. Robuust, maar toch zachtaardig.

Praktische kant

Velours, bouclé of frisé? Polyamide, wol of toch een natuurvezel? Om die keuze makkelijker te maken, is het PIT-systeem ontwikkeld (Product Informatie Tapijt). Aan de hand van symbooltjes kun je zien voor welk doel een bepaalde tapijtkwaliteit geschikt is. Bijvoorbeeld wonen zwaar gebruik, werken of de bekleding van de trap. Even praktisch is het feit dat modern tapijt standaard voorzien wordt van vuil- en vlekwerende finishes. Gaat er wat fout, dan is opdeppen met louter schoon water de aangewezen methode. Zelfs bij rode wijn! Helemaal safe is de keuze voor tapijttegels; die kun je immers per stuk vervangen. Naast de smalle rib kennen we nu ook tal van designuitvoeringen: van hoogpolig tot vlakgeweven, van Japanse streepdessins tot subtiele houtmotieven.

TIP!

Surf voor een helder overzicht van de huidige tapijttrends naar www.zachtaanjevoeten.nl. Aan de hand van fotos, muziek en een tapijttype test ontdek je je eigen tapijtvoorkeuren.

LUCHT = levendig hout
Hout dankt zn groei mede aan lucht, oerbron van het leven. Misschien is dat wel de fascinatie die we hebben met zon authentieke vloer. In klassiek parket, maar evengoed in modern laminaat.

Tapis en planken

Met de terugkeer van klassieke stijlelementen is het aloude tapis parket weer veelgevraagd. In visgraat of een traditioneel blok- of vlechtpatroon, het liefst voorzien van band en bies. Of van moderne inlays waaronder zelfs metalen ornamenten. Ook het landelijke gevoel van planken doet het nog steeds goed. In steeds bredere maten, tot wel 40 cm. Om kromtrekken te voorkomen worden ze verlijmd tot een meerlaags systeem. Een duidelijke trend is het verouderen van hout. Door behandelingen als stomen of roken wordt de kleur dieper; borstelen accentueert de nerven. Nog rustieker ogen de handgeschraapte planken, een bijna vergeten ambacht. Daartegenover staat de meer moderne ritmiek van de traverse vloer die opgebouwd wordt uit dwarsverlijmde stukjes plank. Voor het meer

Milieuvriendelijk

Verouderen is een alternatief voor de nu zo populaire tropische houtsoorten. Denk aan teak, ebben, het bijna zwarte wengé, zebrano en purperhart. Steeds meer hout heeft gelukkig een FSC-keur wat betekent dat het van gecontroleerde plantages komt of uit goed beheerde bossen. Bamboeparket is sowieso milieuvriendelijk omdat het feitelijk om een snelgroeiende grassoort gaat. Met hoogkantparket, gemaakt van kopse latjes, en plywood parket lever je een bijdrage aan verantwoorde restverwerking. Ook kurkbast in al zn gedaantes, van kurktegel tot de vermalen variant in linoleum, groeit na de oogst gewoon weer aan. Linoleum krijgt dit jaar trouwens een aanvulling met 12 eigenwijze kleuren van 12 Nederlandse topontwerpers waaronder Marcel Wanders (Marmoleum Dutch Design).

Laminaat

Voor laminaat wordt zeker geen regenwoud gekapt. De kern bestaat uit vezelplaat, een fotoprint doet de rest. Laminaat heeft inmiddels bijna de perfectie bereikt. Te danken aan voelbare reliëfs die in het oppervlak worden gedrukt. Dat kunnen nerven en noesten zijn, de golven van een handgeschraapte plank of de optiek van zaagfoutjes. Kortom, al die onregelmatigheden die echt hout haar charme geven; vaak gevat onder de term vintage. Hoewel er steeds meer fantasieprints bijkomen - waaronder expressieve streep- en pop-art dessins - toont het meeste laminaat een levensechte kopie van hout. Met de optiek van matte olie of juist glanzende lak. Eiken, noten en exotische soorten als teak, palissander en jatoba vertegenwoordigen de trend; net als bamboe en lichtgekleurde iep of berk. De standaard lamel is recentelijk uitgebreid met kleine plankjes voor het leggen van een traditionele visgraatvloer. Ook neopreen strips voor scheepsdek en extra brede delen voor een originele planken look behoren tot de noviteiten. Een technische aanwinst is watervast laminaat, geschikt voor keuken en bad. Beeld QuickStep ->

AARDE = solide grondstof
Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-alikes.

Cultureel erfgoed

Uit marmer en graniet zijn de prachtigste vloeren ontstaan. Marmer- en keitjesmozaïeken behoren nog steeds tot de top van het kunstambacht; net als terrazzo vloeren. Splijtsteen, zeer populair in de fifties en sixties, is dankzij de retrotrend weer terug in beeld met leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten. Ook met louter klei konden onze voorouders prima uit de voeten. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90x90 cm en zelfs rechthoeken van 60x120 cm zijn gesignaleerd!

Meer dessins

Los van het eindeloze scala aan kleurige uni tegels, zitten we nu volop in het tijdperk van de dessinering. Vooral romantische kant- en bloemmotieven zijn hot. Opvallend zijn ook de moderne systeemdessins waarmee diverse schakelpatronen kunnen worden gelegd. Daarnaast spelen vormgevers volop met fotoprints. Een complete voorstelling kan worden overgebracht op een tegelvloer, vergelijkbaar met fotobehang. En daar kun je hele wilde dingen mee doen: denk aan een badkamervloer met golvenpatroon of een woonkamer in grasmotief.

Look-alikes

Een bijzondere ontwikkeling zijn de look-alikes, te danken aan screendruk. Deze gebakken tegels lijken sprekend op een ander materiaal: natuursteensoorten compleet met aders en barstjes, soms beton of een roestig metaal. Met als uitschieter tegels die hout- en nerfstructuren laten zien. Voordeel van deze look-alikes zijn hun praktische eigenschappen. Hardsteen in de keuken is mooi, maar relatief vlekgevoelig. En in de badkamer verenigt een tegel met warme houtuitstraling het beste van twee werelden. Overigens komt imitatie natuurlijk ook volop voor in andere materialen. In laminaat is steenoptiek een groeiend segment, met leisteen, travertin en betonlook als allernieuwste decors. Ook in kamerbreed vinyl worden optisch bijna echte tegelvloeren aangeboden, compleet met voelbare putjes en voegreliëf.

WATER = glans en transparantie
Trendwatchers voorspellen voor de komende jaren een lichter interieur. Briljant en transparant. Glanzende materialen als kunststof, glas en roestvrij staal passen daarbij.

Vinyl

Vinyl is zon materiaal met een zacht overall glansje. Naast de vele imitatiedessins - steen-, hout- en textielmotieven in bijna levensechte reliëfs - zijn het vooral de fantasieprints waarin vinyl goed tot haar recht komt. Denk aan een afwisseling van glans en mat, speelse (bloem)patronen, grafische dessins met een knipoog naar de 70 en motieven waarvan de kleur verandert met de lichtinval. Meer effen ogen de vinyls met een melkachtige transparantie of die typische rvs uitstraling. Ingestrooide metallic deeltjes of gekleurde vinylvlokken geven extra dieptewerking.

Kunsthars en metallic

Ook waterig van origine zijn de grindvloeren. Nieuw bij de fijne grindvloeren zijn metallic kleuren als aluminium, koper of brons. Meer trendy zijn de ronde rivierkeitjes, gevangen in een transparante kunsthars en al dan niet gepolijst. Wie gaat voor glad en ruimtelijk komt uit bij de kunststof gietvloeren. De eerste generatie deed sterk denken aan industrieel beton. Inmiddels zijn er nieuwe experimenten uitgewerkt. In de avant-garde collecties vinden we spetterende uni kleuren, optische 3D effecten en kunststof met insluitsels als glaskristallen en metallic chips. Beeld Bisazza ->

Glas en staal

Kleurig glasmozaïek is niet aan te slepen, net als de metalen designvariant in aluminium en goudkleur. Het grote pluspunt van mozaïek is de brede inzetbaarheid, voor vloeren én muurafwerking. Er kunnen zelfs wandvullende patronen in worden besteld, van megabloem tot modieuze pied-de-poule ruit. Ook de glastegels in standaard formaten doen het goed. Er zijn tientallen kleuren verkrijgbaar. Nog strakker ogen de glastegels in grootformaat: denk aan 50x50 cm. Prachtig om te combineren met matte materialen als hout, natuursteen of rvs vloertegels in verschillende texturen. Inmiddels is er zelfs een producent die bestaande tegels kan vergulden met een dun laagje metaal; keuze uit een tiental soorten van aluminium tot nikkel-zilver en zelfs echt goud! Een lumineus idee.

Speelse patroonvloeren

Vrijwel alle materialen lenen zich voor het leggen van patroonvloeren. Klassiekers als parket en cementtegels bieden allerlei randmotieven. Laminaat kent een ingenieus maatsysteem van stroken en blokken: mooi voor het uitwerken van diagonalen, vierkanten en zebrastrepen. Hetzelfde principe vinden we terug bij linoleum, lamelparket en (harde) vinylstroken. Kamerbreed linoleum is te versieren met kant-en-klare borderranden en insets. Een speciale rol is weggelegd voor de nieuwe modulaire patronen. We vinden ze bij keramische tegels, tapijttegels en bij hip laminaat. Met slechts enkele motieven zijn door simpel draaien meerdere patronen te maken. Tapijttegels zijn trouwens helemaal bij de tijd met modieuze combinaties van kortpolige en hoogpolige varianten. Met als absolute klapper een gecoördineerde collectie tapijt- en vinyltegels. Hetgeen ongekende mogelijkheden biedt. Zoals een superzachte kamer met een hygiënisch vinylkarpet onder eet- of salontafel. Een ultramoderne vorm van patroonvloeren is de inbreng van licht. Dat kunnen vloertegels zijn met geïntegreerde LED-lampjes voor het trekken lichtlijnen in vloer en wand. Maar ook met losse inbouw armatuurtjes creëer je letterlijk stralende vloeren. Echt iets voor architectuurfans, ruimtelijk en verrassend.

De vloer is bepalend voor de sfeer in een ruimte. Hoe mooi de meubelen ook bij elkaar passen, in combinatie met een verkeerde vloer is het interieur niet in balans. Omdat er zoveel mogelijkheden zijn, komt het goed uit dat individualiteit benadrukt wordt binnen het modebeeld op interieurgebied. Bovendien worden de eisen die wij stellen aan de vloer steeds hoger. Met alle innovaties op vloerengebied - harde en zachte vloeren - is er keus te over. Bij de inrichting én styling van het huis is het van belang te beginnen bij de basis. Bij de keuze van een vloer is het startpunt het vergelijken van producteigenschappen van elk type vloerbedekking. Ben je erachter wat voor een soort vloer je wilt dan kun je kijken naar de kleur of structuur. Een ongedwongen lounge ruimte vraagt om een comfortabele, maar evengoed praktische vloer. Terwijl een bijkeuken die intensief gebruikt wordt vraagt om een gemakkelijk schoon te houden vloer met een neutrale look. Omdat vloeren dus een grote invloed hebben op de uitstraling van een ruimte spelen we vaak op zeker. Met een andere vloer kan een ruimte ruimer, eigentijdser of warmer lijken. Maar dus ook kleiner, gedateerd of kil. De tijd dat een vloer slechts diende als ondergrond, is gelukkig al lang voorbij. Inspirerende vormen, onverwachte combinaties en patronen, unieke kleurschakeringen.bijna alles kan.

Kleur-rijk
De kleur van de vloer is het eerste dat opvalt. Door te kiezen voor kleur kun je veel bereiken in een ruimte. Vloeren hoeven immers niet altijd neutraal naturel te zijn. De opkomst van alternatieve woonvormen - denk aan wonen in een pakhuis of loft - vraagt ook de vloer een creatievere benadering. In een loft is het bijvoorbeeld leuk om die verschillende functies - leven, koken, slapen - te benadrukken door een andere kleur van de vloer. De meeste van ons zullen in de woonkamer kiezen voor een neutrale basis. Maar een slaapkamer of kinderkamer mag meer uitgesproken zijn. Vooral marmoleum en linoleum, siergrind, tapijt en kurk zijn in talloze trendy kleuren verkrijgbaar. Ook kun je kiezen om meerdere kleuren te combineren of kleurnuances aan te brengen; bijvoorbeeld een kleurverloop of juist heel contrasterende kleuren naast elkaar.

Verrassende tapijttegels!
Tapijttegels zijn definitief terug! Met het ontwerpen van de nieuwe collecties is een enorme creativiteit aan de dag gelegd. Bovendien zijn innovaties zeker niet aan tapijttegels voorbij gegaan. Je kunt ze, behalve in natte ruimten, overal neerleggen.

Ze kunnen bijvoorbeeld ook over vloerverwarming heen worden gelegd en er is geen ondervloer nodig. Er vindt dus geen warmteverlies plaats. Dit jaar worden er meerdere trendy collecties gepresenteerd. Een duidelijke stroming richt zich op de natuurlijke materialen. In maart werd een tapijttegel op de markt gebracht van honderd procent wol met een gebreide look. Ook zijn er tapijttegels met houtstructuur in verschillende kleuren. Tegenwoordig kiezen steeds meer mensen voor milieuverantwoorde producten. Een grote tapijttegel fabrikant streeft ernaar binnen afzienbare tijd de onderkant van al hun collecties, die voorheen in kunststof was, volledig van een natuurlijk verantwoord product te maken. Ook het gebruik van materialen die zowel glimmen als mat zijn, komt steeds meer voor. Deze trend zie je ook terug bij stoffen en behang. Diverse texturen en afwisselende lijnen maken de tapijttegel weer spannend.

Behaaglijke vloerbedekking
Niets voelt zo comfortabel aan als een dik zacht kamerbreed tapijt waar je blote voeten in wegzakken en waar je heerlijk op kunt liggen om bijvoorbeeld televisie te kijken. Een praktisch voordeel van vloerbedekking is zijn warmte isolerende werking die de energierekening flink kan verlagen. Uit een harde tegel kan de kou optrekken. Dat gebeurt met tapijt minder snel dankzij de isolerende luchtlaag tussen de vezels. Om een behaaglijk gevoel qua temperatuur te hebben mag er tussen het hoofd en de voeten niet meer dan twee en een halve graden Celsius zitten. De thermostaat hoeft in een kamer met tapijt dus minder hoog te worden gezet. Tapijt verdient zichzelf langzaam terug! Tapijt is er met spannende kleur- en structuurcombinaties. Combineer donkere, warme tinten met wat koelere kleuren. Of kies voor verschillende structuren voor een creatief effect. Wil je toch liever een harde vloer, maar spreekt de warmte van vloerbedekking je aan? Ga dan voor een karpet. Met vernieuwende designs, trendy kleuren en ultramoderne technieken zijn de karpetten van nu elegant en gedurfd. Zacht en soepel, of juist wat ruiger door korte en dicht op elkaar krullende vilten lussen. Met een kleed kun je alle kanten op. De manier waarop het materiaal is verwerkt, bezorgt een karpet een specifieke look en oppervlaktestructuur. Met een harde vloer als basis kun je bij de keuze voor een karpet kleur bekennen.

Glimmend grind
Naast de opkomst van zachte vloeren is er een andere groep consumenten die steeds vaker op zoek gaat naar strakke vloeren met een industrieel uiterlijk. De vloeren moeten sterk, decoratief en slijtvast zijn. Strakke design kunststofvloeren zijn daarom in opkomst. Interieurgrind, Woonbeton, Concretefloor: allemaal harde vloeren die over het algemeen tegen een stootje kunnen. Siergrind is de oudste van deze vloeren en bestaat uit grindkorrels die verbonden worden door een epoxyhars. De vloer heeft een open of dichte structuur en is zeer eenvoudig te reinigen. Het product heeft zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld en isin meer dan duizend kleuren en vele decoratieve patronen leverbaar. Nieuw en erg populair zijn metallic kleurlijnen, zoals aluminium of brons met extra glitters. Er is zelfs een gegoten kunststof vloer volledig gevuld met glitters, voor wie durft!

Hout en kurk waar je van houdt
Natuurlijk wonen op hout en kurk, vloeren die warm, decoratief én sterk zijn. Houten vloeren staan al jaren met stip op 1. De unieke patronen van hout zorgen ervoor dat de vloer altijd levendig oogt en nooit hetzelfde is als bij de buren, ook al is dezelfde houtsoort. Hout blijft uniek. Doordat hout snel de kamertemperatuur aanneemt is een parketvloer beslist niet koud maar voelt aangenaam aan. De parket- en laminaatindustrie blijft volop in beweging. Hout met een donkere kleur of hout dat donker gemaakt is, is de trend van dit jaar. Zowel in laminaat als in hard houten vloeren. Diegene die zoekt naar alternatieven wordt zeker bediend. Bamboeparket is een verrassende nieuwkomer en even hard als eiken. Eigenlijk een snel groeiende grassoort en dus ecologisch zeer verantwoord. Kurk is eveneens een uitgesproken milieuvriendelijk materiaal. De bast van de kurkeik groeit immers gewoon weer aan. Voor de toplaag van kurkfineer is keuze uit talloze decoratieve structuren en/of persingen waaronder tegelpatronen. Een kurkvloer kan worden opgevrolijkt met allerlei kleuren lak in glimmende of matte afwerking. Voor de meer architectonische woonstijlen is er een concept waarin modulaire kurkpanelen gecombineerd worden met parket en/of laminaten. Stel je voor: kurk, hout én granietoptiek in een en dezelfde patroonvloer! Ook parket volgt de trend met allerlei noviteiten. Sinds kort is er speciaal parket voor buiten, dat bestaat uit eucalyptus hardhout uit Australië. Om ervoor te zorgen dat je een kwalitatief goede vloer koopt is het belangrijk dat je kiest voor een speciaalzaak waar alle kennis op het gebied van het plaatsen van de vloer en de behandeling ervan aanwezig is.

Bron: Perscentrum wonen

De vloer in de woonkamer zet de toon voor het hele interieur. De inrichting kan met een gerust hart sober worden gehouden, in combinatie met een meer uitgesproken vloer. Dat kan bijvoorbeeld met stoere houten planken of natuursteen. Ook het omgekeerde is mogelijk. Een inrichting waarbij design of opvallende kleuren een grote rol spelen heeft een neutrale basis nodig, een vloer die letterlijk en figuurlijk ruimte geeft. Kijk eens naar de nieuwste linoleum vloeren of wellicht zon minimalistische gietvloer.

Opvallend is verder dat de strikte begrenzingen tussen kamers en functies langzaam wegvallen. De woonkeuken of de gecombineerde bad-slaapkamer zijn hier voorbeelden van. Combiruimtes passen binnen de trend van versobering en transparantie. Dat vertaalt zich op vloerenniveau in één type vloerbedekking, consequent doorgetrokken door het hele huis, om rust en ruimte te creëren.

Slapen
Een plaats waar luxe en zachtheid samenkomen. Dat is de slaapkamer. Om de gewenste kalme sfeer te bereiken is een behaaglijke vloer alvast een goed begin. Waar moet een slaapkamervloer aan voldoen? Geluiddemping, warme voeten, allergiegevoelig of juist niet; allemaal overwegingen om rekening mee te houden. Misschien ligt een tapijt wel het meest voor de hand en dan natuurlijk het liefst lekker hoogpolig. Wilt u de slaapkamer betrekken bij de rest van het interieur, dan is het een slim idee om de vloer door te zetten over de hele verdieping. De vloer als verbindende factor.

Baden
Badkamers worden nog steeds groter en luxer. De helderwitte tegel is al decennialang een klassieker; mooi en praktisch tegelijk. Maar er is meer mogelijk met tegels. Zeker op het creatieve vlak. Hiermee kunt u unieke vloeren creëren die regelrecht afkomstig lijken uit een oosterse hamman of klassiek grachtenhuis. Opvallend is ook de tendens tot grootformaten - vierkanten, rechthoeken en stroken - die het perfect doen in de moderne badkamer. Veelal gezet met een smalle voeg en doorlopend van vloer op wand wat de ruimte groter doet lijken. Populair zijn met name de look-alikes; perfecte keramische kopieën van natuursteen of zelfs houten vloeren.

Spelen
Voor kinderkamers zijn gladde, simpel schoon te houden vloeren vaak de eerste keus. Met name in vinyl en linoleum zijn spetterende kindercollecties op de markt gebracht. Maar ook de afwasbare tapijttegels zijn een aantrekkelijke mogelijkheid. Zó onder de kraan, zó weer schoon.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Het huis van onder tot boven in het nieuw. Elke ruimte heeft zo zijn eigen karakteristieke kenmerken en stelt andere eisen aan de vloer. Belangrijk is ook de sfeerbepalende kwaliteit van een vloer. Sommige vloeren drukken een uitgesproken stempel op het interieur en daarmee op de sfeer binnenshuis: nostalgisch, stoer, industrieel, exotisch, mediterraan et cetera.

Een houten vloer is een krachtige sfeermaker. Het is waarschijnlijk daarom, dat parket nog altijd geldt als dé vloerenfavoriet voor de Nederlandse huiskamer. Een laminaatvloer kan daarvoor een prima alternatief zijn. En waarom ook niet? Met behulp van verfijnde fototechnieken en inventieve bewerkingsprocédés wordt het oppervlak zo levensecht gemaakt, dat het op het oog bijna niet meer van echt hout te onderscheiden is. Al zal de echte parketliefhebber dit waarschijnlijk tegenspreken, want écht hout leeft en laat zich niet imiteren: het werkt, kraakt en geen centimeter is gelijk. Een andere levendige vloerenklassieker, gekarakteriseerd door authenticiteit en klasse, is natuursteen. Steeds meer mensen kiezen ervoor. Dankzij nieuwe technieken zijn de prijzen gedaald en is het keuzeaanbod alsmaar groter geworden. Wat te denken van klassiek marmer, stoer graniet of levendig kalksteen om er maar eens een paar te noemen?

Keuzespectrum
Een nieuwe vloer is bijna altijd een behoorlijke investering en de perfecte vloer is voor iedereen anders. De uiteindelijke keuze is meestal een afweging die laveert tussen praktisch en mooi; echt of imitatie en daaraan inherent een gepeperd of juist minder hoog prijskaartje. Het loont zeker de moeite om te investeren in een vergelijkend waren onderzoek en uw persoonlijke voorkeuren eens goed onder de loep te nemen. Om meer te weten te komen over vloeren en hun specifieke kenmerken, zijn bronnen zoals het internet en woonmagazines natuurlijk een handige hulp. Maar ook kunnen zij u het gevoel geven, dat u als het ware verdrinkt in het informatieaanbod. Wij raden u daarom aan om een vloerenspecialist in de arm te nemen; zeker als u al wat verder bent in het keuzeproces. Hij of zij voorziet u gericht van informatie.

Trend
Omdat het nu eenmaal zo hoorde had elke ruimte traditioneel gezien zijn eigen voorbestemde vloerbedekking. Tegels voor de badkamer, een zeiltje voor de keuken, tapijt in de huiskamer et cetera. Door nieuwe technieken als vloerverwarming, geluidsdempende ondervloeren kan een vloer tegenwoordig doorgetrokken worden door het hele huis. Zon uniforme vloer smeedt de ruimtes aan elkaar en creëert rust, ruimte en eenheid.

De slaapkamer zacht en comfortabel
Een plaats waar luxe en zachtheid samen komen. Dat is de slaapkamer. Om de gewenste kalme sfeer te bereiken is een behaaglijke vloer alvast een goed begin.

Waar moet een slaapkamervloer aan voldoen? Geluidsdemping, warme voeten, allergiegevoelig of niet, dit zijn allemaal overwegingen om rekening mee te houden. Misschien ligt een tapijt wel het meest voor de hand en…dan natuurlijk het liefst wel lekker hoogpolig.

Voor de kinderkamer is de oerdegelijke, maar o zo veelzijdige tapijttegel wellicht een aantrekkelijke mogelijkheid? Of misschien wel kunstgras op de vloer? Zo vanuit bed de natuur in, avontuurlijk en helemaal niet duur. Wilt u de slaapkamer betrekken bij de rest van het interieur dan is het misschien een idee om de vloer door te trekken naar de bovenverdieping. De vloer als verbindende factor, zeker mooi in oude huizen met authentieke details.

Een van nature warm alternatief is linoleum of wat te denken van een verende vinylvloer? Beide materialen zijn zeer hygiënisch, enorm slijtvast en warmte-isolerend. Warme voeten bij het uit bed stappen dus. En wat te denken van kurk? Afgezien van mooi, wordt deze vloer ook nog eens uitermate milieuvriendelijk geproduceerd. Daarnaast is kurk zowel geluid- als warmte-isolerend en gaat het jarenlang mee.

Badkamer een klasse apart
Uitpakken, zowel letterlijk en figuurlijk. Badkamers worden alsmaar groter en luxer. De interieurstijl waarvoor wordt gekozen sluit naadloos aan bij de levenswijze en de persoonlijkheid van de gebruiker(s). Ook de vloeren doen mee aan deze trend. Bijvoorbeeld met supergrote tegels in een hout- of natuursteenlook; nauwelijks van echt te onderscheiden en superpraktisch in onderhoud.

De helderwitte tegel in de badkamer is al decennialang een badkamerklassieker; mooi en praktisch tegelijk. Maar, er is veel meer mogelijk met tegels. Zeker op het creatieve vlak. Tegels zijn verkrijgbaar er in alle denkbare kleuren, al dan niet met ingebakken structuren en voorzien van sierlijke patronen. Hiermee kunt u unieke vloeren creëren die regelrecht afkomstig lijken te zijn uit een oosterse hamman. Opvallend is het alsmaar groeiende formaat. Tegels van soms wel meer dan een meter maken de sier in moderne badkamers. Veelal gezet met een smalle voeg en doorlopend van vloer op wand wat de ruimte groter doet lijken. Populair zijn de look-a-likes; perfecte kopieën in zowel kleur als structuur van natuursteen of zelfs houten vloeren.

Puur natuur
Designtrends combineren strakke minimalistische ontwerpen met natuurlijke materialen zoals hout en natuursteen. Natuursteen, zowel voor op de vloer als op de wand, is weer helemaal terug van weggeweest. Zeker in de badkamer, waar het gebruik van natuursteen garant staat voor een luxueuze sfeer. Net zoals parket overigens, dat allang geen taboe meer is de badkamer. Een houten vloer ademt warmte en klasse en kan zich - mits voorzien van de juiste afwerking - prima handhaven in een vochtige ruimte als de badkamer.

Woonkamer de vloer als basis
De vloer in de woonkamer zet de toon voor het interieur. Soms op harmonieuze wijze en soms op een manier die juist in contradictie is met de rest van het interieur.

De inrichting kan met een gerust hart heel sober gelaten worden, in combinatie met een meer uitgesproken vloer. Dat kan bijvoorbeeld met stoere houten planken of natuursteen. Ook het omgekeerde is natuurlijk mogelijk. Een inrichting waarbij design of opvallende kleuren een grote rol spelen kan bij wijze van spreken vragenom een neutrale basis, een vloer die letterlijk en figuurlijk ruimte geeft. Een houten vloer in een mooie lichte houtsoort of misschien wel een minimalistische gietvloer? Opvallend is deze trend: de strikte begrenzingen tussen kamers en bijbehorende functies vervallen. De woonkeuken of de gecombineerde bad-slaapkamer zijn hier voorbeelden van. Combiruimtespassen binnen de trend van versobering en transparantie. Dat vertaalt zich op vloerenniveau in één type vloerbedekking, consequent doorgetrokken door het hele huis, om rust en ruimte te creëren.

Behaaglijk en milieuvriendelijk
Een lekker warme huiskamer is een voorwaarde voor optimaal woongenot. Vloerwarming is zeker een goed idee, want behaaglijk en een energiebesparende factor van de eerste orde!

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

De vloer is de grootste sfeerbepaler en dat komt mede doordat deze - met de muren en het plafond - een groot oppervlak beslaat. Het verbindt de meubelen met elkaar en verspreidt het licht dat erop valt door de ruimte. Kleur zet daarbij de toon. Zo absorbeert een donkere vloer veel licht zodat een ruimte optisch kleiner lijkt. Dat heeft consequenties voor de inrichting van een vertrek; wil je het verkleinende effect niet versterken, kies dan voor lichte meubelen, dito vloerkleed en een goed verlichtingsplan. Een lichte vloer heeft het omgekeerde effect. Wordt dit bovendien gecombineerd met lichte wanden en licht plafond, dan moet je oppassen dat een kamer niet te ruimtelijk aanvoelt; daarin voelen mensen zich vaak een beetje verloren. Spanning in een ruimte kun je aanbrengen door te kiezen voor uitgesproken materialen of kleuren. Een heel verrassend product is de leren vloertegel. Een strakke woning krijgt daarmee een vintage, ruige look. Dat geldt ook voor marmoleum met een crocoprint in zwart. Voor een extra dimensie kun je er ook (delen van) de wand mee bekleden. Heel geraffineerd!

Bij de keuze voor een vloer ga je niet over één nacht ijs. Immers, de vloer bepaalt voor een groot deel de sfeer van het interieur en gaat vaak jaren mee. Dat is de reden dat de meeste mensen vaak kiezen voor veilig tijdloos. Het aanbod is enorm en de kwaliteit verbetert zich voortdurend. Voor wie het iets spannender mag, biedt de branche volop keuze. Juist omdat je eindeloos kunt variëren en dessins, kleur en materiaal kunt combineren. Zo geef je een ruimte persoonlijke signatuur.

Door onze columnist Wilma Korr - Elk interieur begint bij de keuze van de vloer. Maar hoe kies je nu uit de vele mogelijkheden dé vloer die bij je past? Ga je voor trendy, modern, klassiek, romantisch, landelijk of kies je voor basic? Kies je een harde vloer, een zachte vloer of houten vloer? Het kan allemaal. Let op je persoonlijke wensen en omstandigheden.

Welke vragen zijn belangrijk bij het maken van een vloerkeuze:
Wat is de functie van een ruimte? Wonen, koken, baden, slapen, werken, spelen?

Is er een verbinding met buiten (entree, tuin)?

Is er sprake van vochtigheid (keuken, badkamer, wasruimte)?

Zijn er huisgenoten met allergieën?

Staan er meubels op zwenkwieltjes in de ruimte?

Zijn er huisdieren?

Wil je dat de vloer decoratief is?

Moet de vloer passen bij de meubels, of bij het karakter van het huis?

Hoe lang wil je dat de vloer meegaat?

Heeft de vloer een speciale behandeling nodig?

Is de vloer onderhoudsgevoelig?

Hoe is het met de geluidsoverdracht?

Is er vloerverwarming mogelijk?

Welke ondervloer is er nodig?

Wat is het budget voor de vloer?

Hieronder enkele voorbeelden uit het brede assortiment aan mogelijkheden met een beschrijving van de bijbehorende eigenschappen.

Bamboe - Hard en slijtvast
Bamboeparket is een verrassende nieuwkomer en even hard als eiken. Door zijn structuur met karakteristieke "knopen" heeft dit parket een geheel eigen uitstraling. Eigenlijk is bamboe een snel groeiende grassoort en dus ecologisch zeer verantwoord. Bamboe is een zinvol alternatief voor hout.

Eigenschappen

Een regelmatig onderhoud is nodig voor een lange levensduur van de bamboevloer. Beschadigingen aan een bamboevloer zijn op termijn niet te vermijden, maar vormen geen afbreuk aan de natuurlijke uitstraling van de bamboevloer. De gelakte bamboevloer kunt u behandelen met parketpolish die ervoor zorgt dat er een beschermde laag ontstaat. Of kunt u voor een afwerking met vloerolie kiezen. Bij een goed en periodiek onderhoud kun je spreken van een slijtvaste vloer met een lange levensduur. Er is een bamboevloer die geschikt is voor vloerverwarming.

Giet- en betonvloer - Strak en trendy
De gietvloer, enkele jaren geleden geïntroduceerd en ook wel woonbeton, betonlook- of cementlook-vloer genoemd, is in korte tijd uitgegroeid tot een volwassen vloersoort. Vooral in strakke designinterieurs komt deze vloer goed tot zijn recht.

Eigenschappen

Een gietvloer is gemakkelijk in onderhoud, naadloos, brandveilig, kleur- en slijtvast, en verkrijgbaar in mooie varianten. Ondanks wat de naam doet vermoeden wordt een gietvloer niet per definitie gegoten. Sommige soorten worden gestort, anderen worden aangebracht. Een gietvloer is meestal prima geschikt voor vloerverwarming. Bovendien bezit het materiaal antistatische kwaliteiten, zodat deze vloer een uitstekende oplossing is voor mensen met een allergie. Is de gietvloer hoogglanzend in een donkere tint, dan zie je snel krassen. Wil je hier zo min mogelijk last van hebben, dan kun je beter kiezen voor een matte afwerking in een lichte kleur.

Beeld DRT vloeren

Hout - Karakter en ruimtelijk
Houten vloeren zijn er in eindeloos veel variaties. Van donker tot licht hout , van zacht tot hard hout en van fineer tot massief hout. De natuurlijke eigenschappen van hout geven een ruimtelijk karakter. Afhankelijk van de vloer kunt u hem in de olie of was zetten en daarnaast schuren, bleken, beitsen, verven etc.

Eigenschappen

De hardheid van een houten vloer wordt aangegeven met een nummer, hoe hoger dit nummer, hoe harder een vloer. Een hardere vloer is beter bestand tegen beschadigingen. Houten vloeren kennen verschillende verschijningsvormen: parket of planken. Houten vloeren werken altijd, want hout reageert op de atmosfeer in je huis. Houten vloeren zijn in principe niet geschikt voor vochtige ruimtes zoals de badkamer. Een uitzondering vormt een teakhouten of scheepsdekvloer. Tegenwoordig kan vloerverwarming vaak ook onder een houten vloer worden aangebracht.

Interieurgrind - Decoratief en behaaglijk
Het product heeft zich in de laatste jaren enorm ontwikkeld en is in meer dan duizend kleuren en vele decoratieve patronen leverbaar. Nieuw en erg populair zijn metallic kleurlijnen, zoals aluminium of brons met extra glitters.

Eigenschappen

Siergrind bestaat uit grindkorrels die verbonden worden door een epoxyhars. De vloer heeft een open of dichte structuur en is zeer eenvoudig te reinigen. De vloeren hebben een warme uitstraling en voelen tevens behaaglijk aan. De geluidsabsorberende eigenschappen zorgen voor een akoestisch prettig klimaat. Ook uitermate geschikt voor vloerverwarming.

Kurk - Zacht en verend
Natuurlijk wonen op kurk, vloeren die warm, decoratief en sterk zijn. Kurk is een uitgesproken milieuvriendelijk materiaal. De bast van de kurkeik groeit immers gewoon weer aan. Voor de toplaag van kurkfineer is keuze uit talloze decoratieve structuren en/of persingen waaronder tegelpatronen. Een kurkvloer kan worden opgevrolijkt met allerlei kleuren lak in glimmende of matte afwerking.

Eigenschappen

Kurk voelt aangenaam zacht aan, is verend en tevens ijzersterk. Kurkvloeren zijn bovendien behoorlijk slijtvast en duurzaam. Daarnaast is een kurkvloer geluiddempend en wordt warmte uitstekend geïsoleerd. Het is mogelijk vloerverwarming onder een kurkvloer te leggen.

Laminaat - Snel en gemakkelijk
Laminaatvloeren zijn relatief goedkoop en eenvoudig te leggen. Dit maakt de vloer populair. Is makkelijk te onderhouden en geeft minder snel krassen en putten. Laminaat kan met een goed isolerende tussenvloer ook in appartementen gelegd worden. Laminaat is verkrijgbaar in verschillende dessins. Naast het veelvoorkomende houtdessin, bestaan er ook steendessins.

Eigenschappen

Laminaat bestaat uit houtvezel, synthetisch hout of een metaallak. Een laminaatvloer kan zwevend gelegd worden. De vloer kan ook gemakkelijk worden verhuisd. Laminaat is niet geschikt voor de keuken of badkamer, tenzij specifiek aangegeven. Is hygiënisch en anti-allergisch en veelal te combineren met vloerverwarming. Laminaat is niet schuurbaar en voelt kouder aan dan parket.

Marmoleum Natuurlijk en subtiel
Marmoleum is een duurzaam, comfortabel en stijlvol natuurproduct dat gemaakt is van lijnolie, houtmeel, hars, jute en kalksteen. Het is leverbaar in vele verschijningsvormen: als banenmateriaal, als tegels en als Marmoleum click; panelen met een eenvoudig kliksysteem. Het aantal kleurschakeringen is nagenoeg eindeloos.

Eigenschappen

Marmoleum kan in het hele huis worden toegepast, behalve in de badkamer. Het kenmerkende marmerpatroon in linoleum wordt veroorzaakt door de natuurlijke harsen in het product. Marmoleum kan prima gebruikt worden in combinatie met vloerverwarming. Voordat Marmoleum geïnstalleerd kan worden, is een vlakke ondervloer nodig. Marmoleum is antistatisch en dus geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Steen Stoer en sterk
Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-a-likes. Dankzij de retro-trend zijn leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten weer terug in beeld. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90 x 90 cm en rechthoeken van 60 x 120 cm.

Eigenschappen

Op vloeren van natuursteen als marmer, graniet, leisteen of kwartsiet kan worden geleefd. Het materiaal kan tegen een stootje, is eenvoudig te onderhouden en bijzonder duurzaam. Als u graag op blote voeten loopt: het materiaal voelt prettig aan en kan erg goed worden gecombineerd met vloerverwarming. Zoals alle keramische materialen zijn alle goede keramische tegels hard, sterk, hygiënisch, makkelijk schoon te maken, niet ontvlambaar en vuurbestendig. Uiteraard kunnen er verschillen in eigenschappen zijn tussen de diverse types. Tegels zijn stevig, ze buigen niet en trekken niet krom. Keramische vloertegels worden gebruikt om hun decoratieve uiterlijk en hun functie (bijvoorbeeld het waterdicht maken van een badkamer).

Tapijt - Warmte en comfort
Tapijt geeft een kamer een rijke, behaaglijke, warme uitstraling. Tapijt kan een creatieve oplossing zijn voor uw vloer. Het is namelijk mogelijk om patronen of banen in tapijt te leggen, waarmee je ruimtelijke en grafische effecten kan creëren. U kunt bijvoorbeeld in een kamer functies scheiden door verschillende kleuren te gebruiken. Tapijt is ook bijzonder geschikt voor op een trap vanwege zijn geluidabsorberende eigenschap. Veelal geschikt voor vloerverwarming. Tapijt is kamerbreed of in tegelvorm verkrijgbaar. Tapijttegels bieden ongekende creatieve mogelijkheden: je kunt er zelf de mooiste patronen mee leggen. Vlek in het tapijt die er niet meer uitgaat? Geen probleem: verwijder de tegel en leg er een nieuwe voor terug. Tip: schaf bij de aankoop van tapijttegels meteen een extra pakket aan!

Eigenschappen

Tapijt isoleert en werkt geluiddempend en is comfortabel. Grootste vijand van tapijt is zand. Zand blijft in het tapijt zitten en veroorzaakt slijtage in het tapijt, waardoor lelijke plekken ontstaan. Ook is tapijt gevoelig voor drukplekken veroorzaakt door (zware) meubelen. Het zichtbare gedeelte van tapijt, de pool, is gemaakt van natuurlijke materialen of van kunstvezels of combinaties daarvan. De pool bepaald het uiterlijk van het tapijt: de lengte van de pool en of de draden wel of niet zijn doorgesneden.