Designtegels.nl

Het formaat, de kleur, het dessin en het patroon waarin de tegels worden gelegd, bepalen gezamenlijk de sfeer die u creëert. En natuurlijk de hoogte van de betegeling. Opvallend is de terugkerende trend muren weer tot aan het plafond te betegelen. U schept daarmee een ruimtelijk effect én een luxueuze uitstraling. Zéker wanneer u de overgang van tegels naar plafond met een prachtige sierstrip accentueert. Natuurlijk kunt u ook op andere hoogten op de wand ter verfraaiing een dergelijke strip aanbrengen.

Vooral grootformaattegels, zowel vierkant als langwerpig, worden op wanden en vloeren nog steeds veelvuldig toegepast. Maar daarnaast beleven de kleine glasmozaïeksteentjes, die door hun formaat ook op ronde vormen kunnen worden aangebracht, een revival. Over het algemeen zorgen grote tegels en een diagonale toepassing voor een ruimtelijk effect terwijl kleinere tegels voor een intieme sfeer zorgen. Een mooie combinatie van beide, vormen vierkante tegeltjes, ingebed in verspringende grootformaat-vloertegels. Of onderbreekt u een prachtige, egale klassieke vloer of muur eens met een fresco-achtig element. Via digitale technieken kunt u zelfs voor echte schilderijen kiezen. Kras- en lichtbestendig. En ligt uw voorkeur niet bij symmetrisch, dan zijn grillig uitgesneden tegels die met passende tegelstukken kunnen worden gecombineerd misschien de oplossing voor u.

Over de kleuren en dessins kunnen we kort zijn: die zijn vrijwel oneindig. U kunt dan ook uw eigen creativiteit ten volle benutten. Houdt u daarbij wel een paar basisregels in gedachten. Lichte kleuren maken ruimten groter, donkere kleuren juist niet. In ruimten die u voornamelijk s-avonds gebruikt, zorgen intensieve kleuren voor vrolijkheid terwijl donkere ruimten om warme kleuren vragen. En contrasterende kleuren werken onrustiger dan harmonieuze kleuren.

De laatste details
U heeft uiteindelijk uw keuze gemaakt? Leg deze dan voor de zekerheid nog even voor aan de vakman. Die weet precies welke kleuren, formaten en materialen bij elkaar passen. Bovendien kan de vakspecialist u adviseren over de allerlaatste details. Want daarmee maakt u uw tegelwand of vloer pas echt àf. U heeft de keuze uit decorstrips, plinten, traptegels, dunne strips, geprofileerde strips voor hoekjes . noemt u maar op. Een duidelijke nieuwe trend bestaat uit het afwerken van de buitenhoeken van muren met een afgerond profiel. Het liefst van hetzelfde materiaal als uw tegels. Wanneer u niet voor hoekprofielen kiest, let u er dan op dat de zijkant van uw tegel geglazuurd is. Een ander belangrijk item zijn de voegen. Maar al te vaak het stiefkindje. Voegen zijn echter veel kwetsbaarder dan tegels. Zeker in badkamers en keukens worden deze voortdurend aan water en temperatuurverschillen blootgesteld. Kies daarom voor een resistente voeg en bespaar hier, als het even kan, niet op. Zo weet u zeker dat u jarenlang zult genieten van uw fraaie wand- of tegelvloer.

Bron: vereniging comfortabel wonen


Ook leuk om te lezen