Van Nieuwenhuizen

Tegels en ook plavuizen hebben alles in huis om van de vloer een eyecatcher te maken. De kleurenrijkdom en de verscheidenheid aan structuren en afmetingen kenmerken de veelzijdigheid van dit product. Mediterraan, Moors of juist uiterst modern en monumentaal dankzij look-alikes en grootformaten.

Tegels staan garant voor sfeer. De zwart-wit geblokte vloer is een klassieker bij uitstek. Net als de Moorse patroonvloeren en de Winckelmans hardgebakken vloertegels uit de vorige eeuw waarmee prachtige motieven zijn te leggen. Meer romantisch zijn de mediterrane mozaïekseries van opzettelijk verouderde tegels met sluittegeltjes. Het veelkleurige glasmozaïek doet het al jarenlang goed in badkamers. Een recente variant zijn de keitjesvloeren die voor een vleugje Zen-gevoel zorgen. Wie een bijzonder architectonische uitstraling zoekt, zal verrast worden door tegels van echt glas, rvs of zelfs leer. Plus natuurlijk de look-alikes en grootformaten. Tip: tegels kies je vooral uit praktisch oogpunt. In woonruimtes is vloerverwarming dan ook eigenlijk een must voor behaaglijk wooncomfort.

Look-alikes
Een nieuwe en populaire trend in tegelland: keramische tegels die als twee druppels water lijken op een heel ander materiaal. Denk daarbij aan tegels met het uiterlijk van natuursteen (marmers, hardsteen), compleet met de karakteristieke barstjes, putjes en aders. De randen strak of juist rustiek getrommeld. Hetzelfde geldt voor trendy splijtsteen (leisteen en kwartsiet), bekende soorten uit de fifties en sixties. Ook die zijn nu verkrijgbaar als replica in keiharde tegelvarianten. Maar helemaal spectaculair zijn de look-alikes in de optiek van heel andere materialen zoals hout, beton of cortenstaal.

De look-alikes mogen zich verheugen in een grote belangstelling. Geen wonder, want deze keramische tegels combineren de uitstraling van kwetsbare materialen met het onderhoudsgemak van geglazuurde tegels: vlekbestendig, door-en-door gekleurd en krasvast. Iets dat niet van iedere echte natuursteen kan worden gezegd.

Ongeglazuurd
De ongeglazuurde soorten zijn extreem slijt- en krasbestendig, wat ze geschikt maakt voor een intensief belopen vloer. Zonder glazuurlaag behoudt het keramische materiaal zijn natuurlijke kleur. Deze tegels kennen een puur, maar beperkt kleurenscala: grijs-, rood-, bruin-, wit- of geelachtig. Vlekgevoeligheid is inherent aan ongeglazuurde tegels. Door het vloeroppervlak eenmalig te behandelen met een transparante siliconenwas worden ongeglazuurde tegels beter bestand tegen vlekken en vocht. Ook zijn er coatings verkrijgbaar waarmee u de vloer kunt sealen. Speciaal voor de badkamer zijn er tegels met een antislip oppervlak in de handel. Deze vragen wel wat meer onderhoud dan geglazuurde tegels.

Slijtklasse
Een glazuurlaag maakt tegels bestand tegen chemicaliën en vloeistoffen, maar maakt helaas ook krasgevoeliger. De duurzaamheid van een geglazuurde tegel hangt af van de dikte, hardheid en de afwerking van het glazuur (glans, mat of halfmat). De kwaliteit van de glazuurlaag valt af te lezen aan de slijtklasse: klasse 1 t/m 5. Een klasse 3 tegel is geschikt voor de badkamer en een sterkere klasse 4 tegel is geschikt voor gebruik in woonkamer en keuken. Tegels uit klasse 5 zijn het sterkst. Het gaat daarbij vrijwel altijd om ongeglazuurde en dubbel gebakken tegels - ideaal voor drukke huishoudens met kinderen en huisdieren.

Groot formaat
In de huidige minimalistische trend komt een zogenaamde grootformaat tegel heel fraai tot zn recht. Denk aan 90x90 cm, 100x100cm of 60x120 cm. Grootformaat tegels worden meestal strak gekalibreerd zodat de platen met supersmalle voegen (1,5 mm) gelegd kunnen worden. Hetgeen een strak en architectonisch eindresultaat geeft. Nog een ruimtelijke troef is het doortrekken van tegels tot op de wand, meestal in een wat andere maatvariant, denk aan bijpassende stroken. Vooral mooi in moderne badkamers.

Onderhoud
Zeker in de badkamer kan het een probleem worden: vieze voegen. Vooral te wijten aan een gebrek aan goede ventilatie. Af en toe een borsteltje met schoonmaakazijn erover doet ook hier wonderen. Geglazuurde vloertegels kunt u dweilen met een sopje van allesreiniger en water. Ongeglazuurde vloertegels kunt u reinigen met water en een speciaal onderhoudsmiddel.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.


Ook leuk om te lezen