Soms loop je een huis, showroom of openbaar gebouw binnen en dan kijk je werkelijk je ogen uit: de vloer is wonderschoon met mozaïeken of prachtige patronen. Dingen waar je eigenlijk niet aan gedacht had die tot de mogelijkheden met vloertegels behoren. Maar er zijn meer dingen die je met vloertegels kunt doen.

Keramiekspecialist Mosa verrast met innovatieve collecties ‘Solids’ en ‘Scenes’ Met de nieuwe collecties Solids en Scenes laat tegelproducent Mosa zijn talent voor design zien. Bij Solids in het groot, met robuuste formaten die een verhaal vertellen over de voegen heen. Bij Scenes in het klein, met een elegante uitstraling en een nostalgische knipoog. Daarbij verliest de keramiekspecialist nooit zijn ambitie uit het oog: inspirerende collecties aanreiken voor authentieke keramische vloeren en wanden, tijdloos en met een eigentijdse twist.

Ceramistone niet alleen geschikt als keukenblad

Het keramische plaatmateriaal Ceramistone wordt vervaardigd uit natuurlijke grondstoffen. Door de unieke eigenschappen is het materiaal uitermate geschikt als keukenblad. Door de gesloten samenstelling is het oppervlak 100% vlekbestendig tegen vetten, zuren en zelfs aan agressieve middelen als chloor! Ook de hittebestendigheid een pré! U schuift de hete pan zo van het fornuis op de aanrecht. Verder is het licht van gewicht, slijtvast en supersterk! Over krassen maakt u zich dus helemaal geen zorgen.

Ceramistone als vloer of terras

Met zoveel goede eigenschappen zijn er met dit materiaal natuurlijk veel meer toepassingen mogelijk. Wat dacht u van een Ceramistone vloer? Door de kasbestendigheid en slijtvastheid zal er geen ‘loop’ ontstaan. De vloer is bovendien eenvoudig te reinigen, want er trekt geen vuil in het gesloten oppervlak. Zelfs weersinvloeden en lage temperaturen hebben geen vat op Ceramistone, dus het is zelfs toepasbaar als terras.

Maten en kleuren

De kracht van Ceramistone® schuilt in het grote formaat. Strakke, egale wanden en vloeren of naadloze keukenbladen versterken een minimalistisch karakter. Het plaatmateriaal wordt geleverd in elke gewenste vorm en maat. Het maximale plaatformaat is 3 meter x 1 meter. In het 24 kleuren tellende pallet vindt u natuurdecoren en prachtige monotinten.

Bron: Vereniging comfortabel wonen

Meer informatie: Kemie

Tegels en ook plavuizen hebben alles in huis om van de vloer een eyecatcher te maken. De kleurenrijkdom en de verscheidenheid aan structuren en afmetingen kenmerken de veelzijdigheid van dit product. Mediterraan, Moors of juist uiterst modern en monumentaal dankzij look-alikes en grootformaten.

Tegels staan garant voor sfeer. De zwart-wit geblokte vloer is een klassieker bij uitstek. Net als de Moorse patroonvloeren en de Winckelmans hardgebakken vloertegels uit de vorige eeuw waarmee prachtige motieven zijn te leggen. Meer romantisch zijn de mediterrane mozaïekseries van opzettelijk verouderde tegels met sluittegeltjes. Het veelkleurige glasmozaïek doet het al jarenlang goed in badkamers. Een recente variant zijn de keitjesvloeren die voor een vleugje Zen-gevoel zorgen. Wie een bijzonder architectonische uitstraling zoekt, zal verrast worden door tegels van echt glas, rvs of zelfs leer. Plus natuurlijk de look-alikes en grootformaten. Tip: tegels kies je vooral uit praktisch oogpunt. In woonruimtes is vloerverwarming dan ook eigenlijk een must voor behaaglijk wooncomfort.

Look-alikes
Een nieuwe en populaire trend in tegelland: keramische tegels die als twee druppels water lijken op een heel ander materiaal. Denk daarbij aan tegels met het uiterlijk van natuursteen (marmers, hardsteen), compleet met de karakteristieke barstjes, putjes en aders. De randen strak of juist rustiek getrommeld. Hetzelfde geldt voor trendy splijtsteen (leisteen en kwartsiet), bekende soorten uit de fifties en sixties. Ook die zijn nu verkrijgbaar als replica in keiharde tegelvarianten. Maar helemaal spectaculair zijn de look-alikes in de optiek van heel andere materialen zoals hout, beton of cortenstaal.

De look-alikes mogen zich verheugen in een grote belangstelling. Geen wonder, want deze keramische tegels combineren de uitstraling van kwetsbare materialen met het onderhoudsgemak van geglazuurde tegels: vlekbestendig, door-en-door gekleurd en krasvast. Iets dat niet van iedere echte natuursteen kan worden gezegd.

Ongeglazuurd
De ongeglazuurde soorten zijn extreem slijt- en krasbestendig, wat ze geschikt maakt voor een intensief belopen vloer. Zonder glazuurlaag behoudt het keramische materiaal zijn natuurlijke kleur. Deze tegels kennen een puur, maar beperkt kleurenscala: grijs-, rood-, bruin-, wit- of geelachtig. Vlekgevoeligheid is inherent aan ongeglazuurde tegels. Door het vloeroppervlak eenmalig te behandelen met een transparante siliconenwas worden ongeglazuurde tegels beter bestand tegen vlekken en vocht. Ook zijn er coatings verkrijgbaar waarmee u de vloer kunt sealen. Speciaal voor de badkamer zijn er tegels met een antislip oppervlak in de handel. Deze vragen wel wat meer onderhoud dan geglazuurde tegels.

Slijtklasse
Een glazuurlaag maakt tegels bestand tegen chemicaliën en vloeistoffen, maar maakt helaas ook krasgevoeliger. De duurzaamheid van een geglazuurde tegel hangt af van de dikte, hardheid en de afwerking van het glazuur (glans, mat of halfmat). De kwaliteit van de glazuurlaag valt af te lezen aan de slijtklasse: klasse 1 t/m 5. Een klasse 3 tegel is geschikt voor de badkamer en een sterkere klasse 4 tegel is geschikt voor gebruik in woonkamer en keuken. Tegels uit klasse 5 zijn het sterkst. Het gaat daarbij vrijwel altijd om ongeglazuurde en dubbel gebakken tegels - ideaal voor drukke huishoudens met kinderen en huisdieren.

Groot formaat
In de huidige minimalistische trend komt een zogenaamde grootformaat tegel heel fraai tot zn recht. Denk aan 90x90 cm, 100x100cm of 60x120 cm. Grootformaat tegels worden meestal strak gekalibreerd zodat de platen met supersmalle voegen (1,5 mm) gelegd kunnen worden. Hetgeen een strak en architectonisch eindresultaat geeft. Nog een ruimtelijke troef is het doortrekken van tegels tot op de wand, meestal in een wat andere maatvariant, denk aan bijpassende stroken. Vooral mooi in moderne badkamers.

Onderhoud
Zeker in de badkamer kan het een probleem worden: vieze voegen. Vooral te wijten aan een gebrek aan goede ventilatie. Af en toe een borsteltje met schoonmaakazijn erover doet ook hier wonderen. Geglazuurde vloertegels kunt u dweilen met een sopje van allesreiniger en water. Ongeglazuurde vloertegels kunt u reinigen met water en een speciaal onderhoudsmiddel.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Het woord zegt het al natuursteen komt uit de natuur en heeft een lang proces achter de rug om zich te vormen. Er zijn veel verschillende soorten natuursteen; marmer, graniet, travertin, leisteen, kwartsiet, granito, kalkzandsteen. Juist omdat het uit de natuur komt is geen enkele steen hetzelfde. Er zijn diverse kleuren en structuren verkrijgbaar. De meest voorkomende natuurstenen vloeren zijn van marmer of graniet.

EIGENSCHAPPEN VAN NATUURSTEEN
Natuursteen is duurzaam en heeft een lange levensduur. Een natuurstenen vloer kan wel 80 jaar mee en een tapijt gemiddeld maar tien jaar. Het is de meest slijtvaste vloerbedekking die er bestaat waar u uw hele leven plezier van kunt hebben. Natuursteen is onderhoudsvriendelijk en ook milieuvriendelijk. Natuursteen is een perfect geleidend materiaal en daardoor zeer geschikt voor vloerverwarming.

MARMER
Marmer wordt in blokken gewonnen. Marmer is vlekgevoeling door het hoge calciumgehalte hetgeen door impregnering grotendeels voorkomen kan worden. Er bestaan vele soorten marmer, zij verschillen van structuur, kleur en afkomst. Marmer is minder bestand tegen krassen en het is niet-isolerend. Hierdoor is meestal vloerverwarming gewenst.

GRANIET
Graniet wordt net als marmer in blokken gewonnen hiervan worden tegels gezaagd. Een goede eigenschap van graniet is de kras en vlekvastheid.

Graniet is niet-isolerend, dus ook hier is meestal vloerverwarming gewenst.

HET LEGGEN VAN NATUURSTEEN
U kunt de vloer in specie leggen of lijmen op de bestaande cementdekvloer. De meest voorkomende is het leggen in specie. Natuursteen kan ook op een houten ondervloer of een bestaande vloer worden gelegd zolang deze maar geëgaliseerd is. Meestal duurt het zon 2 a 3 dagen na het leggen voordat u de vloer kunt betreden en meubels kunt plaatsen. Wanneer er cementsluier op de natuursteen aanwezig is, dient u deze zo spoedig mogelijk te verwijderen. In de lange droogperiode die de vloer vaak heeft, dient u de vloer met weinig water en een dweil schoon te maken.

ONDERHOUD
Na het leggen dient de vloer geïmpregneerd te worden om zo de mooie kleuren en structuren te verduidelijken, maar ook om deze te beschermen tegen vlekken. Wanneer u de vloer schoon wilt maken zijn er speciale reinigingsprodukten voor te koop. Heeft u deze niet in huis dan mag u alleen zuurvrije reinigingsmiddelen gebruiken zoals groene zeep. Wanneer u een vlek op de vloer krijgt zoals bijvoorbeeld rode wijn dan is er niets aan de hand, zolang u de vloer heeft beschermd. U kunt de wijn gewoon opnemen met een vochtige doek en de vloer schoonmaken.

KERAMISCH OF NATUURSTEEN
Vaak twijfelt men nogal eens tussen een vloer van natuursteen of van keramische tegels. Het grote verschil is dat natuursteen uit een geheel bestaat. Keramische tegels zijn vaak gemaakt van gebakken klei met glazuur. Het nadeel van keramische tegels is dat wanneer je hier iets hards op laat vallen het glazuur eraf kan springen waardoor de klei zichtbaar wordt.

NATUURSTEEN IN UW FLAT
Wilt u een natuurstenen vloer in uw flat of appartement leggen dan dient deze zwevend gelegd te worden. Eerst dient u een geluidsdempende vloer aan te brengen waarna u de stenen vloer kunt plaatsen. Volgens de norm mag nu namelijk niet meer dan 15 decibel geluid naar de onderburen sturen.

De trends in natuursteen verschuiven naar een natuurlijke, meer robuuste look. Fluwelig gezoet hardsteen en breukmaterialen als leisteen zijn razend populair. Bij de marmers gaat de aandacht uit naar bijzondere structuren. De kleuren gaan mee met dit ingetogen trendbeeld. Zwart is nog steeds een topper, net als zachte beiges. Daarnaast zien we veel middentinten als leverbruin en grijs, soms met een zweempje groen.

Natuursteen is ongeëvenaard veelzijdig. Alleen al de soorten: marmer, graniet, leisteen en kwartsiet, om er een paar te noemen. Maar ook wat betreft kleur, structuur en natuurlijk de afwerking: ruw, mat of glanzend.

Chique marmer
Marmer komt vooral voor in de tinten wit, grijs en roze. Veel anders gekleurde marmers zijn eigenlijk kalksteen, dat in een veel grotere bandbreedte leverbaar is. Door het marmer te polijsten zal de kleur dieper worden; ook verkrijgt het op deze manier haar beroemde glans. Nadeel is wel dat de vloer gevoeliger wordt voor krassen. Daarom valt in de meeste gevallen een gezoet (matglanzend) oppervlak te prefereren. In principe kan marmer overal worden toegepast. Houd wel rekening met het feit dat marmer slecht bestand is tegen zuren.

Keihard graniet
Een van de hardste steensoorten is graniet, in feite gestold magma dat via vulkanen is opgeweld uit de aardkern. Kenmerkend voor graniet is het gespikkelde karakter. Graniet kan ondanks zijn hardheid goed bewerkt worden: schuren, polijsten, opruwen of vlammen. Graniet is weinig poreus en ongevoelig voor zuren. Deze vloer is bijzonder robuust en bovendien vorstbestendig.

Veelzijdig kalksteen
Een okergekleurde vloer waarin kleine gefossiliseerde schelpjes en plantjes zitten: dat is typisch een kalksteenvloer. Er is een grote variatie. Egaal of juist bont gekleurd, wel of niet geaderd en in uiteenlopende structuurnuances. Kalksteen kan gepolijst (glanzend), gezoet (mat) en getrommeld (rustiek) worden afgewerkt. Net als marmer is kalksteen gevoelig voor zuren die de kalk oplossen.

Grillig travertin
Travertin is een speciale kalksteensoort en wordt vooral gewonnen in het Middellandse zeegebied. Miljoenen jaren geleden werd het gevormd uit kalkafzettingen in water. Kenmerkend zijn de zichtbare overblijfselen van planten en dieren die zich manifesteren door insluitsels (schelpen, fossielen) of kleine gaatjes in het oppervlak. Travertin heeft een wat poreus oppervlak en is meestal licht van kleur.

Nostalgisch hardsteen
Hardsteen is een zeer compacte kalksteen, verkrijgbaar in attractieve kleurschakeringen: lichtblauw, grijs, donkergrijs en antraciet. Ook deze steensoort is kalkhoudend, met ingesloten fossielen. De steen uit België heeft een speels, doch gelijkmatig uiterlijk. Ierse hardsteen lijkt er sterk op. Hardsteen uit Vietnam en China heeft een (sterk) afwijkend uiterlijk. De eigenschappen zijn vergelijkbaar, maar de steen is lager geprijsd.

Splijtsteen
Leisteen en kwartsiet behoren tot de zogenaamde splijtsteen. Ze hebben hun ruwe, gelaagde uiterlijk met elkaar gemeen. Beiden worden als platen uit de rotswand gekloofd en vervolgens gespleten volgens natuurlijke breukvlakken. In de fifties en sixties was leisteen een absolute topper! Vandaag de dag zien we de flagstone opnieuw opduiken, vooral in hippe retro interieurs. Leisteen varieert in kleur van groen en grijs tot zwart. Kwartsiet is lichter gekleurd: rood, crème of geelachtig. Sommige soorten hebben een metaalachtige schittering, te danken aan hun kwarts- en micadeeltjes.

Terrazzo
In oude huizen liggen soms nog prachtige terrazzo vloeren. Ook wel granito genoemd. De basis bestaat uit gebroken graniet en marmerkorrels, gebonden met cement. Na het slijpen en polijsten ontstaat een glanzend oppervlak. De kleuren en structuren van terrazzo kunt u in grote mate zelf bepalen. Door diverse kleuren marmerkorrels en zelfs glas te mengen, kan een uniek kleurmengsel worden gemaakt. Van zeer modern tot monumentaal.

Bescherming en onderhoud
Natuursteen wordt vrijwel standaard voorzien van een impregneer, soms nog gevolgd door een beschermende coating. Kalkhoudende natuursteensoorten kunnen gekristalliseerd worden. Een chemische verbinding reageert dan met de kalk en vormt een keiharde, zachtglanzende toplaag. Marmer kan eventueel worden nabehandeld met een beetje marmerwas.

Er zijn middelen met een tijdelijke en een permanente werking.

Impregneer wordt eenmalig opgebracht en dringt door in de poriën van het natuursteen. Het beschermt langdurig tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Impregneer heeft weinig negatieve invloed op de stroefheid en verdiept de steenkleur.

Coatings leggen als het ware een filmpje over het natuursteen. Dit laagje slijt er langzaam af, net als parketlak. Coatings zijn leverbaar in mat- en hoogglans en geven een hoge bescherming tegen vuil, vlekken en de indringing van vocht. Afhankelijk van de oppervlaktebewerking kan een coating de vloer bovendien ruwer of juist gladder maken.

Was is er zowel in een matte als hoogglans optiek. Gebruik het niet te vaak, omdat zich dan op weinig belopen plaatsten een dikke laag kan vormen. Als er nog voldoende product aanwezig is, kan de glans door opwrijven worden hersteld.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Iedere stijlliefhebber is het erover eens. Een mooi interieur creëer je niet alleen met stijlvolle meubelen en decoraties. Minstens zo belangrijk is de vloer, want die bepaalt voor een groot deel het karakter van de woning. Met een mooie vloer zorg je voor een heel eigen sfeer. Wie gaat voor klasse en allure, kiest voor natuursteen. Daarmee maak je een woning pas echt uniek. Natuursteen leeft. Iedere steen is miljoenen jaren oud, geen vloer is dus hetzelfde. De natuursteen is er bovendien voor iedere smaak. Net of de natuur het zelf zo bedoeld heeft. Een traditionele kalkstenen vloer, prachtig wit marmer, wat strakkere grijze tegels of liever Bourgondische stenen? Ontdek zelf hoeveel mogelijkheden er zijn...

De materialen komen van vaste steengroeves uit meer dan dertig landen. Het zijn alleen de allermooiste stenen die de reis naar Limburg maken. "We hebben onze eigen lijn natuurstenen vloertegels", vertelt directeurMaurice van Nieuwenborg. "Die lijn wisselt constant. We volgen de trends en zijn continu op zoek naar nieuwe, exclusieve producten. Van de partijen die binnenkomen, wordt maar een beperkt aantal vloeren gelegd. Daarna is de partij gewoon op. Je vindt nooit meer precies dezelfde soort. Daarom nummeren wij de blokken waarbij de uiteindelijke selectie overeenkomt met het bloknummer. Dat benadrukt nog maar eens hoe bijzonder onze natuursteencollectie is. Je hebt echt iets heel exclusiefs in huis."

Bijzondere stijlen
Nibo Stone heeft een ruime showroom in Venlo en in Vianen Hier kunnen bezoekers de vloeren echt beleven. Er zijn verschillende stijlruimtes gecreëerd, volledig ingericht met prachtige meubels en beelden. Ook van natuursteen, want Nibo Stone is heel compleet. Je kunt er naast vloeren ook terecht voor de prachtigste stenen schouwen, tuindecoratie en accessoires.

Talloze mogelijkheden
In de collectie van Nibo Stone vind je leisteen, kwartsiet, marmer, kalksteen, graniet en hardsteen. Stuk voor stuk materialen van de hoogste kwaliteit.Maurice: "Natuursteen is in principe een aanschaf voor het leven. Het gaat lang mee. Onderhoud heb je eigenlijk niet. Het biedt ook ontzettend veel mogelijkheden. Voor vloerverwarming bijvoorbeeld. Noodzakelijk is het niet, want natuursteen neemt de warmte van de omgeving aan. Maar voor wie extra warmte wil creëren is het een hele goede mogelijkheid." Natuursteen oogt niet alleen prachtig in de woonkamer, ook in de rest van het huis voegt het iets speciaals toe. Een natuurstenen trap geeft een woning een bijzondere uitstraling. In de keuken is het ook erg mooi. Denk maar aan natuurstenen werkbladen. De badkamer krijgt met natuursteen eveneens die extra luxe uitstraling. En ook in de tuin is het uniek. Een terras krijgt ineens een heel andere sfeer. Bovendien kom je buiten nooit problemen tegen met natuursteen. Het is niet voor niets een natuurproduct.

Naast een bijzondere vloer uit de Nibo® Collectie, levert Nibo Stone bijzondere creaties van natuursteen. Speciaal geselecteerde platen van diverse natuursteensoorten worden op maat gezaagd en gelegd in ieder gewenst patroon. Dit kan een eigen ontwerp zijn of een ontwerp dat in samenwerking met een designstudio is gemaakt naar wens van de klant. Prijs op aanvraag.

Leven in harmonie met de natuur is ook het thema van het zeer bijzondere tegelconcept Nature Side. Binnen dit concept zien we tegels met een hout-look. De hoogwaardige keramische tegels zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen en bieden veel voordelen: het keramisch materiaal zorgt voor een gezonde leefomgeving, de onderhoudsvriendelijke vibostone tegels zijn zeer slijtvast en ideaal voor het hele huis, maar ook voor buiten.

Door de functionaliteit zijn de tegels uit de Nature Side-collectie bovendien uitermate geschikt voor openbare ruimtes, bijvoorbeeld in hotels of winkels, ze zijn robuust en hebben de slipvastheidscategorie R9. Ook de mozaïektegels in deze serie hebben een slipvastheid R9, waardoor ze prima op douchevloeren gebruikt kunnen worden.

Vloeren van natuursteen en plavuizen zijn zo oud als de mensheid. Maar de techniek van fotoprints opent de weg naar meer dessins en verrassende look-alikes.

Cultureel erfgoed

Uit marmer en graniet zijn de prachtigste vloeren ontstaan. Marmer- en keitjesmozaïeken behoren nog steeds tot de top van het kunstambacht; net als terrazzo vloeren. Splijtsteen, zeer populair in de fifties en sixties, is dankzij de retrotrend weer terug in beeld met leisteen en kwartsiet als belangrijkste soorten. Ook met louter klei konden onze voorouders prima uit de voeten. Abdijplavuizen, Oudhollandse groen/gele estriken, de kleurrijke Victoriaanse patroonvloeren en de ingelegde Portugese cementtegels vertegenwoordigen s werelds cultureel erfgoed in keramisch materiaal. Nieuw in de moderne architectuur zijn de grootformaat tegels: XXL vierkanten van 90x90 cm en zelfs rechthoeken van 60x120 cm zijn gesignaleerd!

Meer dessins

Los van het eindeloze scala aan kleurige uni tegels, zitten we nu volop in het tijdperk van de dessinering. Vooral romantische kant- en bloemmotieven zijn hot. Opvallend zijn ook de moderne systeemdessins waarmee diverse schakelpatronen kunnen worden gelegd. Daarnaast spelen vormgevers volop met fotoprints. Een complete voorstelling kan worden overgebracht op een tegelvloer, vergelijkbaar met fotobehang. En daar kun je hele wilde dingen mee doen: denk aan een badkamervloer met golvenpatroon of een woonkamer in grasmotief.

Look-alikes

Een bijzondere ontwikkeling zijn de look-alikes, te danken aan screendruk. Deze gebakken tegels lijken sprekend op een ander materiaal: natuursteensoorten compleet met aders en barstjes, soms beton of een roestig metaal. Met als uitschieter tegels die hout- en nerfstructuren laten zien. Voordeel van deze look-alikes zijn hun praktische eigenschappen. Hardsteen in de keuken is mooi, maar relatief vlekgevoelig. En in de badkamer verenigt een tegel met warme houtuitstraling het beste van twee werelden.

Overigens komt imitatie natuurlijk ook volop voor in andere materialen. In laminaat is steenoptiek een groeiend segment, met leisteen, travertin en betonlook als allernieuwste decors. Ook in kamerbreed vinyl worden optisch bijna echte tegelvloeren aangeboden, compleet met voelbare putjes en voegreliëf.

Bron: Perscentrum Wonen