Wie vindt het niet heerlijk om s ochtends op blote voeten de woonkamer binnen te lopen? Lekker nog even lui onderuit op de bank, kopje koffie erbij. Loom met de tenen woelen door het tapijt. Zachte vloerbedekking als kamerbrede pantoffel.

Bij het inrichten van een kamer begin je bij de vloer, dat is de sfeerbepaler! De woonkamer is voor velen de plek om tot rust te komen of om gezellig samen te zijn. Aan dit deel van het huis wordt dan ook vaak de meeste aandacht besteed. Kamerbreed tapijt, karpetten, tapijttegels en lopers laten zich uitstekend combineren met andere onderdelen van het interieur. Met het uitgebreide scala aan kleuren, structuren en dessins dat verkrijgbaar is kunt u naar hartelust combineren.

Warm en gezellig. Speels en uitbundig. Chic en stijlvol. De sfeer in huis wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen kleuren. Tapijtfabrikanten volgen de woonmode op de voet en brengen elk seizoen weer nieuwe kleuren uit. Het huidige kleurenpalet is vooral zacht en warm en varieert van vanillewit tot chocoladebruin, van mistig blauw tot sensueel paars. Maar ook fris lime, knal oranje, turkoois, fuchsia en felrood zijn zeer trendy kleuren die je veel in het interieur ziet op dit moment. Het kiezen en combineren van kleuren is een uitdaging en uiteindelijk is het een kwestie van durven... en gewoon doen!

De voordelen van tapijt  • Warm, zacht en comfortabel

  • Akoestiek verbeterend, geluidwerend

  • Slijtvast en stroef, je glijdt er niet snel op uit

  • Onderhoudsvriendelijk


Invloed van kleuren
Naar het effect van de gekozen kleuren in het interieur is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan. Maar iedereen weet ook uit eigen ervaring dat kleuren sfeerbepalend zijn en onze stemmingen en gevoelens beïnvloeden. Hoe groter de kleurvlakken, hoe groter het effect. Daarom kan de keuze voor een bepaalde kleur kamerbreed tapijt, een interieur maken of breken. Warme, gezellige kleuren zijn bijvoorbeeld rood, oranje en geel, ze geven een gevoel van gezelligheid. Bruin is ook warm, maar meer ingetogen.Terra, kerrie en aubergine doen ons aan warme verre landen denken en hebben iets oosters. Kleuren als violet, blauw en turkoois zijn koude kleuren met een koele, maar tegelijkertijd rustgevende uitstraling. Allemaal feiten waar bij de keuze voor een bepaalde kleur tapijt rekening mee gehouden kan worden.

Kleuren combineren
Is het kiezen van één kleur tapijt dus al niet 1, 2, 3 gedaan; kleuren combineren is vaak nog een stapje moeilijker. Heel mooi zijn bijvoorbeeld combinaties van zonnig oranje met hardblauw of truffelbruin met ijsblauw. Maar dat moet je dan wél durven! Iets minder lef is er voor nodig om kleuren uit een en hetzelfde gamma te combineren, bijvoorbeeld okergeel en terracotta; zogenaamde ton-sur-ton kleuren. Ook het combineren van verschillende kleurschakeringen binnen een kleur zien we veel. Zeker in kleine kamers kan de subtiele variatie van bijvoorbeeld warmgeel met vanillewit heel ruimtelijk werken.

Actuele kleuren/trends in zachte vloerbedekking.
De natuurtinten zijn nog steeds populair. Kijk je in de bladen dan komen de bruin- en grijstinten weer helemaal terug. De combinatie zwart/wit uit de jaren tachtig (retro) is terug maar dan wel gecombineerd met een sprekende kleur zoals rood, fuchsia, turkoois, oranje, of geel het mag allemaal. Helemaal hot zijn de kleuren paars en groen in allerlei scharkeringen, het mag weer. Warme en ijskoude kleuren, pastels, oriëntaalse of felle kleuren. Eigenlijk mag alles, je moet doen wat je zelf mooi vindt.

De kracht van kleur
Werken met meerdere kleuren kan verrassende resultaten geven. Complementaire kleuren geven vaak een flitsend effect. Meestal zijn dat warme en koele kleuren: hardblauw met oranje, bordeaux met groen of violet met maïsgeel. Indringende combinaties dus waar je wél de ruimte voor moet hebben.

Kleinere kamers zijn over het algemeen juist gebaat bij een rustiger kleurcombinatie. Een samenspel van schakeringen binnen één kleurreeks, bijvoorbeeld geel in verschillende helderheden, houdt het geheel subtiel en toch gevarieerd. Hetzelfde geldt voor ton-sur-ton kleuren. Dit zijn tinten die in de kleurencirkel naast elkaar liggen, zoals oker en terracotta. Ook een combinatie van uni tapijt met een gedessineerde variant uit dezelfde collectie kan heel harmonieus zijn.

TIP 1
Lichte kleuren maken een kamer groter, donkere kleuren kleiner.

Vlakken en banen
Motieven leggen in tapijt is een echte uitdaging. Bedenk daarbij dat de kracht van de meeste motieven m zit in de eenvoud. Een simpel motief met veel zeggingskracht is het streeppatroon. In de kamer worden dan één of meerdere rechte banen gelegd. Zon patroon is snel klaar, bovendien heeft u weinig snijverlies. Uiteraard zijn golven of zig-zag strepen in het tapijt ook heel mooi, maar wel moeilijker te realiseren.

Met streepmotieven en vlakken kunnen de proporties van een kamer gevoelsmatig beïnvloed worden. Strepen maken een kamer langer of juist breder. Een ingesneden kleurvlak zal net zo werken als een karpet. Je kunt de kamer er mooi mee indelen - zithoek, eethoek -, bovendien geeft zon kleurvlak houvast aan de meubels.

TIP 2
Een zebrapadstreep maakt een smalle kamer breder; diagonalen scheppen ruimte. Een ingelegd kleurvlak maakt de kamer knusser.

Grafische grapjes
Met gekleurde vlakken en banen zijn opvallende vloerontwerpen te maken. Zo leent tapijt in twee kleuren zich prima voor het suggereren van een loper in de gang of op de trap. Een kinderkamer die gedeeld moet worden, kan met kleurige vloerbedekking twee heel eigen sferen krijgen. De scheidslijn kan zelfs worden doorgetrokken tot op de muur.

Een heel speciaal effect bereikt u door het omwisselen van kleurblokken. Daarvoor moet een ruimte in twee verschillende kleuren worden gelegd. De middenvlakken worden vervolgens uitgesneden en teruggelegd in de andere kleur. Een sterk staaltje van tapijtontwerp met een minimum aan snijverlies.

Kijken, kiezen, kopen
Tot slot een tip. Het spreekt voor zich dat de kleur en eventueel het dessin van het tapijt harmonieus afgestemd moeten worden op de kleuren van de aanwezige meubels, wanden, gordijnen en dergelijke. Vraag daarom aan uw woninginrichter altijd een tapijtstaal mee naar huis om het daar te kunnen beoordelen. Hierbij speelt het aanwezige (kunst)licht nadrukkelijk een rol.

Bron: TapijtnetOok leuk om te lezen