Bonaparte

Verrassend. Veelzijdig. En: veilig. Ook met het oog op veiligheid heeft tapijt een heel duidelijk pluspunt ten opzichte van harde vloeren. Tapijt is immers stroef, wat de kans op uitglijden aanzienlijk verminderd. En mócht dit onverhoopt tóch gebeuren, dan kom je op tapijt in elk geval zacht(er) terecht. Een veilig gevoel; voor jong én oud!

Niet alleen op de trap, of in natte ruimtes zoals de badkamer en keuken is er kans op uitglijden. Nee, ook in de rest van het huis ligt het gevaar van uitglijden op de loer; zéker voor kleine kinderen en oudere mensen. Het is een geruststellende gedachte dat kinderen op tapijt veilig en comfortabel kunnen spelen. Doordat tapijt stroef, is, is de kans op uitglijden minimaal. Daarbij leren kinderen eerder lopen op tapijt, omdat de zachte ondergrond hen een veilig gevoel geeft. Wie (kleine) kinderen heeft, weet dat ze graag zonder schoenen of zelfs op blote voeten lopen. Tapijt voelt altijd behaaglijk warm. En in combinatie met vloerverwarming kun je met tapijt het hele jaar door lekker op je blote voeten lopen.

Tapijt dempt geluid
Ook voor de ouders heeft het leggen van tapijt in huis, - en zeker op de kinderkamers - veel voordelen. Van alle vloerbedekkingen is tapijt geluiddemper nummer één. Zo klinken loopgeluiden, trappelende voetjes, knikkers of autootjes veel minder door in de rest van het huis als er tapijt ligt. Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het als het ware. Hoe dikke het tapijt, hoe beter de demping.

Oudere mensen zijn breekbaar
Misschien nog meer als jonge kinderen, zijn juist oudere mensen gebaat bij de veiligheid van zachte vloerbedekking. Immers: als oudere mensen vallen, breken ze vaak botten. Oudere mensen zijn breekbaarder. Ook in Nederland moeten zich jaarlijks vele duizenden ouderen laten behandelen voor verwondingen, die het gevolg zijn van een val doordat ze zijn uitgegleden op de vloer. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn zoals duizeligheid, evenwichtsproblemen of visuele beperkingen. Helaas genezen (heup)fracturen bij ouderen moeilijker. Voorkomen is dan ook véél beter dan genezen. In vergelijking met andere vloerbedekkingen glijden mensen minder vaak uit op tapijt. En daarbij, als ze uitglijden lopen ze met tapijt de minste kans op een fractuur. Zachte vloerbedekking reduceert niet alleen het risico van valpartijen, maar geeft ouderen ook een veilig gevoel.

Tapijt vangt stof
Specifiek voor ouderen met ademhalingsproblemen of astmatische aandoeningen heeft tapijt nóg een pluspunt: het vangt als het ware stof, in plaats van het terug de lucht in te sturen. Een goed onderhouden tapijt heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit in huis. En ook dat is een hele opluchting!

Bron: TapijtnetOok leuk om te lezen