Een goed tapijt kan vanwege zijn warmte-isolerende werking de energierekening flink verlagen. Met de almaar stijgende energieprijzen is dat een extra voordeel van deze vloerbedekking, die langzaamaan weer terrein wint op laminaat en andere harde vloeren, zo stelt Parade Tapijt. Steeds meer mensen erkennen dan ook de warmte van tapijt, dat daarnaast comfortabel aanvoelt, geluid dempt en zorgt voor een sfeervolle aankleding van het huis.

Omdat de oppervlaktetemperatuur van tapijt beduidend hoger is dan die van een harde vloer, voelen mensen zich in een kamer met tapijt veel sneller comfortabel. Waar uit een harde tegel- of houten vloer de kou kan optrekken, gebeurt dat met tapijt veel minder snel, dankzij de isolerende luchtlaag tussen de vezels. De isolerende werking kan wel tien keer zo groot zijn als die van harde vloeren. Daardoor neemt tapijt de kou weg bij de voeten en de enkels.

Thermostaat omlaag
Wetenschappers hebben zich goed verdiept in de manier waarop mensen het beste een behaaglijke warmte ervaren. Er is een verschil tussen de exacte temperatuur en hoe die temperatuur wordt beleefd. Dit is bij iedereen verschillend, met één overeenkomst: wanneer het verschil tussen de temperatuur bij het hoofd en bij de voeten meer dan 2,5o is, is het comfortabele gevoel ver te zoeken. De meeste mensen voelen zich dan ook comfortabeler in een kamer met tapijt, dan in een kamer met een harde vloer waar de temperatuur een tot twee graden hoger is. De thermostaat hoeft in de kamer met tapijt dus minder hoog te worden gezet, en dat heeft uiteraard direct positieve gevolgen voor de energierekening. Een eenvoudig voorbeeld maakt dat direct duidelijk: wanneer de temperatuur van de vloer 16o is, moet de kamertemperatuur 23o zijn voor een comfortabel gevoel. Is de vloertemperatuur echter 18o, dan mag de thermostaat bij 21o blijven steken zonder concessies te doen aan het comfort. Zo wordt gemiddeld 4 tot 5 procent energie per jaar bespaard en verdient een tapijt zichzelf langzaam maar zeker terug, terwijl het woongenot alleen maar toeneemt.

Donkere, warme tinten
Zoals donkere kleding warmte aantrekt en kan vasthouden, zo geldt dat ook voor donker tapijt. Wie kiest voor donkere kleuren is echter absoluut niet gebonden aan één effen oppervlak. Spannende kleur- en structuurcombinaties zijn niet alleen gewoon mogelijk, het is zelfs een trend om ervoor te kiezen. Donkere, warme tinten krijgen bijvoorbeeld bijzondere accenten door ze te combineren met wat koelere kleuren. Door te kiezen voor kleurcombinaties met donkere tinten op de juiste plekken is het eenvoudig om het comfort te verhogen, bijvoorbeeld omdat de voeten rusten op een warme kleur.

Wie tapijt aanschaft, hoeft echter niet alleen in kleuren te denken. Ook door te kiezen voor verschillende structuren, zoals warm hoogpolig tapijt in combinatie met wat strakkere lussen, zijn heel boeiende effecten te bereiken, vindt Parade Tapijt. Een kamerbreed tapijt wordt op die manier geen grote vlakte, maar een leuke en modern aandoende ontdekkingstocht.

 

Ook leuk om te lezen