Als tapijt zorgvuldig wordt gereinigd en onderhouden, biedt het vele voordelen ten opzichte van andere soorten vloerbedekkingen. Zelfs voor mensen met een stofallergie kan tapijt de beste oplossing zijn. Tapijt houdt stof immers vast en laat het niet terug in de lucht komen. Geregeld reinigen is dan natuurlijk wel noodzakelijk, maar kost volgens Parade Tapijt over het algemeen minder tijd dan het onderhouden van andere vloerbedekkingen.

Tapijt is de laatste tijd door steeds meer mensen opnieuw ontdekt als ideale vloerbedekking. De positieve eigenschappen, zoals de zachtheid onder de voeten en het vermogen om kostbare warmte vast te houden, worden hoog gewaardeerd. Dankzij de steeds hogere kwaliteit van de vezels van bijvoorbeeld Parade Tapijt is het onderhoud bovendien gemakkelijker geworden, zonder dat dit ten koste gaat van de duurzaamheid. Een goede stofzuiger met een elektrisch ronddraaiende borstel is al voldoende voor uitstekend regelmatig onderhoud.

Regelmatig stofzuigen
Goed onderhoud van tapijt begint eigenlijk al bij de aankoop. Tapijten van merken zoals Parade Tapijt en Bonaparte zijn vervaardigd van garens van hoge kwaliteit, waardoor ze makkelijk te reinigen en te onderhouden zijn. Daarnaast is het uiteraard van belang om zoveel mogelijk te voorkomen dat tapijt vies wordt. Roosters bij de buitendeur en schoonloopmatten binnen zorgen er al voor dat zo min mogelijk vuil het tapijt kan bereiken.

Helemaal brandschoon blijft een tapijt natuurlijk nooit. Maar wie minimaal tweemaal per week stofzuigt met een goede stofzuiger haalt het meeste vuil er direct af. Daarbij moet men zich realiseren dat de wattage van de stofzuiger minder van belang is dan algemeen wordt aangenomen. Het is vooral de onderdruk in het mondstuk die de zuigkracht bepaalt. Let er bij de aanschaf van een stofzuiger op dat de onderdruk minimaal 160 millibar is.

Vlekken
Daarnaast adviseert Parade Tapijt om aan periodiek en groot onderhoud te (laten) doen. Afhankelijk van het soort tapijt zijn voor de grote beurt diverse middelen op de markt. Daarbij worden shampoos en droogschuim overigens afgeraden, omdat er dan kleverige zeepresten in het tapijt kunnen achterblijven die vuil aantrekken. Groot onderhoud - eenmaal per 2 of 3 jaar - kan het beste door een professioneel bedrijf worden uitgevoerd.

Wachten op groot onderhoud is niet verstandig wanneer er onverhoopt een vlek in het tapijt komt. Dat is overigens geen reden voor paniek. Vrijwel iedere alledaagse vlek is met gewoon schoon water te verwijderen. De tapijtvakhandel heeft folders beschikbaar waarin onafhankelijke informatie staat over het verwijderen van vlekken, en wat je daarbij wél en vooral niet moet doen. Wie zich hieraan houdt, weet zich met tapijt verzekerd van een zeer duurzame vloerbedekking.

Overigens heeft ook Parade Tapijt een brochure beschikbaar over onderhoud en reiniging, inclusief een handige vlekkentabel. Deze kan worden besteld via www.paradetapijt.nl.

Tips van Parade Tapijt bij een vlek in het tapijt:  • Voor alle vlekken geldt: wees er snel bij.

  • Pak direct een handdoek, natmaken met koud water, uitwringen en op de vlek leggen.

  • Laat de handdoek het werk doen: niet aanduwen.

  • Herhaal dit net zo vaak tot de handdoek niet meer verkleurt.

  • Laat de vlek daarna rustig drogen.

  • Gebruik geen föhn: hitte kan de vlek fixeren.


Ook leuk om te lezen