2388
Tapijt op de vloer

Wie een warme, zachte en geluiddempende vloer zoekt, komt uit bij tapijt. Het palet aan kleuren en dessins is onuitputtelijk. Of het nu gaat om wol, katoen, synthetisch, sisal of zeegras. En dan zijn er nog de talloze tactiele structuren, van zacht velours tot weelderige shag. Tapijt kent vele gezichten.

Tapijt is een van de meest veelzijdige soorten vloerbedekking; elk materiaal heeft een eigen, specifieke uitstraling. Zuiver scheerwollen tapijt is zacht en geeft een fluweelachtige kleursensatie. Linnen en katoenen tapijten voelen wat robuuster aan. Ook zijn er de synthetische varianten, gemaakt van materialen als polyamide (nylon) of polyester. Deze tapijttypes zijn oersterk en in alle denkbare kleuren en prints te krijgen. Geliefd bij consumenten die houden van een natuurlijk interieur zijn de tapijten die gemaakt zijn van gras- en vezelsoorten zoals sisal, kokos, zeegras en jute.

Kortpolig en hoogpolig
Niet alleen het materiaal en de kleur, maar vooral ook de pool is bepalend voor de uitstraling. Hoe hoger de polen zijn, hoe weelderiger het tapijt. Nadeel van tapijten met een losse look is wel dat ze wat moeilijker te reinigen zijn en daardoor minder lang meegaan. Kortpolige soorten zijn compacter en geschikt voor zwaarder woongebruik, waaronder de last van bureaustoelen met zwenkwielen. Onder de kortpolige varianten vallen bouclé (luspool) tapijten en de moquette (velours). Frisé tapijten zijn wat langer en hebben een openvallende pool.

Open pool of luspool?
Vélourstapijt is gemaakt van dunne vezels die dicht opeen zijn ingepland en vervolgens doorgesneden. Hierdoor ontstaat een zijdezachte en compacte oppervlaktestructuur. Bij bouclé zijn de poollussen juist niet doorgesneden. Deze zogenaamde luspool voelt wat stugger aan. Door open en gesneden poollussen af te wisselen wordt een onregelmatige structuur verkregen; het tapijt oogt robuust en landelijk. Een frisé is meer levendig dankzij de zwierig in elkaar gedraaide garens. Ook hierin bestaan weer langere en kortere soorten, waarvan de bekendste de saxony (halflange pool) en de shag (langharige pool) zijn. Shagtapijt is heerlijk warrig en oogt supernonchalant!

Welk tapijt waar?
Hoogpolige tapijtsoorten zijn vooral geschikt voor loungeachtige ruimtes: de zithoek of de huiselijk ingerichte slaapkamer. Bouclé en tapijt met een fantasie- of ribstructuur zijn juist ideaal voor het zwaardere werk in drukke gezinnen. Voor de werkkamer is kortpolig polyamide velours een goede keuze - oersterk en zwenkwielbestendig. Tip: gebruik in een kantoor nooit ondertapijt en laat het tapijt helemaal verlijmen. Speciale aandacht gaat ook uit naar de combinatie van tapijt en vloerverwarming. Inmiddels kent het Product Informatiesysteem Tapijt (PIT) een apart symbooltje dat de geschiktheid voor leggen op vloerverwarming aanduidt.

Creatieve patronen
Op het creatieve vlak biedt tapijt interessante mogelijkheden. Met effen of all-over gedessineerd tapijt zijn mooie patronen te leggen; toon-op-toon of juist in contrasterende kleuren. De suggestie van een loper of een karpet met borderrand is een veelgebruikte variant. Wie wildere prints zoekt, zal die vinden bij de kortpolige synthetische tapijten die bedrukt kunnen worden.

Voor het leggen van ingewikkelde mozaïeken zijn vooral tapijttegels heel geschikt. Een opvallende innovatie binnen de tapijttegels is de combinatie met bijpassende vinyltegels. Ideaal voor het leggen van een knoeibestendig patroon onder bijvoorbeeld een eettafel. (Zie ook het hoofdstuk Vlakke Vloeren). Speciaal voor gebruik in de keuken zijn er tapijttegels van synthetische garens. Ze zijn gemakkelijk op te nemen en kunnen bij een ongelukje zó onder de kraan.

Geluiddempend ondertapijt
Burengerucht behoort tot de top-3 van ergernissen. Uit studies blijkt dat het gebruik van tapijt in woonruimtes een afname van het zogeheten contactgeluid geeft tot maar liefst 34 decibel (bron: Paradetapijt). De daling wordt mede bepaald door het type bouwvloer. Op betonnen vloeren valt de grootste winst te halen. Hier is een verlaging van het geluidsniveau met 25-34 decibel mogelijk. Het grootste effect bereikt u met een uitgekiende combinatie van tapijt en ondertapijt. Bovendien zorgt ondertapijt ervoor dat uw kostbare tapijt langer mooi blijft.

Allergie en huismijt
Veel gehoord bezwaar bij tapijt is de vermeende gevoeligheid voor stofallergie. Toch blijkt uit onderzoek dat in het bijzonder de kortpolige tapijten zeer geschikt zijn voor mensen met stofallergie. De stofdeeltjes worden als het ware vastgehouden in het tapijt, waardoor ze niet door de ruimte gaan zweven. Wat vaker stofzuigen met een goed apparaat, voorzien van extra filters, is dan natuurlijk wel een vereiste!GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.pngNieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners