Desso heeft haar luxury collectie onlangs uitgebreid met het tapijt Stream. Dit tapijt heeft een jonge look die opvalt door sterke kleuren. Hierdoor is de Stream een echte blikvanger, waarmee een warme sfeer binnen een ruimte wordt gecreëerd.

Het tapijt is vervaardigd van een hoogwaardige polyamide garen van Invista dat haar kracht heeft bewezen bij de tapijtcollecties Diva Twin en Inova Twin. Ook bij Stream is de bekende twin-look van Desso goed zichtbaar. Dit verleent het tapijt een vuilverbergende werking. Het tapijt heeft een volle luxe uitstraling en is geschikt voor zowel toepassing in de privé sector alsook in het projectbereik. Het tapijt kan in combinatie met vloerverwarming worden toegepast.

Stream is leverbaar in 16 kleuren die variëren van sterke kleuren zoals rood, grasgroen, helder paars en felblauw. De Stream is toepasbaar op trappen, dus ook gemakkelijk door te leggen op gang en (slaap)kamers. Maar ook ontbreken de naturel tinten niet en is er een grote keuze uit grijs, bruin en beige varianten.

Zwart is zo ongevoelig voor trends dat het eigenlijk de perfecte basiskleur is voor ieder interieur. Desso biedt in haar collecties meerdere zwarte tapijten die in de verschillende interieurstijlen passen. Zo zijn er meer gladde, strakke tapijten zoals de Touché en de Vibe, of wat meer hoogpolige weelderige zwarte tapijten zoals de Chrystal. Uniek vanwege haar kleur is het nieuwe zwarte woltapijt, de Villa. Zo biedt Desso voor ieder interieur en voor iedere ruimte een oplossing.

Echte designliefhebbers zullen een zwarte vloerbedekking weten te waarderen omdat hij zich prachtig laat combineren met chroom, roestvrijstaal, en zwart leer. Maar ook de liefhebbers van een meer landelijke inrichting herkennen in een zwarte vloerbedekking een geliefde partner, omdat grove zwarte houten meubelen, lage banken in losgeweven stoffen een goede match vormen.

Tapijt is makkelijk te onderhouden, met niet meer dan regelmatig stofzuigen blijft het tapijt zo goed als nieuw. Al het Desso tapijt is behandeld met de Anti Soil & Stain treatment waardoor vlekken gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

Zowel uit als thuis is loungen nog altijd in. Met de zachte assistentie van kamerbreed tapijt, karpetten, plaids en vloerkussens is het immers aangenaam wonen op de grond. Daarbij zit het comfort van tapijt m niet alleen in de warmte en zachtheid, maar ook in de akoestische kwaliteiten.

De zitzak, maar ook woonkussens voor op de vloer hebben een vaste plek veroverd in huis. Salontafels zijn juist uit de woonkamer verdwenen of extreem laag en nodigen daardoor uit om op de grond te gaan zitten. Ook banken en fauteuils staan steeds dichter bij de grond. Low living en loungen zijn daarmee blijvende trends.

Goed gevoel
Vanuit onze behoefte aan intimiteit en behaaglijkheid omringen we ons het liefst met zachte materialen. We kiezen voor items die ons een goed gevoel geven en ook - letterlijk - goed aanvoelen. Tapijt is dan de aangewezen vloerbedekking, want tapijt is van nature voelbaar zacht en geeft direct een gezellige sfeer. De aaibaarheidsfactor is hoog. Dit geldt helemaal voor de collecties die de tapijtfabrikanten dit najaar brengen: hoogpolige tapijten, harige kleden, fluweelzachte velours. Kortom: woonmode om met (blote) voeten te treden. Daarbij is tapijt warmte-isolerend, het neemt de kou weg bij enkels en voeten, en dus energiebesparend. In deze tijd een belangrijk punt.

Stille sfeermaker
En dan is er nóg een belangrijk pluspunt. Het comfort van tapijt zit m niet alleen in de warmte en zachtheid, maar ook in de akoestische en geluiddempende werking. Sommige geluiden wil je nu eenmaal niet horen, van andere geluiden wil je juist optimaal genieten. Met tapijt op de grond worden vervelende loopgeluiden en andere omgevings- en achtergrondgeluiden gedempt: geluiden duren maar half zo lang als bij vloeren zonder tapijt. Zo geeft tapijt dus tevens een stuk rust en stilte in huis. Een luxe, in de hectische wereld van tegenwoordig. En wie optimaal wil genieten van muziek en films, is met tapijt verzekerd van een unieke luisterervaring. Dankzij de uitstekende akoestische eigenschappen van tapijt klinkt muziek vele malen mooier. Tapijt: voelbaar, zichtbaar én hoorbaar beter.

Lekker loungen op de vloer. Languit TV kijken. Hond of kat erbij. Stoeien met de kids. Met tapijt op de vloer wordt het allemaal een stuk leuker. Kies voor optimaal wooncomfort en woongenot. Kies voor tapijt.

Bron: Tapijtnet

Villa is de naam van het nieuwe woltapijt. Alle comforteigenschappen van wol in combinatie met het oersterke karakter maken van Villa een superieur tapijt. Ondanks de moderne look blijft het natuurlijke gezicht van wol duidelijk behouden in deze collectie. Het kleurenpallet varieert van wolwit tot diepzwart.

Daarnaast wordt een tweekleurige frissé gelanceerd onder de naam Sapphire. De frissé geeft het tapijt een speels karakter. De collectie is verkrijgbaar in sprankelende kleuren alsook in natuurlijke tinten. Bijvoorbeeld aqua blauw met fris groen maar ook een zwart met een taupe kleur gecombineerd.

Sapphire is beschermd met een Teflon finish. Zeker bij de lichtere kleuren biedt de Teflon finish een veilig gevoel als het gaat om vervuiling. Deze extra laag beschermt het tapijt tegen aanvuiling en vlekken.

Tapijt fungeert ook als een perfecte geluidsdemper, zeker in slaapkamers of in gehorige appartementen een pré.

Prijsindicatie Sapphire: € 219,95 per strekkende meter.

Prijsindicatie Villa: € 259,95 per strekkende meter.

Voor wie kamerbreed te veel is: beide tapijten, Villa en Sapphire, zijn uitermate geschikt voor het maken van karpetten. Desso maakt karpetten op maat, dat wil zeggen de klant kiest het formaat en de afwerking.

Warm, zacht en geluidsdempend. Dat zijn de bekende fijne eigenschappen van tapijt. De natuurlijke varianten zijn gemaakt van gras of wol, dat van nature vlekwerend en verend is. Geen platte plekken dus en weinig kans op vlekken in een 100% zuiver scheerwollen tapijt! De katoenen tapijten echter, zijn juist stug en daardoor oersterk. Ook zijn er nog synthetische varianten, gemaakt van materialen als polyamide (nylon) of polyester: oersterk en in alle denkbare kleuren en prints te verkrijgen.

Helemaal van nu zijn tapijten gemaakt van gras- en vezelsoorten zoals sisal, kokos, zeegras en jute. Daarmee haal je de natuur in huis! Niet alleen het materiaal en de kleur, maar vooral de pool (lus) is bepalend voor de uitstraling. De gevleugelde term hoogpolig slaat op de lengte van de pool. Uiteraard is er ook nog een laagpolige variant. Men onderscheidt daarnaast een bouclé, moquette (velours) of een frisé gevormde pool. Zowel frisé als moquette hebben een open gesneden pool. Frisé oogt van deze twee het levendigste door de in de elkaar gedraaide garens, waarvan de afzonderlijke polen duidelijk te onderscheiden zijn. Ook hierin bestaan weer langere en kortere soorten, waarvan de bekendste de saxony (halflange pool) en de shag (langharige pool) zijn. Shagtapijt is heerlijk warrig en oogt nonchalant!

Vélours en Bouclé
Vélourstapijt is dun vezelmateriaal waarbij de polen dicht op elkaar zijn ingepland en doorgesneden. Hierdoor ontstaat een zijdezachte en compacte oppervlaktestructuur. Bij bouclé zijn de poollussen juist niet doorgesneden, waardoor het wat stugger aanvoelt. Door af te wisselen met korte en langere poollussen wordt een onregelmatige structuur verkregen, waardoor het tapijt robuust en landelijk oogt. Praktisch gezien heeft bouclétapijt als voordeel dat het vuilafstotend is, ook is het de meest goedkope tapijtsoort.

Hoogpolig versus kortpolig
Hoe hoger de polen zijn, hoe warriger het tapijt eruitziet. Nadeel van die losse look is dat het moeilijk te reinigen is en daardoor minder lang meegaat. Kortpolige soorten voelen stroef aan en zijn geschikt voor ouderen die een zachte basis mét voldoende grip zullen appreciëren

Eilandje
Op het creatieve vlak zijn er met tapijt leuke mogelijkheden. Middels gekleurde vlakken kunt u patronen creëren. De suggestie van een rode loper of een karpet met borderrand bijvoorbeeld?

Creatieve tapijttegels
Tapijttegels zijn eindeloos te combineren. Kies uw favoriete kleuren en combineren maar! Uw ontwerpen kunt u met behulp van ruitjespapier op schaal uittekenen. Wat te denken van frisgroen voetbalveld of een roze borderrand? Voordeel van tapijttegels is dat ze los leggen en dus gemakkelijk te reinigen zijn. Houdt u er een paar op voorraad, zo bent u altijd zeker van een mooie schone vloer.

Allergie en huismijt
Veel gehoord bezwaar bij tapijt zijn de beestjes en het stof die in het tapijt gaan zitten. Toch blijkt uit onderzoek dat in het bijzonder de kortpolige tapijten zeer geschikt zijn voor mensen met stofallergie. De stofdeeltjes worden als het ware vastgehouden in het tapijt, waardoor ze niet door de ruimte gaan zweven. Natuurlijk is een tweewekelijkse stofzuigbeurt wel een vereiste!

Vlek SOS
Een vlek op het tapijt hoeft niet het ergste te betekenen. Modern tapijt is meestal voorbehandeld met een vuil- en vlekwerende coating. Toch een vlek? Koffie, wijn of een andere vloeistof dept u weg met een doekje, net zo lang tot de vloeistof in het doekje is getrokken. Ook zijn er speciale vlekkenmiddelen voor handen. Vraag uw tapijtspecialist naar het juiste product.

Bron: UwVloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

In sober ingerichte interieurs weerkaatst elk geluid. Textiele vloerbedekking is dan de aangewezen oplossing. Hoogpolig kamerbreed kan omgevingsgeluiden met de helft reduceren. Tapijt is er in een scala aan modieuze kleuren en structuren. Van streelzachte moquette tot weelderige frisé. Uit testen blijkt dat de mate van geluidabsorptie niet zozeer afhangt van het pooltype (lus of gesneden), maar vooral van de totale dikte van het tapijtpakket. In combinatie met ondertapijt kunnen loopgeluiden met zon 34 decibel verminderd worden - het verschil tussen een normale woonkamer en de stilte van een bibliotheek. Ondertapijt is trouwens om meer redenen een voltreffer: het verlengt de levensduur van uw vloerbedekking én werkt extra warmte-isolerend, dus bespaart in uw portemonnee.

Slaapomgeving
Luxueus tapijt geeft sfeer en nodigt uit om languit voor de open haard te liggen. Maar ook in slaap- en kinderkamers staan rulle oppervlakken garant voor een rustige, geborgen omgeving. En dat is nodig ook, want al te harde geluiden hebben een negatieve invloed op de zogenaamde REM-slaap. In deze periode slaapt u het diepst en worden indrukken in het brein verwerkt. Slim dus om ook de gehorigheid van gang en trappenhuis tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Bijvoorbeeld met zon klassieke traploper, helemaal terug van weggeweest. Voor de ultieme liefhebbers van het zachtaardige wonen is er tegenwoordig zelfs waterbestendig tapijt, speciaal voor badkamer en keuken.

TIP
De eigenschappen van tapijt worden aangegeven met PIT-symbooltjes op de tapijtstalen. Nieuwe Europese symbolen zijn Akoestisch en Geluiddempend.

Bron: Tapijtnet

Textiele vloerbedekking biedt een heleboel pluspunten als het gaat om onze gezondheid. Tapijt veert en spaart zo spieren en gewrichten. Het warm aanvoelende materiaal is bovendien vriendelijk voor koude voeten. Ook het binnenklimaat wordt positief beïnvloed door tapijt. Dankzij het stofbergend vermogen komen er minder allergenen in de lucht. Goed voor mensen met allergische klachten.

Zacht en veerkrachtig. Ook met schoenen of pantoffels aan voel je direct het verschil. Tapijt geeft mee en ondersteunt op die manier een goede ergonomie. Een stap wordt gedempt en soepeler afgewikkeld. Rechtop staan vergt minder balanceren dan op een harde ondergrond. Spieren, pezen en gewrichten worden hierdoor minder belast, net als de kwetsbare hiel en voetzool. Wat beter is voor mensen die problemen hebben met het bewegingsapparaat, denk aan slijtage van heupen en knieën. Juist voor hen is verend tapijt een weldaad. Dankzij de zachte ondergrond verminderd de druk bij het lopen en daarmee het ongemak.

Warmtecomfort
Tapijt heeft nog een pluspunt: het houdt warmte vast. De isolerende werking kan oplopen tot een factor tien ten opzichte van harde vloeren. Textiele vloerbedekking voelt altijd warm aan; tapijtgarens hebben een lage geleidingsgraad. Bovendien zorgt de vezelige poolstructuur voor een laagje stilstaande lucht. Dankzij deze fysische gegevens is de warmteoverdracht van lichaam naar vloer heel beperkt. Vrij vertaald: geen koude voeten meer! Kinderen kunnen lekker op hun sokken of, nog beter, op hun blote voeten lopen. Zo kunnen ze hun looptechniek optimaal trainen, zonder het risico om uit te glijden. Tapijt is immers stroef.

Stofvrij binnenklimaat
Steeds meer mensen ontwikkelen stofallergieën of hebben astma gerelateerde klachten. Vaak wordt tapijt dan afgeraden. Uit onderzoek blijkt echter precies het tegengestelde: tapijt draagt juist bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De poolstructuur houdt stof namelijk stevig vast. Waaronder allergenen als pollen, haren van huisdieren en schimmelsporen.

Zeker in de (te) goed geïsoleerde huizen van nu, is dat stofbindend vermogen van tapijt een belangrijke preventieve factor. Het voorkomt dat fijnstof tijdens het lopen telkens weer opdwarrelt en dus continue, inclusief allergenen, wordt ingeademd. Ten opzichte van harde vloeren profileert tapijt zich dus als dé perfecte stofvanger - en dat is letterlijk een verademing. Een goede stofzuiger, voorzien van microfilters, is alles wat er dan nog nodig is om het huis schoon en gezond te houden.

TIP
Leg tapijt bij voorkeur op ondertapijt. Dat verhoogt niet alleen de verende eigenschappen, maar ook de levensduur. En is ook nog eens extra warmte-isolerend!

Met een breed spectrum aan nieuwe, modieuze kleuren voor een aantal topkwaliteiten tapijt maakt Parade een trendy start. De focus ligt onder meer op neutrale, grijze en natuurlijke tinten, maar ook modieuze kleuren spelen een belangrijke rol. Klassiekers als Parade President, Parade Toscana, Parade Palazzo en het ongeëvenaarde Parade Corso liggen er weer up-to-date bij.

Kleuren die mensen kiezen voor hun tapijten vertonen vaak een samenhang met de economische situatie. Dat verklaart de huidige trend van neutrale, grijze en natuurlijke tinten, waarin overigens ook duidelijk plaats is voor modieuze kleuren. Op dat laatste vlak zijn blauwe tinten populair, maar ook wit - bij voorkeur gecombineerd met hout - en zachte kleuren hebben in 2009 een vooraanstaande positie. Daarom zijn deze kleuren, en vele variaties daarop, in ruime mate terug te vinden in het vernieuwde assortiment van Parade.

President en Palazzo
Parade President is een klassiek frisé tapijt van 80% wol en 20% synthetische garens. De comfortklasse van maar liefst 5 sterren gedijt goed in modern klassieke interieurs. Het actuele kleurenspectrum omvat Agave, Granaat, Onyx, Taupe, Berber, Havanna, Cacao, Magnolia, Caramel, Amber, Perkament, Naturel en Camel. Parade Palazzo is de elegante en zeer stijlvolle oudgediende in het assortiment. Het tapijt met zijn driekleurige garens is al 25 jaar een betrouwbaar fundament in menig huis, maar blijft dankzij maar liefst 16 nieuwe, moderne kleuren voortdurend met zijn tijd meegaan. De nieuwe tinten zijn Oceaan, Leisteen, Nachtblauw, Graniet, Aubergine, Sepia, Oester, Orchidee, Champagne, Barnsteen, Toendra, Koper, Robijn, Basalt, Henna, Hazel en Karamel.

Toscana en Corso
Al jarenlang een topper in de collectie is Parade Toscana, een sfeervol en vriendelijk tapijt dat opvallend goed past bij ieder interieur. Ook deze kwaliteit heeft een groot aantal nieuwe kleuren gekregen: Bramen, Nevelblauw, Aqua, Messing, Camel, Linnen, Zilvergrijs, Sepia, Zwart, Chocolade, Aubergine, Bordeaux, Cayenne, Herfstgoud, Jasmijn, Zand en Cappucino.

Iets eenvoudiger, maar in zijn kwaliteit nogal altijd ongeëvenaard, is Parade Corso. Dit zeer goed verkochte tapijt is al aan zijn zevende kleurencollectie toe. Deze bestaat nu uit Kobalt, Cyaan, Aqua, Kiwi, Linnen, Saffraan, Albast, Cashew, Perkament, Jasmijn, Camel, Wenge, Sepia, Leem, Zilvergrijs, Inktzwart, Koraal, Pink en Violet.

Iedereen kent kamerbreed tapijt. Of de variant daarop: het losse kleed, uitgevoerd als maatwerk. Maar vergeet de tapijttegels niet! In de nieuwste collecties worden texturen en zelfs materialen prachtig gecombineerd. Actueel en hypermodern.

Tapijt is er in vele soorten en maten. Kamerbreed tapijt kennen we in de standaard breedtes van 400 en 500 cm. Zo kun je de optimale breedte kiezen om zo min mogelijk snijafval over te houden. Goed voor het milieu en de portemonnee. Maar kamerbreed tapijt is ook geknipt als ruimteverdeler. Hoe? Door het in patroon te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een vlakverdeling in twee of meer kleuren van hetzelfde type tapijt. Of aan een patroon van twee verschillende structuren in dezelfde kleur. Zo kun je contrasterende vlakken maken die een grote ruimte weer onderverdelen in verschillende gebieden. Loungen, eten of spelen; alles op zn eigen plek.

Omboord kleed
Hetzelfde effect bereik je natuurlijk met een karpet. Modieuze karpetten zijn er in vele maten en dessins. Maar soms lukt het nèt niet om precies de juiste kleur te vinden die exact bij de gordijnen past, of bij de meubels. Vaker nog is de maatvoering het struikelblok. Standaard karpetten hebben nu eenmaal een maximale maat. Dan is een kleed een uitstekende oplossing. Het wordt gemaakt van kamerbreed tapijt dat in een bijna eindeloos aantal kleuren, dessins en structuren te verkrijgen is. Na het afsnijden van de juiste maat wordt het kleed netjes afgeboord. Fraaier nog zijn de brede borderranden van katoen, linnen, vilt of zelfs leer. Zo kun je helemaal je eigen kleed componeren. En moet het groter zijn dan 500 cm, de grootste breedte van kamerbreed? Ook geen probleem. Vrijwel alle tapijt kan onzichtbaar aan elkaar worden gezet.

Tapijttegel revival
Een ware revival, zo kun je de hernieuwde aandacht voor tapijttegels wel noemen. Tapijttegels zijn supergemakkelijk: je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Echt iets voor creatieve mensen. Tegels laten zich eenvoudig in patroon leggen: in blokken, lijnen of een flitsende kleurmix. Wie het liever subtiel en ingetogen houdt, kan zich beperken tot het verfijnde ton-sur-ton dambord patroon. Simpel en snel te leggen door de vleug van gestructureerde tapijttegels telkens een kwartslag te draaien.

Nieuwste van het nieuwste zijn de tegelcollecties die verschillende tapijtvarianten combineren. Denk daarbij aan modieuze combinaties van kortpolig met hoogpolig tapijt of een dichte velours met een bijpassende bouclé (lustapijt). Inmiddels is er zelfs een gecoördineerde tegelcollectie die tapijt- en vinyltegels combineert. Daarmee creëer je in een handomdraai een comfortabele loungeruimte met - bijvoorbeeld - een hygiënisch vinylkarpet onder de eet- of salontafel. Een innovatief idee dat het beste van twee werelden samenbrengt: slim en praktisch.

TIP
Nog een speciale maatvoering in tapijt: de klassieke traploper, weer helemaal terug van weggeweest.

Bron: Tapijtnet