In sober ingerichte interieurs weerkaatst elk geluid. Textiele vloerbedekking is dan de aangewezen oplossing. Hoogpolig kamerbreed kan omgevingsgeluiden met de helft reduceren. Tapijt is er in een scala aan modieuze kleuren en structuren. Van streelzachte moquette tot weelderige frisé. Uit testen blijkt dat de mate van geluidabsorptie niet zozeer afhangt van het pooltype (lus of gesneden), maar vooral van de totale dikte van het tapijtpakket. In combinatie met ondertapijt kunnen loopgeluiden met zon 34 decibel verminderd worden - het verschil tussen een normale woonkamer en de stilte van een bibliotheek. Ondertapijt is trouwens om meer redenen een voltreffer: het verlengt de levensduur van uw vloerbedekking én werkt extra warmte-isolerend, dus bespaart in uw portemonnee.

Slaapomgeving
Luxueus tapijt geeft sfeer en nodigt uit om languit voor de open haard te liggen. Maar ook in slaap- en kinderkamers staan rulle oppervlakken garant voor een rustige, geborgen omgeving. En dat is nodig ook, want al te harde geluiden hebben een negatieve invloed op de zogenaamde REM-slaap. In deze periode slaapt u het diepst en worden indrukken in het brein verwerkt. Slim dus om ook de gehorigheid van gang en trappenhuis tot een aanvaardbaar niveau terug te brengen. Bijvoorbeeld met zon klassieke traploper, helemaal terug van weggeweest. Voor de ultieme liefhebbers van het zachtaardige wonen is er tegenwoordig zelfs waterbestendig tapijt, speciaal voor badkamer en keuken.

TIP
De eigenschappen van tapijt worden aangegeven met PIT-symbooltjes op de tapijtstalen. Nieuwe Europese symbolen zijn Akoestisch en Geluiddempend.

Bron: Tapijtnet

Textiele vloerbedekking biedt een heleboel pluspunten als het gaat om onze gezondheid. Tapijt veert en spaart zo spieren en gewrichten. Het warm aanvoelende materiaal is bovendien vriendelijk voor koude voeten. Ook het binnenklimaat wordt positief beïnvloed door tapijt. Dankzij het stofbergend vermogen komen er minder allergenen in de lucht. Goed voor mensen met allergische klachten.

Zacht en veerkrachtig. Ook met schoenen of pantoffels aan voel je direct het verschil. Tapijt geeft mee en ondersteunt op die manier een goede ergonomie. Een stap wordt gedempt en soepeler afgewikkeld. Rechtop staan vergt minder balanceren dan op een harde ondergrond. Spieren, pezen en gewrichten worden hierdoor minder belast, net als de kwetsbare hiel en voetzool. Wat beter is voor mensen die problemen hebben met het bewegingsapparaat, denk aan slijtage van heupen en knieën. Juist voor hen is verend tapijt een weldaad. Dankzij de zachte ondergrond verminderd de druk bij het lopen en daarmee het ongemak.

Warmtecomfort
Tapijt heeft nog een pluspunt: het houdt warmte vast. De isolerende werking kan oplopen tot een factor tien ten opzichte van harde vloeren. Textiele vloerbedekking voelt altijd warm aan; tapijtgarens hebben een lage geleidingsgraad. Bovendien zorgt de vezelige poolstructuur voor een laagje stilstaande lucht. Dankzij deze fysische gegevens is de warmteoverdracht van lichaam naar vloer heel beperkt. Vrij vertaald: geen koude voeten meer! Kinderen kunnen lekker op hun sokken of, nog beter, op hun blote voeten lopen. Zo kunnen ze hun looptechniek optimaal trainen, zonder het risico om uit te glijden. Tapijt is immers stroef.

Stofvrij binnenklimaat
Steeds meer mensen ontwikkelen stofallergieën of hebben astma gerelateerde klachten. Vaak wordt tapijt dan afgeraden. Uit onderzoek blijkt echter precies het tegengestelde: tapijt draagt juist bij aan het verbeteren van de luchtkwaliteit. De poolstructuur houdt stof namelijk stevig vast. Waaronder allergenen als pollen, haren van huisdieren en schimmelsporen.

Zeker in de (te) goed geïsoleerde huizen van nu, is dat stofbindend vermogen van tapijt een belangrijke preventieve factor. Het voorkomt dat fijnstof tijdens het lopen telkens weer opdwarrelt en dus continue, inclusief allergenen, wordt ingeademd. Ten opzichte van harde vloeren profileert tapijt zich dus als dé perfecte stofvanger - en dat is letterlijk een verademing. Een goede stofzuiger, voorzien van microfilters, is alles wat er dan nog nodig is om het huis schoon en gezond te houden.

TIP
Leg tapijt bij voorkeur op ondertapijt. Dat verhoogt niet alleen de verende eigenschappen, maar ook de levensduur. En is ook nog eens extra warmte-isolerend!

Met een breed spectrum aan nieuwe, modieuze kleuren voor een aantal topkwaliteiten tapijt maakt Parade een trendy start. De focus ligt onder meer op neutrale, grijze en natuurlijke tinten, maar ook modieuze kleuren spelen een belangrijke rol. Klassiekers als Parade President, Parade Toscana, Parade Palazzo en het ongeëvenaarde Parade Corso liggen er weer up-to-date bij.

Kleuren die mensen kiezen voor hun tapijten vertonen vaak een samenhang met de economische situatie. Dat verklaart de huidige trend van neutrale, grijze en natuurlijke tinten, waarin overigens ook duidelijk plaats is voor modieuze kleuren. Op dat laatste vlak zijn blauwe tinten populair, maar ook wit - bij voorkeur gecombineerd met hout - en zachte kleuren hebben in 2009 een vooraanstaande positie. Daarom zijn deze kleuren, en vele variaties daarop, in ruime mate terug te vinden in het vernieuwde assortiment van Parade.

President en Palazzo
Parade President is een klassiek frisé tapijt van 80% wol en 20% synthetische garens. De comfortklasse van maar liefst 5 sterren gedijt goed in modern klassieke interieurs. Het actuele kleurenspectrum omvat Agave, Granaat, Onyx, Taupe, Berber, Havanna, Cacao, Magnolia, Caramel, Amber, Perkament, Naturel en Camel. Parade Palazzo is de elegante en zeer stijlvolle oudgediende in het assortiment. Het tapijt met zijn driekleurige garens is al 25 jaar een betrouwbaar fundament in menig huis, maar blijft dankzij maar liefst 16 nieuwe, moderne kleuren voortdurend met zijn tijd meegaan. De nieuwe tinten zijn Oceaan, Leisteen, Nachtblauw, Graniet, Aubergine, Sepia, Oester, Orchidee, Champagne, Barnsteen, Toendra, Koper, Robijn, Basalt, Henna, Hazel en Karamel.

Toscana en Corso
Al jarenlang een topper in de collectie is Parade Toscana, een sfeervol en vriendelijk tapijt dat opvallend goed past bij ieder interieur. Ook deze kwaliteit heeft een groot aantal nieuwe kleuren gekregen: Bramen, Nevelblauw, Aqua, Messing, Camel, Linnen, Zilvergrijs, Sepia, Zwart, Chocolade, Aubergine, Bordeaux, Cayenne, Herfstgoud, Jasmijn, Zand en Cappucino.

Iets eenvoudiger, maar in zijn kwaliteit nogal altijd ongeëvenaard, is Parade Corso. Dit zeer goed verkochte tapijt is al aan zijn zevende kleurencollectie toe. Deze bestaat nu uit Kobalt, Cyaan, Aqua, Kiwi, Linnen, Saffraan, Albast, Cashew, Perkament, Jasmijn, Camel, Wenge, Sepia, Leem, Zilvergrijs, Inktzwart, Koraal, Pink en Violet.

Iedereen kent kamerbreed tapijt. Of de variant daarop: het losse kleed, uitgevoerd als maatwerk. Maar vergeet de tapijttegels niet! In de nieuwste collecties worden texturen en zelfs materialen prachtig gecombineerd. Actueel en hypermodern.

Tapijt is er in vele soorten en maten. Kamerbreed tapijt kennen we in de standaard breedtes van 400 en 500 cm. Zo kun je de optimale breedte kiezen om zo min mogelijk snijafval over te houden. Goed voor het milieu en de portemonnee. Maar kamerbreed tapijt is ook geknipt als ruimteverdeler. Hoe? Door het in patroon te leggen. Denk bijvoorbeeld aan een vlakverdeling in twee of meer kleuren van hetzelfde type tapijt. Of aan een patroon van twee verschillende structuren in dezelfde kleur. Zo kun je contrasterende vlakken maken die een grote ruimte weer onderverdelen in verschillende gebieden. Loungen, eten of spelen; alles op zn eigen plek.

Omboord kleed
Hetzelfde effect bereik je natuurlijk met een karpet. Modieuze karpetten zijn er in vele maten en dessins. Maar soms lukt het nèt niet om precies de juiste kleur te vinden die exact bij de gordijnen past, of bij de meubels. Vaker nog is de maatvoering het struikelblok. Standaard karpetten hebben nu eenmaal een maximale maat. Dan is een kleed een uitstekende oplossing. Het wordt gemaakt van kamerbreed tapijt dat in een bijna eindeloos aantal kleuren, dessins en structuren te verkrijgen is. Na het afsnijden van de juiste maat wordt het kleed netjes afgeboord. Fraaier nog zijn de brede borderranden van katoen, linnen, vilt of zelfs leer. Zo kun je helemaal je eigen kleed componeren. En moet het groter zijn dan 500 cm, de grootste breedte van kamerbreed? Ook geen probleem. Vrijwel alle tapijt kan onzichtbaar aan elkaar worden gezet.

Tapijttegel revival
Een ware revival, zo kun je de hernieuwde aandacht voor tapijttegels wel noemen. Tapijttegels zijn supergemakkelijk: je kunt er letterlijk alle kanten mee op. Echt iets voor creatieve mensen. Tegels laten zich eenvoudig in patroon leggen: in blokken, lijnen of een flitsende kleurmix. Wie het liever subtiel en ingetogen houdt, kan zich beperken tot het verfijnde ton-sur-ton dambord patroon. Simpel en snel te leggen door de vleug van gestructureerde tapijttegels telkens een kwartslag te draaien.

Nieuwste van het nieuwste zijn de tegelcollecties die verschillende tapijtvarianten combineren. Denk daarbij aan modieuze combinaties van kortpolig met hoogpolig tapijt of een dichte velours met een bijpassende bouclé (lustapijt). Inmiddels is er zelfs een gecoördineerde tegelcollectie die tapijt- en vinyltegels combineert. Daarmee creëer je in een handomdraai een comfortabele loungeruimte met - bijvoorbeeld - een hygiënisch vinylkarpet onder de eet- of salontafel. Een innovatief idee dat het beste van twee werelden samenbrengt: slim en praktisch.

TIP
Nog een speciale maatvoering in tapijt: de klassieke traploper, weer helemaal terug van weggeweest.

Bron: Tapijtnet

Hoewel woonwinkels allerlei vrolijk gekleurde zitmeubelen laten zien, worden in de praktijk de meeste banken en fauteuils gekocht in zwart. Dan smeekt de vloer haast om een spannende kleur om een interieur toch de nodige swung te geven. En laat nou net tapijt het meest brede kleurenspectrum hebben van alle soorten vloerbedekking. Hemelsblauw, pimpelpaars, Ferrari-rood, maïsgeel of appelgroen? Voor tapijt is niks te bont!

De tapijtcollecties van Desso zijn een prima keuze voor iedereen die warmte en kleur in zijn woon-, of slaapkamer wil brengen. Heel bijzonder is het pallet met allerlei oosters getinte kleuren. Diepe donkerrode, paarse, turquoise of okere kleuren passen perfect in dit beeld.

De collecties Inova en Chrystal bieden beide kleurennuances aan die inspelen op deze trend.

Bij het oosterse sfeertje mag ook een bepaalde zachtheid van het tapijt worden verwachten. Deze zachtheid en tegelijk ook duurzaamheid wordt gerealiseerd door de toepassing van een speciaal microvezel. Dit tapijt kan zelfs op trappen worden toegepast.

Desso tapijt is gemakkelijk te onderhouden, met niet meer dan regelmatig stofzuigen blijft het tapijt zo goed als nieuw. Al het Desso tapijt is behandeld met de Desso Anti Soil & Stain treatment waardoor vlekken gemakkelijk kunnen worden verwijderd.

De renaissance van de gouden en zilveren glans zien we momenteel groots terug in fashion. Maar ook in de woning zien we deze trend onder andere bij behang, meubels en accessoires. Het gevoel van warmte, luxe en weelderigheid wordt met tapijt versterkt. Er is immers niets zo behaaglijk aan blote voeten als een zacht tapijt.

Bepaalde kleuren brengen meteen het echte zomergevoel in huis. Met tapijt kunnen deze kleuren heel goed de basis vormen voor het interieur. De moderne tapijten Bouquette en Saphire uitgevoerd in wit en aqua geven het ultieme vakantiegevoel, maar dan het hele jaar door.

Gecombineerd met stoer onbewerkt hout, natuurlijk linnen en katoenen bekleding ontstaat een echte zomerse inrichting. Doordat tapijt heerlijk zacht aan de voeten is kun je er het hele jaar door op blote voeten op lopen.

Tapijt brengt niet alleen een warme sfeer in de woning maar het fungeert ook als een perfecte geluidsdemper, zeker in slaapkamers of in gehorige appartementen een pré. Prijsindicatie Saphire vanaf € 219,95 per strekkende meter

Voor wie kamerbreed te veel is: deze Desso tapijten zijn uitermate geschikt voor het maken van karpetten. Desso maakt karpetten op maat, dat wil zeggen de klant kiest het formaat en de afwerking.

De dagen worden steeds korter en donkerder, nog maar even en de winter breekt aan. Natte, koude dagen doen hun intrede. Maak het tijdens de sobere winterperiode extra gezellig en comfortabel in huis. Dit doe je door te kiezen voor tapijt!

Onmisbaar in de winterperiode is tapijt in huis. Creëer met de juiste materialen en kleurencombinaties een glamourhuis, waar het tijdens regenachtige, koude dagen heerlijk vertoeven is. De woonsfeer wordt voor een belangrijk deel bepaald door de gekozen kleuren. Kies voor feestelijke, warme kleuren, zoals parelmoertinten in zilver, goud en champagne en kleuren van goudgeel tot chocoladebruin. De combinatie van zwart, antraciet en paars- of roodtinten geven een ruimte tevens een rijke en romantische uitstraling. Ook de naturellen van zandwit tot camel passen weer helemaal binnen de hedendaagse trends. Tapijt is verkrijgbaar in diverse uiteenlopende warme tinten en patronen.

Superlange pooldraden met een luxueuze uitstraling, glanzend en rijk gekleurd zijn deze winter zeer trendy. Door nieuwe ontwikkelingen is er nu tapijt verkrijgbaar dat is gemaakt van super zachte garens en glansgarens. Deze moderne kwaliteitgarens zorgen voor nieuwe mogelijkheden, zoals glanzend en heel zacht tapijt.

Tapijt is vanwege zijn behaaglijke uitstraling een echte sfeermaker. Het tovert een kille ruimte binnen een handomdraai om in een knusse en luxe omgeving. Bovendien is het in de koude wintermaanden heerlijk om een warme ondergrond aan de voeten te hebben. Ga deze winter voor een neutrale, warme kleur, dan is het tapijt prima te combineren met andere warme wintertinten. Wie al een andere vloer in huis heeft, kan de ruimte sfeervoller en comfortabeler maken door er een kamerbreed-karpet overheen te plaatsen.