Heuga introduceert haar nieuwe tapijttegelcollectie Really Random, een product met een duurzaam ontwerp dat is geïnspireerd op kleuren en patronen uit de natuur. Door het speciale ontwerp hebben de tegels geen vaste legrichting waardoor het installeren sneller en eenvoudiger gaat en afval door snijverlies tot een minimum beperkt blijft.

Creëer een natuurlijk effect met Really Random. Op de foto: kleur Limestone.
De naam zegt het al, Really Random is een product met een willekeurig ontwerp ("random" is Engels voor "willekeurig"). Random tegels variëren per stuk in kleur en design. Binnen de tegels zijn subtiele kleurschakeringen en verschillen in patronen waar te nemen, die gelegd als een vloer een mooi natuurlijk geheel vormen. De tegels kunnen in iedere willekeurige richting gelegd worden, waardoor installeren eenvoudiger en sneller gaat. Daarnaast blijft afval door snijverlies tot een minimum beperkt: in vergelijking met kamerbrede vloerbedekking levert het een besparing op van zon 75% ( ± 3% snijverlies in tegenstelling tot ± 12% bij kamerbreed). Bij tapijttegels zonder random ontwerp is deze besparing ongeveer 60% ( ± 5% snijverlies in tegenstelling tot ± 12% bij kamerbreed).

De gedachte achter het ontwerp van Really Random is biomimicry, een principe waarbij het leren van de natuur centraal staat om zo tot duurzamere producten en processen te komen. Bij de ontwikkeling van Really Random stelden de designers zichzelf de vraag hoe de natuur een tapijttegel zou ontwerpen. Door letterlijk de natuur in te gaan, kwam het designteam tot een oplossing. Ze vertaalden de kleuren en patronen die ze op de bosgrond vonden naar een ontwerp, en zo ontstond Really Random. Evenals de kleuren en patronen, zijn ook de kleurnamen geïnspireerd op het bos. Really Random is beschikbaar in 10 prachtige natuurtinten, variërend van de lichte naturelkleuren "Blossom" (bloesem) en "Limestone" (kalksteen) tot donkere aardetinten als "Autumn leaves" (herfstbladeren) en "Slate" (leisteen). Wie voor kleur gaat, kan kiezen uit het gele "Sandstone" (zandsteen), het groene "Foliage" (gebladerte) of het dieprode "Japanese Maple" (Japanse esdoorn).

Heuga en biomimicry
Het biomimicry-principe is geheel in lijn met Mission Zero, de duurzaamheidsvisie van Heuga en haar moederbedrijf InterfaceFLOR. Random tapijttegels gaan langer mee dan kamerbreed tapijt en leiden tot beduidend minder afval. Biomimicry ligt zelfs ten grondslag aan de 7 pijlers van Heugas duurzaamheidsvisie, ook wel de 7 fronten genoemd. De 7 fronten zijn: Voorkomen van verspilling, Schadelijke emissies vermijden, Hernieuwbare energie inzetten, De cirkel sluiten, Efficiënt transporteren, Betrokkenheid creëren en Innovatief ondernemen. Really Random is dus niet alleen een product met een duurzaam ontwerp, maar het wordt ook volgens duurzaamheidsprincipes geproduceerd.

Krachtige kleuren en opvallende structuren in het moderne retro interieur

Speels wonen is het nieuwe wonen! Geen wonder dat de bohemian stijl, met subtiele hippie invloeden, een revival beleeft. Bonaparte presenteert met Chinchilla een op de sixties geïnspireerde tapijtcollectie met een moderne twist. Deze zachte, kleurrijke vloer met retro look zorgt voor die nonchalante, speelse sfeer waar we naar op zoek zijn in ons interieur.

Sixties met moderne twist
Bonaparte Chinchilla is dé designklassieker onder de zachte vloeren. Met de restyle van Chinchilla presenteert Bonaparte een tapijt dat de show steelt met krachtige kleuren, een opvallende structuur en retro look. Het tapijt is geïnspireerd op de speelse lifestyle uit de jaren 60, die momenteel een revival beleeft en centraal staat in hedendaagse mode- en interieurtrends.

Speelse stijl
Het hoogpolige tapijt heeft een opvallende shaggy structuur door de gedraaide pool, en staat daarom garant voor een nonchalant en behaaglijk gevoel. Het uitgebreide, nieuwe kleurenpalet van Chinchilla bestaat uit warme en koelere tinten. Typische kleuren uit de jaren 60 zijn hierbij vertaald naar een palet van elf gemêleerde- en acht duo-tonekleuren, waarbij de lus is opgebouwd uit twee verschillende tinten. Naast expressieve retro kleuren zoals kerrie, pompoen, diep paars en fuchsia zijn er ook tijdloze naturellen zoals taupe, nougat, beige en basalt. In combinatie met een opvallende structuur ontstaat er een karakteristieke "Chinchilla stijl" die valt te omschrijven als jong, expressief en modern retro.

Kers op de taart
In zowel een kleurrijk als naturel interieur komt de Chinchilla collectie goed tot haar recht. Het "Chinchilla interieur" wordt gekenmerkt door vintage elementen, opvallende accessoires en veel textiel: van stoere breisels tot hip haakwerk! Een op maat gemaakt Chinchilla vloerkleed is de kers op de taart in dit interieur én vormt een perfect kader voor de zit- of eethoek. Naast een vloerkleed op maat kan Chinchilla ook als kamerbreed tapijt worden gelegd. Ideaal voor een comfortabele, sfeervolle basis in bijvoorbeeld de slaapkamer. Hoe dan ook, Bonaparte Chinchilla is een zachte vloer met retro look voor een nonchalante, speelse sfeer!

Speciaal voor haar karpettencollectie introduceert Heuga de Karpetten Designer, een volledig nieuw ontwerpprogramma. Met dit programma, dat beschikbaar is op de website van Heuga, kun je heel eenvoudig je eigen karpet samenstellen en deze precies afstemmen op jouw persoonlijke smaak en interieur. Naast de introductie van de nieuwe Karpetten Designer, heeft ook de algemene Heuga vloerenplanner een update gehad. Maak kennis met deze twee handige designhulpjes van Heuga!

Heuga Karpetten Designer

De karpettencollectie van Heuga bestaat uit 3 basisdesigns: Chequer, Uni en Zones. Met de Karpetten Designer maak je eerst een keuze uit een van deze 3 basisontwerpen. Vervolgens kies je je kleuren, die je binnen het ontwerp heel gemakkelijk kunt wisselen zodat je snel kunt zien welke kleurencombinatie jouw favoriet is. Pas daarna eventueel de kleur van de wand aan en je eigen karpetontwerp is klaar! Je kunt je ontwerp opslaan, afdrukken en zelfs direct linken aan je eigen Facebookpagina zodat je het kunt delen met je vrienden. De Karpetten Designer is ook geschikt voor de tablet en smartphone. Zo wordt het nog makkelijker om je ontwerp direct met anderen te delen of mee te nemen naar de dichtstbijzijnde Heuga winkel. Hier kunnen ze je helpen je droomontwerp tot leven te brengen en je professioneel advies geven over de gekozen Heuga producten.

Heuga Karpetten Designer:

Tapijt is al jaren een van de populairste soorten vloerbedekking. Het is warm en zacht en geluiddempend. Bovendien is het verkrijgbaar in een bijna oneindig scala aan kleuren met of zonder print. Tapijt is natuurlijk in zeer verschillende typen vezels zoals wol, katoen, sysal, kokos en synthetische materialen verkrijgbaar. Bestudeer bij de aanschaf de zogenaamde PIT-symbolen (Product Informatie Tapijt) nauwkeurig. Deze staan achter op de tapijtstalen en geven aan waarvoor het tapijt geschikt is en hoe het zich houdt.

Vloerbedekking wordt per strekkende meter verkocht, meestal met een breedte van 400 cm (kamerbreed). Meet de vloer nauwkeurig op en koop minimaal een halve meter meer dan u nodig denkt te hebben. Inkopen doet u beter te ruim dan te krap. Ongebruikte materialen in originele verpakking kunt u overigens bij de meeste speciaalzaken en bouwmarkten met de aankoopbon binnen 30 dagen retourneren

Het benodigde gereedschap

Wie een warme, zachte en geluiddempende vloer zoekt, komt uit bij tapijt. Het palet aan kleuren en dessins is onuitputtelijk. Of het nu gaat om wol, katoen, synthetisch, sisal of zeegras. En dan zijn er nog de talloze tactiele structuren, van zacht velours tot weelderige shag. Tapijt kent vele gezichten.

Tapijt is een van de meest veelzijdige soorten vloerbedekking; elk materiaal heeft een eigen, specifieke uitstraling. Zuiver scheerwollen tapijt is zacht en geeft een fluweelachtige kleursensatie. Linnen en katoenen tapijten voelen wat robuuster aan. Ook zijn er de synthetische varianten, gemaakt van materialen als polyamide (nylon) of polyester. Deze tapijttypes zijn oersterk en in alle denkbare kleuren en prints te krijgen. Geliefd bij consumenten die houden van een natuurlijk interieur zijn de tapijten die gemaakt zijn van gras- en vezelsoorten zoals sisal, kokos, zeegras en jute.

Kortpolig en hoogpolig
Niet alleen het materiaal en de kleur, maar vooral ook de pool is bepalend voor de uitstraling. Hoe hoger de polen zijn, hoe weelderiger het tapijt. Nadeel van tapijten met een losse look is wel dat ze wat moeilijker te reinigen zijn en daardoor minder lang meegaan. Kortpolige soorten zijn compacter en geschikt voor zwaarder woongebruik, waaronder de last van bureaustoelen met zwenkwielen. Onder de kortpolige varianten vallen bouclé (luspool) tapijten en de moquette (velours). Frisé tapijten zijn wat langer en hebben een openvallende pool.

Open pool of luspool?
Vélourstapijt is gemaakt van dunne vezels die dicht opeen zijn ingepland en vervolgens doorgesneden. Hierdoor ontstaat een zijdezachte en compacte oppervlaktestructuur. Bij bouclé zijn de poollussen juist niet doorgesneden. Deze zogenaamde luspool voelt wat stugger aan. Door open en gesneden poollussen af te wisselen wordt een onregelmatige structuur verkregen; het tapijt oogt robuust en landelijk. Een frisé is meer levendig dankzij de zwierig in elkaar gedraaide garens. Ook hierin bestaan weer langere en kortere soorten, waarvan de bekendste de saxony (halflange pool) en de shag (langharige pool) zijn. Shagtapijt is heerlijk warrig en oogt supernonchalant!

Welk tapijt waar?
Hoogpolige tapijtsoorten zijn vooral geschikt voor loungeachtige ruimtes: de zithoek of de huiselijk ingerichte slaapkamer. Bouclé en tapijt met een fantasie- of ribstructuur zijn juist ideaal voor het zwaardere werk in drukke gezinnen. Voor de werkkamer is kortpolig polyamide velours een goede keuze - oersterk en zwenkwielbestendig. Tip: gebruik in een kantoor nooit ondertapijt en laat het tapijt helemaal verlijmen. Speciale aandacht gaat ook uit naar de combinatie van tapijt en vloerverwarming. Inmiddels kent het Product Informatiesysteem Tapijt (PIT) een apart symbooltje dat de geschiktheid voor leggen op vloerverwarming aanduidt.

Creatieve patronen
Op het creatieve vlak biedt tapijt interessante mogelijkheden. Met effen of all-over gedessineerd tapijt zijn mooie patronen te leggen; toon-op-toon of juist in contrasterende kleuren. De suggestie van een loper of een karpet met borderrand is een veelgebruikte variant. Wie wildere prints zoekt, zal die vinden bij de kortpolige synthetische tapijten die bedrukt kunnen worden.

Voor het leggen van ingewikkelde mozaïeken zijn vooral tapijttegels heel geschikt. Een opvallende innovatie binnen de tapijttegels is de combinatie met bijpassende vinyltegels. Ideaal voor het leggen van een knoeibestendig patroon onder bijvoorbeeld een eettafel. (Zie ook het hoofdstuk Vlakke Vloeren). Speciaal voor gebruik in de keuken zijn er tapijttegels van synthetische garens. Ze zijn gemakkelijk op te nemen en kunnen bij een ongelukje zó onder de kraan.

Geluiddempend ondertapijt
Burengerucht behoort tot de top-3 van ergernissen. Uit studies blijkt dat het gebruik van tapijt in woonruimtes een afname van het zogeheten contactgeluid geeft tot maar liefst 34 decibel (bron: Paradetapijt). De daling wordt mede bepaald door het type bouwvloer. Op betonnen vloeren valt de grootste winst te halen. Hier is een verlaging van het geluidsniveau met 25-34 decibel mogelijk. Het grootste effect bereikt u met een uitgekiende combinatie van tapijt en ondertapijt. Bovendien zorgt ondertapijt ervoor dat uw kostbare tapijt langer mooi blijft.

Allergie en huismijt
Veel gehoord bezwaar bij tapijt is de vermeende gevoeligheid voor stofallergie. Toch blijkt uit onderzoek dat in het bijzonder de kortpolige tapijten zeer geschikt zijn voor mensen met stofallergie. De stofdeeltjes worden als het ware vastgehouden in het tapijt, waardoor ze niet door de ruimte gaan zweven. Wat vaker stofzuigen met een goed apparaat, voorzien van extra filters, is dan natuurlijk wel een vereiste!

Umbria is een nieuwe gesneden pool, gemaakt van 100% Polyamide. Hij valt niet alleen op door zijn uiterlijk, maar ook door de buitengewone prestaties. Het tapijt is lekker zacht, maar behaalt de hoogste projectklasse die er is (33) en heeft hij brandklasse Bfl-s1.

De Umbria is verkrijgbaar in 15 kleuren, van grasgroen een echt blauw tot mooie aardetinten en subtiele beiges. Een glanzend dun garen tegen een dik mat garen geeft deze kwaliteit een chique uitstraling, zonder dat het te uitbundig wordt.

Verrassend. Veelzijdig. En: veilig. Ook met het oog op veiligheid heeft tapijt een heel duidelijk pluspunt ten opzichte van harde vloeren. Tapijt is immers stroef, wat de kans op uitglijden aanzienlijk verminderd. En mócht dit onverhoopt tóch gebeuren, dan kom je op tapijt in elk geval zacht(er) terecht. Een veilig gevoel; voor jong én oud!

Niet alleen op de trap, of in natte ruimtes zoals de badkamer en keuken is er kans op uitglijden. Nee, ook in de rest van het huis ligt het gevaar van uitglijden op de loer; zéker voor kleine kinderen en oudere mensen. Het is een geruststellende gedachte dat kinderen op tapijt veilig en comfortabel kunnen spelen. Doordat tapijt stroef, is, is de kans op uitglijden minimaal. Daarbij leren kinderen eerder lopen op tapijt, omdat de zachte ondergrond hen een veilig gevoel geeft. Wie (kleine) kinderen heeft, weet dat ze graag zonder schoenen of zelfs op blote voeten lopen. Tapijt voelt altijd behaaglijk warm. En in combinatie met vloerverwarming kun je met tapijt het hele jaar door lekker op je blote voeten lopen.

Tapijt dempt geluid
Ook voor de ouders heeft het leggen van tapijt in huis, - en zeker op de kinderkamers - veel voordelen. Van alle vloerbedekkingen is tapijt geluiddemper nummer één. Zo klinken loopgeluiden, trappelende voetjes, knikkers of autootjes veel minder door in de rest van het huis als er tapijt ligt. Tapijtvezels weerkaatsen het geluid niet, maar absorberen het als het ware. Hoe dikke het tapijt, hoe beter de demping.

Oudere mensen zijn breekbaar
Misschien nog meer als jonge kinderen, zijn juist oudere mensen gebaat bij de veiligheid van zachte vloerbedekking. Immers: als oudere mensen vallen, breken ze vaak botten. Oudere mensen zijn breekbaarder. Ook in Nederland moeten zich jaarlijks vele duizenden ouderen laten behandelen voor verwondingen, die het gevolg zijn van een val doordat ze zijn uitgegleden op de vloer. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn zoals duizeligheid, evenwichtsproblemen of visuele beperkingen. Helaas genezen (heup)fracturen bij ouderen moeilijker. Voorkomen is dan ook véél beter dan genezen. In vergelijking met andere vloerbedekkingen glijden mensen minder vaak uit op tapijt. En daarbij, als ze uitglijden lopen ze met tapijt de minste kans op een fractuur. Zachte vloerbedekking reduceert niet alleen het risico van valpartijen, maar geeft ouderen ook een veilig gevoel.

Tapijt vangt stof
Specifiek voor ouderen met ademhalingsproblemen of astmatische aandoeningen heeft tapijt nóg een pluspunt: het vangt als het ware stof, in plaats van het terug de lucht in te sturen. Een goed onderhouden tapijt heeft een positieve invloed op de luchtkwaliteit in huis. En ook dat is een hele opluchting!

Bron: Tapijtnet

Tapijt is een prachtig product. Comfortabel, kleurrijk, geluiddempend. Allemaal pluspunten. Met goed en regelmatig onderhoud is mooi tapijt een waardevol bezit waar u lang van zult genieten. De enige zorg is vaak de gedachte aan een mogelijke vlek. Goed nieuws: een vlek in tapijt hoeft over het algemeen geen reden tot ongerustheid te zijn. Wist u dat 90% van de vlekken die ontstaan in het normale dagelijkse gebruik, verwijderd kunnen worden met louter schoon water?

De tapijtbranche heeft nauw samengewerkt met TNO en de st. Waarborg Tapijt- en Meubelreiniging om een eenvoudig en doeltreffend advies te ontwikkelen voor reiniging & onderhoud van tapijt. Deze nieuwe inzichten zijn op overzichtelijk wijze vermeld op de "Bewaarkaart Reiniging & Onderhoud Tapijt". Hierop kunt u eenvoudig zien hoe u te werk moet gaan bij tapijtonderhoud en bij het verwijderen van vlekken. De bewaarkaart is voorzien van een boorgat, zodat de kaart makkelijk op te hangen is in bijvoorbeeld de keuken- of meterkast.

Voorkomen is beter dan genezen
Tapijt is warm, comfortabel en sfeervol. Bij regelmatig stofzuigen en periodiek onderhoud heeft u vele jaren plezier van deze vloerkeuze. Op plaatsen waar veel wordt gelopen, zoals gang en trap, zal een tapijt in een praktische kleur het beste voldoen. Op gemêleerd tapijt zie je minder dan op een effen tapijt.

De grootste vijand van alle soorten vloerbedekking, hard en zacht, is nog altijd zand. Een rooster buiten en een schoonloopmat bij voor- en achterdeur vangt het ergste vuil en vocht al op voordat het kwaad kan. Kleine moeite, groot resultaat.

De juiste vlekbehandeling
In de praktijk ontstaan de meeste problemen doordat vlekken verkeerd worden behandeld. Veel mensen geloven nog dat zeephoudende producten als afwas- en wolwasmiddelen de vlekken laten verdwijnen. Dat is beslist niet het geval of hooguit tijdelijk. Ook het strooien van zout op rode wijnvlekken is zon hardnekkig misverstand.

Maar hoe dan wel te handelen?
Hoe eerder u erbij bent, des te beter het resultaat. Het behandelen van een vlek begint altijd met het grof verwijderen van de gemorste substantie. Gebruik daarvoor een lepel en werk van buiten naar binnen. De meeste vlekken zijn oplosbaar in water (zoals koffie, thee, melk, en wijn). Leg gewoon een vochtige, schone theedoek op de vlek en druk deze licht aan. Nooit wrijven, maar lichtjes deppen! Herhaal zonodig deze handeling. Daarna de plek laten drogen. De meeste vlekken zijn dus eenvoudig met water te verwijderen.

Verkrijgbaarheid
De bewaarkaart "Reiniging & Onderhoud Tapijt" is aan te vragen op de website van kieswijzervoortapijt

Bron:Tapijtnet

Op dit moment zijn eigenschappen als natuurlijk, ecologisch en duurzaam belangrijke aandachtspunten bij de aanschaf van een product. Deze argumenten spelen ook mee bij de aanschaf van vloerbedekking. Tapijt is dan een voor de hand liggende keuze.

Met tapijt kan een natuurlijke vloer worden gerealiseerd. Sapphire is een tweekleurig frisé tapijt met een speels karakter. Uitgevoerd in de kleur cedergroen lijkt het net of tuin en woonkamer in elkaar overlopen. Het tapijt voelt comfortabel en koel aan blote voeten, alsof je over een vers gemaaid grasveld loopt. Het groene gras laat zich perfect combineren met organische vormen en natuurlijke materialen. Zo ontstaat er een prettige atmosfeer.

De structuur van de Sapphire geeft het tapijt een stoere uitstraling, terwijl de volumineuze opbouw tegelijkertijd zorgt voor een zachte touch. Naast de tint cedergroen is de Sapphire nog verkrijgbaar in vele andere tinten die het natuurlijke gevoel versterken, zoals kiezelsteen en oestergrijs