In navolging van de succesvolle series lana L. en lana L. II brengt JAB Anstoetz Teppiche nu lana L. III uit, een collectie van zes hoogpolige tapijten uit de beste Nieuw-Zeelandse wol. Dat lana L. III niet moet onderdoen voor zijn voorgangers, mag duidelijk zijn. Vernieuwende designs, trendy kleuren en een ultramoderne techniek liggen aan de basis van deze eigenzinnige reeks die voor drie modellen de prestigieuze productdesignprijs Red Dot Award kreeg toegekend.

Tijdens de Salone del Mobile in Milaan op de Zone Tortona voltrok zich een merkwaardig fenomeen. Er was een ware Freek® invasie, want dit nieuwe Nederlandse merk werd er letterlijk en figuurlijk gelanceerd. Kleine stukjes Freek® werden in hartje Milaan neergelegd voor de ogen van een groot internationaal publiek. Freek®  is een nieuw merk, een nieuw product met een naam die staat voor een origineel, kleurrijk outdoor karpet met een knipoog, voor een grenzeloos gebruik voor buiten op de vloer, terras, wand of waar en hoe je maar wilt. De enige grens is je eigen fantasie en creativiteit.

Freek® is een kleurrijk outdoor carpet dat zacht aanvoelt en gemaakt is van aaibare zachte maar zeer duurzame vezels die bestand zijn tegen regen en zonneschijn.

Ideaal voor decoratie van tuin, terras, balkon of patio. In combinatie met lounge meubelen creëer je zo een eigen hippe hoek. Fun met contrasterende kleuren en bijvoorbeeld kunststof meubelen of gedistingeerd met een in grijs uitgevoerd karpet en houten meubelen. Door de brutale kleuren is Freek® natuurlijk ook perfect te gebruiken in de trendy en hippe outdoor horeca gelegenheden. Maar ook voor binnengebruik, denk aan lofts met betonnen vloeren, kleurloze kantoren en saaie ontvangsthallen of entrees, is Freek® een aanwinst. Daarnaast is Freek® natuurlijk voor speeltuinen het perfecte product om meer kleur in het leven te brengen.

Freek is in 2 collecties beschikbaar. “Colours of imagination” deze collectie bestaat uit 6 felle, hippe kleuren: Juicy Orange, Azure Blue, Pink Candy, Fresh Lime Green, Mellow Yellow en Sparkling Lavender en “Colours of the elements” deze collectie bevat natuur tinten: Pearl White, Champagne Gold, Oxygen Silver, Amaretto Satin, Lava Grey en Truffle Brown.

Freek® is verkrijgbaar in diverse maatvoeringen, vanaf 1,5 bij 1,5 meter. Verkoopadviesprijs vanaf € 345,00. De invasie van Freek® gaat door tijdens 100% Design in Londen, Maison & Objet in Parijs

Tapijt is een mooi product. In esthetische zin, maar zeker ook als het gaat om de fysieke kwaliteiten. Tapijt is comfortabel, warmte-isolerend en geluiddempend. Daarnaast is tapijt stroef en dus veilig. Allemaal eigenschappen die in hoge mate bijdragen aan een mensvriendelijke leef- en werkomgeving. Of het nu gaat om woonhuizen of om de projectsector: kantoren, scholen, horeca en zorginstellingen. Maar er is meer. Tapijt bindt stofdeeltjes wat een aantoonbaar betere luchtkwaliteit oplevert, met minder rondzwevende allergenen. Bij regulier onderhoud draagt textiele vloerbedekking, juist dankzij deze eigenschap, actief bij aan een gezond binnenklimaat. Modern tapijt: de vooroordelen voorbij.

Schonere lucht in huis
Ons leefmilieu staat volop in de schijnwerpers. Fijnstof en geluidsniveaus in de openbare ruimte worden constant gemeten. Maar het grootste deel van de dag brengen we binnen door: thuis, op school, op het werk. Wat het binnenklimaat betreft is er de afgelopen jaren vooral gekeken naar energiebesparing. Huizen en gebouwen worden steeds beter geïsoleerd. De EPC-norm (Energie Prestatie Coëfficiënt) is per 1 januari 2011 zelfs aangescherpt van 0,8 naar 0,6. Gaan isolatie en kierdichting niet hand in hand met een perfect functionerend ventilatiesysteem, dan ontstaat er een probleem. Doordat er niet meer op natuurlijke wijze geventileerd kan worden, kunnen stof, vocht en daarmee schimmels zich gaan ophopen. Door stapeling van allergenen verslechtert de luchtkwaliteit binnenshuis; het risico op gezondheidsklachten neemt zienderogen toe. Geschat wordt dat dit probleem speelt in circa een vijfde van alle woningen. In (kantoor)gebouwen staat het fenomeen ook wel bekend als het Sick Building Syndrome.

Naast (kostbare) verbeteringen in ventilatietechniek, is er qua inrichting vrij eenvoudig al heel veel te winnen in de strijd om een gezond binnenklimaat. Kiezen voor tapijt. De poolstructuur vangt het aanwezige stof op en verankert het tot de volgende stofzuigbeurt. Waaronder allergenen als pollen, haren en schimmelsporen. Zeker waar het gaat om kwetsbare groepen €" op scholen, in zorginstellingen €" is dat stofbindend vermogen van tapijt een belangrijke preventieve factor. Het voorkomt immers dat stof telkens weer opdwarrelt door lopen, trillingen en tocht. Dit in tegenstelling tot interieurs met harde vloeren. Hier kan het aantal deeltjes in de lucht oplopen tot het dubbele van die in ruimtes met tapijt, zo blijkt uit Duits onderzoek van de Deutschen Allergie- und Asthmabundes (DAAB). De conclusie is duidelijk: textiele vloerbedekking verlaagt effectief de concentratie fijnstof in de lucht en verhoogt daarmee onze luchtkwaliteit.

Lage emissies chemicaliën
Bij de productie van tapijt wordt kritisch gekeken naar gezondheids- en ecologische aspecten. De uitstoot (emissie) van chemicaliën, waaronder VOCs (vluchtige organische stoffen), is daardoor zo laag dat alle Europese merktapijt voldoet aan het strenge GUT-keurmerk: Tapijt getest op schadelijke stoffen. Ook tapijtlijmen zijn vrij van oplosmiddelen, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld vloerwas.

GUT staat voor Gemeinschaft Umweltfreundlicher Teppichboden: de Europese Vereniging voor Tapijt en Milieu.

Gunstig effect op allergie en astma
In de EU krijgt een kwart van de inwoners te maken met allergieën. Een deel daarvan is te wijten aan binnenmilieuproblemen waarvan de top-3 bestaat uit radonstraling (bouwmaterialen), stikstofdioxide en huismijt. Daarnaast zijn er nog allerlei andere potentiële allergenen. De meesten allergenen zijn van van biologische oorsprong (schimmels, pollen, virussen, bacteriën, huidschilfers, haren). Een en deel van de huisstof is afkomstig van slijtage vankleding en stoffering in huis. Voor de meeste mensen is een normaal gehalte aan huisstof geen enkel probleem. Anders ligt het voor carapatiënten en kwetsbare groepen met een verzwakt of juist te actief immuunsysteem. Al deze in de lucht zwevende aëro-allergenen kunnen bij hen chronische verkoudheidsverschijnselen oproepen, vermoeidheid, hoofdpijn en zware allergische reacties zoals astma en eczeem.

Tot voor kort werd bijna standaard aangeraden om textiele vloerbedekking dan in te ruilen voor een gladde, beter schoon te houden vloer. Uit testen van het Zweedse Instituut voor Vezel- en Polymeeronderzoek is gebleken dat allergieën en tapijt niet recht evenredig aan elkaar gerelateerd zijn. De afgelopen dertig jaar is het aantal vierkante meters tapijt in woningen sterk afgenomen. Desondanks is het aantal mensen dat kampt met allergische reacties sinds 1980 verdubbeld. Opvallender nog, de stijging van het aantal patiënten loopt zelfs parallel aan de stijging van het aandeel aan harde vloerbedekking. Ook de Deutschen Allergie- und Asthmabundes (DAAB) heeft daarom onderzoek laten verrichten. Uit die metingen bleek dat er in het geval van harde vloerbedekking 2x zoveel stof in de lucht rondzweeft dan in ruimtes belegd met tapijt. Waarbij de concentratie fijnstof in harde interieurs ook nog eens de veilige grenswaarde met 50% overschreed.

De cijfers lijken een bevestiging van het vermoeden dat juist dat gewraakte stofbindend vermogen van tapijt een positief effect heeft op de gezondheid. Lijnrecht gedacht: wie aanleg heeft voor astmatische klachten, moet het aantal allergenen in de in te ademen lucht zien te verminderen. Tapijt houdt dat fijnstof stevig vast; goed onderhoud doet de rest.

Huisstofmijt niet in tapijt
Wie het over allergie heeft, wijst al snel naar een van de hoofdschuldigen: de uitwerpselen van de huisstofmijt. Huismijten gedijen het beste onder klamme condities: temperaturen van 21,1-26,6 ºC en een relatieve luchtvochtigheid (RV) van 65-75%. Plus voldoende voedsel in de vorm van eiwitten (huidschilfers). De grootste populaties zitten dan ook in matrassen en beddengoed, gevolgd door kleding en meubelen. Tapijt is relatief droog (RV 40-50%) en biedt geen goede leefomgeving. Ook in projecttapijt komt huismijt om die reden amper voor.

Hygiënisch en goed te reinigen
Een goed en gezond binnenklimaat staat of valt uiteraard met het juiste onderhoud. Tapijt heeft de naam bewerkelijk te zijn: een stofnest en ook nog eens vlekgevoelig! Dat laatste is inmiddels een fabeltje geworden. De tapijtindustrie heeft enorme vooruitgang geboekt op het gebied van vezelprotectie. De huidige generatie tapijt wordt al in de fabriek voorzien van vuil- en vlekwerende finishes zoals Scotchgard of Teflon. Gemorste vloeistoffen trekken hierdoor niet meer in het garen , maar blijven als druppels bovenop de pool liggen en kunnen simpelweg worden opgedept. Deze beschermlagen gaan even lang mee als het tapijt zelf. Bepaalde kwaliteiten tegeltapijt zijn zelfs afwasbaar en kunnen zo onder de kraan!

Geavanceerd projecttapijt gaat nog een stapje verder en voldoet inmiddels aan de strenge hygiëne- en schoonmaakstandaarden van ziekenhuizen en zorginstellingen. Het gaat dan om tapijt waarvan de pigmenten geïntegreerd zijn in de polyamidegarens (o.a. solution dyed) waardoor kleur en glans bestand zijn tegen desinfecterende schoonmaakmiddelen waaronder chloor. Maar pas op: deze innovatieve eigenschap moet wel expliciet door de fabrikant zijn opgegeven!

Dankzij de antistatische werking van de finishes kunnen de in het poolmateriaal opgevangen stofdeeltjes, inclusief de gebonden allergenen, moeiteloos verwijderd worden met een goede stofzuiger. Aangeraden wordt een stofzuiger met een aangedreven rollenborstel en een onderdruk van minimaal 160 millibar. Dit is belangrijker dan een hoog elektrisch vermogen (d.w.z. het aantal Watt).

In een huiselijke omgeving is 2x per week zorgvuldig stofzuigen voldoende. Waar het vooral om draait is dat stof niet weer teruggeblazen wordt in de ruimte. Gebruik daarom alleen modellen met goede filters (HEPAfilter - High Efficiency Particulate Air), dubbelwandige stofzak.Nog beter is een centraal stofzuigsysteem. De motor met stofzak staat dan ver buiten de leef- en/of werkvertrekken (kelder, garage, technische ruimte o.i.d), de losse slang wordt aangesloten op stofcontacten. Dergelijke systemen zijn bij nieuwbouw een echte aanrader, maar ook bij grootscheepse renovaties blijkt installatie vaak heel goed mogelijk. Naast het wekelijkse stofzuigonderhoud, wordt eens in de 2-3 jaar een dieptereiniging aanbevolen, uit te voeren door een professioneel bedrijf.

Vlekwerend tapijt
Bij tapijt met vlekwerende finishes is 90% van de ongelukjes met schoon, lauw water te verwijderen, ook rode wijn. Vaste delen eerst opscheppen, dan deppen tot er geen kleur meer afkomt, vervolgens aan de lucht laten drogen. Géén zout of witte wijn gebruikten, géén (af)wasmiddelen, nooit föhnen. Hardnekkige vlekken nabehandelen met speciale vlekverwijderaars voor tapijt. Tip: vraag de bewaarkaart Reiniging & Onderhoud Tapijt aan via www.tapijtnet.nl.

Extra veiligheid
De keuze tussen zachte of harde vloerbedekking speelt niet alleen in huis, maar ook in kinderdagverblijven, zorg- en ouderencentra. Valincidenten zijn de meest voorkomende oorzaak van zwaar letsel binnenshuisGladde vloeren zijn sowieso een risico, vooral op of nabij trappen. Zeker voor kleine kinderen die net leren lopen. Tapijt is dan veiliger, want stroef; bovendien vangen de verende eigenschappen de kracht van een eventuele val beter op. Ook voor senioren die last hebben van botontkalking is die hoge wrijvingscoëfficiënt, lees antislipwerking van tapijt een zeer belangrijk argument. Door de vergrijzing verwacht men in de gezondheidszorg een toename van het aantal heupfracturen met een factor 3-4. Het type vloerbedekking speelt daarin een cruciale rol. Op harde vloeren is het percentage heupbreuken na een valpartij meer dan het tienvoudige van het aantal fracturen op tapijt, zo berekende de British Geriatrics Society. Het gevaar ligt vooral op de loer in natte ruimtes met harde vloeren. Tip: speciaal voor keuken en badkamer is tegenwoordig vochtbestendig tapijt verkrijgbaar.

Een groeiende groep zal de komende jaren ook afhankelijk worden van een stok, looprek of rollator. Is tapijt daar wel geschikt voor? Het antwoord luidt volmondig: ja. Mits er gekozen worden voor kortpolige, zwenkwielvriendelijke varianten. Voor mensen die problemen hebben met het bewegingsapparaat, denk aan slijtage van heupen en knieën, is veerkrachtig tapijt zelfs een aanrader.

Spieren, pezen en gewrichten worden minder belast, net als de kwetsbare hiel en voetzool. Testen hebben aangetoond dat de stabiliteit en de staplengte van rollatorgebruikers op tapijt aanzienlijk hoger ligt dan op een harde vloer. Ook visueel gehandicapten en dementerenden met desoriëntatie zijn gebaat bij een stabiele, veilige ondergrond.

Warmtecomfort en isolatie
Een goed binnenklimaat heeft een gelijkmatige temperatuur. Textiele vloerbedekking kan daarbij helpen. Tapijt is een zeer goede isolator: de warmte-isolerende werking kan oplopen tot een factor tien ten opzichte van harde vloeren. In de pool van het tapijt, tussen de polen wordt warme lucht vastgehouden waardoor je een koude ondervloer nauwelijks voelt.

Garens hebben een lage geleidingsgraad, tapijt voelt daarom altijd behaaglijk aan. Reden waarom in zorgcentra bij voorkeur gekozen wordt voor zachte vloerbedekking. Het verhoogt het comfortgevoel, ouderen en patiënten hebben het immers vaak koud. Bovendien werpt de stilstaande lucht tussen de pooldraden een goede barrière op voor het weglekken van energie naar de constructievloer. Dat laatste is een punt van overweging voor gebouwbeheerders: in de winter kan met tapijt circa 2% worden bespaard op de energiekosten in vergelijking met goed geleidende vloermaterialen zoals steen. Ook in huis kan de thermostaat zonder comfortverlies 1-2 graden lager. Vaak is het zelfs prettiger leven in een iets koelere ruimte, mits de voeten warm blijven en geen koude trek is over een gladde vloer.

Op zoek naar een romantische sfeer in huis? Met de nieuwe tapijtcollectie KIRAS DREAM van Bonaparte creëer je een zachte basis voor jouw droominterieur! De gesneden pool geeft een levendige uitstraling maar het zijn de natuurlijke kleuren in zachte tonen die zorgen voor een sexy en modische look. Van zacht camel, vintage roze en poedergrijs tot mysterieus smaragd.

Verleidelijke vloer
Bonaparte introduceert Kiras Dream. Deze zachte vloer is de basis voor een hippe, romantische sfeer in huis. Kamerbreed gelegd of als kleed op maat gemaakt. Met een afwerking naar keuze, bijvoorbeeld vrolijke franjes, een zacht leren rand of een zwart biesje a la Chanel. Mooi en modisch! "De zachte textuur en het kleurenpalet van Kiras Dream zijn geïnspireerd op de droomwereld van de jong volwassene" zegt ontwerper Bernd van der Stouw van Bonaparte. Inhakend op de mode- en interieurtrends is het kleurenpalet opgebouwd uit romantische pastels met namen als Pink Cloud, Pure Silk, Dreamer en Soft Skin. Daarnaast krachtige, mysterieuze tonen als Deep Forest en Into the night.

Stylingtip
Combineer deze trendy pastels op de vloer met kleine vintage kastjes, oude spiegels, een gedroogde bloem van je lief, poederkleurige fotolijstjes en een opgeknapte jaren vijftig fauteuil.

Decoreer de wand met je mooiste zomerjurkje of een hip hoedje.

Naast het creëren van een moderne en mooie vloer is DESSO Airmaster er ook om de luchtkwaliteit binnenshuis te verbeteren! Het nieuwe tapijt Airmaster is stylish én zorgt voor gezondere binnenlucht. Naast het interieur krijgt zo ook het binnenklimaat een boost!

Verantwoord en stijlvol leven én wonen
We leven in een tijd waarin mensen zich zeer bewust zijn van hun consumptiegedrag. We eten biologisch, kopen kleding die vriendelijk is voor mens en natuur, produceren groen en recyclen massaal. Uiteraard is de esthetiek daarbij ook belangrijk. Gelukkig gaan verantwoord en mooi anno 2011 hand in hand. DESSO Airmaster is daar een goed voorbeeld van.

Airmaster: verantwoord & mooi
Het tapijt zorgt ervoor dat de fijnstofconcentratie in de lucht tot acht keer lager is dan bij een harde vloer en tot vier keer lager dan bij een standaard tapijt, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van GUI*. Daarnaast is het een modern tapijt dat met diverse frisse kleuren, verschillende structuren en drie dessins de mogelijkheid biedt een persoonlijk en creatief vloerplan te ontwerpen. Geheel passend bij de eigen woonstijl. Kobaltblauw, wijnrood of muisgrijs, uni of streepdessin; het is allemaal mogelijk.

Minder gezondheidsrisicos
Een goede luchtkwaliteit, thuis en op de werkplek, is essentieel aangezien we een groot gedeelte van de dag binnen zitten. We brengen gemiddeld meer dan 90% van onze tijd binnen door! De luchtkwaliteit is echter vaak verre van optimaal en ronddwarrelende stofdeeltjes of fijnstof zijn daar de oorzaak van. Het Airmaster tapijt biedt hiervoor een oplossing. "DESSO Airmaster vermindert de hoeveelheid ronddwarrelend stof en fijnstof in de lucht aanzienlijk," vertelt Alexander Collot dEscury (Desso). "Belangrijk, want de World Health Organization** geeft aan dat het inademen van met name fijnstof bijzonder schadelijk is. Kleine stofdeeltjes komen in de longen of bloedsomloop terecht en kunnen daarmee de gezondheid schade toebrengen," voegt Collot dEscury toe. Het Airmaster tapijt zorgt voor een verbetering van het binnenklimaat, vermindert het risico op gezondheidsproblemen én creëert voor een stijlvolle vloer!

DESSO Airmaster: nu verkrijgbaar!
DESSO Airmaster is bij de meer dan 800 aangesloten DESSO-dealers te koop in Nederland en België. In de loop van dit jaar wordt het geïntroduceerd in andere West-Europese landen. Airmaster is door Desso in Nederland ontwikkeld en is volledig gepatenteerd.

Kleur is terug van weggeweest! We zien niet alleen opvallende kleuren op de catwalk, maar ook in nieuwe interieurcollecties. Tapijtcollectie Asteranne 50 van DESSO is daar met 50 verschillende tinten - een goed voorbeeld van.

De kunst van kleur
Met een opvallende kleur veranderen we eenvoudig de sfeer in huis. Daarnaast is de psychologische werking van kleuren een feit: rood zorgt voor een energieke en blauw voor een rustige ambiance. Niet voor niets zien we veel (licht) blauw in slaapkamers! De werking van kleur heeft niet alleen betrekking op het gemoed, maar ook op een ruimte. Vele kunstenaars waagden zich in de loop der jaren aan diverse kleurtheorieën. Door bijvoorbeeld Bauhaus en Nederlandse De Stijl kunstenaars werd de werking van kleur op de ruimte grondig onderzocht. Zo paste Wassily Kandisky (Bauhaus) kleuren in het interieur vlak voor vlak toe, overeenstemmend met de architectuur.* De ruimtelijke toepassing en psychologische werking van kleur inspireerde DESSO tot de ontwikkeling van Asteranne 50: een rijke, warme tapijtcollectie met een scala van 50 kleuren.

Bouwen met kleur
Voor elke ruimte en sfeer biedt Asteranne 50 een passende kleur tapijt. Met de keuze uit 50 kleuren is er voor elk individueel interieurontwerp een toepassing mogelijk. De kleuren refereren naar materialen uit de moderne architectuur met tinten als Beton, Glas, Hout en Metaal. Kleuren als rood of donkerpaars geven een ruimte energie en warmte. Naturellen, greige- en grijstinten versterken de natuurlijke uitstraling van het hedendaagse interieur. Op elke gewenste sfeer, stijl en ruimte kan ingespeeld worden! Niet alleen qua kleur maar ook qua omvang zijn er verschillende uitvoeringen mogelijk. Dit zachte tapijt met gesneden pool kan tot 5 meter als kamerbreed tapijt worden gelegd, of als vloerkleed met diverse afwerkingen op maat worden geleverd. Zo kan er oók op de omvang van een ruimte worden ingespeeld!

DESSO Asteranne 50 biedt de bouwstenen voor een modern en kleurrijk interieur!

Als eerste tapijtfabrikant in Europa voorziet Balsan haar tapijten van een beschermende laag, met als resultaat een verbeterde luchtkwaliteit. Dankzij een natuurlijke laag op basis van zilverionen, dood dit tapijt bacteriën, stopt het de ontwikkeling van huisstofmijt en voorkomt het nare geurtjes. Balsan Silvercare®, een gezonde ontwikkeling voor de consument. Balsan SAS, is zich al jaren bewust van mens en milieu. Sales manager Nederland Stijn Sleeuwenhoek ligt toe, "We hebben twee jaar gewerkt aan deze duurzame en natuurlijke toevoeging op onze collecties. We lopen niet weg voor het probleem van bacteriën in ons binnenklimaat maar gaan juist de strijd ermee aan. Met de toevoeging van een natuurlijke afwerking die de luchtkwaliteit verbetert geven we een positief signaal naar de consument".

Werking van Silvercare®
Tapijt is van nature een gezonde vloerbedekking dankzij de vezels die voorkomen dat stofdeeltjes, en dus allergenen, door de lucht worden verspreid. De Balsan Silvercare® behandeling, op basis van zilverionen, voorziet de tapijtvezels van een extra duurzame en beschermende laag. De techniek is werkzaam dankzij zilverionen, die bekend staan om hun ontsmettende werking en die worden geactiveerd door de luchtvochtigheid. Ze komen geleidelijk vrij in het tapijt, waarbij ze de bacteriën doden en daarmee de voedselketen van de huisstofmijt doorbreken. De Balsan Silvercare® afwerkingslaag is getest en goedgekeurd door verschillende onafhankelijke laboratoria. Partnership op basis van ervaring

De samenwerking van Balsan en Belakos is een bundeling van krachten. Balsan brengt zijn kennis in met een gepatenteerd systeem op zijn tapijt. Belakos Carpets heeft als tapijtfabrikant een perfecte aansluiting op de lokale Nederlandse markt en gaat het Balsan Silvercare® concept exclusief in de markt zetten. Het familiebedrijf uit Genemuiden beweegt zich al 50 jaar met succes op de residentiële markt in Nederland. Stijn Sleeuwenhoek stelt: "Wij hebben zorgvuldig gezocht naar een partner die ons concept direct begreep. Het gaat niet alleen om een complete range fraaie tapijten maar de toegevoegde waarde van de Balsan Silvercare® is essentieel. CEO Wout Bobeldijk van Belakos weet goud in handen te hebben. "Balsan Silvercare® is een uniek concept. Niet alleen de kleurrijke collectie, maar ook de toegevoegde waarde van de zilverionen geeft ons een kans om de consument weer enthousiast te krijgen voor textiele vloerafwerking. Over de samenwerking is Bobeldijk verheugd. "Bij een groot expansietraject als de introductie van het concept Balsan Silvercare® is een perfecte samenwerking tussen partijen van het grootste belang. Wij zijn er trots op een bijdrage te kunnen leveren aan de vorming en de begeleiding van dit sterke concept."