Quick-Step

Ze zijn letterlijk de eerste stap voor een karaktervol interieur: plankenvloeren. U haalt niet alleen de natuur in huis maar ook een vloer waar u tientallen jaren plezier aan beleeft en die door de tijd heen alleen maar mooier wordt.

De voordelen
Plankenvloeren zijn niet alleen duurzaam maar ook makkelijk te onderhouden en uiterst hygiënisch. De vloer heeft dezelfde warme en sfeervolle uitstraling als een parketvloer maar is het niet. Groot voordeel van plankenvloeren is dat u deze zelf kunt leggen én dat u de vloer kunt meeverhuizen omdat de planken in de regel zwevend worden gelegd. Ook wanneer u groter gaat wonen is dit geen enkel punt: delen zijn bijna altijd na te bestellen en exact op kleur te brengen. Door de manier van leggen zijn plankenvloeren iets meer onderhevig aan temperatuurschommelingen. Het is daarom verstandig uw plankenvloer bij de vakspecialist te kopen. Daarmee bent u verzekerd van nauwkeurig gecontroleerd hout dat op de juiste wijze is gedroogd of afgewerkt. Een alternatief is de Topplank: planken met de uitstraling van massieve planken en met de voordelen van een gelamineerde vloer.

Gevarieerd als de natuur
Plankenvloeren bieden u een sfeervolle basis die zich gemakkelijk laat combineren met wisselende accessoires. Daarbij zijn de vloeren net zo gevarieerd als de natuur waaruit ze komen. Dat geldt voor de kleur en uitstraling, de lengte en breedte van de planken en het legpatroon. U kunt dus eindeloos variëren en precies die vloerbedekking kiezen die perfect aansluit bij de door u gewenste sfeer van uw huis. Of dat nu voor de woonkamer, de gang, keuken of badkamer is. Want nóg een groot voordeel van plankenvloeren is het feit dat deze overal toepasbaar zijn. Zélfs dus in ruimtes waar met water wordt gewerkt. Uiteraard verdient uw vloer dan wel een extra vochtwerende afwerking. De planken zijn er in breedtes van 9 en 14 cm. Wilt u een echt verrassend effect dan combineert u deze beide maten. Nog meer plank-effect krijgt u met planken waarvan de kanten wat zijn bijgeschaafd. Of u kiest voor delen die zijn geborsteld of gezandstraald. Het resultaat is een authentiekere uitstraling, een prachtige houtnerf en een verminderde zichtbaarheid van krassen en deukjes.

Van lichtblond tot ravenzwart
Plankenvloeren bieden zoals gezegd voor elk wat wils en duidelijke trends zijn er niet te onderscheiden. Het is puur individuele smaak. De meest bekende planken zijn eiken, vuren en grenen. Ieder met zn eigen karakteristieken en uitstraling. Eiken is de allerhardste houtsoort en varieert in kleur van geelbruin tot donkerbruin. Houdt u van een transparante, Scandinavische sfeer dan is vurenhout uit die landen een mooie sfeermaker. Grenen vloeren tonen hun kern in de vorm van fraaie houttekeningen en kleuren in de loop van de tijd naar een donkerder tint. Van meet af aan een donkerder vloer? Dan is bijvoorbeeld Jatoba een prima optie. Net als eiken is dit hardhout en dus minder gevoelig voor putjes en beschadigingen. De kleur is van nature warm roodbruin met een uitgesproken houttekening. Een aparte en opvallende vlammentekening biedt larikshout dat in kleur varieert van geelbruin tot rozeachtig en roodbruin. Wat rest is keuze voor de afwerking van uw nieuwe plankenvloer: lak, was, olie of white wash. De vakspecialist kan u de voor- en nadelen van iedere bewerking uitleggen en begeleidt u graag in de keuze van uw nieuwe plankenvloer. Zo bent u verzekerd van een prachtige vloer die helemaal naar uw smaak is.

Bron: Vereniging Confortabel WonenOok leuk om te lezen