08
za, aug

Een parketvloer kan in principe op elke ondervloer aangebracht worden mits deze voldoende droog en egaal is. In de meeste gevallen is dit een cementdekvloer of een anhydrietvloer. Ook een houten ondervloer leent zich uitstekend voor de combinatie met een parketvloer. In appartementssituaties geldt volgens het wettelijk vastgestelde Bouwbesluit een minimale geluidsreductie van 5 Db. De meeste projectontwikkelaars kiezen tegenwoordig voor een zwevende dekvloer die de in het bouwbesluit vereiste 5 Db geluidsreductie oplevert.

Praktisch gezien betekent dit dat wanneer uw kiest voor een harde vloer, er nog een extra geluidsreductie nodig is om aan een vaak opgelegde extra norm van de VVE te kunnen voldoen. In deze behoefte voorziet een ondervloer. De meest geschikte ondervloer is voor iedere parketvloer en iedere woonsituatie weer anders. Er zijn ondervloeren verkrijgbaar met zowel geluidsreducerende als egaliserende en vochtwerende eigenschappen. Informeer bij uw parketspecialist naar het meeste geschikte product voor de parketvloer van uw keuze, ook bij een extra eis bij de zogenaamde zwevende dekvloeren.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Fraai en duurzaam. Dat is een parketvloer ten voeten uit. En zeg nou zelf, wie is er nou niet ooit gevallen voor de charmes van parket? Parket staat voor warmte en gezelligheid. Het voegt op een neutrale manier iets aan het interieur en het past bij elke stijl: van klassiek tot modern. Toch is elke parketvloer weer anders. Dat zit hem niet alleen in de houtsoort, de structuur en de kleur waarvoor is gekozen, maar ook in de afwerking en het legpatroon. Parket, kortom, is altijd een puur persoonlijke vloer!

Het bos door de bomen zien
Het aanbod in parket is groot en dan hebben we het nog niet eens over de planken vloeren gehad. Er is een grote keus in houtsoorten, hardheden, afwerkingmethoden enzovoorts. Voor een schitterend en duurzaam resultaat, is enige kennis over zaken als ondervloeren, milieuaspecten, geluidsisolatie en onderhoud beslist geen overbodige luxe. Vooral als u al wat verder bent in het maken van uw keuze, is het zeker aan te raden om een parketspecialist in de arm te nemen. Hij of zij weet van de hoed en de rand en kan functioneren als vraagbaak voor, tijdens en na het leggen.

Oriënteren
Met behulp van fotos uit woonmagazines kunt zich alvast een beeld vormen van de sfeer waarnaar u op zoek bent. Welke houten vloer brengt welke sfeer met zich mee? Ook kan het helpen om de ruimte waarin het parket komt te liggen vooraf te visualiseren met verschillende typen parket. Sommige parketspecialisten hebben interieurontwerp programmas die dat voor u kunnen doen. Het enige wat u nodig heeft, is een foto van de ruimte waarin het parket komt te liggen. Het resultaat? Een foto-impressie met een hoofdrol voor uw eigen interieur en tal van uiteenlopende parketmogelijkheden!

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Een bijzondere vermelding komt toe aan parketvloeren met het stoere uiterlijk van een planken vloer. Namen als scheepsdek, bourgogne en herberg geven een goed idee van de sfeer die met een dergelijke vloer wordt opgeroepen. Niet alleen hun look, maar ook hun robuuste kwaliteit hebben ze gemeen met planken: deze vloer is werkelijk niet kapot te krijgen!

Afhankelijk van type en voorkeur worden de stroken met of zonder afgeschuinde kanten gefabriceerd en indien gewenst voorzien van zwartrubberen tussenstrip voor een stoer scheepsdek effect. De stroken die variëren in lengte en breedte dragen bij aan het ongedwongen karakteristiek deze vloer. En voor wie echt iets aparts wil… bepaalde merken bieden de mogelijkheid om houtsoorten met een klassiek imago zoals eiken met opzet te verouderen. Zon nieuwe oude vloer is natuurlijk wel al voorbehandeld met een beschermend laagje, zodat aantasting door vuil en vocht wordt vermeden.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Bij de gedachte aan parket zullen de meeste mensen waarschijnlijk een tapis gelegde parketvloer voor ogen hebben. De benaming tapis komt uit het Frans en betekent letterlijk tapijt waarmee men de vloerdelen met een dikte van van 6,8,9 en 10 mm aanduidt. Tapis is opgebouwd uit smalle massief houten latjes met breedtematen tot circa 16 cm breed. De latjes vormen samen een lijnenspel van stroken of andere sierlijke patronen, zoals het bekende visgraat of blokken en al dan niet met band en bies. Na het leggen worden de naadjes opgevuld met een papje van fijn houtzaagsel en lijm.

Hierdoor ontstaat een praktisch naadloos, dun en supercompact geheel met een dicht oppervlak (zoals bij tapijt). Van werken oftewel het krimpen en uitzetten onder invloed van het klimaat, heeft tapis door zijn compacte opbouw weinig last. Overigens is het leggen van tapis (én de afwerking daarvan) een ambachtelijk karwei dat zeker een paar dagen in beslag zal nemen. Kortom: u kunt niet buiten het vakmanschap van een parketteur!

Tweelaags tapis parket
Een variant op tapis parket is het 2-laags spijkerloos tapis. De massief houten toplaag varieert, afhankelijk van het product, in dikte van circa 4,2 tot circa 5,3 millimeter. Voordeel van dit type vloer is dat het direct op een vlakke cementdekvloer (dus zonder spaanplaat tussenvloer) kan worden gelijmd waardoor de opbouwhoogte gering is.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Ze zijn letterlijk de eerste stap voor een karaktervol interieur: plankenvloeren. U haalt niet alleen de natuur in huis maar ook een vloer waar u tientallen jaren plezier aan beleeft en die door de tijd heen alleen maar mooier wordt.

De voordelen
Plankenvloeren zijn niet alleen duurzaam maar ook makkelijk te onderhouden en uiterst hygiënisch. De vloer heeft dezelfde warme en sfeervolle uitstraling als een parketvloer maar is het niet. Groot voordeel van plankenvloeren is dat u deze zelf kunt leggen én dat u de vloer kunt meeverhuizen omdat de planken in de regel zwevend worden gelegd. Ook wanneer u groter gaat wonen is dit geen enkel punt: delen zijn bijna altijd na te bestellen en exact op kleur te brengen. Door de manier van leggen zijn plankenvloeren iets meer onderhevig aan temperatuurschommelingen. Het is daarom verstandig uw plankenvloer bij de vakspecialist te kopen. Daarmee bent u verzekerd van nauwkeurig gecontroleerd hout dat op de juiste wijze is gedroogd of afgewerkt. Een alternatief is de Topplank: planken met de uitstraling van massieve planken en met de voordelen van een gelamineerde vloer.

Gevarieerd als de natuur
Plankenvloeren bieden u een sfeervolle basis die zich gemakkelijk laat combineren met wisselende accessoires. Daarbij zijn de vloeren net zo gevarieerd als de natuur waaruit ze komen. Dat geldt voor de kleur en uitstraling, de lengte en breedte van de planken en het legpatroon. U kunt dus eindeloos variëren en precies die vloerbedekking kiezen die perfect aansluit bij de door u gewenste sfeer van uw huis. Of dat nu voor de woonkamer, de gang, keuken of badkamer is. Want nóg een groot voordeel van plankenvloeren is het feit dat deze overal toepasbaar zijn. Zélfs dus in ruimtes waar met water wordt gewerkt. Uiteraard verdient uw vloer dan wel een extra vochtwerende afwerking. De planken zijn er in breedtes van 9 en 14 cm. Wilt u een echt verrassend effect dan combineert u deze beide maten. Nog meer plank-effect krijgt u met planken waarvan de kanten wat zijn bijgeschaafd. Of u kiest voor delen die zijn geborsteld of gezandstraald. Het resultaat is een authentiekere uitstraling, een prachtige houtnerf en een verminderde zichtbaarheid van krassen en deukjes.

Van lichtblond tot ravenzwart
Plankenvloeren bieden zoals gezegd voor elk wat wils en duidelijke trends zijn er niet te onderscheiden. Het is puur individuele smaak. De meest bekende planken zijn eiken, vuren en grenen. Ieder met zn eigen karakteristieken en uitstraling. Eiken is de allerhardste houtsoort en varieert in kleur van geelbruin tot donkerbruin. Houdt u van een transparante, Scandinavische sfeer dan is vurenhout uit die landen een mooie sfeermaker. Grenen vloeren tonen hun kern in de vorm van fraaie houttekeningen en kleuren in de loop van de tijd naar een donkerder tint. Van meet af aan een donkerder vloer? Dan is bijvoorbeeld Jatoba een prima optie. Net als eiken is dit hardhout en dus minder gevoelig voor putjes en beschadigingen. De kleur is van nature warm roodbruin met een uitgesproken houttekening. Een aparte en opvallende vlammentekening biedt larikshout dat in kleur varieert van geelbruin tot rozeachtig en roodbruin. Wat rest is keuze voor de afwerking van uw nieuwe plankenvloer: lak, was, olie of white wash. De vakspecialist kan u de voor- en nadelen van iedere bewerking uitleggen en begeleidt u graag in de keuze van uw nieuwe plankenvloer. Zo bent u verzekerd van een prachtige vloer die helemaal naar uw smaak is.

Bron: Vereniging Confortabel Wonen

Robuuste planken vloeren waren vroeger al in landhuizen en voorname herenwoningen te vinden. Ze stralen een bepaalde klasse uit, zijn duurzaam en brengen sfeer. Geen wonder dat dergelijke vloeren worden herontdekt. Voor de woonkamer tot en met de slaapkamer. En passend in ieder interieur. Een houten vloer harmonieert gewoon met iedere stijl; van klassiek tot en met design. Tijdloos dus en net als de natuur, altijd uniek. Geen vloer en zelfs geen plank is hetzelfde. Bovendien straalt een planken vloer natuurlijke warmte en rust uit. Een tegenhanger voor de huidige jachtige tijd en een solide basis om, zonder rigoureuze ingrepen, toch telkens een andere stijl te creëren. De huidige mobiele en flexibele trend van losse tapijten, poefen en zitkussens leent zich hier uitstekend voor.

U kunt kiezen uit een scala aan kleursoorten. De natuurlijke kleuren variëren van uiterst blond berken tot bijna bruinzwart wengé. Opvallend is de huidige trend voor de wat donkerder kleuren zoals teak en meranti. Daarnaast kan iedere houttint met kleurbeits aan uw persoonlijke smaak worden aangepast. Ook de mogelijkheden wat betreft breedte, lengte en afwerkingen zijn bijna onbeperkt. U kunt uw vloer naar eigen creatief inzicht samenstellen. Planken delen kunnen zelfs geborsteld of gezandstraald worden om een nog authentiekere uitstraling te krijgen. Het resultaat is een ruwer gevoel, een prachtige houtnerf en een verminderde zichtbaarheid van krassen en deukjes.

Planken vloeren zijn een investering waar u een leven lang plezier van hebt. Ze kunnen zwevend worden gelegd en zijn daardoor verhuisbaar. En komt u in uw nieuwe huis planken te kort, dan kunt u die altijd bijkopen.

Tijdloos parket
Voor veel mensen gaat er nog steeds niets boven een goudeerlijke en oerdegelijke parketvloer. Gemaakt van speciaal geselecteerd kwaliteitshout vormt een parketvloer in vrijwel elke woning een natuurlijk sieraad om generaties lang op te lopen. Parket is de verzamelnaam voor allerlei soorten vloeren die zijn gefabriceerd van hardhout. Massief of, als lamelparket, opgebouwd uit diverse lagen.

Steeds meer mensen ontdekken de bekoring van een houten of gelaagd massieve vloer. Een houten vloer straalt sfeer en warmte uit en verleent uw interieur een uitgesproken accent van gezelligheid en geborgenheid. In zon omgeving is het goed thuiskomen en comfortabel wonen. In onze wereld van beton en kunststoffen ontstaat steeds meer de behoefte aan natuurlijke elementen.

Daarom kiezen steeds meer mensen voor eerlijk hout. met een houten vloer haal je een prachtig stuk natuur in huis, die met het verstrijken van de jaren steeds mooier en mooier wordt. De natuurlijke onregelmatigheden in het hout laten duidelijk zien dat hout een levend organisme is. Elke plank heeft zijn eigen gezicht en identiteit. Zoals de vloer in uw huis, zo is er geen tweede!

Smalle parketstrookjes zijn tijdloos. Ze zijn geraffineerd en verfijnen je interieur. Ze vergroten de oppervlakte optisch en zijn daarom uitgesproken geschikt voor kleine ruimtes.

De plaatsing van deze smalle plankjes is echter een arbeidsintensieve en dus dure aangelegenheid. Daarom worden verschillende plankjes vaak voorgemonteerd op een plank om de vloer sneller te kunnen plaatsen. Het nadeel hiervan is echter een storende dwarse naad op het eind van elke voorgemonteerde plank.

Unlink-plaatsingssysteem

Quick-Step, marktleider in innovaties, zocht en vond een oplossing voor de storende naadvorming: drie voorgemonteerde plankjes die onderling verschuifbaar zijn via de nieuwe plaatsingstechniek Unilink.

Voordelen:

Snelle en makkelijke plaatsing

Bij Unilink zijn er drie vloerstroken voorgemonteerd op één vloerpaneel. De plaatsing hiervan gaat veel sneller dan wanneer je plankje per plankje zou plaatsen.

Natuurlijke parketlook

Twee dwarse naden eindigen nooit op dezelfde hoogte. Zo bekom je een vloer met de natuurlijke look van massief parket alsof elk plankje apart is gelegd.

Massief geluid

Door de 3,5 mm dikke geluidsabsorberende ondervloer klinkt de vloer veel solider.

Trendkleuren vertaald in Linesse

Het Quick-Step Linesse gamma omvat 8 designs waaronder 4 uitgesproken trendkleuren. Een van de meest opvallende trends in interieur is ongetwijfeld de vergrijsde en gerookte kleurtinten en in de lijn hiervan de donker-bleek contrasten.

Plinten en profiellatten dienen om naden langs muurkanten en hoeken zo fraai mogelijk af te werken. Er zijn holle en massieve plinten in vele houtsoorten. De holle plinten lenen zich uitstekend om bijvoorbeeld electriciteits-of luidsprekerkabels onzichtbaar weg te werken.

Naast massief houten plinten, wordt ook mdf steeds vaker als basismateriaal voor plinten en profiellatten toegepast. Veelal zijn deze plinten en latten reeds wit gegrond en dus voorbereid om afgelakt te worden in bijvoorbeeld de kleur van de muur of kozijnen. Hierdoor lijkt de muur hoger en de ruimte in zijn geheel groter.

Tot voor kort gaven ronde muren problemen bij de randafwerking. Er is nu echter een flexibele plint die speciaal geschikt is gemaakt voor ronde wanden. Ook deze flexibele plinten kunnen na het monteren in iedere gewenste kleur afgewerkt worden.

Bron: Vereniging Comfortabel Wonen