1785
Beukers parket

Planken charmeren door hun robuuste, ongedwongen uitstraling. Verouderde, sleetse vloeren blijven actueel; werken met witte pigmenten is in opkomst. Dankzij de introductie van gelaagde constructies zijn houten vloeren nu ook toepasbaar op vloerverwarming.Onder invloed van de huidige woonmode - landelijk eco in eerlijke materialen - zijn en blijven de houten vloeren razend populair. Namen als scheepsdek, bourgogne en herberg geven een goed idee van de sfeer die met zon vloer wordt opgeroepen. Kenmerkend zijn de brede houtstroken, die meestal van ongelijke lengte en breedte zijn. Maar welke houten vloer brengt welke sfeer met zich mee? Voor een eerste oriëntatie zijn fotos uit woonmagazines ideaal. Zo kunt u zich alvast een beeld vormen van de sfeer waarnaar u op zoek bent.

Trends
Knus en huiselijk is hét handelsmerk van de houten vloer. Houten vloerdelen kennen we met of zonder afgeschuinde kanten, het zogenaamde vellingkantje. Voor een scheepsdek effect komen er zwartrubberen strips tussen. Stroken die variëren in lengte en breedte dragen ook bij aan de ongedwongen karakteristiek. Hetzelfde nonchalante beeld ontstaat bij planken die samengesteld zijn uit kleine houten delen. Nog milieuvriendelijk ook, want hier is immers efficiënt gebruik gemaakt van grondstof. Toch zijn er ook in houten vloeren duidelijk trends te signaleren. Het in patroon leggen van planken is iets van de laatste paar jaar. Naast een supergrove visgraat zijn er nu ook blokpatronen in brede delen.

Kleurafwerking
Veel vloerenleveranciers bieden de mogelijkheid om het oppervlak te behandelen met een bepaalde afwerkingsmethode. Een lichte gloed blijft populair; wit geeft rust en ruimtelijkheid. Witten kan met pigmentlak, olie of kalk voor een sleetse white wash-look. Ook heel trendy zijn de dekkend wit gespoten vloeren met behoud van de kenmerkende nerfstructuur. Een variant daarop vormen de semi-transparant gebeitste vloeren met de nieuwe optiek van zee en zand.

Kleuren beïnvloeden niet alleen de sfeer; ze kunnen een ruimte ook groter of juist kleiner doen lijken. Zeker wanneer dit gecombineerd wordt met een bepaald legpatroon. Een smalle, lange ruimte zal breder lijken wanneer er gekozen wordt voor lichtgetinte, liefst brede vloerdelen die in de breedte worden gelegd.

Milieuvriendelijk bamboe
Ook in de houten vloerdelen is bamboe doorgedrongen. Bamboe is feitelijk geen houtsoort, maar een snelgroeiende grassoort. Het grote pluspunt is de milieuvriendelijkheid. Het snelgroeiende bamboe is al na vijf jaar volgroeid en kan selectief worden geoogst. Vloerdelen (en ook parket lamellen) worden gefabriceerd uit meerdere lagen geperst bamboe. Het natuurlijke kleurenscala loopt van karamel tot donkerbruin, maar ook transparant wit en zwart gelakte vloeren komen voor. Ook kan het oppervlak opgeruwd of geborsteld worden voor een doorleefd uiterlijk.

Verouderen
Echt authentieke planken uit antieke treinwagons of historische landgoederen zijn schaars geworden. Vandaar dat fabrikanten zich gespecialiseerd hebben in het bewerken (lees: met opzet verouderen) van houten vloerdelen. Het resultaat is een rustieke uitstraling die op het oog in niets verschilt van de echt oude vloeren van weleer. Elke plank is uniek en wordt naar persoonlijke voorkeur voorzien van butsen, spijkergaatjes of krassen. Ook de vraag naar geborsteld hout groeit nog steeds. Andere technieken die worden ingezet om doorleefde vloeren te krijgen zijn logen, roken en schrapen.

Kruiselings verlijmd
Massief houten planken zijn gevoelig voor werken, waaronder het hinderlijke schotelen (kromtrekken). Sommige fabrikanten leveren nu hightech vloeren die de gewilde uitstraling van planken combineren met de praktische voordelen van een nagelvaste parketvloer. Brede vloerdelen worden daarvoor opgebouwd uit meerdere lagen kruiselings verlijmd massief hout. Daardoor zijn ze nauwelijks nog gevoelig voor werken. Deze techniek maakt extreem brede planken mogelijk van 30 tot soms wel 40 cm. De massieve toplagen zijn doorgaans 6-8 mm dik.

Voorbewerkte houten vloeren
Steeds vaker zien we geprefabriceerde vloeren. Zoals gepersdroogde, massief beuken vloerdelen die al in de fabriek ingekleurd en afgelakt zijn. Hierdoor ontstaat een modieuze vloer met uitstekende eigenschappen. En, niet onbelangrijk, een eenvoudig te onderhouden vloer. De vloerdelen zijn voorzien van messing en groef en worden aan elkaar bevestigd met een handig clipsysteem. Zon vloer kan daardoor doe-het-zelf geïnstalleerd én gedemonteerd worden, waardoor dit systeem gewoon weer met u meeverhuist.

Geluidsreductie
Vooral in appartementen worden de eisen rondom geluidsreductie steeds strenger. De meeste bouwers kiezen tegenwoordig al voor een zwevende dekvloer die de in het Bouwbesluit vereiste 5 dB geluidsreductie oplevert. VVEs (Vereniging Van Eigenaren) leggen echter vaak nog strengere normen op ten aanzien van de beperking van contactgeluiden richting de benedenburen. Wanneer u kiest voor een houten vloer, betekent dit praktisch gezien dat er extra ondervloeren nodig zijn.

outdoorflooring
Ook buiten brengt een houten vloer sfeer. Mits goed onderhouden zijn houten terrassen en vlonders een lust voor het oog en goed houdbaar. Maar ze blijven arbeidsintensief. Er is daarom een snel groeiende vraag naar producten die bestaan uit houtpolymeercomposieten WPC). Deze producten combineren de goede natuurlijke eigenschappen van hout met een milieuvriendelijk thermoplastisch bindmiddel. Er kan met een gerust hart blootsvoets op gelopen worden, ze zijn onderhoudsvriendelijk, duurzaam en gemakkelijk te monteren en te reinigen. De Ex deck vloerdelen zijn leverbaar in vijf kleuren met fijne groeven op de ene en grove groeven op de andere zijde. Outdoorflooring

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

 

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

GRATIS STYLEGUIDE

styleguide-cover1.png

27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?

Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners