Wie de ontwikkelingen op het gebied van vloeren een beetje gevolgd heeft kan het bijna niet gemist hebben, visgraatvloeren zijn trending en komen in steeds meer interieurs tevoorschijn. Ben jij op zoek naar een nieuwe vloer neem dan zeker een visgraatvloer eens mee in je overwegingen.

Massief houten vloeren zijn leverbaar in meer dan twintig soorten die allemaal een specifieke uitstraling hebben. Elke soort kan op zijn beurt weer bewerkt worden met olie of lak, waardoor de vloer een eigen karakter krijgt. Op deze manier ontstaan ontelbaar mogelijkheden om die houten vloer te creëren die perfect bij je huis en inrichting en inrichting past. Zo past Olivier heel goed in een warme en gezellige woning.

Verouderde houten vloer
Olivier is een product dat is ontworpen vanuit de traditionele Bourgondische gedachte waar de houten vloer als basis diende voor gezelligheid en warmte. Eenvoud staat centraal binnen deze lijn. Dankzij de ideale passing van mes en groef zijn de vloerdelen makkelijk zelf te leggen en af te werken. Olivier is een oerdegelijke houten vloer, vervaardigd uit Frans Eikenhout. De vloerdelen worden geprofileerd op 20 cm breedte, 20 mm dikte en voorzien van een velling (een schuine rand langs de lange zijde van de plank). Door noesten en droogscheurtjes in combinatie met het beschadigen heeft de houten vloer een fraai ‘geleefd’ uiterlijk. Kortom, vloer Olivier staat garant voor veel woonplezier, zonder al te veel zorgen ovr slijtage en onderhoud.

Olivier is verkrijgbaar in:

Naturel geolied

Wit geolied

Gerookt naturel geolied

Gerookt wit geolied

Dubbel gerookt naturel geolied

Dubbel gerookt wit geolied

Grijs geolied

Zwart geolied

Meer informatie: Uipkes Houten Vloeren

Bron: Vereniging Comfortabel wonen

Tijdloos en trendy. Houten vloeren zijn atijd een prachtige keuze. Wat voor soort interieurstijl je ook hebt er is altijd wel een houten vloer te vinden die past bij jouw inrichting. Maar voordat je de perfecte vloer gevonden hebt gaat er wel even wat speurwerk aan vooraf want er zijn zo ontzettend veel soorten houten vloeren dat je al snel door de bomen het bos niet meer ziet. 

Een houten vloer is geen artikel dat je zomaar even op gaat pikken in de winkel. Zeker wanneer je een massief houten vloer kiest, zijn er heel wat zaken waar je vooraf over moet nadenken. Doe je dat niet, dan kun je tijdens het leggen of daarna flink in de problemen komen. We gaan ervan uit dat je zelf wel weet wat mooi staat in je interieur. Maar heb je ook al aan deze vijf praktische zaken gedacht voordat je een houten vloer gaat kopen

Een Rustiek Frans Eiken houten vloer van Uipkes kenmerkt zich door zijn stoere uitstraling. Uitgevoerd in cappucino komen deze eiken planken perfect tot hun recht. De houtnerven en noesten zijn nog zichtbaar maar het geheel straalt toch een bepaalde rust uit. Verkrijgbaar in planken van 16 tot en met 40 cm breed. Naar keuze ook in visgraat Hongaarse punt of Versaillespatroon te leggen. De vloer is verkrijgbaar in 35 andere kleurafwerkingen en geschikt voor op vloerverwarming.

Uipkes Houten Vloeren staat als specialist in houten vloeren al jarenlang garant voor kennis, vakkundig advies en ambachtelijk vakmanschap met een passie voor hout. Uipkes Houten Vloeren vervaardigt en legt duurzame houten vloeren van hoge kwaliteit. Ons hout is afkomstig uit aantoonbaar duurzaam beheerde bossen en verkopen voornamelijk hout afkomstig uit Europa, zoals eikenhout. Neem gerust een kijkje in onze showroom in Alphen aan den Rijn of Amsterdam.

Uipkes Houten Vloeren is altijd op zoek naar bijzondere varianten op het gebied van de houten vloer en introduceert de kopshouten vloer. Een ‘blokjesvloer’ is niet zo gebruikelijk in een interieur, maar geeft wel bijzonder veel karakter aan de vloer. De massief houten blokjes komen uit de dwarsrichting van de stam, waardoor je de jaarringen kunt tellen. Een unieke vloer met een bijzonder effect die een industriële sfeer creëren. De blokjes geven een speels effect aan de vloer en zijn verkrijgbaar in verschillende houtsoorten en kleurtinten. Slijtvast oppervlak Een kopshouten vloer is sterker dan een reguliere parketvloer, doordat het harder is dan over de lengte gezaagde planken en dus ook geschikt voor de projectmarkt. Kopshout is bovendien geluidsisolerend omdat de geluidstrillingen worden geabsorbeerd in de houtvezels.

Een kopshouten vloer wordt op een stevige ondervloer vastgelijmd.

De eiken houten vloer van Uipkes kenmerkt zich door zijn stoere uitstraling. Uitgevoerd in edelgrijs komen deze eiken planken perfect tot hun recht. De houtnerven en noesten zijn nog zichtbaar maar het geheel straalt toch een bepaalde rust uit.

Hout is een natuurproduct en hierdoor is geen deel exact gelijk, dat maakt een houten vloer levendig en zorgt ervoor dat elke vloer zijn eigen unieke karakter heeft.

De trend in houten vloeren zijn grote afmetingen visgraat vloeren. Bij Uipkes maakt de visgraat vloer dan ook een comeback in een heel nieuw jasje. Geen klassieke, smalle, vaak glanzende houten vloer zoals je die vroeger zag. Anno 2014 is de visgraat vloer stoer met brede, robuuste houten planken. Deze authentieke en vooral duurzame vloer geeft elke ruimte een moderne en warme uitstraling. Het geeft de woning een eigentijds karakter met de grandeur van weleer.

Visgraat vloeren kunnen worden gelegd met verschillende houtsoorten. Bijvoorbeeld met planken van massief eiken in 14, 16 of 18 cm breed en van 70-90 cm lang. De vele kleurafwerkingen met olie zorgen ervoor dat de vloer past bij elk interieur. Naast de vele standaard kleuren en afwerkingen (36 stuks) kan Uipkes Houten Vloeren kleuren op maat maken. Er is keuze uit diverse legpatronen, zoals Weense- of Hongaarse punt. Uipkes maakt alleen gebruik van duurzaam geproduceerd en gecertificeerd hout.

De vloeren kunnen strak tegen de wanden gelegd worden waardoor het geheel een wat meer minimalistisch uiterlijk krijgt. Keus voor de hoge plint in zorgt voor een jaren ’20-stijl uit de vorig eeuw.

Een verwarmende ervaring
Houten vloeren hebben van zichzelf goede isolerende eigenschappen. Maar de hedendaagse techniek zorgt ervoor dat een visgraat vloeren ook kan worden toegepast op vloerverwarming. Uipkes Houten Vloeren heeft jarenlange ervaring met het leggen van houten vloeren op vloerverwarming of vloerkoeling.

na weken van bouwen aan de eerste Nederlandse Parket App Parketcleaner is deze gratis beschikbaar in de Google Playstore. Deze week volgt Apple de Appstore. Via deze app kom je te weten hoe je een vlek kunt verwijderen of beschadiging kunt repareren. En je kunt nagaan of de vloer slechts een onderhoudsbeurt nodig heeft of machinaal gereinigd of geschuurd moet worden. Twaalf maal per jaar geven wij tips en motivatie om de vloer in topconditie te brengen en te houden. De app is gratis te downloaden

De bladeren beginnen te verkleuren en het kwik is aan het dalen. De knusse wintermaanden zijn in aantocht. Thuis is het gezellig tijdens de donkere wintermaanden. Op de bank met een beker warme chocolademelk eindelijk eens dat ene boek uitlezen. Of gezellig een etentje met vrienden thuis, terwijl het buiten stormt. Helaas kunnen droge vrieskou en natte schoenen effect hebben op houten vloeren. Dat kunt u voorkomen, Solidfloor geeft drie gouden tips, zodat uw houten vloer mooi blijft, ook tijdens de koude gure wintermaanden.

1 Zet uw houten vloer in de hardwax olie

Zet voor de winter de houten vloer in de hardwax olie. Hiermee wordt de vloer verzadigd en het geeft de vloer een goede beschermlaag. Krassen en vlekken kunnen bovendien weer onzichtbaar worden.

2 Zorg voor regelmatig onderhoud

Een houten vloer heeft de juiste verzorging en bescherming nodig. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van de vloer. Regelmatig stofzuigen of met een zachte bezem vegen beperkt het risico van krassen. Gebruik een deurmat van goede kwaliteit. Vuil is de voornaamste reden van slijtage op houten vloeren. Door een mat buiten en binnen te leggen, wordt er voorkomen dat vuil en zand krassen gaan vertonen in de oppervlakte van het hout. Onderhoud de houten vloer om de twee weken/maandelijks met bijvoorbeeld zeep.

3 Hou de luchtvochtigheid in uw kamer op peil

Een goede luchtvochtigheid in de woning is van essentieel belang voor de levensduur van uw houten vloer. De ideale luchtvochtigheid in huis varieert van 50 tot 65 procent. Bij een lagere luchtvochtigheid, veelal in de wintermaanden kan het hout gaan krimpen. Door een goede luchtvochtigheid te hanteren, wordt de levensduur van uw houten vloer aanzienlijk vergroot. Luchtbevochtigers zijn zeer geschikt om de optimale luchtvochtigheid te krijgen én te behouden in uw woning.

Woodline Parquetry is een nieuwe collectie lamelparket (3-laags) van 20 decoren. De vloeren worden geproduceerd met uitsluitend kwalitatief hoogwaardige materialen zodat u jarenlang plezier beleeft aan deze milieuvriendelijke en sterke vloer. Woodline Parquetry is nu verkrijgbaar bij uw parketspeciaalzaak of woninginrichter. Ontdek hier alvast waarom Woodline Parquetry werkelijk een sieraad is in uw interieur en waarde toevoegt aan uw huis.

Woodline Parquetry wordt vervaardigd door een van de grootste en meest innovatieve producenten van lamelparket. Leverbetrouwbaarheid, hoogwaardige kwaliteit en een constante duurzame kijk op het productieproces staan hoog in het vaandel.

Alle vloeren hebben een zware kwaliteit hevea tussenlaag. Hevea is plantagehout met dezelfde eigenschappen

als eiken. Dit maakt Woodline Parquetry een duurzaam en milieuvriendelijk product. De kruislingse verlijming maakt

deze vloer stabieler dan een massieve houten vloer en vanwege de zware kwaliteit hevea tussenlaag zelfs de meest stabiele in zijn soort. Hierdoor kunnen alle vloeren zowel verlijmd als zwevend gelegd worden, ook in combinatie met vloerverwarming.

Woodline Parquetry wordt uitsluitend met kwalitatief hoogwaardige materialen geproduceerd. Dit geeft u de zekerheid van een milieuvriendelijke en sterke vloer, zodat u er jarenlang plezier aan kunt beleven. Naast alle voordelen zijn de vloeren ook nog eens aantrekkelijk geprijsd. Kortom, reden genoeg voor een kennismaking.

Vraag ernaar bij uw parketspeciaalzaak of woninginrichter!

Solidfloor Lifestyle breidt uit met maar liefst 8 nieuwe kleuren – 10 mm dik, 180 cm lang en 16 cm breed. Het betreft hier Amerikaans eiken, walnoot of maple. Dankzij een unieke nieuwe rooktechniek krijgt het Amerikaans eiken een prachtige donkere kleur. Nieuw in de Solidfloor Vintage collectie zijn de Svalbard; Bosporus; Hebrides en Baykal. Vintage staat voor een nieuwe generatie vloeren welke op traditionele wijze zijn gemaakt volgens eeuwenoud vakmanschap. De nieuwe items onderscheiden zich door nieuwe unieke verouderingstechnieken. De 3-laags opbouw van het parket met een 4mm toplaag geeft de vloer daarmee optimale stabiliteit.

Maar ook presenteert Fetim Professional de compleet vernieuwde collectie Solidfloor Hermitage (6 decoren). Traditioneel en puur zijn kernwoorden die de vloeren uit de Hermitage collectie symboliseren. Hout als natuurproduct is aantrekkelijk, warm en solide en deze eigenschappen zijn allen terug te vinden in de Hermitage vloeren.

De door-en-door eiken vloeren leven en zijn vol van karakter. De Hermitage vloeren hebben een unieke 2-laags constructie. De 9 mm dikke onderlaag is van gevingerlast eiken. De toplaag is van massief eiken. Hierdoor is de totale constructie uitermate stabiel. De vloeren zijn allen 12 mm dik.

Planken charmeren door hun robuuste, ongedwongen uitstraling. Verouderde, sleetse vloeren blijven actueel; werken met witte pigmenten is in opkomst. Dankzij de introductie van gelaagde constructies zijn houten vloeren nu ook toepasbaar op vloerverwarming.

Bruynzeel Parket introduceert Villapark: een plankenvloer in parketkwaliteit. Een prachtige tweelaags-vloer in mooie lange delen maar met de garantie dat hij niet gaat kieren en scheuren. De natuurlijke landhuisdelen zijn leverbaar in verschillende prachtige houtsoorten en hebben een afmeting van maar liefst 210 cm lang en 19 cm breed. Dit parket heeft onder meer door de biologische olie waarmee het is afgewerkt, een zeer natuurlijke uitstraling. Wie met zijn hand over het oppervlak strijkt, voelt de structuur en de warmte. Ieder deel voelt anders aan en ziet er weer anders uit.

Parket om te beleven
Villapark van Bruynzeel Parket is parket om te beleven. Het ziet er niet alleen goed uit, het voelt en ruikt ook goed. De vellingkanten reflecteren in het zonlicht en er ontstaat een inspirerend samenspel met het natuurlijk geoliede oppervlak van de vloer.

Eigen stijl
Met een Villapark-vloer van Bruynzeel Parket kiest de consument voor een vloer met een geheel eigen stijl. Maar ook voor de zekerheid van kwaliteit en vakmanschap. Het is mogelijk om de vloer geluidsisolerend of op vloerverwarming te leggen. De Villapark-collectie van Bruynzeel is uniek in uitstraling en mogelijkheden. Modern wooncomfort met de kwaliteit van Bruynzeel Parket.

Vintage is het nieuwe toverwoord in laminaat. In de collecties domineren de ambachtelijke, doorleefde vloeren. Brede planken geven een robuuste optiek. Bij de parketdecors staat tropisch hardhout centraal. Onder de steensoorten zijn leisteen en beton dé trend. Dankzij driedimensionale embossing technieken kan ook het originele reliëf tot in de puntjes worden nagebootst.

Laminaat is mooi, gemakkelijk zelf te leggen en bovendien betaalbaar. Het materiaal is supersterk, te danken aan een doordachte opbouw. De kern bestaat uit houtvezelplaat (HDF of MDF) met daarop een laagje dessinpapier. Hierop worden weer diverse slijt- en slagvaste kunststof lagen aangebracht. Deze slijtlagen worden met het jaar sterker, onder andere dankzij ingestrooide aluminium deeltjes. Bij de betere kwaliteiten zit onder het dessinpapier nog een extra laagje krachtpapier.

Rustieke look
Tegenwoordig is laminaat met het blote oog bijna niet meer van echt te onderscheiden. De kenmerkende nerftekening en rijke kleurschakeringen van houten vloeren worden met behulp van verfijnde reprotechnieken tot in detail nagebootst. Tegenwoordig kan zelfs de voelbare oppervlaktestructuur - nerfjes, noesten, butsen - perfect in reliëf worden geperst. Laminaat in tegeldecor heeft voelbare voegen en handvorm putjes.

Ook de afwerking draagt bij aan een authentiek uiterlijk. Wat te denken van vellingkantjes (V-groeven) of stoer teakhout met zwarte kitnaden waarmee de suggestie van een scheepsvloer wordt gewekt. Daarnaast zijn er dan nog de ambachtelijke bewerkingsprocédés zoals schrapen en borstelen. Zelfs de sleetse white-wash kalkoptiek is inmiddels succesvol geïmiteerd.

Prints en patronen
Bij de houtsoorten zien we steeds meer prints van exotische soorten opkomen, het liefst in donkere kleuren zoals ebben en wengé. Een betaalbaar en milieuvriendelijk alternatief. Daarnaast kennen we laminaat met het uiterlijk van natuursteen. Bij de plavuizen zijn leisteen, travertin en betonlook de nieuwste opties, naast klassiekers als terracotta en hardsteen. Een derde groep is het zogenaamde art laminaat met fantasiemotieven, veelal hippe retro-motieven. Voor kinderen zijn er vrolijke kleurtjes.

Met laminaat zijn ook mooie patronen te leggen. Combineer bijvoorbeeld eens verschillende houtdecors of een houtprint met een steenprint. Naast de standaard lamellen zijn er ook inlays (vierkante tegeltjes) die ingewikkelder mozaïeken mogelijk maken. Een recente noviteit zijn de smalle korte lamellen voor het leggen van traditionele patroonvloeren waaronder klassiek visgraat en blokmotief.

Welke sterkteklasse?
Gemene deler van alle laminaatsoorten is de harde toplaag. Laminaat wordt alom beschouwd als vrijwel onverwoestbaar. Maar pas op: de ene toplaag is de andere niet. Er bestaan grote verschillen in krasweerstand, stootvastheid, slijtwaarde, gladheid en vlekbestendigheid. Laminaat kan in drie categorieën worden onderverdeeld: categorie 1, geschikt voor licht gebruik (slaapkamer of berging); categorie 2, geschikt voor normaal gebruik (woonkamer of gang) en categorie 3, geschikt voor zwaar, dan wel commercieel gebruik (werkruimtes). In de tabel zijn de sterkteklassen aangegeven. Hoe hoger de klasse, hoe beter het product. De 20-reeks is bedoeld voor particulier gebruik; de 30-reeks voor commercieel gebruik.

Sterkteklassen
AC1Klasse 21 - licht gebruik

AC2Klasse 22 - normaal gebruik

AC2 Klasse 23 - intensief, licht commercieel gebruik

AC3 Klasse 31 - intensief, licht commercieel gebruik

AC4 Klasse 32 - normaal / zwaar commercieel gebruik

AC5 Klasse 33 - zeer zwaar gebruik, intensief commercieel gebruik

Symbolen systematiek
Sinds 1 januari 2007 worden in heel Europa dezelfde informatiesymbolen gebruikt. Deze pictogrammen zijn oorspronkelijk ontwikkeld door de tapijtindustrie, maar gelden nu ook voor andere soorten vloerbedekking zoals laminaat. Dit uitgebreide systeem geeft de eigenschappen en aanbevolen toepassingsgebieden aan. Voor het kantoor thuis is het toepassingsgebied Zwaar Woongebruik geëigend, ook aangegeven met Klasse 23. Nog een symbooltje om in de gaten te houden: Zwenkwielen. Vloeren met dit symbool zijn bestand tegen bureaustoelen met wieltjes, mits minimaal 2 centimeter breed.

Natte ruimtes
Door de vochtgevoelige houtvezelkern is het meeste laminaat ongeschikt voor gebruik in natte ruimtes zoals badkamer en toilet. Sinds enige tijd zijn er gelukkig speciale waterdichte laminaatvloeren op de markt. Ze bestaan voor 100% uit kunststof. Ook het zogenaamde scheepsdek laminaat met rubberen of neopreen tussenstrips is waterdicht te krijgen. De kopse kanten worden dan handmatig gekit.

Zelf leggen
Vrijwel alle laminaatsoorten zijn tegenwoordig voorzien van het handige kliksysteem. Messing en groef worden daarbij zonder lijm in elkaar geklikt. De lamellen zijn ook weer gemakkelijk uit elkaar te halen; een paar keer verhuizen is dus mogelijk.

Heeft u een betonnen ondervloer? Dan is het verstandig eerst een vochtwerende folie te leggen. De ondergrond moet uiteraard ook vlak zijn. Is dat niet het geval, dan is een egaliserende ondervloer nodig. Bij het leggen moet er tot de wanden, de deur en de centrale verwarmingsbuizen voldoende ruimte (minstens 1 cm) vrijgelaten worden. Door loopbelasting, zware meubels en vocht zal de vloer iets uitzetten; daar is expansieruimte voor nodig. Deze zwelruimte wordt later netjes afgedekt door bijpassende plinten, afdeklatten en decortape.

Ondervloer
Wanneer u kiest voor een harde vloerbedekking is een isolerende ondervloer vaak geen overbodige luxe. In appartementen en bovenwoningen is een contactgeluidverbetering van 10 dB verplicht. De meeste ondervloeren hebben zowel geluid- als warmte-isolerende eigenschappen. Ondervloeren zijn verkrijgbaar aan de rol en in de vorm van harde platen. Sommige laminaatvloeren zijn al voorzien van een geïntegreerde geluidisolerende laag die een los aan te schaffen ondervloer overbodig maakt.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Bij parket denken we al snel aan het traditionele tapis parket. Maar er is natuurlijk ook modern lamelparket. Elke parketvloer is anders. Dat zit niet alleen in de houtsoort, de structuur en de kleur, maar ook in de wijze van leggen, de afwerking en het legpatroon.

Parket staat voor een duurzame, warme vloer. Er is een grote keus in houtsoorten, hardheden, legvarianten en afwerkingsmethoden. Het kleurenpalet is zeer omvangrijk. Lichtgetinte, blonde houtsoorten zoals white maple, essen en beuken roepen een kalme en serene sfeer op. Exotische houtsoorten zijn meer mysterieus: teak, jatoba, noten, merbau en het bijna zwarte wengé. Ook bamboe hoort in dat rijtje thuis. Moeilijk inschatten hoe dat alles er straks thuis uit komt te zien? Sommige parketspecialisten hebben ontwerpprogrammas waarmee ze verschillende typen parket in uw eigen kamer kunnen visualiseren. Het enige wat u nodig heeft, is een foto van de beoogde ruimte.

Tapis parket
De benaming tapis komt uit het Frans en betekent letterlijk tapijt. Tapis is opgebouwd uit smalle massief houten plankjes met breedtematen tot circa 16 cm. De plankjes vormen een lijnenspel van stroken of patronen, zoals blokken en het bekende visgraat. Na het leggen (verlijmen én spijkeren) worden de naadjes en gaatjes opgevuld met een papje van fijn houtzaagsel en lijm. Hierdoor ontstaat een praktisch naadloos, dun en supercompact geheel. Van werken - krimpen en uitzetten onder invloed van luchtvochtigheid - heeft tapis door zijn sterke opbouw weinig last. Overigens is het leggen van tapis én de afwerking daarvan een ambachtelijk karwei dat zeker een paar dagen in beslag neemt.

Patronen en motieven
Het kenmerk van een authentieke parketvloer is natuurlijk het werken met patronen en motieven. Visgraat parket met band en (dubbele) bies is ongetwijfeld de bekendste.

De populaire castle blocks vloer met blokkenpatroon bestaat uit massief hardhouten strookjes van standaard 8 mm dik. Hoogkant is een variant hierop en wordt, net als tapis, rechtstreeks op de ondervloer verlijmd. Hierdoor ontstaat een sterk en geluiddempend geheel. De massief houten strookjes hebben een maatverhouding van 23x8x160 mm. Maar het kan altijd ingewikkelder. Wat te denken van een stermotief in lichte en donkere houttinten?

Strokenparket
Kenmerkend voor dit parkettype zijn de 22 mm dikke hardhouten stroken, 6 tot 8 cm breed in verschillende lengtes. Dit type vloer is nog vaak te vinden in historische panden en wordt gerekend tot de meest authentieke details. Strokenparket gaat bij wijze van spreken geen jaren, maar eeuwen mee. Omdat de planken rondom zijn voorzien van messing en groef is deze vloer redelijk eenvoudig zelf te leggen. Traditioneel strokenparket rust meestal op een constructie van tengels of balken, maar kan ook heel goed rechtstreeks op een cementdekvloer worden geïnstalleerd.

Meerlaags lamelparket
Een moderne variant op het traditionele tapis parket is lamelparket. Dit type parket is gelaagd opgebouwd. Op een zelfdragende onderlaag van een goedkope houtsoort zijn kruiselings weer latjes verlijmd. De toplaag bepaalt het uiterlijk en bestaat meestal uit 5-8 mm dik hardhout. Voordeel van dit type vloer is dat de lamellen direct op een vlakke cementdekvloer (dus zonder spaanplaat tussenvloer) kunnen worden gelijmd, waardoor de opbouwhoogte gering is. Lamelparket wordt altijd legklaar en compleet geleverd. Dus inclusief afwerking met lak of olie. Lamellen met een kliksysteem kunnen heel goed zelf worden gelegd.

Waterproof parket
Hout in combinatie met water is toch vragen om moeilijkheden? Gelukkig zijn er houten vloeren die zich prima kunnen handhaven in een vochtige ruimte. Denk aan het bekende scheepsdek: teak met rubber voegnaden. Dankzij ontwikkelingen op het gebied van vernuftige laagconstructies wordt het zwellen tot een minimum beperkt. Daardoor zijn nu ook bepaalde hardhoutsoorten geschikt voor keuken of badkamer. Het is wel verstandig direct na de installatie een extra olie- of laklaag aan te brengen zodat ook de naden waterproof worden.

Isolatie en geluidsreductie
Om de vloer te isoleren van koude uit bijvoorbeeld de kruipruimte, maar ook om contactgeluiden naar de (onder)buren te verminderen, wordt er veelal een foamlaag tussen parket en ondervloer aangebracht. Een speciale variant is het zogenaamde kurkparket. Feitelijk lamelparket waarbij de houten strookjes verlijmd zijn op isolerende kurklagen. Een goede mix van het beste uit twee werelden.

Ondervloeren
Een parketvloer kan in principe op elke ondervloer worden aangebracht mits deze voldoende droog en egaal is. In de meeste gevallen is dit een cementdekvloer of anhydrietvloer. Ook een houten ondervloer leent zich uitstekend voor de combinatie met een parketvloer. Wel zal er een stabiele ondervloer nodig zijn. De meest geschikte ondervloer is voor iedere parketvloer en iedere woonsituatie weer anders. Er zijn ondervloeren verkrijgbaar met zowel geluidsreducerende als egaliserende en vochtwerende eigenschappen.

Plinten en profielen
Perfect parket staat of valt met de afwerking. De betere parketleveranciers hebben een gevarieerd assortiment randafwerkingsprofielen. Waaronder plinten met ingefreesde expansieruimte. Hierdoor heeft de parketvloer genoeg ruimte om zonder problemen uit te zetten onder invloed van wisselende luchtvochtigheid. Vooral van belang in brede kamers.

Reinigings- en onderhoudsmiddelen
Parket is mooi, maar gevoelig. Houd zand en vuil zo veel mogelijk buiten de deur en bevestig beschermviltjes onder het meubilair om krassen te voorkomen. Voor het specifieke onderhoud zijn er speciale reinigings- en onderhoudsmiddelen. Deze zijn nauwkeurig afgestemd op de afwerking waarvoor is gekozen: lak, was of olie. Afhankelijk van de mate van de belasting dient de vloer doorgaans om de paar jaar opnieuw behandeld te worden.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Voor veel mensen gaat er nog steeds niets boven een goudeerlijke en oerdegelijke parketvloer. Gemaakt van speciaal geselecteerd kwaliteitshout vormt een parketvloer in vrijwel elke woning een natuurlijk sieraad om generaties lang op te lopen. Parket is de verzamelnaam voor allerlei soorten vloeren die zijn gefabriceerd van hardhout, massief of, als lamelparket, opgebouwd uit diverse lagen.

Tapis parket

Tapis is eigenlijk meer een benaming voor de manier van leggen. Tapis bestaat uit losse massieve plankjes, zonder messing en groef, die koud tegen elkaar op de ondervloer worden gelijmd en genageld.

Een hoogwaardige techniek die een praktisch naadloze vloer garandeert. Juweeltjes van parketvloeren door de welhaast ontelbare mogelijkheden van legvariatie en combinaties van verschillende houtsoorten.

Geprefabriceerde tapisvloeren

Dit nieuwe type parketvloer combineert de voordelen van een lamelvloer met de uitstraling van een tapisvloer. De parketdeeltjes zijn in de fabriek voorzien van messing en groef en worden compleet afgelakt geleverd. Ze worden rechtstreeks op de cementvloer gelijmd en spijkeren, stoppen, schuren en lakken is niet meer nodig.

Mozaiekparket

Een zeer degelijke en gezellige vloer voor betrekkelijk weinig geld. Mozaiekparket bestaat meestal uit blokken van zon 15 cm in het vierkant die worden opgebouwd uit massieve strookjes hardhout van 8 mm dik. De blokken worden op de ondervloer gelijmd en ter plaatse geschuurd, gepolijst en van een afwerklaag voorzien.

Strokenparket

Oerdegelijk massief parket. Meestal bestaande uit 22 mm dikke hardhouten stroken van 6 of 7 cm breed en in verschillende lengtes. Rondom voorzien van messing en groef passen de delen vrijwel naadloos in elkaar. De vloeren kunnen zowel vast op de ondervloer als zwevend worden gelegd. Sommige soorten zijn reeds in de fabriek volledig afgewerkt, maar meestal wordt het schuren en afwerken ter plaatse gedaan.

Lamelparket

Lamelparket bestaat uit een basislaag en een tussenlaag van bijvoorbeeld watervast multiplex, mdf of vuren latjes waarop een toplaag van hardhout wordt gelijmd. Lamelparket kan zowel in stroken als in tapis worden uitgevoerd. De delen zijn voorzien van messing en groef en kunnen daardoor blind genageld worden.

Wie een woonkamer binnenstapt, ziet vaak eerst dat wat op ooghoogte staat: een kast, een bank, een tv, tafels, stoelen en verlichting. En daarmee lijkt het of de toon in een ruimte wordt gezet door de meubelen. De waarheid is echter dat de vloer het grootste deel van de sfeer in een ruimte bepaalt. Het gros van de Nederlanders kiest voor hout. Logisch, dit materiaal heeft een enorme charme, vooral de varianten met een authentiek karakter. Nieuw is de hardhouten eiken vloer met een verouderde uitstraling, die wordt verkregen door het onregelmatige oppervlak van de planken. Compleet met open noesten, open kantkwasten en kopscheuren, dat past perfect in het klassieke en landelijke interieur. Ook laminaat en parket volgen deze trend.

Nieuw zijn XXXL laminaatdelen met extra brede en lange planken zonder dat het decor op één plank wordt herhaald, wat een zeer natuurgetrouwe uitstraling geeft. De afwerkingen variëren van het warme wengé en merbau tot verschillende soorten eiken.

Deze vloeren hebben verschillende finishes: vergrijsd, gebleekt, hoogglans en metallic. Ook is er een wengéplank met een wit, matglanzend laagje dat goed staat in het moderne, frisse interieur. Er is ook een laminaat voor de badkamer, eentje met scheepsdekafwerking. De planken worden met elkaar verbonden door middel van een rubber strip, waardoor water niet tussen de naden door kan sijpelen.

Kenmerkend voor dit parkettype zijn de 22 mm dikke hardhouten stroken, 6 tot 8 cm breed met verschillende lengtes. Dit type vloer is nog vaak te vinden in historische panden, en wordt daar gerekend tot de meest authentieke details.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Solidfloor presenteerde maar liefst twee compleet nieuwe collecties tijdens Domotex. De nieuwe collecties, genaamd Black and White en Silver & Gold, maken vanaf heden deel uit van het Solidfloor concept. Maar dat is nog niet alles. Zo presenteerde Fetim Professional, de naam achter het succesvolle Solidfloor concept, ook nog 12 nieuwe dessins in de Solidfloor Lifestyle collectie.

Solidfloor Silver & Gold
omvat 8 dessins parket met een zilver, goud of brons finish. De vloeren uit deze collectie zijn allen 15 mm dik en hebben een toplaag van 4 mm. De houten planken zijn 189 cm lang en 18,9 cm breed. Vloeren uit deze collectie zijn o.a.: Gracious Silver, Dazzling Gold en Luxury Bronze. Door de rijke uitstraling passen deze vloeren uitstekend in een sfeervolle klassieke inrichting. Zowel heel geschikt voor de consument als voor projecten.

Solidfloor Black and White
is een collectie bestaande uit vijf actuele uni kleuren, zoals Pearl White, Almond, Folkestone, Graphite en Charcoal - 15 mm dik, 189 cm lang en 18,9 cm breed. De Black and White vloeren zijn modern van karakter.

Solidfloor Lifestyle
breidt uit met maar liefst 12 nieuwe decors - 10 mm dik, 180 cm lang en 16 cm breed. Het betreft hier Amerikaans eiken, walnoot of maple. Dankzij een unieke nieuwe rooktechniek krijgt het Amerikaans eiken een prachtige donkere kleur.

Ook de Solidfloor beursstand was dit jaar weer zeer innovatief en trok vele geïnteresseerde bezoekers. De stand was omringd door zeer grote showborden van wel 4 meter hoog! Daarbij had de voorzijde van de stand een groot kijkgat, wat zorgde voor een ruimtelijk effect. Maar ook de presentatie van de Black and White en Silver & Gold collecties was subliem. Beide collecties zijn gepresenteerd in een compleet nieuwe display, voorzien van inspiratiebeelden en daarboven hangende banners. Ook zijn er voor deze collecties panelen ontwikkeld waarop stalen zijn gepresenteerd van de gehele collectie.

Opmerkelijke nieuwkomer is de geprefabriceerde parketvloer. Deze 22 mm gepersdroogde massief beuken vloerdelen worden al in de fabriek ingekleurd en ook nog eens voorzien van een ijzersterke matte laklaag. Hierdoor ontstaat een modieuze vloer met uitstekende eigenschappen én niet onbelangrijk - een eenvoudig te onderhouden vloer. De vloerdelen met messing en groef en worden aan elkaar bevestigd door een handig clipsysteem en kunnen doe-het-zelf geïnstalleerd én gedemonteerd worden, waardoor dit systeem gewoon weer met u meeverhuist.

Geprefabriceerde gelaagde parketvloeren (lamel parket)
Deze vloer wordt altijd legklaar en compleet afgewerkt geleverd. Het parket is gelaagd opgebouwd en bestaat uit een zelfdragende onderlaag van (goedkoop) vurenhout waarop kruiselings verlijmde vurenhouten latjes zijn bevestigd. De toplaag bepaalt het uiterlijk en bestaat meestal uit circa 5 tot 8 mm dik hardhout. De gangbare houtsoorten zoals beuken, eiken of essen zijn alom vertegenwoordigd in deze productgroep. De kwalitatief betere lamel vloeren bieden ook nog eens de keuze uit exclusievere houtsoorten zoals merbau, kambala, mutenye, ahorn of basralocus. De sterkte toplaag bestaat uit meerdere slijtvaste laklagen en maken deze uiterst geavanceerde vloer zo goed als onaantastbaar. Lamel parket zelf leggen is goed te doen en het risico op werken is minimaal door de kruiselings verlijmde laagstructuur

Lamelparket met olieafwerking
Steeds vaker worden lamelvloeren ook met olie afgewerkt, waarbij gezegd moet worden dat het onderhoud van een zogenaamde UV olie anders is dan een natuurolie.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.

Hout in combinatie met water is toch vragen om moeilijkheden? Deze veronderstelling was tot voor kort volkomen terecht. Gelukkig zijn er tegenwoordig houten vloeren die zich prima handhaven in een vochtige ruimte. Door ontwikkeling op het gebied van vernuftige laagconstructies wordt het werken tot een minimum beperkt. Het is verstandig om de vloer direct na installatie in te wrijven met een extra olie-of laklaag zodat ook de naden waterproof worden gemaakt.

Let op: voor iedere gladde vloer dus ook een gelakte parketvloer geldt dat de aanwezigheid van water, een glad oppervlak kan opleveren. Houdt hier voldoende rekening mee en neem eventueel maatregelen, zoals antislipmatjes om uitglijders te voorkomen.

Bron: Uw Vloer | Vraag hier gratis vloerenbrochures aan.