In december presenteert IKEA een unieke collectie handgeweven vloerkleden uit Anatolië, het schiereiland dat een groot deel van Turkije bestrijkt. Deze juweeltjes uit Turkije zijn ooit gemaakt, gebruikt, versleten en nu hergebruikt tot nieuwe, schitterende tapijten. Elk vloerkleed in de collectie is uniek en draagt sporen van het leven en de cultuur van zijn geografische oorsprong in Anatolië. Maak kennis met TESTRUP, OKSLUND, GUDHJEM, MEJRUP en SILKEBORG.

 

Geschiedenis ontmoet moderne nostalgie
In de levendige en kleurrijke GUDHJEM serie wordt traditioneel handwerk gecombineerd met een moderne uitstraling. GUDHJEM is het resultaat van een lang fabricageproces waarbij vloerkleden uit heel Anatolië worden ingezameld en op kleur, grootte, materiaal en dikte worden gesorteerd. Daarna snijden vakkundige handwerklieden goed bewaarde delen uit de tapijten en vormen daar weer evenwichtige composities van.

Hennep als oorspronkelijk materiaal
De MEJRUP kussenovertrekken en vloerkleden zijn gemaakt van stukken van traditionele, handgeweven hennepkelims uit Anatolië. Alle grondstoffen zijn vintage omdat de hennepteelt begin jaren zestig in Turkije werd verboden. Ongelijkmatigheden en kleurvariaties geven de collectie een speciaal en uniek karakter. De geometrische patronen zijn geïnspireerd op Centraal-Anatolië.

Modern kunstwerk
De SILKEBORG patchwork tapijten zijn het moderne antwoord op traditionele vloerkleden. Delen van vintage tapijten uit Anatolië worden gewassen, opnieuw geverfd en daarna samengevoegd tot een modern kunstwerk. Het resultaat: een eigentijds product met een unieke geschiedenis.

Kelims van de Middellandse Zeekust
De OKSLUND kelims komen uit het gebied rond het Taurusgebergte langs de Turkse Middellandse Zeekust. De wol wordt met de hand gesponnen en door vakkundige, Anatolische vrouwen tot kelims geweven. De kelims van het Taurusgebergte worden gesierd door traditionele patronen als strepen en hexagonale medaillons. De kleurstelling is geïnspireerd op de natuur van de omgeving, met wilde anemonen, lavendel en cipressen.

Kelims uit Centraal-Turkije
TESTRUP kelims zijn afkomstig uit Centraal-Anatolië. Hier domineren graanvelden het landschap, wat ook terug te vinden is in de kleuren van de tapijten. De grondstof bestaat uit echte, gestreepte kelims, die na een lang fabricageproces uiteindelijk de fraaie TESTRUP vloerkleden vormen.

Ook leuk om te lezen