630
Wonen op een woonboot? 3 tips!
Gepubliceerd: 12-02-2023

Wat voor ons nog wel een droom is? Wonen op een woonboot. Natuurlijk wel inclusief een goede verzekering, want het zal je maar gebeuren dat je hele hebben en houden zinkt. Maar een woonboot inrichten lijkt ons toch wel een heel gaaf project!

Woonboten kennen een hele andere dynamiek. Het is qua ruimte kleiner, maar door het vele licht en -natuurlijk- het vele water oogt het heel ruim. Welke drie dingen je moet weten voor je op een woonboot gaat wonen? Wij vroegen het de experts!

Heb je een speciale woonbootverzekering nodig?

Wat veel woonbootbewoners niet altijd weten, is dat je een speciale woonbootverzekering nodig hebt. Dit komt natuurlijk doordat je op een woonboot hele andere risico’s en gevaren hebt dan in een regulier huis. Denk aan lekkage, maar ook het dalen en stijgen van het waterpeil kan van invloed zijn op je woonboot. Een EOC woonbootverzekering is niet per se prijzig, het gaat er vooral om dat je de juiste optie vindt voor jouw woonboot.

inspiratiebrochures1.png

Heb je een vergunning nodig voor een woonboot?

Wanneer jij een woonboot hebt gekocht, is het niet zo dat je het mag neerleggen waar jij wilt. Omdat het echt een woonruimte betreft zul je er een vergunning voor moeten aanvragen op een plek waar volgens het bestemmingsplan een woonboot mag liggen. Ga bij de gemeente (digitaal) langs en check dit. Soms moet je voor het stuk grond waar de woonboot aan ligt erfpacht, huur of gewoon een aankoopbedrag betalen. Ook dit moet je vervolgens weer verzekeren. Daarnaast zijn er woonboten die alleen voor recreatief gebruik bestemd zijn, maak niet de fout door dit vooraf niet te weten. Voor je het weet moet je verplicht de woonboot verlaten en heb jij de boot gemist.

De staat van de boot

Een woonboot vraagt om andere vereisten dan een gewoon huis. Laat daarom bij de aankoop van een woonboot ook altijd een expert de woonboot checken voordat je het koopt. Wanneer er al grove gebreken aan een woonboot zijn, kan het zijn dat je woonbootverzekering deze niet dekt wanneer dit voor overlast zorgt. Zeker wanneer je voor het eerst op een woonboot gaat wonen, is het inroepen van hulp een aanrader.

Kortom, een woonboot is ontzettend gaaf om in te wonen én om in te richten. Of het nu voor permanent of als tweede ‘woning’ is. In beide gevallen is het voor velen een droom die uitkomt. Houd wel met een aantal zaken rekening, zodat je met een prettig gevoel je intreden in jouw woonboot kunt maken.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide