1376
Verhuizen: wat kost dat?
Gepubliceerd: 03-03-2017

Verhuizen lijkt eigenlijk helemaal niet zo duur te zijn. Tenslotte neem je gewoon al je spullen mee van het ene naar het andere huis. Natuurlijk veranderen je maandlasten, maar afgezien daarvan lijkt het allemaal nogal mee te vallen. Toch klagen veel mensen ongeveer een jaar na de verhuizing, dat die toch heel wat meer kostte dan ze dachten. Hoe komt dat? Hoe duur is het eigenlijk om te verhuizen?

1. Voorbereidingen en inpakken
Allereerst ga je natuurlijk je voorbereidingen treffen en je spullen inpakken. Dat lijkt goedkoop, maar je bent al snel best wat geld kwijt aan goede dozen en verpakkingsmateriaal. Doe je het goedkoop, dan haal je dozen uit de supermarkt of vraag je kennissen of zij nog dozen over hebben. Vaak heb je dan allemaal verschillende dozen met andere formaten, of dozen die niet (meer) stevig genoeg zijn. Het verpakken van serviesgoed lukt ook met oude kranten, maar voor bijvoorbeeld kunstwerken is het wel belangrijk dat je verpakkingsmateriaal aanschaft. Al met al kun je het beste zo’n €100,- opzij zetten voor het inpakken van je spullen.

2. Het echte verhuizen
Het echte verhuizen gebeurt meestal met een vrachtwagen of bus. Deze moet gehuurd worden en als je een grote vrachtwagen bestelt moet je natuurlijk ook de chauffeur betalen. Toch is dit wel de voordeligste manier van verhuizen. Uit berekeningen blijkt dat “gratis” verhuizen met een aanhanger of alleen auto’s uiteindelijk duurder is omdat meubels sneller beschadigd raken tijdens het in- en uitladen en tijdens het vervoer. Een verhuisbedrijf lijkt een dure optie, maar is meestal toch het goedkoopst omdat je spullen snel, praktisch en onbeschadigd worden verhuisd.

3. Klussen in de nieuwe woning
De nieuwe woning is vrijwel nooit helemaal kant-en-klaar. Zelfs in een mooi nieuw huis wil je vaak nog even behangen, schilderen of een vloer vervangen. De kosten gaan natuurlijk serieus oplopen als je een nieuwe keuken of badkamer moet plaatsen of als je de woning wilt verbouwen. Hou hier rekening mee in het verhuisbudget. Als je bijvoorbeeld een muur wilt schilderen, zal je ook rekening moeten houden met het kopen van kwasten, verfbakjes en andere benodigdheden. Deze kostenpost wordt door de meeste mensen die verhuizen echter wel vrij goed ingeschat.

4. Nieuwe meubels en decoraties
Eenmaal in je nieuwe huis, is er vaak een vrij onverwachte kostenpost: je gaat shoppen voor nieuwe meubels en decoraties. Dat betekent niet dat je al je meubels ineens vervangt, maar wel blijkt vaak dat je toch minstens 3 grote meubels vervangt als je gaat verhuizen. Dat kan ook zijn omdat je kleerkast niet meer past of als je ineens extra ruimte krijgt en graag wat extra meubels wilt neerzetten. Daarnaast vervang je meestal ook decoraties, waardoor de kosten heel geleidelijk ook aardig kunnen oplopen.

5. Tuinklussen
Bij het verhuizen is de tuin eigenlijk vrijwel nooit helemaal jouw smaak. Misschien is hij betegeld, maar wil jij liever een beplante tuin. Of staat de tuin juist vol groen terwijl jij een onderhoudsarme tuin wilt. Bereken van tevoren de kosten die de tuin met zich meebrengt. Het laten aanleggen van een tuin door een professional kan duur zijn, maar is in veel gevallen goedkoper dan het helemaal zelf doen. Het bespaart je namelijk niet alleen veel tijd, maar de tuinman kan ook de beplanting en tegels goedkoper leveren.

Verhuizen lijkt in principe niet duur, maar dat komt vooral omdat er veel kosten niet worden meegerekend. Veel van de kosten hangen af van wat je wilt en welk huis je koopt. Hou altijd een budget apart voor onverwachte kosten en tegenvallers. Zo kan het huis dat je koopt verborgen gebreken hebben of gaat er iets mis tijdens de verhuizing wat extra geld kost. Wanneer je zeker weet dat je ook eventuele tegenvallers kunt dekken, kun je een stuk rustiger aan je verhuizing beginnen.


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide