2048
Woningmarkt ontwikkeling
Gepubliceerd: 02-08-2016

Dat de woningmarkt sinds 2015 weer aan opbloeien is, dat kan haast niemand ontgaan zijn. Er zijn echter wel regionale verschillen. In grote steden zoals Utrecht en Amsterdam worden huizen binnen enkele dagen of weken verkocht voor de vraagprijs of zelfs meer, terwijl in landelijk gebied zelfs scherp geprijsde huizen een tijd te koop staan.

Terugblik en prognose huizenprijzen
Sinds het begin van het millennium heeft de woningmarkt een stormachtige tijd doorstaan. Tot en met 2010 stegen de huizenprijzen fors door de verwachte economische groei en relatief gemakkelijk verkrijgbare, aflossingsvrije hypotheken. Sinds 2011 belandde de markt in een dip: de huizenprijzen begonnen sterk te dalen door een lagere vraag door onder andere grotere werkloosheid en aangescherpte hypotheekeisen. In 2015 is deze weer trend omgeslagen, zoals gezegd vooral op bepaalde locaties. Zo wordt voor 2016 een gemiddelde prijsstijging verwacht van 3,5% tot 5,5%, en is de prognose dat in 2017 de huizenprijzen zelfs 5% tot 7% zullen stijgen.

Oorzaken van de verwachte stijging
De stijgende prijzen worden voornamelijk veroorzaakt door een grotere vraag, maar waar wordt deze dan door veroorzaakt? Sinds 2015 is er sprake van een groeiende werkgelegenheid, er is meer vertrouwen en een stijgende koopkracht. Ook belangrijk is dat er door de stijgende prijzen minder huizen ‘onder water’ staan en de hypotheekrente naar verwachting laag blijft in 2016 en 2017. Door de lage rente hoeven mensen maandelijks minder hypotheek te betalen. Vooral mensen met een aflossingsvrije hypotheek wordt geadviseerd met dit bespaarde bedrag zoveel mogelijk af te lossen, zodat er straks helemaal geen huizen meer ‘onder water staan’.

Enkele wijzigingen in kosten en financiering
Om te voorkomen dat er weer een huizenbubbel ontstaat, consumenten te beschermen en banken minder risico te laten lopen zijn er de afgelopen jaren vele maatregelen getroffen ter stimulering of juist controle van de markt. Zo mag er in 2016 bijvoorbeeld nog maar 102% van de marktwaarde aan hypotheek verstrekt worden, in 2017 nog maar 101% en vanaf 2018 de marktwaarde precies. De ‘kosten koper’ zoals overdrachtsbelasting dienen dus zelf bekostigd te kunnen worden. Ook is per 1 juli 2016 de kostengrens van de Nationale Hypotheek Garantie verlaagd van € 265.000 naar € 245.000. Daartegenover zijn wel de verruimde mogelijkheden voor € 100.000 belastingvrij schenken aan kinderen verlengd vanaf 2017. Hiervoor geldt echter wel dat de ontvangende partij tussen de 18 en 40 jaar oud dient te zijn en het geld besteed wordt aan aflossing van een hypotheek of koop van een woning. Ook is de overdrachtsbelasting nu structureel verlaagd naar 2% (was tot 15 juni 2011 6%).


Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide