4064
Waarom je hypotheek oversluiten een slimme zet kan zijn
Gepubliceerd: 14-04-2019 Laatste update: 12-08-2020

Met de historisch lage hypotheekrentes van de laatste jaren hoor je menig huiseigenaar zuchten; ‘hadden we onze rente maar niet voor twintig jaar vastgezet…’ Maar je zit niet per definitie vast aan deze lange rentevaste periode, want je kunt een hypotheek ook oversluiten. Hoewel je rekening moet houden met een boeterente en kosten voor de notaris, kan dit jou als huiseigenaar toch veel geld schelen! Ook geïnteresseerd in lagere vaste lasten? Zó werkt het oversluiten van een hypotheek:

 

Wat is het?
Een hypotheek oversluiten houdt in dat je een nieuwe hypotheek neemt, waarmee je de oude hypotheek aflost. Wanneer de huidige rente veel lager is dan de rente van je bestaande hypotheek, kan het oversluiten van de hypotheek ervoor zorgen dat je een stuk lagere maandlasten hebt! Wel moet je rekening houden met kosten en boetes. Je kunt vrijblijvend laten uitzoeken of het in jouw situatie zinvol is om de hypotheek over te sluiten.

inspiratiebrochures1.png

Type hypotheek
Of het voor jou voordelig is om de hypotheek over te sluiten hangt onder andere af van het type hypotheek dat je nu hebt. Het meest voordelig is meestal het oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek, naar een bank met een lagere rente. Je kunt de hypotheekvorm dan gewoon behouden, al gaat dit meestal alleen op indien jouw aflossingsvrije hypotheek lager is dan 50% van de waarde van je woning. Of het oversluiten van een annuïteiten- of lineaire hypotheek voordelig is hangt van de situatie af, omdat de rente bij deze hypotheken toch al lager wordt in de loop der jaren. Benieuwd? Laat gewoon even uitzoeken of oversluiten voor jou een slimme zet is!

De voordelen
Voor het oversluiten van een hypotheek moet je met een aantal kosten rekening houden. Zo sluit je in feite een nieuwe hypotheek af, en dat betekent een nieuwe taxatie van je woning, notariskosten en eventueel bemiddelingskosten. Als de renteperiode nog vast staat bij je oude bank, betaal je ook een boete: je bank had immers op die inkomsten gerekend, en nu los je de hypotheek al eerder af middels je nieuwe hypotheek.

Maar waarom zou je, met dit soort kosten, dan toch een hypotheek oversluiten? Wat zijn daar de voordelen van? Een heleboel, gelukkig:

  • Je betaalt voortaan een lagere hypotheekrente
  • Deze kun je bovendien voor lange tijd vastzetten
  • De eerdergenoemde kosten zijn fiscaal aftrekbaar
  • Je kunt dit moment gebruiken om de hypotheek te verhogen, voor die langgewenste verbouwing

De hypotheek oversluiten is een investering die je voor langere tijd lagere lasten kan geven; en dat is de moeite meer dan waard. Lagere vaste lasten zorgen immers voor meer leefruimte, én minder zorgen over de toekomst. Benieuwd of de hypotheek oversluiten voor jou interessant is? Laat dan vrijblijvend een onderzoek doen!

 


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide