834
Recordaantal hypotheken afgesloten in kwartaal 1 – 2022

Het aantal hypotheken dat in het eerste kwartaal van 2022 werd afgesloten was groter dan ooit tevoren. De groei vergeleken met het kwartaal ervoor, het laatste van 2021 was zelfs bijna 40 procent. Het overgrote deel van de hypotheken was bedoeld voor de koop van een woning.

Het is daarmee ook zo dat de kopersmarkt ook in een kleine mate is gegroeid. Er zijn verschillende redenen aan te voeren waarom er een groei in de hypotheken waarneembaar is. Het is dan ook interessant om te zien wat erachter zit en hoe de verdere ontwikkeling van de markt voor hypotheken zal verlopen. Ook Van Lanschot hypotheken zagen we de toename van hypotheken goed stijgen onder de klanten. 

Grote groei in de niet-kopersmarkt

Het is zo dat hypotheken ook deels voor de niet-kopersmarkt besteed zijn. In het eerste kwartaal van 2022 was de groei van deze hypotheken zelfs meer dan 75 procent. Dit had onder andere te maken met de stijgende rente. Ook dit is een groei ten opzichte van het laatste kwartaal van 2021. Het is dus zo dat de markt als geheel flink groeide in dit kwartaal. Het is zelfs zo dat nog nooit eerder in de geschiedenis over een periode van drie maanden zoveel hypotheken werden afgesloten. Bovendien is er ook meer af te leiden uit deze ontwikkeling op het gebied van hypotheken. 

Stijging van de woningwaarde

Niet alleen het aantal hypotheken steeg flink door. Ook de gemiddelde waarde van de woningen ging behoorlijk omhoog. Wanneer het eerste kwartaal van 2022 met het eerste kwartaal van 2021 werd vergeleken, dan lagen de prijzen zo’n €64.500,- hoger. De prijs kwam daarmee op een gemiddelde van €486.500,-. Dit is 15 procent hoger dan de prijs van een woning een jaar eerder was. Er werden dus weliswaar meer hypotheken afgesloten, de sommen waren minder groter dan in eerdere jaren. Ook uit andere cijfers blijkt dat dergelijke ontwikkelingen zich aan het voltrekken zijn. Denk bijvoorbeeld aan het eigen ingebrachte geld. Dat steeg met 14,6 procent. Net iets minder snel dan de woningwaarde steeg. 

Hoogte van het leenbedrag

Wanneer gekeken wordt naar het leenbedrag, dan was te zien dat dit gemiddeld lager was dan in eerdere kwartalen. Een goed meetpunt daarvoor is de hoogte van het leenbedrag ten opzichte van de waarde van het huis. Dit was in het eerste kwartaal van 2022 76,9%. In het eerste kwartaal van 2021 was dit nog 81,3%. Dat betekent dus dat zaken als eigen vermogen en overwaarde een grotere rol hebben gespeeld in de aanschaf van een nieuwe woning. Het zegt overigens niet dat de hypotheken die afgesloten werden minder groot waren. Het bedrag was alleen minder groot in verhouding tot de waarde van de woning. 

Oversluiten en bijsluiten

Hypotheken op de niet-kopersmarkt speelden ook een grote rol. Dit zijn hypotheken die bijvoorbeeld worden overgesloten of bijgesloten. Een belangrijke reden hiervoor was de aankondiging van de rentestijgingen. Zo werden er in de eerste vijf weken van het jaar 8.000 tot 8.500 niet-kopershypotheken afgesloten. In de weken 6 en 7 van het kwartaal ging het aantal oversluitingen en bijsluitingen naar 27.000. Voor deze hypotheken name het gemiddelde bedrag iets toe. Het was 9,7 procent hoger. Daardoor ligt de prijs nu gemiddeld op €196.800,-. Eén op de drie aanvragen was voor een volledig aflossingsvrije hypotheek. Dit blijft dus een belangrijk product op deze markt. 

Andere zaken die een rol spelen

Wanneer naar de trends gekeken wordt, dan zijn er ook nog enkele andere zaken die een rol spelen. De kopersmarkt is ongeveer even groot, maar het bedrag is net iets hoger dan een jaar geleden. In de tussenliggende kwartalen was juist een daling te zien, dus er was een duidelijke kentering. Al waren oversluiten en bijsluiten daar nog altijd de belangrijkste redenen voor. De aflossingsvrije hypotheek is bovendien weer populairder aan het worden. Dit bedroeg de helft van de kopers. Een jaar eerder was dat nog 45 procent. In de niet-kopersmarkt ging het om 30 procent ten opzichte van 21 procent een jaar eerder. Hoe dit zich verder ontwikkelt zal de komende tijd zichtbaar worden.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners