770
Hypotheek oversluiten naar een andere bank? Hier moet je opletten

De hypotheekrente is de laatste jaren flink gedaald. Heb jij al jaren een hypotheek lopen? Dan is de kans groot dat de rente destijds aanzienlijk hoger lag. Je betaalt hierdoor onnodig veel rente, waardoor jouw lening duurder uitvalt. Vind je dit een probleem? Sluit jouw hypotheek dan over naar een andere bank.

 

Je profiteert in dat geval van de huidige rente, waardoor jouw lening wellicht goedkoper wordt. Wil je jouw hypotheek oversluiten naar eenandere bank? Dan moet je rekening houden met een aantal zaken. Wij zetten de belangrijkste aandachtspunten hieronder op een rijtje.

Waar krijg je de laagste rente?
Er zijn tegenwoordig talloze geldverstrekkers waarbij jij een hypotheek af kunt sluiten. Vroeger kon dit alleen bij een bank, maar tegenwoordig kun je bij veel meer aanbieders terecht.Wil je jouw hypotheek oversluiten? Ga hierbij dan nooit over één nacht ijs. De hypotheekrente verschilt namelijk per geldverstrekker. Kijk daarom eerst waar jij het goedkoopst uit bent voordat jij jouw hypotheek oversluit.

Om te bepalen wat in jouw geval de goedkoopste optie is, raden wij je aan een vergelijking te maken. Je kunt hiervoor de sites van verschillende banken en kredietverstrekkers bezoeken. Dit is alleen wel een tijdrovende klus. Gelukkig kan het ook een stuk makkelijker. Jij kunt namelijk ook een hypotheekadviseur in de arm nemen. Zo’n specialist kan je precies vertellen wat voor jou de beste (en goedkoopste) optie is.

Betaal je boeterente bij oversluiten?
Ligt de huidige hypotheekrente flink lager dan toen jij de hypotheek afsloot? Dan klinkt oversluiten interessant. Helaas is dit niet altijd het geval. Waarom niet? Omdat je bij een hypotheek oversluiten te maken kunt krijgen met een boeterente of een oversluitboete. Dit bedrag brengt een hypotheekverstrekker in rekening wanneer jij de lopende hypotheek eerder aflost dan afgesproken. Je kunt het als een vergoeding zien voor het geld dat een hypotheekverstrekker misloopt doordat jij jouw hypotheek elders onderbrengt.

Oversluiten wordt een stuk minder interessant wanneer je te maken krijgt met een boete. Toch kan het ook dan nog de moeite waard zijn om jouw hypotheek elders onder te brengen. Dit is het geval wanneer het verschil in hypotheekrente (vrij) groot is. Over de gehele looptijd van de lening gezien bespaar je dan meer dan je aan boete betaalt. Is dit het geval? Dan is oversluiten – ondanks de boeterente – toch interessant.

Wel of niet interessant?
De gemiddelde Nederlander heeft niet of nauwelijks kennis van hypotheken. Geldt dit ook voor jou? Dan vind je het mogelijk lastig om in te schatten of oversluiten al dan niet interessant is. Veel mensen besluiten het er daarom maar bij te laten zitten. Zonde, want hierdoor betaal jij mogelijk onnodig veel voor de lening. Om te bepalen of oversluiten interessant is, raden wij je aan een hypotheekadviseur in te schakelen. Zo kun je bijvoorbeeld een beroep doen op Hypotheekadvies Haarlem. Deze specialisten nemen allereerst jouw huidige hypotheek onder de loep. Vervolgens kijken zij hoe het met de rente bij andere hypotheekverstrekkers zit.  Daarnaast is een eerste oriëntatiegesprek altijd volledig vrijblijvend én gratis. Laat jij een hypotheekadviseur naar jouw hypotheek kijken? Dan weet je binnen de kortste keren of oversluiten wel of niet interessant is.

GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners