2203
Huis kopen als ZZP 'er
Gepubliceerd: 04-04-2018

Het hebben van een eigen bedrijf heeft vele voordelen. Je kunt je eigen tijd indelen en je kunt zelf alle eindbeslissingen nemen. Je bent helemaal zelf verantwoordelijk voor de dienst of het product wat je levert en je kunt vakantie nemen wanneer jij dat wilt.

 

Dit zijn natuurlijk hele mooie voordelen maar het hebben van een eigen onderneming kent ook wel wat nadelen. Vaak werk je ongemerkt veel meer uren dan dat je zou doen als je in loondienst zou werken en krijg je met meer verantwoordelijkheden te maken. Daarnaast kan het verkrijgen van een hypotheek als je een eigen huis wilt kopen nog best wel eens een uitdaging zijn. Gelukkig zijn er steeds vaker goede mogelijkheden voor een huis kopen als ZZP'er.

banner-woontrends-2024-mag.png

Wanneer je in loondienst bent is vaak een vast contract met een aantal loonstroken al voldoende om een hypotheek af te sluiten. Echter geeft een vast contract tegenwoordig ook niet meer de zekerheid van vroeger. Als jij als ZZP'er met wat degelijke cijfers voor de dag kan komen dan is een hypotheek helemaal niet zo ver weg van je bed als je misschien zou denken.

Verschillende banken hanteren verschillende methodes om te bepalen of je voor een hypotheek in aanmerking komt. Er wordt bijvoorbeeld gekeken hoe lang je al zelfstandg bent en aan de hand daarvan wordt een percentage van het inkomen meegenomen in de berekening. Ook wordt er gekeken of je een partner hebt en of deze in vaste dienst is of misschien ook wel zelfstandig.

Vaak wordt er gekeken naar de gemiddelde winst van de afgelopen 3 jaren vóór belastingen. Ben je nog geen 3 jaar actief dan wordt er gekeken naar het laatste jaar.

Heb jij als ZZP'er een hypotheek nodig dan is het goed om alle cijfers keurig netjes op een rijtje te hebben alvorens je naar de bank stapt. Helemaal goed doe je het als je ook een prognose toevoegt waarin je laat zien wat de verwachting van je bedrijfsresultaat is voor de komende 2 jaar en dit ook met een goede uitleg kan onderbouwen.

 

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide