2601
Belangrijke factoren bij het afsluiten van een hypotheek

Als je een woning wilt gaan kopen zijn er een hoop dingen waar je rekening mee moet houden. Het kan best lastig zijn om alles helder te krijgen. Om je op weg te helpen hebben we een aantal belangrijke factoren voor je op een rijtje gezet, deze kunnen altijd terugkomen bij het afsluiten van een hypotheek. Zo weet je precies waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek.

 

BKR registratie

Het BKR is de Stichting Bureau Krediet Registratie. Zij brengen in kaart wat de leningen zijn van alle Nederlanders. Dit is handig voor bijvoorbeeld kredietverstrekkers, zodat zij kunnen zien of iemand kredietwaardig is en niet teveel leningen heeft lopen. Ook bij het afsluiten van je hypotheek wordt hier naar gekeken. Probeer daarom zoveel mogelijk registraties weg te werken, dit heeft namelijk een behoorlijke invloed op het maximale bedrag dat je kunt lenen. Zelfs voor een telefoon die je maandelijks afbetaalt krijg je al een BKR registratie.

Studieschuld

Hoewel je studieschuld niet wordt geregistreerd bij het BKR is het wel een schuld waar naar gekeken wordt bij het bereken van je maximale hypotheek. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt er gevraagd of je een studieschuld hebt, dit moet je zelf aangeven. Sommige mensen kiezen ervoor om hun studieschuld te verzwijgen, hierdoor kunnen zij toch een hoger bedrag lenen. Dit is niet aan te raden, op het moment dat je de hypotheek niet meer kunt betalen kom je flink in de problemen aangezien je rechten weg vallen.

Eigen vermogen

Als je over genoeg eigen vermogen beschikt kan het handig zijn om een deel hiervan te gebruiken om je woning te financieren. Hiermee kun je het bedrag wat je iedere maand moet betalen verlagen. Uiteindelijk scheelt dit veel geld omdat je over al die jaren een stuk minder rente betaalt. Om precies te weten hoeveel dit oplevert kun je het beste advies vragen aan een hypotheekadviseur.

De juiste hypotheek kiezen

Ga je binnenkort je hypotheek regelen dan zul je goed moeten bedenken welke soort hypotheek je wilt. Laat je eventueel adviseren als dat nodig is. Je kunt kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Welke het meest aantrekkelijk is, hangt van een aantal dingen af. Bij een annuïteitenhypotheek betaal je een vast bedrag per maand. Wat wel verandert is de verhouding tussen aflossing en rente. Aan het begin is de aflossing lager dan aan het einde en de rente hoger. Als je kiest voor een lineaire hypotheek los je iedere maand hetzelfde bedrag af, de rente loopt af gedurende de looptijd.

De annuïteitenhypotheek is veruit de populairste vorm onder Nederlanders, dit terwijl een lineaire hypotheek een stuk goedkoper is over de gehele looptijd. Dit komt doordat je bij een annuïteitenhypotheek altijd een vast bedrag per maand betaalt, dit geeft een stukje zekerheid. Bij een lineaire hypotheek is dit niet het geval, het bedrag dat je aflost is iedere maand hetzelfde, maar de rente daalt. Hierdoor dalen je bruto maandlasten ook gedurende de looptijd. Bij een annuïteitenhypotheek zijn de bruto maandlasten iedere maand hetzelfde. Wanneer je all ins-en-outs wilt weten is het verstandig om contact op te nemen met een hypotheekadviseur.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners