902
Waarom is het belangrijk om je huis te laten taxeren?

Een woningtaxatie bepaalt de waarde van het onroerend goed. De taxateur bekijkt wat een eerlijke marktwaarde van de woning zal zijn na deze vergeleken te hebben met recente verkopen van soortgelijke woningen in de buurt.

Hierbij wordt bijvoorbeeld gekeken naar het perceel, de locatie, voorzieningen en het aantal vierkante meters. In dit artikel lees je over verschillende situaties waarin u een woningtaxatie nodig kan hebben en wat de taxatie precies inhoudt.

Wanneer taxeren?

In de volgende financiële situaties kan het taxeren van uw woning gewenst zijn:

●     Uw woning verkopen

Om een idee te krijgen van de actuele marktwaarde van uw woning, kunt u een taxatie aanvragen. Met behulp van deze taxatie kunt u een realistische verkoopprijs bepalen waardoor u sneller een succesvolle verkoop kan bereiken.

●     De woning herfinancieren

Door uw woning te herfinancieren vervangt u de oude hypotheek met een nieuwe. Is de woning meer waard dan wanneer u het kocht? Dan kunt u waarschijnlijk een nieuwe lening krijgen. Andersom is het tegenovergestelde waar: wanneer de woning in waarde is gedaald zal het moeilijk voor u zijn om een nieuwe financiering aan te vragen.

●     Lening met eigen vermogen

Wanneer uw woning in waarde is gestegen, zal het bedrag dat u kunt lenen gebaseerd worden op het bedrag dat over blijft na aftrek van de resterende waarde van de hypotheek van de huidige waarde van uw woning. Ook hier geldt dat wanneer uw woning in waarde is gedaald, u waarschijnlijk niet in aanmerking komt voor een lening.

●     Andere leningen

Voor andere soorten leningen kunt u vaak uw eigen woning als onderpand gebruiken. Net als bij de eerder genoemde leningen, zal ook hier de bank kijken of uw huis in waarde is gestegen.

De woningtaxatie voorbereiden

Om het meeste uit de woningtaxatie te halen, kunt u zich het beste voorbereiden op de inspectie van de taxateur. Dit betekent dat uw woning en bijbehorend perceel er goed verzorgd uit moeten zien. Maai het gazon, ruim het huis op en overweeg om de woning te schilderen of te repareren waar dat nodig is.

Help de taxateur door alvast informatie bij de hand te hebben van verkoopprijzen van soortgelijke huizen in uw buurt. Hiermee kan de taxateur nog nauwkeuriger een schatting maken van een realistische waarde van de woning.

Wat staat er in het taxatierapport?

In het taxatierapport kunt u een toelichting vinden op de woningwaarde die de taxateur bepaald heeft. Er zal worden uitgelegd welke verkooptrends er momenteel bestaan op de markt: gaan de woningprijzen over het algemeen omhoog of omlaag en in welk tempo?

Daarbij zal er een samenvatting gegeven worden van de kenmerken van de woning die van invloed zijn op de waarde, waaronder ook structurele problemen en schade.

 

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png Nieuw: de gratis Wonenonline.nl woonstijlen styleguide. 27 pagina's woonstijlen, eigenschappen en handige shoptips zodat jij jouw favoriete woonstijl direct kunt toepassen in jouw interieur. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je ontvangt de Styleguide binnen 15 minuten in je mailbox!

Ga jij voor een subtiele aanpassing of ga je voor een complete metamorfose?


Ja, stuur mij de gratis styleguide

Onze partners