1631
NEN2580 norm
Gepubliceerd: 09-03-2021

Iedereen die op zoek is naar een woning kijkt naar een aantal belangrijke aspecten, zoals: de vraagprijs, het aantal slaapkamers en het woonoppervlakte. In de advertentie van een woning staat vaak het oppervlakte in kubieke meters aangegeven.

Maar hoeveel meters gebruiksoppervlakte heeft de woning werkelijk? Om het exacte woonoppervlakte te bepalen bestaat sinds het jaar 2007 de NEN2580 normering.

Wat is de NEN2580 normering?

Om de inhoud en oppervlakte van een gebouw te bepalen is de Nederlandse norm NEN2580 in het leven geroepen. Deze norm bepaald hoe diverse soorten oppervlakken, die samen de totale inhoud en oppervlakte bepalen beschreven, ingemeten moeten worden. De NEN2580 normering vormt de basis van alle metingen in de vastgoedwereld. Sinds 2010 is het voor LVO, VBO en NVM makelaars verplicht om woningen en bedrijfspanden volgens de NEN2580 norm in te meten.

WIN-VLOERKLEED.png

Inmeten volgens de NEN2580: waarom?

Door uiterst accuraat in te meten volgens de NEN2580 normering wordt de exacte inhoud en gebruiksoppervlakte van een woning of bedrijfspand bepaald. Zo weet je precies hoeveel meters oppervlak je gaat kopen of zelfs al in handen hebt.

Een groot voordeel van een NEN 2580 meting laten uitvoeren is dat er geen verwarring meer kan ontstaan over de oppervlakte. Wat in het verleden vaak het geval was bij gemeenschappelijke ruimten, ruimte onder de trap of schuine wanden. Vroeger waren er geen duidelijke regels over wat wel of wat niet werd meegenomen in de berekening, waardoor veel discussies zijn ontstaan. Dankzij de NEN2580 norm is voor iedereen duidelijk wat de exacte inhoud en oppervlakte is. Ideaal bij (ver)koop of (ver)huur van een woning of bedrijfspand.

Verschillende gebruiksoppervlakten

Bij het inmeten van woningen en bedrijfspanden wordt de gebruiksoppervlakte bepaald. Daarmee wordt de bruikbare “ruimte achter de voordeur” bedoeld, exclusief externe bergruimte. In het NEN2580 meetrapport wordt er onderscheid gemaakt in vier gebruiksoppervlakten (GBO), namelijk:

GBO wonen

Het gebruiksoppervlak wonen bestaat uit de ruimte die daadwerkelijk gebruikt wordt om te wonen. Eigenlijk wordt alles binnen de buitenste muren meegenomen, waaronder ook binnenwanden, slaapkamers, woonkamers, bijkeuken, keuken, werkkamer, badkamer, toiler, garderobekast, cv-ruimte en eventueel de zolder als deze bereikbaar is met een vaste trap. Al deze ruimtes worden meegenomen bij deze meting.

GBO overige inpandige ruimte

Een aangebouwde garage is een perfect voorbeeld van een overige inpandige ruimte. Deze ruimte hoort wel bij het huis en kan gebruikt worden, maar heeft geen woonfunctie. Ook een bergzolder die bereikbaar is met een vlizotrap wordt meegenomen bij een meting van het gebruiksoppervlak overige inpandige ruimte. Evenals ruimtes met een hoogte tussen de 1,50 en 2 meter.

GBO gebouwgebonden buitenruimte

Bij deze meting wordt een balkon, carport of dakterras meegenomen in het gebruiksoppervlakte. Is een terras op de benedenverdieping gebouwd op de fundering van de woning? Dan wordt deze ook meegenomen in deze meting.

GBO externe bergruimte

Bij een meting van de gebruiksoppervlakte externe bergruimte worden losstaande garages en schuurtjes meegenomen. Deze ruimtes horen bij de woning, maar hebben duidelijk geen woonfunctie en zijn bereikbaar van buitenaf.

Wonenonline


GRATIS woonstijlen STYLEGUIDE

styleguide-cover3.png

Ben je gepassioneerd over wonen en interieur? Ontdek met onze gratis Styleguide de woonstijlen van 2024! Dit E-book, gevuld met de laatste trends, tips en shop must-haves, is de sleutel tot het creëren van een uniek en trendy thuis.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en start direct met het realiseren van jouw stijlvolle droomhuis!

Ja, stuur mij de styleguide